Jump to content

Промена Устава - Православље као званична државна религија?

Оцени ову тему

38 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за промену Устава Републике Србије којим би се установила званична државна религија, по узору на Грчку?

Препоручена порука

Може се говороти о томе колико је нека држава секуларна односно колика је секуларност, па се то може мерити. Тако је Немачка мање секуларна од Француске, али то не значи да Немачка има немачки модел секуларнсти, а Француска француски, а Југославија титовски, него значи само да је Немачка мање секуларна. 

Као кад бисмо рекли ''ова супа има малопосољенски модел посољености'' уместо ''ова сума је мало слана''. 

Кажем, платонишеш. Платон је, иначе, мени драг, али је истина ипак овог пута на другој страни. Не постоји објективна универзалија секуларности, као мера секуларности. 

Да упростим. Не постоји објективан појам секуларности, већ постоји мноштво појмова. Зашто? Зато што појам секуларности није пао са платонистичког неба, из Платоновог трансцедентног света идеја, већ је настао овде - на земљи. Настао као искуство људи у држави. Живот бележи различита искуства, различите моделе раздвојености цркве и државе.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 201
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Da pitam samo nesto. Jel ovaj Stojko sto je glava AS drzavljanin Srbije el jok?

Знам да Србији не плаћа порез. Живи и ради у Немачкој. Пуни њихов буџет али, ето, секира се како ћемо ми наш да трошимо.

Подели на овим сајтовима

У слободи вере - не. То право би било гарантовано свима. Државна религија би била присутна у симболима државе и њеним институцијама (што већ и јесте у великој мери случај). Велика Британија није секуларна. Немој само да ми кажеш да је степен људских права виши код нас него код њих.

Наравно да није, нисам никад оспоравао то да европске државе нису толико секуларне као што се чини, него само указујем на то да државна религија значи давања привилегијама истој. Слобода вере постоји баш као и слобода да бираш хоћеш ли појести штаркову чоколаду или неку другу, али ако ти фаворизујеш Уставом и законима Штарк онда ти тиме штетиш другим компанијама, јер то фаворизовање је једним делом рекама за џабе  :D али није ту реч само у Уставу, живот се никад по њему ни не одвија, него то даје привлегије, рецимо Штарк добија паре из буџета којима ће више да пласира своју робу и због којих може да унапреди производњу и тиме растури конкуренцију.

Подели на овим сајтовима

Није ту само Пеђа. Његова идеја се чује кроз уста разних обдусмана, политиканата, ситних партијских службеника, НВО сектора, па и неких званичника...

Jel ostao neko ko bi se slozio s tvojim vidjenjem? :D

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

recimo drzavni praznici tipa vaskrs, badnjak,bozic, srpska nova godina ili mali bozic, sveti sava... ako pravoslavlje nije zvanicna drzavna religija zabranice nam sve ovo za 10 godina pod vucicem uz argumentaciju slobode izbora i gradjanskih prava kao sto zabranise vec po evropi neke hriscanske stvari, najprije ce ovi muslimani iz sandzaka da bojkotuju svetog savu, ismijavace to, pa ce i za bozic isto da cine, ovako ako drzava ima srpski jezik za zvanicni jezik zasto ne bi imala i pravoslavlje kao zvanicnu religiju iz koje nasa drzavnost i vuce korjene, pa nismo mi amerika da smo nastali na genocidu, nasa drzavnost vuce korjen od svetog simeona i svetog save, svetog stefana prvovencanog itd... treba da se malo vise vodi racuna o tim stvarima ili cemo da nestanemo kao da nas nije ni bilo

Подели на овим сајтовима

nasa drzavnost vuce korjen od svetog simeona i svetog save, svetog stefana prvovencanog itd... treba da se malo vise vodi racuna o tim stvarima ili cemo da nestanemo kao da nas nije ni bilo

Zato sto vise vodimo racuna  o istoriji umesto o buducnosti, zato cemo da nestanemo... a ne zbog ovoga sto si pobrojao... 

Подели на овим сајтовима

Право да ти кажем, забринуо бих се да мислим као они.

Znaci s jedne strane imas drzavnike, AS, ombudsmane, politicare, sluzbenike, NVO sektore, a sa druge strane Milojkova i Korduna :D

Drugari, nema nista od toga... da uspostavite drzavnu religiju nije vam dovoljna samo istorija... treba vam da imate  i po nekog pravoslavca  u Srbiji ko bi podrzao takvu ideju ;):D

Подели на овим сајтовима

ovako ako drzava ima srpski jezik za zvanicni jezik zasto ne bi imala i pravoslavlje kao zvanicnu religiju iz koje nasa drzavnost i vuce korjene

Zato sto se kao religija i niste bas mnogo dobro pokazali u proteklih par decenija... 

Подели на овим сајтовима

Кажем, платонишеш. Платон је, иначе, мени драг, али је истина ипак овог пута на другој страни. Не постоји објективна универзалија секуларности, као мера секуларности. 

Да упростим. Не постоји објективан појам секуларности, већ постоји мноштво појмова. Зашто? Зато што појам секуларности није пао са платонистичког неба, из Платоновог трансцедентног света идеја, већ је настао овде - на земљи. Настао као искуство људи у држави. Живот бележи различита искуства, различите моделе раздвојености цркве и државе.

А то се искуство може објективно утврдити, погледаш државе света направиш компарацију, узмеш у обзир ту неку дефиницију секуларности и кажеш шта је и колико нешто секуларно. Не зависи од субјективне процене сваког, па ће неко рећи да су Египат и Иран секуларни јер ето они имају другачија искуства и моделе раздвојености, што је врх бесмислености и релативизовања. 

Свако иоле паметан ће рећи да ове две земље никако не могу бити секуларне, као што нико неће рећи да су демократске јер знамо шта је демократија. Нико паметан а ни нормалан неће рећи да је Северна Кореја демократска држава јер се ето зове Демократска народна република Кореја. 

Подели на овим сајтовима

Sinod je sinod. Vladike su ušuškane, što dokazuju, da ih ima više oko političko istorijskih pitanja a manje u dogmatskim.

Sinod je sinod. Vladike su ušuškane, što dokazuje i to, da se više bave Srbstvom nego Hrišćanstvom.

Sinod je sinod. Vladike su ušuškane ali mi imamo i državni aparat, pa pošto u sinodu nemamo nikave šanse da ispravljamo vladike, onda bi morali doneti jedan dobrano dobar zakon, da se vladikama i Crkvi, zabranjuje bilo kakvo mešanje u politiku!!!! (čak i platonsko)

Šah,mat. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Е управо то је разлог. Да све буде као сада, загарантовано право на веру и неверу, али да нас више не смарате са Титовим моделом секуларности.

Ja se potpuno (100%) slažem sa tobom da ne postoji platonistički pojam sekularnosti... slažem se da postoje različiti modeli razdvojenosti crkve i države... zato vas uvek i pitam koji je vaš model... a pošto primećujem da između vašeg modela sekularnosti i grčkog modela nema nikakve razlike, onda nešto tu nije u redu, tj. slobodan sam da primetim da to nije sekularnost... ne može AA... zato te ja skroz podržavam u tome da se ovo pitanje stavi na referendum... ako je većina za grčki model tako treba i da piše u Ustavu, a ne da sprovodite grčki model, a da to nazivate "sekularnost"... jer to je nepotrebno foliranje.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

А то се искуство може објективно утврдити, погледаш државе света направиш компарацију, узмеш у обзир ту неку дефиницију секуларности и кажеш шта је и колико нешто секуларно. Не зависи од субјективне процене сваког, па ће неко рећи да су Египат и Иран секуларни јер ето они имају другачија искуства и моделе раздвојености, што је врх бесмислености и релативизовања. 

Свако иоле паметан ће рећи да ове две земље никако не могу бити секуларне, као што нико неће рећи да су демократске јер знамо шта је демократија. Нико паметан а ни нормалан неће рећи да је Северна Кореја демократска држава јер се ето зове Демократска народна република Кореја. 

Секуларност значи раздвојеност световне и духовне власти, односно цркве и државе. То даље значи да држава и црква немају право управљања оном другом. Аутономне су. То је суштина секуларности. Е сад, постоје модели. Строга одвојеност и различити степени кооперативне одвојености, где црква и држава сарађују. То значи да не можеш рећи да, на пример, постојање верске наставе крши принцип секуларности. Крши у Француској, али не и у Немачкој. Секуларност није обавезан изгон свега религијског из јавне сфере и из државних институција. Поготово не када се то религијско тиче живих људи. По чогици неких наших "секулариста" ми бисмо морали да мењамо и грб и химну, јер обоје садрже елементе религије.

Подели на овим сајтовима

Zato sto vise vodimo racuna  o istoriji umesto o buducnosti, zato cemo da nestanemo... a ne zbog ovoga sto si pobrojao... 

istorija tvori buducnost, a gologuz u buducnost ne ide ni ciganin, treba da se cuva ono sto su generacije prije tebe stekle i da se nadogradjuje novim korisnim stvarima, srbija ne drzi ni do proslosti ni do nicega, neg se prodaje za nekakvu buducnost, ne zna se jos kakvu.... ras, nekadasnja prestolnica srbije  se naalzi u sandzaku i po nejmu ovce pasu, eto koliko vi juznjaci drzite do tih stavri, zato je jug takav kakav jeste

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...