Jump to content

Промена Устава - Православље као званична државна религија?

Оцени ову тему

38 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за промену Устава Републике Србије којим би се установила званична државна религија, по узору на Грчку?

Препоручена порука

recimo drzavni praznici tipa vaskrs, badnjak,bozic, srpska nova godina ili mali bozic, sveti sava... ako pravoslavlje nije zvanicna drzavna religija zabranice nam sve ovo za 10 godina pod vucicem uz argumentaciju slobode izbora i gradjanskih prava kao sto zabranise vec po evropi neke hriscanske stvari, najprije ce ovi muslimani iz sandzaka da bojkotuju svetog savu, ismijavace to, pa ce i za bozic isto da cine, ovako ako drzava ima srpski jezik za zvanicni jezik zasto ne bi imala i pravoslavlje kao zvanicnu religiju iz koje nasa drzavnost i vuce korjene, pa nismo mi amerika da smo nastali na genocidu, nasa drzavnost vuce korjen od svetog simeona i svetog save, svetog stefana prvovencanog itd... treba da se malo vise vodi racuna o tim stvarima ili cemo da nestanemo kao da nas nije ni bilo

Подели на овим сајтовима

nasa drzavnost vuce korjen od svetog simeona i svetog save, svetog stefana prvovencanog itd... treba da se malo vise vodi racuna o tim stvarima ili cemo da nestanemo kao da nas nije ni bilo

Zato sto vise vodimo racuna  o istoriji umesto o buducnosti, zato cemo da nestanemo... a ne zbog ovoga sto si pobrojao... 

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Право да ти кажем, забринуо бих се да мислим као они.

Znaci s jedne strane imas drzavnike, AS, ombudsmane, politicare, sluzbenike, NVO sektore, a sa druge strane Milojkova i Korduna :D

Drugari, nema nista od toga... da uspostavite drzavnu religiju nije vam dovoljna samo istorija... treba vam da imate  i po nekog pravoslavca  u Srbiji ko bi podrzao takvu ideju ;):D

Подели на овим сајтовима

ovako ako drzava ima srpski jezik za zvanicni jezik zasto ne bi imala i pravoslavlje kao zvanicnu religiju iz koje nasa drzavnost i vuce korjene

Zato sto se kao religija i niste bas mnogo dobro pokazali u proteklih par decenija... 

Подели на овим сајтовима

Кажем, платонишеш. Платон је, иначе, мени драг, али је истина ипак овог пута на другој страни. Не постоји објективна универзалија секуларности, као мера секуларности. 

Да упростим. Не постоји објективан појам секуларности, већ постоји мноштво појмова. Зашто? Зато што појам секуларности није пао са платонистичког неба, из Платоновог трансцедентног света идеја, већ је настао овде - на земљи. Настао као искуство људи у држави. Живот бележи различита искуства, различите моделе раздвојености цркве и државе.

А то се искуство може објективно утврдити, погледаш државе света направиш компарацију, узмеш у обзир ту неку дефиницију секуларности и кажеш шта је и колико нешто секуларно. Не зависи од субјективне процене сваког, па ће неко рећи да су Египат и Иран секуларни јер ето они имају другачија искуства и моделе раздвојености, што је врх бесмислености и релативизовања. 

Свако иоле паметан ће рећи да ове две земље никако не могу бити секуларне, као што нико неће рећи да су демократске јер знамо шта је демократија. Нико паметан а ни нормалан неће рећи да је Северна Кореја демократска држава јер се ето зове Демократска народна република Кореја. 

Подели на овим сајтовима

Sinod je sinod. Vladike su ušuškane, što dokazuju, da ih ima više oko političko istorijskih pitanja a manje u dogmatskim.

Sinod je sinod. Vladike su ušuškane, što dokazuje i to, da se više bave Srbstvom nego Hrišćanstvom.

Sinod je sinod. Vladike su ušuškane ali mi imamo i državni aparat, pa pošto u sinodu nemamo nikave šanse da ispravljamo vladike, onda bi morali doneti jedan dobrano dobar zakon, da se vladikama i Crkvi, zabranjuje bilo kakvo mešanje u politiku!!!! (čak i platonsko)

Šah,mat. 

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Кажем, платонишеш. Платон је, иначе, мени драг, али је истина ипак овог пута на другој страни. Не постоји објективна универзалија секуларности, као мера секуларности. 

Да упростим. Не постоји објективан појам секуларности, већ постоји мноштво појмова. Зашто? Зато што појам секуларности није пао са платонистичког неба, из Платоновог трансцедентног света идеја, већ је настао овде - на земљи. Настао као искуство људи у држави. Живот бележи различита искуства, различите моделе раздвојености цркве и државе.

Е управо то је разлог. Да све буде као сада, загарантовано право на веру и неверу, али да нас више не смарате са Титовим моделом секуларности.

Ja se potpuno (100%) slažem sa tobom da ne postoji platonistički pojam sekularnosti... slažem se da postoje različiti modeli razdvojenosti crkve i države... zato vas uvek i pitam koji je vaš model... a pošto primećujem da između vašeg modela sekularnosti i grčkog modela nema nikakve razlike, onda nešto tu nije u redu, tj. slobodan sam da primetim da to nije sekularnost... ne može AA... zato te ja skroz podržavam u tome da se ovo pitanje stavi na referendum... ako je većina za grčki model tako treba i da piše u Ustavu, a ne da sprovodite grčki model, a da to nazivate "sekularnost"... jer to je nepotrebno foliranje.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

А то се искуство може објективно утврдити, погледаш државе света направиш компарацију, узмеш у обзир ту неку дефиницију секуларности и кажеш шта је и колико нешто секуларно. Не зависи од субјективне процене сваког, па ће неко рећи да су Египат и Иран секуларни јер ето они имају другачија искуства и моделе раздвојености, што је врх бесмислености и релативизовања. 

Свако иоле паметан ће рећи да ове две земље никако не могу бити секуларне, као што нико неће рећи да су демократске јер знамо шта је демократија. Нико паметан а ни нормалан неће рећи да је Северна Кореја демократска држава јер се ето зове Демократска народна република Кореја. 

Секуларност значи раздвојеност световне и духовне власти, односно цркве и државе. То даље значи да држава и црква немају право управљања оном другом. Аутономне су. То је суштина секуларности. Е сад, постоје модели. Строга одвојеност и различити степени кооперативне одвојености, где црква и држава сарађују. То значи да не можеш рећи да, на пример, постојање верске наставе крши принцип секуларности. Крши у Француској, али не и у Немачкој. Секуларност није обавезан изгон свега религијског из јавне сфере и из државних институција. Поготово не када се то религијско тиче живих људи. По чогици неких наших "секулариста" ми бисмо морали да мењамо и грб и химну, јер обоје садрже елементе религије.

Подели на овим сајтовима

Zato sto vise vodimo racuna  o istoriji umesto o buducnosti, zato cemo da nestanemo... a ne zbog ovoga sto si pobrojao... 

istorija tvori buducnost, a gologuz u buducnost ne ide ni ciganin, treba da se cuva ono sto su generacije prije tebe stekle i da se nadogradjuje novim korisnim stvarima, srbija ne drzi ni do proslosti ni do nicega, neg se prodaje za nekakvu buducnost, ne zna se jos kakvu.... ras, nekadasnja prestolnica srbije  se naalzi u sandzaku i po nejmu ovce pasu, eto koliko vi juznjaci drzite do tih stavri, zato je jug takav kakav jeste

Подели на овим сајтовима

Ja se potpuno (100%) slažem sa tobom da ne postoji platonistički pojam sekularnosti... slažem se da postoje različiti modeli razdvojenosti crkve i države... zato vas uvek i pitam koji je vaš model... a pošto primećujem da između vašeg modela sekularnosti i grčkog modela nema nikakve razlike, onda nešto tu nije u redu, tj. slobodan sam da primetim da to nije sekularnost... ne može AA... zato te ja skroz podržavam u tome da se ovo pitanje stavi na referendum... ako je većina za grčki model tako treba i da piše u Ustavu, a ne da sprovodite grčki model, a da to nazivate "sekularnost"... jer to je nepotrebno foliranje.

Добро. А јел постоји модел кооперативне одвојености, који раздваја државу од  цркве али ипак допушта сарадњу? На пример као у Немачкој?

Подели на овим сајтовима

Мислим да смо причали о средњем веку, па сам у том контексту рекао. Ако хоћемо тако, онда је Латинска Америка, као и САД продукт "изворних" римокатоличких и протестантских земаља. Мисионарство у Латинској Америци је свима добро познато, као и мир који су донели индијанцима. А и њихова богатства су покрали и били су им слуге. Као што сам и рекао, западне земље, као и Америка, су настали на туђој крви и зноју, а ресурсе су поузимали. А и та борба римокатолика и протестаната је увек ишла преко туђе грбаче.

А у Енглеску, Немачку, Француску, Холандију, Белгију, Америку... сливале су се огромне количине пара и природног богатсва. Можда јесу они уређени, аи то уређење је некога скупо коштало.

Као и ми, можемо да бирамо, хоћемо освајачки да наступамо или као и до сада, тј одбрамбено, па ће нам такав и стандард бити. И мислим да то све нема везе са вером, вера је само оправдање, а ти верски прваци су само то искоришћавали као изговор. И увек је вера била изговор или повод за нешто.

Ти си сад скрећеш у нешто друго, ја ти само рекох да су римокатоличка и протестантске цркве због промена парадигми мењале политичке, социјалне и економске ситуације у разним земљама на боље, па би повучени тим искуством и ми православци уместо стварња државних религија и везивања за нацију требали да својом теологијом допринесемо томе да у нашим православним земљама дође до одређених промена на боље - рецимо да људи укапирају да Путко није анђео са небеса који ће да спасе Русију од злих Амера, и да им православље не проповеда земаљске месије него поштовање права и слободе других кроз заповести ''љуби ближњег свог''(почетни талас за демократизацију). Исто важи за Вучића и наших 95% ''православаца'' што га дижу у небеса уместо да критикују његова отворена сагрешенија као што то раде протестантни по Обами, Бушу и Клинтону кад год нешто неморално уради, типа затвори неког новинара што је грех грехова, 100. круг пакла. 

Јел сад јасније? Уместо прича о светим царевима, светој Србији, треба да се фура прича о светој слободи, светим правима. Е то је почела да фура Католичка црква од '65. па се скоро цела Латинска Америка ослободила грбаче разних светих манијака. И то фура садашњи Фрањо, јер није глуп човек зна како прићи људима, а не ови наши што бацају анатеме и шта ти знам. 

Подели на овим сајтовима

Istinska Hristova Crkva je uvek bežala od politike, sećamo se i vaseljenskih sabora i pokušaja da se ne podpadne pod uticaj politike, vlasti caareva,kraljeva ali i tu je išlo teško i svaralo veliku nevolju u istoriji Crkve.

A danas? Danas nam trebaju vladike i patrijarh u donošenju državnih odluka, kao da u našem državnom vrhu ne postoje blagočestivi Hrišćani ako govorimo o tome da je u Srbiji 95% pravoslavaca?

Pa upravo što se Crkva meša u politiku, umanjuje smisao političara iako neki od njih budu pravednici pred Bogom.

Što se Crkva ne meša u rad automehaničara onda? I to je ozbiljan posao ako automehaničar traljavo odradi posao može se desiti da ljudi izgube život. Treba li Crkva da kontroliše i automehaničare?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Oblakovi argumenti su haos iako mu je ideja na mojoj strani.

Ma ja to zato sto sam adrenalin dzanki... jos me boli sto ce da me banuju pa sad iz inata "hodam  po ivici"... proci ce me kolko sutra, pa cu opet da pisem lepo i krotko kao do sada :D

(mada, Milojkov je na forumu... moguce da necu jutro docekati kao clan foruma :D )

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...