Jump to content

Промена Устава - Православље као званична државна религија?

Оцени ову тему

38 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за промену Устава Републике Србије којим би се установила званична државна религија, по узору на Грчку?

Препоручена порука

Свештеници у Војсци Србије су примљени у стални радни однос, иако и њима статус зависи од благослова Цркве. Односно, имају канонску одговорност и пред Црквом. Уколико би им Црква изрекла неку меру која спречава вршење свештеничке службе изгубили би посао.

Подели на овим сајтовима

Наставници верске настава су, дакле, најугроженија мањина у држави. Јер, нигде у закону не пише ако си Ром, хомосексуалац и сл. да не можеш засновати стални радни однос. Али пише да не можеш ако си наставник верске наставе. Обесправљена и обешчовечене маса, са чијим се животима и животима њихових породица неко поиграва. 

Подели на овим сајтовима

Свештеници у Војсци Србије су примљени у стални радни однос, иако и њима статус зависи од благослова Цркве. Односно, имају канонску одговорност и пред Црквом. Уколико би им Црква изрекла неку меру која спречава вршење свештеничке службе изгубили би посао.

I ko im onda daje penziju?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Наставници верске настава се, дакле, најугроженија мањина у држави. Јер, нигде у закону не пише ако си Ром, хомосексуалац и сл. да не можеш засновати стални радни однос. Али пише да не можеш ако си наставник верске наставе. Обесправљена и обешчовечене маса, са чијим се животима и животима њихових породица неко поиграва. 

Ко мислиш да је одговоран за такав положај вероучитеља, за који лично сматрам да је понижавајући, држава или црква и у ком правцу мислиш да би требало деловати неби ли се такав положај промнио. Коме иде више у прилог да вас држи у таквом стању и да ли у ствари постој извесна корелација између државе и цркве?

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

I ko im onda daje penziju?

Они су у статусу професионалног припадника војске. Значи, као и сви остали официри.

Подели на овим сајтовима

Ко мислиш да је одговоран за такав положај вероучитеља, за који лично сматрам да је понижавајући, држава или црква и у ком правцу мислиш да би требало деловати неби ли се такав положај промнио. Коме иде више у прилог да вас држи у таквом стању и да ли у ствари постој извесна корелација између државе и цркве?

Држава је одговорна. Црква је више пута иницирала решавање статуса вероучитеља. Крене да се решава и онда неке "силе" то зауставе. Ја знам и које политичке еминенције, али не бих о томе на форуму. Углавном, држава је крива.

Подели на овим сајтовима

И сад замислите, да се испуне ове Вербићеве небулозе... После 15 година рада човек заврши на улици, без динара отпремнине, без икаквог социјалног програма. Да ли се држава тако понаша и према осталим радницима? Наравно да не. Дискриминација, шта то беше?

Подели на овим сајтовима

Држава је одговорна. Црква је више пута иницирала решавање статуса вероучитеља. Крене да се решава и онда неке "силе" то зауставе. Ја знам и које политичке еминенције, али не бих о томе на форуму. Углавном, држава је крива.

Meni jeste žao zbog položaja u kojem se nalazite i slažem se da država jeste kriva, samo iz sasvim drugog razloga - trebalo je da pristane da crkve i verske zajednice određuju nastavnike samo ako se obavežu da će im sutra plaćati otpremnine ako bude potrebno... veoma jednostavno, ko ih postavlja treba i da plati kad se sklanjaju.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Писао сам још пре неколико година о томе да православље треба да буде уздигнуто у ранг званичне државне религије:

"У времену владавине секуларизма треба нагласити православни и хришћански идентитет српског народа. Православље је вековима и у добру и у злу формирало, одржавало и чувало српски национални идентитет васпитавајући генерације у духу правих и трајних вредности вере, слободе, традиције, напретка, мирољубивости и патриотизма. Православна црква је установа од највећег значаја за српски народ. Зато би било пожељно да православно хришћанство у Србији буде уздигнуто у ранг званичне и државне религије, уз поштовање свих других цркава и верских заједница, њихових потреба и пре свега њихових верника. У том контексту, заштита хришћанског идентитета и вредности укључивала би и помињање Бога у уставу државе Србије. То никако не значи клерикалну, фундаменталистичку државу или повреду начела одвојености цркве и државе, већ пре свега очување хришћанских православних вредности Србије у савременим искушењима секуларизма. У многим европским и демократским земљама попут Грчке, Финске или Кипра православље је државна религија, Србија у том смислу не би била изузетак."

http://www.nspm.rs/kuda-ide-srbija/ka-novom-srpskom-konzervativizmu.html

Подели на овим сајтовима

Meni jeste žao zbog položaja u kojem se nalazite i slažem se da država jeste kriva, samo iz sasvim drugog razloga - trebalo je da pristane da crkve i verske zajednice određuju nastavnike samo ako se obavežu da će im sutra plaćati otpremnine ako bude potrebno... veoma jednostavno, ko ih postavlja treba i da plati kad se sklanjaju.

Требало је ово, требало је оно. Живи људи остадоше без елементарних права.

Подели на овим сајтовима

Иначе, ми смо одговорни како Цркви тако и Министарству просвете и директору, са којим потписујемо уговор о раду. Дакле, имамо све обавезе са уговореном страном као и све остале колеге, укључујући и дисциплинску одговорност и све оне обавезе из уговора о раду. Не мора Црква да повуче решење, то може и директор уколико постоје разлози (као и за све запослене). Значи, имамо све законске обавезе и пуну законску одговорност и пуну могућност сношења последица, али немамо сва елементарна права као и остали запослени. Ето, таква дискриминација постоји у Србији, земљи кандидати за ЕУ која је започела приступне преговоре. На стид и на срамоту.

Подели на овим сајтовима

srpski-politi%C4%8Dari05969_n.jpg

Ко је вас познавао, ни пакао му неће тешко пасти. Поздравите и деда Мићуна...

Подели на овим сајтовима

Ја сам гласао за јер проглашавањем православља као државне религије се не угрожава право вере других људи који верују у друге религије, наша религија се диже на виши ниво и тиме добива већи маневар у одбрани од неких деструктивних ствари.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Ја сам гласао за јер проглашавањем православља као државне религије се не угрожава право вере других људи који верују у друге религије, наша религија се диже на виши ниво и тиме добива већи маневар у одбрани од неких деструктивних ствари.

Uvod u fasizam...cist ko suza.

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ovo je konstruktivno.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...