Jump to content

ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ: ИЗДАЈА УМА

Препоручена порука

Могу да потврдим из њеног искуства. Она ускоро пуни 26. год. иако знам из њене приче колики су трошкови, на пример стана и која је разлика у односу на њихове навике (ваше :) негде сам прочитао да живиш тамо), и наше да се хранимо скоро сваког дана "на улици" (кућа - посао, ужина) и спремни смо чешће да седимо по кафићима и слично... Колико сам је разумео, није практично куповати често на улици храну због цене па углавном носе од куће. А шокирао сам се за цену пива по локалима :) Ако је тачно око 7-8 франака по кригли? Она живи у Цириху.

Али то ништа не представља проблем ако се лепо организује, примања су јој прилагођена стандарду.

Да, ако сам добро укапирао ако неко не плати карту за превоз казна је око 100 франака (што је за њена примања колико сам успео да банализујем пример као када би нама неко наплатио 1000 дин)

Cirih je najskuplji grad u Svici, ne verujem da ovde kod mene toliko kosta pivo, javicu ti kad krenem po kafanama :D Generalno, ovde se mnogo stedi, tako da i to nosenje hrane od kuce je delom i zbog toga, zbog ovdasnjeg mentaliteta, a delom naravno i zbog visokih cena. A standard je uglavnom takav da covek moze sa jednom platom da izdrzava porodicu, pa zene vrlo cesto ni ne rade dok deca ne poodrastu (a uglavnom radjaju kasno, kad vec razrade karijeru).

Подели на овим сајтовима

Meni ovde samo za osnovne namirnice i hemiju ode mesecno po 1000 chf (za dvoje odraslih+dvoje dece)...

У Србији је скупље од тога, ако купујеш иоле квалитетно, оно што ти се заиста једе и што је здраво и неопходно. Гарантујем. Наравно да можеш да се прехраниш и за пет пута мање, људи преживљавају, али то није живот достојан човека.

Подели на овим сајтовима

Meni ovde samo za osnovne namirnice i hemiju ode mesecno po 1000 chf (za dvoje odraslih+dvoje dece)

Ни у Србији није ништа јефтиније. Људи овде троше мање јер су приморани да купују нездраву робу лошег квалитета. И овде, ко има, потроши месечно толико, ако не и више, на намирнице и хемију. За пристојан живот у Србији ти треба преко 2000 евра месечно.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

У Србији је скупље од тога, ако купујеш иоле квалитетно, оно што ти се заиста једе и што је здраво и неопходно. Гарантујем. Наравно да можеш да се прехраниш и за пет пута мање, људи преживљавају, али то није живот достојан човека.

Pa i ovde je skuplje ako hoces kvalitet, ako kupujes svajcarsku robu, bio itd... Mi to ne kupujemo... A ne kontam, gde se u Srbiji uopste nadje kupac za tako skupu robu? Ja ne poznajem nikog ko bi u Srbiji mesecno mogao da izdvoji trecinu tih novaca za hranu...

Подели на овим сајтовима

Ми нпр. имамо говеда попут Динкића који изађе пред грађане и похвали се како захваљујући њему уље у Србији и Немачкој има скоро исту цену. Рече, овде је једва мало скупље. Ал' овде већина мора да ради сат времена за тај литар уља, неки чак и дуже.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Pa i ovde je skuplje ako hoces kvalitet, ako kupujes svajcarsku robu, bio itd... Mi to ne kupujemo... A ne kontam, gde se u Srbiji uopste nadje kupac za tako skupu robu? Ja ne poznajem nikog ko bi u Srbiji mesecno mogao da izdvoji trecinu tih novaca za hranu...

Где се нађе купац за добру телетину и добар сир? Па свако је купац за то, само већина нема паре, као што си рекла. Није то никакав луксуз. Рекао ти је Плутон, преко 2000 евра ти треба за пристојан живот, а плате су многима десет пута мање од тога. Чак је и крш роба овде прескупа, о иоле квалитетној да и не говоримо. Србија је вероватно најскупља земља у Европи а и шире, што се тиче хране, одеће, технике итд, а у односу на примања већине. Јефтино је можда пиће у кафићима, зато што једино кафићи увек имају муштерије...

Подели на овим сајтовима

Где се нађе купац за добру телетину и добар сир? Па свако је купац за то, само већина нема паре, као што си рекла. Није то никакав луксуз. Рекао ти је Плутон, преко 2000 евра ти треба за пристојан живот, а плате су многима десет пута мање од тога. Чак је и крш роба овде прескупа, о иоле квалитетној да и не говоримо. Србија је вероватно најскупља земља у Европи а и шире, што се тиче хране, одеће, технике итд, а у односу на примања већине. Јефтино је можда пиће у кафићима, зато што једино кафићи увек имају мутшерије...

Pa dobro, ono sto ja hocu da kazem je da tu bar mozes da nadjes ocajnu robu (slazem, se, nije fer, i ne treba tako da bude) za manje pare, ovde nemas taj izbor. U Srbiji ces za 200 evra jesti grozote a ovde za 200 evra neces jesti nista. Zato ovde 700 chf nije nista... I nema tu ko sta da se iscudjava, 700 chf je ovde dzeparac a ne plata, dok bi u Srbiji bila odlicna plata, i besmisleno je uopste o tome i raspravljati.

Подели на овим сајтовима

Hrana je skuplja ovde nego i u Austriji. Stavise u Austriji je recimo jedino skuplje nego u npr Beogradu stanarina,sve ostalo,dazbine,prevoz,hrana..sve je jeftinije.

E sad skontajte da je tamo prosecna plata nekih 1300eura,a ovde 200eura,a da je sve skuplje kod nas,pa da vidimo realno gde smo.

Evo poredjenje sa platom od 1300eura prosecnom u Austriji je 1kg jagnjetine 4.5 eura 1kg ribe je nekih 6 eura, u Beogradu sa prosecnom platom normalnog coveka ne racunajuci politicare,hostaplere,lopove,biznismene koja je 200 eura 1kg jagnjetine iznosi 700 din iliti 6 eura a 1kg ribe nekih 7 eura.  Samo da me neko pogresno ne skonta ne mislim ko ima vise od 200 eura da je hostapler ili lopov,ali je to realna prosecna plata,naravno ima ljudi koji rade i za 1000 eura,ali je mnogo vise onih koji rade za 15.000 dinara pa i manje pogotovo u provinciji. U tazbini znam za slucajeve gde je mesecna plata iz dva dela 9.000 dinara. I pritom svi ti uzasni slucajevi su nista,naspram toga da mnogo veliki broj ljudi uopste ni nema primanja.

Tako da stvarno ne znam prvo ko u inostranstvu ima primanja od 200eura kako kaze Dijasporka pa da ne moze nista da jede,tamo je pomoc za najsiromasnije veca od te cifre duplo,dakle da nista ne radis i blenes u tv ti ces dobiti toliko para,toliko da ovde u Srbiji se ubijes od posla ne mozes da zaradis kao platu ne kao pomoc. A pride je sve skuplje.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Bas mi je zao sto ti je muka od mene, nije mi bila namera da ikog provociram ;)

Naravno da moze da kupi telefon, ali ne moze sa tim parama da se osamostali, ni u ludilu. Ne moze sebi da placa stan, rezije, zdravstveno, da izvadi markicu ili da kupi sebi prevozno sredstvo (moze bajs eventualno), da osnuje porodicu...

Jedini problem je nekretnina.

Prevozno sredstvo koje se vozi u Srbiji u svajcariji nemackoj kosta oko 300-400-500 evraa.

Mnogo je samostalniji nego osoba u Srbiji koja ima platu 300 evraa i mnogo bogatiji i mnogo bolje moze da zivi.

Ukoliko iskljucimo nekretninu iz jednine, ili se okrene jeftinijoj nekretnini da ne bude bas u nekom velikom gradu.... vec neki slabiji grad gde je nekretnina jeftinija... sasvim moze da se zivi od 700 franakaa.

problem sa vama gastabajterima je sto ste izgubili realnu sliku kako zive ljudi u Srbiji.. vec gledate tamosnji standard pa je vama to nista.....

Ne verujem da ti je losa namera.... izvini sto sm bio grup... mislm ja sam radio kao crnac za 200 evra u kazinu..... i kad mi ti kazes nekom je "nista" 700 franaka.. mene to pogodi..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...