Justin Waters Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Па ако им је скупље онда они то неће радити и решен проблем... Pa da i nece, i to je jedan od sastavnih problema, i onda se postavlja pitanje u cemu je svhra dualnog obrazovanja ako stvara probleme poslodavcima, a drzava ih pritiska i jos pride kad pristanu moraju da slijede broje regulacije i pravila. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Ја се залажем за дуално образовање по аустријском принципу. Управо онако како смо недавно као држава склопили споразум са Аустријом. Зашто се залажем? Из простог разлога што преко 20 породица мојих рођака који живе у Аустрији завршило дуално образовање баш у Аустрији где су већином и рођени и сад сви имају посао. Друга ствар уместо да у школи уче којекакве непотребне ствари дуално образовање подразумева да средњошколац који упише неки практични смер половину часова има праксу у некој фирми. Временом број часова се смањује а пракса се повећава. На крају средње школе већина тих клинаца око 80% се запосли баш у тој фирми где су имали праксу. Пример: Мој брат од ујака, завршио је школу са 18 година, јер они крећу са 6 у основну. Са 19 је већ имао свој стан и свој посао. Замислите ову ситуацију у Србији да младић са 19 година има свој стан и свој посао. Незамисливо је. Е па управо дуални систем образовања у Аустрији то омогућава. Друга ствар код нас је тржиште рада, то је посебна прича, али смо са Аустријом склопили споразум и о школовању наших клинаца у њиховим фирмама па ће вероватно део тих клинаца бити запослени у тим фирмама одмах после школовања. Даље, Аустрија није тако далеко па ће већина тих фирми преко нових упослених а школованих Срба вероватно распрострети огранке својих фирми у Србији( што је и њима и нама неки дугорочни циљ). Даље, ко жели додатно да се образује нико му то не брани, али ће то лакше извести кад има него кад нема паре. Даље, ми имамо због оваквог система образовања веома мало стручних лица. Ти клинци кад изађу из наших средњих школа оно што су учили тамо и пракса коју тек треба да стекну везе с везом нема. Даље, управо због одсуства дуалног образовања већина српске деце се опредељује за непродуктивне професије. Тако у Србији имамо брдо економиста, правника, философа, теолога, глумаца, политичара, филолога итд а веома мало образованих за производну делатност. Отуда већина те омладине гледа да оде из Србије јер просто нема шансе да се у Србији икада појави потреба за толико економиста, правника, философа, теолога, глумаца, политичара, филолога итд. Значи ово је ако се добро одради посао, и могућност да се омладина задржи у Србији. И на крају ми смо то већ на неки начин имали пре Анте Марковића и његових усраних реформи. Лидија Миленковић and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Проблем наше просвјетне политике јесте потпуно лутање Главни проблем наших просветара у случају дуалног образовања је тај што ће половина њих остати без посла! Што ми искрено није жао, јер су они баласт претходног система који је апсолутно труо. Такорећи су део система бирократије које смо наследили и којег треба да се ратосиљамо. Нек се преквалификују, као што и већина теолога данас завршава информатику јер су вишак у црквеном систему запошљавања. Grizzly Adams, Justin Waters, александар живаљев and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
александар живаљев Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Замислите ову ситуацију у Србији да младић са 19 година има свој стан и свој посао. Незамисливо је. Указујеш и на кључан демографски проблем. Без тога "незамисливог" и кредита за студентске бракове, прича о наталитету је излишна. Поред тога, вјерујем да су сви твоји рођаци у Аустрији имали православну вјеронауку, а овај наш весели Вербић хоће да је ускрати у Србији! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Замислите ову ситуацију у Србији да младић са 19 година има свој стан и свој посао. Marko Mišković recimo?Sin Željka Mitrovića? Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Главни проблем наших просветара у случају дуалног образовања је тај што ће половина њих остати без посла! Што ми искрено није жао, јер су они баласт претходног система који је апсолутно труо. Такорећи су део система бирократије које смо наследили и којег треба да се ратосиљамо. Нек се преквалификују, као што и већина теолога данас завршава информатику јер су вишак у црквеном систему запошљавања. Да ти Господ подари Мерцедес Бенз, што рече Џенис Џоплин! Juanito, Лидија Миленковић, Баба and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Указујеш и на кључан демографски проблем. Без тога "незамисливог" и кредита за студентске бракове, прича о наталитету је излишна. Поред тога, вјерујем да су сви твоји рођаци у Аустрији имали православну вјеронауку, а овај наш весели Вербић хоће да је ускрати у Србији! Ма Вербић је посебна врста будалетине. Да, имали су православну веронауку и имају је и даље. Овај систем је добар за државу која нема своју јаку индустрију, као што је Србија или Аустрија, где је већина привреде мала привреда. Наравно у Аустрији те мале фирме које узимају школарце добијају по сваком школарцу неку кинту од државе то их и мотивише да их што више привуку себи. Како ће то овде бити регулисано појма немам, искрено се надам да ће бити добро прекопиран тај систем. А реално би било најбоље довести те Србе из Аустрије, има рецимо тамо нека наша патриотска организација зову се СПОЈИ, у њој је мноштво високообразованих људи, дакле њих довести да они тај систем ископирају на Србију и покрену. Јер бојим се да овдашњи Србови то неће умети. Ћорав ћоравог не може водити. Лидија Миленковић and александар живаљев је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Marko Mišković recimo?Sin Željka Mitrovića? Ех, тежак је то живот, веруј ми. Знам ја децу тих тајфуна, или су коцкари или џанкији, вазда су у сенци родитеља и не преостаје им ништа друго него самоуништење. Знаш оно кад имаш све али ти као човек не постојиш. Ти си за село, град, чаршију увек "мали од оног тајфуна". Grizzly Adams, Плутон, RYLAH and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Ма Вербић је посебна врста будалетине. Да, имали су православну веронауку и имају је и даље. Овај систем је добар за државу која нема своју јаку индустрију, као што је Србија или Аустрија, где је већина привреде мала привреда. Наравно у Аустрији те мале фирме које узимају школарце добијају по сваком школарцу неку кинту од државе то их и мотивише да их што више привуку себи. Како ће то овде бити регулисано појма немам, искрено се надам да ће бити добро прекопиран тај систем. А реално би било најбоље довести те Србе из Аустрије, има рецимо тамо нека наша патриотска организација зову се СПОЈИ, у њој је мноштво високообразованих људи, дакле њих довести да они тај систем ископирају на Србију и покрену. Јер бојим се да овдашњи Србови то неће умети. Ћорав ћоравог не може водити. To onda sve govori da to dualno obrazovanje, ukoliko je subvencionisano ipak treba da priceka malo bolja vremena. Ovo su subvencije koje mogu da vide povrat tek na neki duzi period, znaci malo dublji budzet treba za ovakve stvari. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Problemi koji su iskrsli u Njemackoj pokazuju da je na kraju pita skuplja od tepsije. Osposobljvanje ovakvom praksom ispade skuplje za poslodavce nego da su ih regularno zaposlili na kraju zavrsene skole i onda postepeno stekli znanje koje ima treba da rade. У Аустрији је то другачије регулисано него у Немачкој. Ти клинци на пракси се одмах укључују у производњу. Нема ту циле-миле. А за тај свој рад добију неку ситну кинту, то је нешто као џепарац. На тај начин их одмах у старту уче да цене посао и паре и уводе их у посао и то је sehr gut. Они су на почетку нешто као шегрти. Док заиста не стекну право знање и искуство. А шегрти су у сваком послу потребни. Других шегрта нема по Аустрији. Приде нема ни приправничког стажа јер није потребан. Али озбињно раде. Значи, овај буразер што сам га помињао кад је имао 17 година враћао се с праксе уморан ко велики, ринта се по цео дан. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 To onda sve govori da to dualno obrazovanje, ukoliko je subvencionisano ipak treba da priceka malo bolja vremena. Ovo su subvencije koje mogu da vide povrat tek na neki duzi period, znaci malo dublji budzet treba za ovakve stvari. Дил је са Аустријанским фирмама да би оне то преузеле на себе. Сад како немам појма. Јер ми реално као држава нема шансе то да одрадимо. Мислим ми ипак имамо толико гладних политичара и других бирократа које треба прехранити, тако да су деца и будућност Србије у другом плану. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 To onda sve govori da to dualno obrazovanje, ukoliko je subvencionisano ipak treba da priceka malo bolja vremena. Ovo su subvencije koje mogu da vide povrat tek na neki duzi period, znaci malo dublji budzet treba za ovakve stvari. Па сад, питање је шта је старије - кока или јаје... Као и увек, против сам било каквих "субвенција". Али ако боља времена "чекамо", нећемо их никада дочекати. Боља времена зависе од сваког од нас појединачно, како писах на другој теми јуче. Неће она доћи сама, нити ће их донети "Велики Вођа" како то Срби традиционално сањају. Па у склопу тога и ово што се тиче "радног образовања" младих. Agaton Vuzman and Баба је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 Главни проблем наших просветара у случају дуалног образовања је тај што ће половина њих остати без посла! Што ми искрено није жао, јер су они баласт претходног система који је апсолутно труо. Такорећи су део система бирократије које смо наследили и којег треба да се ратосиљамо. Нек се преквалификују, као што и већина теолога данас завршава информатику јер су вишак у црквеном систему запошљавања. Balast nebalast, trazili su posao gde ima, veruj mi, nisam upoznala prosvetara koji je tu jer voli, uglavnom je moranje. Nazalost, u ovoj zemlji kad se dokopas posla, drzis ga se, kakav je takav je. Tako te nekako i drze, u tom raspolozenju. Dok sam ja radila u prosveti, ne daj Boze da se nesto kaze, odmah je to-ako ti se ne svidja ti menjaj, tretiraju te kao da treba da budes beskrajno zajvalan sto si tu bez da talasas. To toliko ubija u pojam-cuti, ne talasaj, ne menjaj, uzas bre. Баба је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 (измењено) Има соли ово што кажеш, али зар није боље да клинци стекну практична знања, поред теоретских, па да са 20 година већ могу да раде нешто приватно, за свој грош, и да не зависе од Вођиних бисага? И да ли мислиш да су данашњи клинци идиоти који ће да наседну на Вођине приче као што су некад наши стари насели на Титине бајке? Ma нема ништа лоше у томе да ученици стичу практична знања само ме плаши шта ово ... на власти подразумева под „практичним знањима“. Измењено Фебруар 10, 2016 од RYLAH Пази на речник. Нема увреда. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Фебруар 10, 2016 Пријави Подели Написано Фебруар 10, 2016 (измењено) Ovo dobro zvuci, ali vise razmisljam kako ce to neko da ... nego kako ce to da dobro ispadne. Измењено Фебруар 10, 2016 од RYLAH Пази на речник. http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука