obi-wan Написано Април 5, 2016 Пријави Подели Написано Април 5, 2016 Ako bih mogla da zatrazim onako jednostavno, lako shvatljivo, ako moze cak i plasticno objasnjenje: Ne moze. Salu na stranu, ali na ova i ovakva pitanja nigde i nikad neces da dobijes lako shvatljivo objasnjenje. Pre svega, i samo pitanje "sta je Duh Sveti" je pogresno postavljeno, treba da glasi "KO je Duh Sveti", jer je On bozanska Licnost, a ne stvar ili stvorenje. On je Jedan od Svete i zivonosne Trojice, jedne prirode i vlasti kao i Otac i Sin. E sad, i to pitanje "ko je On" je za nas ljude prakticno nemoguce pitanje. Mi ne mozemo da poznamo sustinu Boziju, niti da Ga vidimo kakav On zaista (kao Bog) jeste, jer "niko ne moze da vidi lice moje, a da ziv ostane", kako sam On kaze Mojsiju koji mu se u svoje vreme obratio sa vrlo slicnim pitanjima. O Bogu uopste mi mozemo da govorimo samo onoliko koliko nam je otkriveno, a otkriveno nam je onoliko koliko i kako Crkva svedoci kroz Pismo i Predanje, odnosno, kroz Praznike i bogosluzenje. Sto se drugog pitanja tice - Crkva od kad je ima svedoci da nakon opsteg Vaskrsenja sledi konacni Sud i vecni zivot. U zavisnosti kako se covek prema vecnosti postavio u ovom zivotu, nasledice i odgovarajucu vecnost. Ko bude jos ziv na zemlji docekace Drugi dolazak vec tu, a svi preminuli vaskrsnuce u svojim telima, sada drukcijim i preobrazenim. Inace, zanimljivo je ovde pitanje koje mnoge muci - kako ce to da se saberu nasa tela kad vec budu (kod vecine) razlozena na sastavnu biohemiju? To je svakako stvar sile i svemoci Bozije da ponovo u istovetnu celinu pozove ono sto je razdvojeno, kao sto je u pocetku isti On i stvorio, odnosno pozvao u postojanje, ista ta tela i uopste svu tvar. A kad je svojevremeno velikog Njutna o ovome pitao po ko zna koji put neki njegov prijatelj (citao sam kao anegdotu, ne znam da li je zaista tako bilo ili se njemu samo pripisuje receno), on je, iznerviran sto opet cuje isto pitanje, uzeo i pomesao zemljanu prasinu i sitnu piljevinu i metalne opiljke, zatim uzeo magnet, nadneo nad gomilicu i odmah su - naravno - komadici metala skocili na magnet. Kad je pokazao ovo svom prijatelju, Njutn je pobedosno uzviknuo (dakle, na pitanje - kako ce to Bog da ponovo sastavi, odnosno pozove u celinu, vec odavno razlozena tela) - "evo ovako!" Malo zbrda-zdola, znam da ovo vec mnogi znaju, ali cini mi se da nije na odmet da se ponovi jos mnogo puta... Данче*, Чунга Лунга, Kaludjerovic Sreten and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Април 5, 2016 Пријави Подели Написано Април 5, 2016 Apropo te priče da se ne može videti lice Božije i ostati živ kako to da je Jakov video i preživeo? I Jakov nadede ime onom mestu Fanuil; jer, veli, Boga videh licem k licu, i duša se moja izbavi. (1. Mojsijeva 32:30) Pa zatim Mojsije: I Gospod govoraše s Mojsijem licem k licu kao što govori čovek s prijateljem svojim (2.Mosjijeva 33:11) Ali ne usta više prorok u Izrailju kao Mojsije, kog Gospod pozna licem k licu, (5. Mojsijeva 34:10) Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 5, 2016 Пријави Подели Написано Април 5, 2016 Apropo te priče da se ne može videti lice Božije i ostati živ kako to da je Jakov video i preživeo? I Jakov nadede ime onom mestu Fanuil; jer, veli, Boga videh licem k licu, i duša se moja izbavi. (1. Mojsijeva 32:30) Pa zatim Mojsije: I Gospod govoraše s Mojsijem licem k licu kao što govori čovek s prijateljem svojim (2.Mosjijeva 33:11) Ali ne usta više prorok u Izrailju kao Mojsije, kog Gospod pozna licem k licu, (5. Mojsijeva 34:10) Tu se misli na licni razgovor Njega sa tim ljudima, tj. da su direktno razgovarali s Bogom bez recimo posredstva andjela, ali kada je Mojsije zatrazio da vidi "slavu Boziju", tj. da vidi kakav Bog zaista jeste, dobio je odgovor (izmedju ostalog): "neces moci videti lica mojega, jer ne moze covek mene videti i ostati ziv" (2. Moj. 33,20), sto znaci da covek moze da vidi blagodat Boziju u odredjenom stepenu, ali ne i Njegovu sustinu. Рапсоди, ИгорМ, Kaludjerovic Sreten and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Чунга Лунга Написано Април 5, 2016 Пријави Подели Написано Април 5, 2016 Ne moze. Salu na stranu, ali na ova i ovakva pitanja nigde i nikad neces da dobijes lako shvatljivo objasnjenje. Pre svega, i samo pitanje "sta je Duh Sveti" je pogresno postavljeno, treba da glasi "KO je Duh Sveti", jer je On bozanska Licnost, a ne stvar ili stvorenje. On je Jedan od Svete i zivonosne Trojice, jedne prirode i vlasti kao i Otac i Sin. E sad, i to pitanje "ko je On" je za nas ljude prakticno nemoguce pitanje. Mi ne mozemo da poznamo sustinu Boziju, niti da Ga vidimo kakav On zaista (kao Bog) jeste, jer "niko ne moze da vidi lice moje, a da ziv ostane", kako sam On kaze Mojsiju koji mu se u svoje vreme obratio sa vrlo slicnim pitanjima. O Bogu uopste mi mozemo da govorimo samo onoliko koliko nam je otkriveno, a otkriveno nam je onoliko koliko i kako Crkva svedoci kroz Pismo i Predanje, odnosno, kroz Praznike i bogosluzenje. Sto se drugog pitanja tice - Crkva od kad je ima svedoci da nakon opsteg Vaskrsenja sledi konacni Sud i vecni zivot. U zavisnosti kako se covek prema vecnosti postavio u ovom zivotu, nasledice i odgovarajucu vecnost. Ko bude jos ziv na zemlji docekace Drugi dolazak vec tu, a svi preminuli vaskrsnuce u svojim telima, sada drukcijim i preobrazenim. Inace, zanimljivo je ovde pitanje koje mnoge muci - kako ce to da se saberu nasa tela kad vec budu (kod vecine) razlozena na sastavnu biohemiju? To je svakako stvar sile i svemoci Bozije da ponovo u istovetnu celinu pozove ono sto je razdvojeno, kao sto je u pocetku isti On i stvorio, odnosno pozvao u postojanje, ista ta tela i uopste svu tvar. A kad je svojevremeno velikog Njutna o ovome pitao po ko zna koji put neki njegov prijatelj (citao sam kao anegdotu, ne znam da li je zaista tako bilo ili se njemu samo pripisuje receno), on je, iznerviran sto opet cuje isto pitanje, uzeo i pomesao zemljanu prasinu i sitnu piljevinu i metalne opiljke, zatim uzeo magnet, nadneo nad gomilicu i odmah su - naravno - komadici metala skocili na magnet. Kad je pokazao ovo svom prijatelju, Njutn je pobedosno uzviknuo (dakle, na pitanje - kako ce to Bog da ponovo sastavi, odnosno pozove u celinu, vec odavno razlozena tela) - "evo ovako!" Malo zbrda-zdola, znam da ovo vec mnogi znaju, ali cini mi se da nije na odmet da se ponovi jos mnogo puta... Evo, dugo se dogovarase ova dva blizanca u meni da li da nastavim dalje da tragam ili da napisem ovo... Dogovor je postignut, ishod je jasan, a koji blizanac je pobedio ne znam, mnogo su slicni. Izvini ako sam bezobrazna sto i pored ovako opsirnog odgovora ja i dalje trazim tvoje vreme, ali moram potpitati, a ti mozes ignorisati. Znam da ne mogu spoznati kako Duh Sveti izgleda, mada me Njegove crte lica nisu ni zanimale. Kada se krstim, onda kazem ''U ime Oca i Sina i Svetoga Duha''. Znam ko je Otac (Gospod Bog, tvorac neba i zemlje), znam i ko je Sin (Isus Hristos, Sin Boziji), ali ne znam odakle Duh Sveti i ko je Njega stvorio i zasto i kako da shvatim Njegovu vaznost, koja Mu je uloga, sta On radi, kada je On stvoren, sta da mislim kada Ga pominjem. Kada se krstim i spominjem Ga, moram znati ko je On. Kaze se da je Isus rodjen od Marije Deve i Duha Svetoga. Ne razumem ulogu Duha Svetoga, a u Njegovo ime aminujem. Na drugo pitanje je opet, svojstveno vama teolozima, filozofski odgovoreno, cak politicki, sto od tebe nisam ocekivala, zato bas tebi, pored svih ovih silnih teologa ovde, i postavih pitanje... :P Jasno pitam, sta ce biti sa zivima, koji se tada tu zateknu - posto ce i njima biti sudjeno, da li ce onda i oni u zivot vecni ili u vecne muke, iako nisu docekali svoju zemaljsku smrt, jer ako je tako, onda shvatam da ce tada nastati apokalipsa. Dakle, sta ce biti sa zemaljskom kuglom? Prosto pitam... Anegdota sa Njutnom je super. Nije mi od ranije poznata. Zamisljam scenu... Hajde da se ovako dogovorimo: ako odgovoris i aminujem, onda mi je jasno; ako odgovoris i ne aminujem, kao i ako ne odgovoris, onda cu ti ja objasniti kada mi nekad u zivotu bude jasno. Солидарност ће спасити свет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 7, 2016 Пријави Подели Написано Април 7, 2016 Evo ponovicu sto sam napisao, samo drukcijim recima: Duh Sveti nije stvorenje, nije stvoren, jer je Bog. On je iste sustine i prirode kao i Otac i Sin - dakle, bespocetan, nestvoren, vecan, itd, itd. O Njemu mozemo da govorimo samo u kategorijama otkrivenog, kao sto o Bogu samo i moze da se govori, nista van toga. A opsirnije, da ne bih ja ovde sve to prepisivao, imas da procitas i ovde. Sto se drugog pitanja tice - sa zivima, koji se zateknu ovde na Zemlji prilikom Drugog dolaska Hristovog, bice isto sto i sa svim ostalim ljudima, to sam isto vec napisao. I oni ce, zavisno kako su ovde ziveli, da naslede jedno od dva stanja i u vecnosti. Znaci, nema neke razlike njih u odnosu na prethodno preminule, ako si na to mislila. Sto se tice samog sveta i uopste fizicke tvari, o tome nam govori apostol koji kaze da ce sva tvar biti preobrazena (dakle, ne unistena kako neki misle), i da cemo tad da vidimo "novo nebo i novu zemlju". Kakav ce tacno izgled sve to da ima to ne znamo, nesto malo je otkriveno pojedinim svetima, ali ono sto znamo je da je i sam ovaj svet, kakav jeste, ikona/slika tog buduceg sveta, samo mnogo i neuporedivno grublja. Zato se apostol Pavle, koji je imao prilike da zaista poseti i vidi delic Carstva nebeskog, ovako o tome izrazava: "sto oko ne vide, i uho ne cu, i u ljudsko srce ne dodje, to ugotovi Bog onima koji ga ljube" (1. Kor. 2, 9). Чунга Лунга је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 8, 2016 Пријави Подели Написано Април 8, 2016 Moram i ja da postavim neko pitanje. Posto si ti ovde jedan od strucnijih za vojna pitanja slede dva: Da li bi Rusija mogla da pobedi NATO bez upotrebe nuklearnog oruzija? Zasto vojni trasnsportni avioni mogu da lete samo na 12 km visine? Sta je potrebno da bi mogli da lete na 25 ili 30 km visine? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 8, 2016 Пријави Подели Написано Април 8, 2016 Nisam ja nikakav vojni strucnjak, ja sam obican amater (koga zanima ponesto) i ljubitelj avijacije. Za ovo i slicna pitanja treba da ima tema (al` ozbiljno, ne salim se) "Pitajte pilota Milana Rakica", siguran sam da bi napravila ogroman broj strana i postova za vrlo kratko vreme, jer je materija aktuelna i mnogima zanimljiva. Ono sto ja umem da kazem, tj. sto je neko moje amatersko razmisljanje: 1) Nemoguce pitanje kao pitanje, jer bi postojalo xyz mogucih scenarija ko bi se s kim udruzio, ko bi izostao, i slicno tome. Fakat je da je Zapad - osim tehnicki, naravno - prilicno otraljaveo po nekim vrlo bitnim pitanjima (motivisanost, elan, moral i ostalo su srozani iz mnogo razloga). Takodje je zanimljivo da su - s druge strane - Rusi pokazali intervencijom u Siriji da sa malo tehnike i ljudstva (dakle - sa relativno malim troskom u odnosu na slicne intervencije Zapada) umeju da postignu vrlo jasne i konkretne rezultate. I opet, to ne daje nikakav tacan odgovor na ovo (nemoguce) pitanje, cak ni u pretpostavki. U svakom slucaju, da molimo Boga da do tako neceg nikad ni ne dodje! 2) Nisam siguran da je ova tvrdnja uopste tacna. Uglavnom, ono sto malo znam, moguce je (ako jeste tacno ovo sto kazes) da je to zbog toga sto npr. iznad te visine vladaju neki drugi atmosferski uslovi (gustina vazduha, temperatura ili sta vec), koji namecu sasvim drukciji pristup upotrebi aviona. Ali za ovo sve je svakako bolje da odma` pitas Milana. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Goku Написано Април 8, 2016 Пријави Подели Написано Април 8, 2016 Kad smo već kod letjelica: X wing ili tie fighter? obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενο Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 8, 2016 Пријави Подели Написано Април 8, 2016 Kad smo već kod letjelica: X wing ili tie fighter? Uvek dajem blagu prednost gracioznoj eleganciji... http://starwars.wikia.com/wiki/Red_Squadron_%28Rebel_Alliance%29 Ламех, Јанко, ИгорМ and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Април 8, 2016 Пријави Подели Написано Април 8, 2016 Da li bi Rusija mogla da pobedi NATO bez upotrebe nuklearnog oruzija? Нуклеарно оружје управо служи да нико не мора да размишља о таквом сценарију. Тако да је такав рат поприлично немогућ у стварности. Плутон and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MiraM Написано Април 9, 2016 Пријави Подели Написано Април 9, 2016 Ja imam jedno konkretno pitanje. Spremam ispit iz srpske knjizevnosti 20.vijeka (poezija) pa naidjoh na neke nedoumice oko toga sta je to eshaton? Unaprijed hvala. obi-wan and Goku је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 9, 2016 Пријави Подели Написано Април 9, 2016 Нуклеарно оружје управо служи да нико не мора да размишља о таквом сценарију. Тако да је такав рат поприлично немогућ у стварности. Pa nije bas da je nemoguc, ali je vrlo malo moguc. GeniusAtWork and Ivan Marković је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 9, 2016 Пријави Подели Написано Април 9, 2016 Ja imam jedno konkretno pitanje. Spremam ispit iz srpske knjizevnosti 20.vijeka (poezija) pa naidjoh na neke nedoumice oko toga sta je to eshaton? Unaprijed hvala. Rec eshaton je grckog porekla, i u prevodu znaci kraj ili zavrsetak neceg, a u ovom (bogoslovskom) slucaju - zavrsetak istorije i sveta kakav sad jeste, i pocetak "novog neba i nove zemlje", tj. ocekivanog vecnog Carstva Bozijeg. Dakle, kratko receno - u Crkvi je Eshaton isto i Raj, odnosno Carstvo Bozije. Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MiraM Написано Април 9, 2016 Пријави Подели Написано Април 9, 2016 Rec eshaton je grckog porekla, i u prevodu znaci kraj ili zavrsetak neceg, a u ovom (bogoslovskom) slucaju - zavrsetak istorije i sveta kakav sad jeste, i pocetak "novog neba i nove zemlje", tj. ocekivanog vecnog Carstva Bozijeg. Dakle, kratko receno - u Crkvi je Eshaton isto i Raj, odnosno Carstvo Bozije. E Bogu hvala da je napokon neko mrdno od pesimizma u ovoj nasoj knjizevnosti. Lijepo, bas mi se uklapa ovaj Vas odgovor u neko moje tumacenje ovih pjesnika. Hvala Vam obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 17, 2016 Пријави Подели Написано Април 17, 2016 Evo imam ja par pitanja Sta znace ove Hristove reci? Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač. Zasto u Psalmu 2:7 Bog kaze da je rodio Davida Kazaću naredbu Gospodnju; On reče meni: "Ti si sin moj, ja te sad rodih." I zasto kod Jezekilja Jezekij 10:14 andjeo predstavljen sa vise glava koje su zivotinjske, kao u hinduistickom panteonu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука