Млађони Написано Март 3, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Најновији бисер који сам чула је како неки кругови (не знам тачно који) предлажу да се убудуће "не знам" и "не могу" пишу заједно. Упропастиће нас разни Сингидунум и Мегатренд мр, др. Nema to veze ni sa singidunomom ni sa megatrendom.... vec sa zemljom gde se diploma bez znnja trazi vise nego znanje bez diplome.. zuti car and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 3, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Пошто смо на линији по овоме, кажи ти мени Млађо јел то значи да ми сад лудимо или је ово једнократни сусрет две галаксије... Откад знам за себе да ми ово мало мозга ради ја сам говорио да нашим ђацима/студентима треба пракса. Реална примена наученог. У реду је образовати се, што више сазнавати и ширити теоретска знања о свему. Али чему? Чему то служи а уз то и не ради? Хајде да применимо то што знамо, да знање заживи. А кад у току школовања ђак/студент истовремено види и осети како оно научено реално функционише, па сигуран сам да то у најмању руку може само да повећа елан младом човеку. Не може да има негативне ефекте ако се искрено приступи томе. И ту се одмах види да ли је тај млад човек за ту струку или није, тако да не само да друштво од тога може имати користи, у смислу човека спремног за тржиште, већ и тај млад човек рашчишћава сам са собом неке ствари. Е сад, колико је идеја реална за спровођење у нашим условима.... :.mislise. Ma sve je realno... samo ako nam se ubode realan kadar.. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Anika Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Mislim da je to vest sa njuz neta, video sam na fejsu nedavno. Njuz.net je inace saljiv sajt Знам шта је њуз.нет, хвала ти. А не сећам се где сам, тј. од кога чула то. Нема везе. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Finske lekcije za obrazovanje Srbije Nije dobro da svako dete misli isto, niti može svaki učenik da zna isto; ali svako može da uspe, kaže dr Pasi Salberg Zamislite da ispod drveta stoje majmun, vuk, pingvin, riba, foka i slon i da im kažete da svi moraju da polože ispit koji je isti za sve, jer je to pravedno. A ispit koji dokazuje koliko je ko pametan jeste da se popnu na vrh drveta. Riba će do kraja života biti ubeđena da je glupa. Svako dete može da uspe ukoliko imate obrazovni sistem koji je pravičan za različite učenike, ukoliko umesto takmičenja negujete saradnju i podršku i ako nastavnici i škola imaju autonomiju u kreiranju plana i programa. Ovako odgovara profesor dr Pasi Salberg, jedan od najvećih finskih stručnjaka u oblasti obrazovanja, na pitanje koje su to lekcije koje Srbija može da nauči od Finske, zemlje koja je za kratak period postala obrazovno svetsko čudo. Salberg je gost Srbije na međunarodnoj konferenciji „Obrazovanje kao ključ uspeha – finsko iskustvo” koju su organizovali ambasada Finske u Beogradu i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Trenutno je generalni direktor Centra za međunarodnu mobilnost i saradnju, predaje na univerzitetima širom sveta, a od januara se seli u SAD, gde će predavati na Harvardu. U Srbiji je bio prvi put pre 12 godina sa ekspertima OECD-a, ali kaže, naša zemlja nije uradila ono što je tada planirala. – Ja bih na vašem mestu bio veoma zabrinut zbog PISA rezultata vaših đaka, to je ono što je pokazatelj da nešto mora da se menja, iako ste iz matematičke pismenosti pokazali veliki napredak. Mislim da je korupcija veliki problem u vašem obrazovnom sistemu. Morate da radite i na profesionalnom razvoju nastavnika, a u školi učenici ne smeju da doživljavaju jedni druge kao konkurenciju – smatra dr Salberg. Ovaj profesor koji je o pitanjima obrazovanja savetovao vlade u više od 50 država, za „Politiku” ističe da je finski sistem toliko specifičan da zaslužuje da bude posebno analiziran, jer ova zemlja pre 30 godina nije imala dobar obrazovni sistem, a sada je u vrhu po svim istraživanjima. – Nije nama bio cilj da imamo najbolji obrazovni sistem na svetu, već da imamo dobru školu za svu našu decu. U svetu je trenutno dominantan trend u obrazovanju, koji se bazira na takmičenju, standardizaciji, testovima, a Finska je uspela tako što je otišla u drugom smeru prema saradnji, odgovornosti baziranoj na poverenju, pravednosti, raznolikosti. Nije dobro da svako dete misli isto, niti može svako dete da zna isto – objašnjava dr Salberg. Na pitanje kako je moguće reformisati se bez novca, jer država prvo reže budžet predviđen za prosvetu i nauku, on odgovara da novac jeste važan, ali da nije najvažniji, što pokazuje upravo primer SAD koje imaju najskuplji obrazovni sistem, a opet rezultati njihovih đaka nisu među najboljima na svetu. – U Finskoj se sve škole finansiraju na osnovu formule koja garantuje jednaku raspodelu sredstava bez obzira na bogatstvo zajednice na čijoj se teritoriji nalazi. Obrazovanje je besplatno i pristupačno za sve, od vrtića do fakulteta. Ne postoji eksterna inspekcija škola niti standardizovano testiranje svih učenika. Iako postoji opšti nacionalni okvir, autonomija škole i nastavnika je velika, oni su spremni da sami osmisle programe, stalno se usavršavaju i poboljšavaju nastavu, sebe i školu. Nastavnici su veoma cenjeni profesionalci, a da bi mogli da predaju moraju da imaju najmanje master diplomu – objašnjava sagovornik. On kaže da su upravo nastavnici najvažniji pojedinačni faktor ukoliko želimo da poboljšamo obrazovni sistem Srbije i da se zbog toga moraju reformisati nastavnički fakulteti. – Finska nema rešenje za sve, niti mislim da je naš obrazovni sistem savršen i najbolji na svetu. On je dobar za vreme u kojem se nalazimo trenutno, a već za pet godina će morati da se menja. Moja poruka Srbiji jeste da pronađe sopstveni put i da ne veruje u sve što im govore strani savetnici – kaže na kraju dr Pasi Salberg. ---------------------------------------------- Najviše se veruje policiji i školi Nastavnički poziv u Finskoj je izuzetno cenjen u društvu i popularan među mladima, samo 10 odsto prijavljenih uspe da upiše nastavnički fakultet. Salberg ovako ilustruje popularnost nastavničkog poziva: ako bi neki mladić uveče ušao u bar i na pitanje čime se bavi odgovorio da je nastavnik, očas posla bi oko njega bilo mnogo devojaka. Prema istraživanjima, obrazovni sistem je na drugom mestu liste institucija od poverenja u Finskoj, odmah iza policije – školi veruje 89 odsto građana. Sandra Gucijan objavljeno: 22.10.2013. http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Finske-lekcije-za-obrazovanje-Srbije.lt.html Плутон, Млађони, Човек Жоја and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Слажем се. Одличан пример је наш министар који је део свог времена искористио за рад у Скупштини, а део за писање докторске дисертације. Иван Недић and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Nastavnički poziv u Finskoj je izuzetno cenjen u društvu i popularan među mladima, samo 10 odsto prijavljenih uspe da upiše nastavnički fakultet. Salberg ovako ilustruje popularnost nastavničkog poziva: ako bi neki mladić uveče ušao u bar i na pitanje čime se bavi odgovorio da je nastavnik, očas posla bi oko njega bilo mnogo devojaka. Prema istraživanjima, obrazovni sistem je na drugom mestu liste institucija od poverenja u Finskoj, odmah iza policije – školi veruje 89 odsto građana. Код нас је најпопуларнија ауто индустрија. Срђан Шијакињић and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 До пре пар дана ми је у гостима била сестра из Швице и баш смо о томе нешто разговарали. Тај систем је доста другачији само се надам да ће бити спроведен. Иначе код њих је ако сам добро разумео и у току те праксе могуће нешто зарадити. Тако је и она почела са радом као пракса у пошти ( са великом разликом у односу на нашу ) и имала је леп "џепарац" који неко ни као плату не заради овде. Након што се показала вредном и вољном да остане, још увек ради и до сада је напредовала, мењала радна места у оквиру исте... до те мере да ме је било мало стид када ми рече за плату Човек Жоја, Лидија Миленковић, Ћириличар and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Нема ништа од тога док ни одрасли људи немају посла. Како онда да запослиш ђаке и студенте... Плутон, Ћириличар, zuti car and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Нема ништа од тога док ни одрасли људи немају посла. Како онда да запослиш ђаке и студенте... Пошаљемо их код тебе да рефакторишу. Grizzly Adams and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Па добро, није све тако црно. За неке образовне профиле има доста посла и увек може да се нађе место за праксу - за будуће социјалне раднике разних усмерења, психологе, психијатре, прерађиваче дрвета (мртвачки сандуци) итд... Дуња, Плутон, Човек Жоја and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Па добро, није све тако црно. За неке образовне профиле има доста посла и увек може да се нађе место за праксу - за будуће социјалне раднике разних усмерења, психологе, психијатре, прерађиваче дрвета (мртвачки сандуци) итд... Иде бизнис... Juanito, Плутон, Срђан Шијакињић and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Има један у Чачку што је отворио ”робну кућу погребне опреме”. http://www.pogrebnoperomaric.com Рекли су ми (нисам лично чуо, па не могу да потврдим да је тачно) да се једно време вртела реклама ”ваше је само да умрете, а остало препустите нама”. Срђан Шијакињић, Grizzly Adams and Млађони је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 Има један у Чачку што је отворио ”робну кућу погребне опреме”. http://www.pogrebnoperomaric.com Рекли су ми (нисам лично чуо, па не могу да потврдим да је тачно) да се једно време вртела реклама ”ваше је само да умрете, а остало препустите нама”. Ово сам чуо али као снимак који се "фурао" на мобилним телефонима пре доста година. Не знам да ли је била стварно права реклама или кућна радиност али црњак је жешћи Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Март 3, 2015 Пријави Подели Написано Март 3, 2015 To je super za poslodavce, otpustis ljude a potpises ugovor sa nekom skolom i salju ti djake na "praksu". Toliko ima prostih zanimanja koja za svoje prakticno ostvarenje zahtevaju ponekad i nekoliko dana bazicne obuke, sto bi onda placao radnika kad imas klinca koji ce ti to raditi za manju kintu Натан and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Март 4, 2015 Пријави Подели Написано Март 4, 2015 'Ел још неком занимљив оти дуализам српске свакодневице, то, edukovani - образовани? Не'м појма, ал' понекад ми то и к'о супротнос' делује. Едукација је ужи појам од образовања. Образовање је формирање целокупне личности, док би еквивалент за едукацију било поучавање, тј. преношење и развој знања и вештина. Млађони је реаговао/ла на ово 1 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука