Jump to content

Може ли се веровати у Бога и имати поверења у теорију еволуције

Дејан

Препоручена порука

Onda sa takvim shvatanjem kakvo imaš zapravo tvrdiš da ni nema Tvorca.

Eto ga, ne tvrdim ja to. Nego sam napisao da ti demonstriram da svako moze da tako nesto do napise sto se tice metafizike i da kaze da je sve suprotno ravno verovanju u ravnu Zemlju. A to si ti prvi uradio na sta sam ja replicirao cisto da vidis koliko je besmisleno to sto si napisao a ne da ja to zastupam.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Ne znam kakvu si fiziku citao, ali entropija uopste ne predstavlja neuredjenje. Taj pojam neuredjenja je uveo Bolcman kada se entropija koristila u proucavanju teromodinamickih sistema gasa u zatvorenoj posudi. Medjutim razvojem teorije haosa u 20 vijeku, vise je nego ocigledno da entropija zatvorenog sistema predstavlja mjeru umnozenosti nekog sistema u datom stanju.

Ili slikovito opisano, ako imam cistu i urednu hotelsku sobu i nakon ulaska presavijem cebad pravilno na pola, ja sam povecao entropiju ali nisam narusio urdjenost.

Treba da ideš dalje u tom sagledavanju. Dok si savijao ćebe uložio si energiju kroz svoje mišiće, oslobio si toplotu tim radom.

Toplota je otišla u vidu entropije. Takvu toplotu nećeš moći vratiti u vidu one koja je došla od Sunca i ništa se od nje neće moći urediti. Jednom ćeš da presahneš od starenja, zato što i sam kosmos stari i umire.

Soba neće imati staratelja, erozija će jesti zgradu i na kraju će propasti. Entropija je pre svega kvantna funkcija i od nje nema spasa. Neuređenost je sudbina kosmosa, u vidu tamnih konstituenata kao što je crna rupa ili tamna energija.

Neozbiljno je ralativizovati modernu kosmologiju. Uzmite savremene fizičare i proučite njihova shvatanja. U tom smislu već sam napomenuo da treba biti čvrst i ne podleći depresiji.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Prirodne pojave i zakoni ne postoje sami od sebe.

To je sad ontolosko pitanje pojava, zakona i stvari, ja sam u citiranoj recenici vise ciljao na epistemolosko pitanje o tim pojavama, dakle da se objasnjenje istih moze svesti na iskaze koji ne zahtevaju Boga. Prosto nikad neces reci da kad pada kisa da to Bog izaziva, jer postoji daleko bolje objasnjenje koje kaze kako i zbog cega nastaje kisa. Npr. ono lupetanje onomad o slanju ciklona od Boga koji je izazvao poplave a koji je stvoren zbog Koncite nikako ne moze biti u istoj ravni sa objasnjenjem meterologa zbog cega se taj ciklon pojavio kod nas i kako je nastao, kako se stvorio. 

Isto vazi za evoluciju. 

A ontolosko stanje tih pojava ne znamo, da li postoje same od sebe tj. da li tvorevina postoji sama od sebe ili Bog drzi citavu tu tvorevinu u postojanju kao malo vode na dlanu i sprecava da iscuri u nebice, to je drugo pitanje. Mi verujemo da to Bog drzi. 

Подели на овим сајтовима

Колко видим по разговорима на овој теми, сви сте жестоко забраздили у разне секте деструктивне природе.

Jos samo da pustamo hevi metal i igramo destruktivne igrice.  12:smeha:

Подели на овим сајтовима

Jos samo da pustamo hevi metal i igramo destruktivne igrice.  12:smeha:

Не сумњам да и то радите у паузама клања живине, ал не ради једења те живине него ради прскања крвљу.

Јој, што нисам нека власт да пуцам по нахођењу! Прочистио бих овај свет врло!

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Eto ga, ne tvrdim ja to. Nego sam napisao da ti demonstriram da svako moze da tako nesto do napise sto se tice metafizike i da kaze da je sve suprotno ravno verovanju u ravnu Zemlju. A to si ti prvi uradio na sta sam ja replicirao cisto da vidis koliko je besmisleno to sto si napisao a ne da ja to zastupam.

Zašto te sablažnjava moje shvatanje? Zar nije plitko smatrati naučnu evoluciju kao prvobitni način postojanja tvorevine, kad već imamo modele po kojima postoje paralelni kosmosi sa radikalno drugačijim zakonima?

Zato kažem da hrišćani koji smatraju naučnu evoluciju kao biblijski početak tvorevine, zapravo sužavaju stvarnost kao što su to činili geocentristi. Razume se da to više činimo iz neznanja, a to što ti činiš je zabrinjavajuće.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Наука 20. века је, нажалост, дошла до граница да човек просечне интелигенције и просечног образовања више не може да је схвати.

Просечан лаик може да схвати науку 19. века... Зна отприлике шта је струја, види сијалицу да светли и отприлике схвати шта је теорија електромагнетних таласа. Види очима мачку, тигра и лава и схвати да се ради о сродним животињама, па прихвати биолошку класификацију. Али приче о кварковима, бозонима и генима су ван његових схватања. Кад се простијим речником објасни о чему се отприлике ради, он помисли да је самим тим позван да искаже своје мишљење о томе. Као да дете од 5 година одлучи да ли је Горски вијенац квалитетна књижевност или није, на основу тога како му га родитељ преприча простим речником.

Помало је тако тешких и мучних ствари као разговор о науци са тврдоглавим квази-верницима, који се ненаучени проглашавају за учитеље другима. :(

Подели на овим сајтовима

Zašto te sablažnjava moje shvatanje? Zar nije plitko smatrati naučnu evoluciju kao prvobitni način postojanja tvorevine, kad već imamo modele po kojima postoje paralelni kosmosi sa radikalno drugačijim zakonima?

Plitko je biti tako zadrto siguran u svoje teze i iskljuciv po pitanjima metafizika kao da se radi o pukim empirijskim stvarima tipa merenje tezina brasna u lokalnom mlinu. Do te mere si banalizovao ova pitanja i odnosis se prema

tome kao da je jasno i ocito da je tako kako ti tvrdis a da svako ko ne prihvate tvoje vidjenje je kao neko ko veruje u geocentricni model. To je istinski zabrinjavajuce, takav tvoj odnos koji u mnogo podseca na odnos fanatika raznih ideologija i vera.

Подели на овим сајтовима

Naravno da necu da kazem jer je Bog stvorio zakone po kome sve funkcionise. Bas po tome se Judeo-Hriscanska vera i razlikuje od paganskih koje su ucile da bogovi bacaju munje i gromove.

To oko zakona je diskutabilno. Nisi zakoni nekakvi sabloni kroz koje se dedukuju pojave slicno u pravu, pa onda zakoni izazivaju u odredjenim situacijama neke pojave, nego su zakoni pravilnosti koje se javljaju kod samih pojava i njihovih kretanja. Dakle ne prethode zakoni pojavama, nego slede iza njih i te pravilnosti i ocekivana kretanje pojavama oznacamo kao zakone. Jer po tvom zakoni su nekakvi entiteti koji postoje nezavisno od pojava i koje je Bog odredio da haoticne pojave budu u poretku. To je jos jedno pogresno poistovecivanje zakona iz prava koji sluze za odrzanje reda u drustvu i zakona u prirodi, a zapravo je mnogo staro jer se smatralo da bogovi uravljaju univerzum kroz prirodne zakone koji su sami napisali pa su isti ti bogovi tako su dali zakone ljudima za odrzanje poretka u drustvu. To je taj kosmos, Ma'at u egipatskoj mitologiji preko kog se vodi faraon. 

Kako je Bog stvarao i stvara kao sto rece Akvi mi ne znamo niti mozemo znati. Sve sto mozemo jeste da opisemo i objasnimo ono sto sada vidimo 

Подели на овим сајтовима

Kao što geocentristima sve kruži oko Zemlje, tako i evolucionistima sve kruži oko smrti. Problem je što se to poistovećuje sa biblijskim osnovama i prvobitnom tvorevinom.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Колко видим по разговорима на овој теми, сви сте жестоко забраздили у разне секте деструктивне природе.

Pa sto onda da bi sacuvao poredak ne neutralises te destruktivne elemente? 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...