Ronald Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Не знам како се живјело у бившој нам држави, бијах дијете. Али, као дјетету ми је било супер. Можда зато што су моји родитељи имали добре послове па су више зарађивали од осталих породица. Поређења ради; мој отац је радио у електро-дистрибуцији (био је тамо неки шеф) са вишом стручном спремом. Плата боговска Сваке године смо ишли на море по 15 и више дана (остала путовања нећу наводити). Мамина плата је ишла на штедну књижицу (оно као успут). Отац је имао два аутомобила (једно породично, а друго спортско-њему за ћеиф)....итд. Мој брат је инжењер електротехнике и ради у истој тој електо-дистрибуцији. Плата дупло боговска Брат није ожењен, али кад се ожени и његовим клинцима ће бити супер јер су плате..........паф.............за не повјеровати + повластице које имају радници (плаћена струја за цијелу годину, зимница, регрес, божићница.. Е сад долазим на ред ја Ја радим код приватника. Плата мизерија. На посао дођем по мраку, одем кући по мраку, што значи............радим од јутра до мрака. Радим све што ми се каже и обављам послове за још двоје људи (минимум). Без позајмице од банке, мислим да не бих могла преживјети (и тако из године у годину). Буквално живим од данас до сутра. На мору сам задњи пута била 2008. (опет кредитно задужење) и нешто контам да више нећу ни отићи. Имам тек толико да на сламчицу живим. Закључак; живот се не разликује много од онда и сада. Једино што се разликује је то што онда није било приватника који би ти згулили кожу са леђа. Онај ко је поштено радио и зарађивао, живио је нормално као и данас што живи ако ради у државној фирми. Biljo nema vise zivota od tudjih para, pomoci itd. Tvoj brat ima dobru platu, ali elektrodistribucija je monopolista, on je zavrsio dobar fakultet I podesilo se. Medjutim BIH je trula drzava, na svim mogucim nivoima I dobro je da i to imas kad radis sve posteno. Mislim kao sto znas, budzet isisava svakog privatnika, a preko toga I privatnici radnike mogu da ucjenjuje jer nemaju izbora. Medjutim I u SFRJ su neki zivljeli gospodski dok su se drugi ili vecina prebijali, ali bili zadovoljni, jer su baze sa koje je su krenuli bile totalne nemastine. Moj deda je bio direktor kadrovske sluzbe na VMA( I kad je umiro komunjara se drze pa opet zajedno na VMA, posebna soba, dok majke sa djetetom cekaju danima) I naravno da je njemu bilo dobro, medjutim posle rata im je trebalo zestoko smanjiti penzije oduzeti stanove od 100 I kusur kvadrata I dati jednosobne, mnogi su im dvosobni. Prvo bih po svojim udario nema druge. Hvala ti Boze sto se moji muce kod privatnika, I sto nisam nista dobio od komunjara, majka I tetka( I ona je knjigovodja) same stvaraju, I bore se, ali rade za razliku od 75% nemoralnih administratora kojima je licni moral nepostojeca kategorija jer oni misle da su bitni I da im plate padaju sa neba. -Владимир-, Justin Waters and Bokisha је реаговао/ла на ово 3 http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Баш је штета што се распаде то благо од земље. Ваљда је требало да нас оставе да не постојимо уопште, да нас потпуно развале и морално дезинтегришу као народ, да бисмо коначно престали да жалимо за тим монструмом од земље. Јесте, живело се безбедније и деца слушала и све то стоји. Само нико да напомене да је то било због ужансног система репресије. Само да дигнеш главу против система (школског, државног, општинског, месне заједнице...) и лети глава. Нико да напомене српску елиту побијену 1945. - 46., где смо као народ потпуно обезглављени, црквену имовину стицану вековима која је отета од Цркве, разне акције и реакције у којима су се комунисти обрачунавали са свиме што је у Србији било здраво и мислеће, о незваничним листама људи које нико није смео да запосли, о криминалцима које смо једноставно "извозили" да по западу убијају нашу емиграцију (и тиме навукли репутацију да смо сви криминалци и убице), о умоболном економском систему који је пукао као бас приликом првог отварања ка свету... Било какво богатство које је тај монструм од земље имао је настало безочном пљачком оних чије је то богатство заиста било, некада стицано и сакупљано и генерацијама. Јок, ајде да се сетимо оних десетак година де смо све што је зарађено, и све што је позајмљено, трпали у дупе, да простите, и уништавали потенцијал који је и овако поступцима из горњег пасуса био сведен на минимум. По тој логици, Тадић је повећао пензије и плате у јавном сектору и тако скрцао паре од продатог БК Телекома, и позапошљавао масу дебила на државну грбачу, уместо да те паре уложи у нешто паметно, па је ваљда он најбољи председник Србије у задњих 30 година? Ronald, Драшко, Пг and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Besplatno zdravstvo i besplatno školstvo.Više nego dovoljno da kaže da se bolje živelo nego danas gde još samo fali i vazduh da nam naplate što dišemo. Pa to je i danas tako. Sto znaci da to nije pokazatelj nikakvog (blago)stanja. Ronald је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Ne zaboravi jahanje popova i otimanje crkvene imovine... Ah, to su bila vremena... Jes majku mu.Al ovo bilo besplatno onomad za razliku od sada. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Pa to je i danas tako. Sto znaci da to nije pokazatelj nikakvog (blago)stanja. Šta je isto kad se danas sve plaća?Svaki pregled mora da platim.Svaki zavoj.O školarini džaba da pričam.Skidaju kožu s leđa. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Pa to je i danas tako. Sto znaci da to nije pokazatelj nikakvog (blago)stanja. I nije bas, kod zubara se sve placa. A i ostale usluge, osim pregleda kod lekara opste prakse i pokojeg specijaliste, moras platiti ili cekati 2-3 godine da dodjes na red. A i na fakultetima je malo mesta na budzetu tako da se to najcesce placa. Mislim da je ranije to sve bilo besplatno. Кратос је реаговао/ла на ово 1 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Мислим да је код Срба југоносталгија најизраженија. Више пута сам се сусретао са Словенцима (било је ту и политичара, људи из Католичке цркве итд. и сви они су рођени у Југославији, живели у њој) код којих нисам приметио никакву југоносталгију већ један потпуно неемотиван и рационалан однос према тој држави. Нисам приметио ни антијугословенство или антисрпство, да се разумемо, већ један одговор типа "то једноставно није могло да функционише, разлике су биле велике". За разлику од наших Срба, који чак и кад су националисти, антикомунисти и сл. увек емотивно жале за том државом, осећају се остављеним, превареним... Пг, Плутон, Justin Waters and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ronald Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Pa to je i danas tako. Sto znaci da to nije pokazatelj nikakvog (blago)stanja. A zdravstvo se pokazalo da ga je tesko organizovati bilo javno ili prijatno. Mada nigdje zdravstvo nije dobro, pogotovo ako moras kod gastroenterologa, pa tako ljudi dolaze iz Kanade ili Svajcarske u Srbiju. http://forum.b92.net/topic/50270-naucnik-koga-ne-postuju/page-5#entry2447353 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Duhem–Quine_thesis Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Šta je isto kad se danas sve plaća?Svaki pregled mora da platim.Svaki zavoj.O školarini džaba da pričam.Skidaju kožu s leđa. Ne razumijem, sta se placa? Placa se ako odes kod privatnika. U drzavnim bolnicama ako imas socijalno, ne placas. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Ништа није било за Џ. Ко није имао књижицу није могао да се лијечи, осим у хитним случајевима.Ко је имао везу могао је да иде у Швајцарску , што се сазнало кад је избила афера са др Меденицом. Кад сам био 4. разред богословије у добојском СИЗ-у здравства нису ми хтјели овјерити упут из Београда за поправку зуба и чак су ми хтјели узети здравствену књижицу, јер пшо њима богословија не постоји, а као пунољетан морам се запослити и имати своју књижицу, а не бити на очевом осигурању. Ко није имао новаца није се могао школовати, исто је било за посао и хиљаде су радиле вани, отишавши преко нашег бироа рада. После је тим људима нуђен посао у нашим фабрикама, али да дају девизе које су зарадили вани. То је било легално и звало се удруживање рада и средстава. ЈНА је била држава за себе, поред добрих плата , бенефицираног радног стажа, станова , имали су посебне домове здравља, сервис за кућне поправке, продавнице.... И тај се живот не може поредити с људима од Лесковца који су у прољеће долазили да раде на циглани, и одлазили у јесен у истим оним гуменим чизмама у којима су дошли, јер су то што су зарадили морали да носе породици и да им то потраје до прољећа. RYLAH, Justin Waters, Пг and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 али нисмо наставили са добрим културним токовима 80их...они су нестали... Мада... USD 500.00 http://cocacolacatalogue.com/index.php?bottle=2006 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Ne razumijem, sta se placa? Placa se ako odes kod privatnika. U drzavnim bolnicama ako imas socijalno, ne placas. Svaki pregled se plaća.Participacija.I zavoj ti recimo naplate u državnim bolnicama. feeble, Зосима, GeniusAtWork and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 15, 2016 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Svaki pregled se plaća.Participacija.I zavoj ti recimo naplate u državnim bolnicama. Pa to je uvijek tako bilo. Pogledaj post o.Nebojse. Ova danasnja praksa je samo nastavak SFRJ prakse. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Pa kako je billo kad su cak i lekovi bili dzabe, skoro sve je moglo da se dobije na recept. Sad moras da kupis injekcije i nosis u dom zdravlja da ti daju tamo. A svaki lek se placa, samo manji broj je na onoj listi pa se placa 50 dinara, ostale sve po redovnoj ceni. Orion, Зосима and Кратос је реаговао/ла на ово 3 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Фебруар 15, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 15, 2016 Мислим да је код Срба југоносталгија најизраженија. Више пута сам се сусретао са Словенцима (било је ту и политичара, људи из Католичке цркве итд. и сви они су рођени у Југославији, живели у њој) код којих нисам приметио никакву југоносталгију већ један потпуно неемотиван и рационалан однос према тој држави. Нисам приметио ни антијугословенство или антисрпство, да се разумемо, већ један одговор типа "то једноставно није могло да функционише, разлике су биле велике". За разлику од наших Срба, који чак и кад су националисти, антикомунисти и сл. увек емотивно жале за том државом, осећају се остављеним, превареним... Чак и Хрвати, који су вероватно највише профитирали од СФРЈ, гледају на ту болесну творевину рационалније од Срба, од којих многи и даље жале за њом. Agaton Vuzman, feeble, Manolis and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука