Jump to content

"Грешни Милоје" Патријарху Иринеју: ... да Вас послушам: да се осамим, да се преиспитам, да се исповедим и да се покајем...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да ли је могуће помирење у Српској православној цркви

Патријарх Иринеј посаветовао „грешном Милоју” кајање и овај одлучио да се осами, преиспита, исповеди и покаје за све што нађе нечисто у својим речима, мислима и делима, наводећи да је Крститељ казао у множини: „Покајте се, јер се приближи царство небеско!”

SPC-sukob.jpg

Милоје Стевановић говори на црквеном сабору Епархије рашко-призренске у избеглиштву, у Лозници код Чачка... Патријарх српски Иринеј с владиком шумадијским Јованом, приликом освештања храма Св. Успенија у Качулицама код Чачка

Чачак – На овојесењем Међународном сајму књига у Београду патријарх Иринеј (Гавриловић) предложио је Милоју Стевановићу да се покаје, што је он и учинио. „Грешни Милоје” је ових дана патријарху упутио поруку у којој, на послетку, стоји: „Приводећи крају ово писмо, као да чујем вапај кума Господњег: Покајте се, јер се приближи царство небеско! (Мт. 3:2). Гле, Крститељ каза у множини.”

Стевановић је 2011. године искључен из СПЦ, као једини мирјанин у Србији којег је стигла тако тешка казна, а сајамски сусрет двојице дубоко верујућих, већ остарелих и мудрих људи из чачанског краја, (Иринеј, 85, родом је из Видове на Каблару, Милоје, 66, из Горачића на Јелици), био је толико неочекиван да нико није стигао да усмери фотоапарат или телефон и сними разговор.

Да ли то значи да ће, ма колико у појединим мислима удаљени, људи који су на овај или онај начин под окриљем свете Српске православне цркве, мање да се препоричу а више да мудро зборе? Као земљаци, ако ништа друго?

Одговор ће донети време, а Стевановић је у реченом писму „Патријарху србском”, у којем поглавара ословљава са „господине”, подсетио на сајамски сусрет.

„Посаветовали сте ме да се покајем. Рекох Вам: ’Ја сам се покајао и чак јавно то покајање у књигама изнео’. Узвратили сте: ’Пусти књиге, него се покај док није касно’. И још додадосте: ’Артемије је поштен и честит човек, а ви сте криви што је он дошао у ову ситуацију, јер да се ви не окупљате, он би био другачији’”, наводи Стевановић у својој посланици поглавару СПЦ.

„Грешни Милоје” за „Политику” вели да му је патријарх Иринеј, у овчарском манастиру Јовање 2012. године, казао: „Ти си крив што се Артемије тако понаша јер да их ти ниси примио другачије би се он понашао”.

Стевановић је из СПЦ протеран управо због тога што је јуна 2010. „примио на своје имање у селу Лозница код Чачка одбегле монахе из Епархије рашко-призренске”, којима је владика Артемије на челу, и што је после њиховог рашчињења „и даље наставио да пружа гостопримство”.

„На сајму бејах затечен олакшавајућом околношћу, јер сад нисам само ја крив, једнина је прерасла у множину. Тако затечен, одговорих Вам: ’Хоћете да кажете да смо га ми протерали с Космета и истерали из цркве?’ Човек са чела ваше пратње, готово наредбодавно, рече Вам: ’Ваша светости, чека Вас владика Јован (шумадијски)’”, наводи Милоје у писму.

Додаје да је у том тренутку помислио:

„Можда патријарх није крив. Можда од њега крију истину о томе шта се у народу догађа, као што су је крили од Броза, Милошевића и многих других који су, заслепљени лажном сликом, тумарали натресуме, док себе и народ нису довели на ивицу јаме. Они, пак, који су у најбољој намери истиновали, били су прогањани. Гледајући за Вама и видевши да Вам ретко ко прилази за благослов а угледавши, након једног сата, кад је истим простором наишао владика Артемије, како се народ у ројевима тиска просећи од Њега благослов, заплакао сам. Да ли од туге или радости – не знам. Бог зна.”

Стевановић је тада, вели, у срцу донео две одлуке:

„Прво, да Вас послушам: да се осамим, да се преиспитам, да се исповедим и да се покајем за све што нађем да је нечисто у мојим мислима, речима и делима. Друго, да Вама лично дотурим оно што крију од Вас они који, правећи Вам лажну и лицемерну слику, незаслужено уживају у благостању и преобиљу земаљскога царства”.

Те своје податке о стању у СПЦ и народу, Стевановић је патријарху упутио у облику књиге „Изгубљено јагње” коју је ових дана штампао. Моли старешину СПЦ: „И још ми верујте: нисмо ми (народ) протерали честитог и поштеног владику Артемија са Космета, нити из Србске православне цркве, него они што вам седе уз кољено”.

Грешни Милоје у писму посебно истиче два случаја, по својој оцени, у којима је патријарх био доследан:

„Најпре, оно што сте рекли на Сретењу 2010. у цркви Ружица на Калемегдану, гледајући у око камере, поновили сте при овом нашем сусрету, пет и по година касније: ’Артемије је поштен и честит човек’. То сви знају и то ће историја записати. Друго, оно што сте обећали амбасадорки САД а, гђи Ворлик, испунили сте. То најбоље сведоче њена депеша (10Belgrade248) и одлуке Синода које су уследиле. То многи знају, па ће и то историја забиљежити”.
Подели на овим сајтовима

Ако је Артемије добар и поштен, зашто је онда Црква покренула причу о проневери новца?

Послато са SM-N9208 уз помоћ Тапатока

Valjda zato što misle da je Vilovski manipulisao sa njim.

no nije ni važno, ne znam zašto se u opšte osvrtati na likove kao što je Miloje, nek su tamo gde su, a vreme nek leči rane.

Подели на овим сајтовима

1.)  Ne mogu da verujem da je patrijarh rekao - Артемије је поштен и честит човек

2.) Neću da verujem da patrijarh zaista misli - Артемије је поштен и честит човек.

Jer ako on zaita misli - Артемије је поштен и честит човек - ...

Подели на овим сајтовима

Ови наши медији постали ко Хистери ченел, пар дана уочи неког хришћанског празника дрвље и камење на цркву.

Пар дана после празника опет( чисто да се да закључак).

Подели на овим сајтовима

„Ти си крив што се Артемије тако понаша јер да их ти ниси примио другачије би се он понашао”.  

Nekad mi se čini da je najvišim crkvenim velikodostojnicima najteže da budu smatrani odgovornim za bilo šta. Tretiraju se kao deca. Eto, za sve je kriv teološki neobrazovan laik jer je ljude primio na svoje imanje. On ga je naveo da se tako ponaša. 

Paralele sa nekim drugim slučajevima možda i nisu slučajne. Ko zna ko je doveo u iskušenje neke druge velikodostojnike, povodljivu, naivnu i neuku decu?

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ako je zaista toliko bio naivan a episkop na Kosovu, dobro je što su ga smenili.
Naime trebali bi sve te naivne da smene jer mi nismo u poziciji da nam naivni episkopi vode crkvu u pitanju su bato nacionalni interesi!

Подели на овим сајтовима

Шта да се ради, данас су лаици по пештерама, гудурама и пећинама, држе беседе по катакомбама док их они што носе ризе слушају, ко зна - можда и благослов узимају... За то време монаштво и епископство по сајмовима и градовима. Некад беше реткост, радост и част видети монаха у граду па трчиш да узмеш благослов. Данас искачу иза сваког ћошка а не знаш који су, па су људи почели ко '41: јестел' наши ил њиови? ;)

Нешто се мислим: некад је сваки Србин био селектор фудбалске репке, свак је имао своју визију. Логично, данас кад нам је прсо фузбал и нико жив не зна ни три А репрезентативца да наброји морали смо да нађемо други тим за коментаре и селекцију. И нашло се - сад свака шуша има своју добитну комбинацију СА Сабора и Синода. Уместо позиција у тиму коментаришу се позиције по епархијама. Сви знају боље од "селектора" Патрије.

И после нам ђаво крив...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Оно одељење ДБ које је радило свој посао у СФРЈ, наставља са радом, само са другим методама, а старим сарадницима. Увијек им еј одговарао раскол и свађа у Цркви.

Подели на овим сајтовима

Оно одељење ДБ које је радило свој посао у СФРЈ, наставља са радом, само са другим методама, а старим сарадницима. Увијек им еј одговарао раскол и свађа у Цркви.

Само што сад раде за итересе ЦИА

Подели на овим сајтовима

Само што сад раде за итересе ЦИА

А да мало КГБ умеша прсте и прикључи неког у своје редове? Стално та БИА, ЦИА, Пабло, Пикасо...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Ако је Артемије добар и поштен, зашто је онда Црква покренула причу о проневери новца?

A el neko dokazao uopšte tu proneveru?

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Гости

Ако је он поштен и добар човек, како се овде наводи, и ако је то рекао Патријарх лично, зашто га онда ( Артемије ) окривише, на крају му и чин скинуше? Зашто онда на сајтовима СПЦ, Епархије РП и још неких епархија стој или гомила текстова о свему што је Артемије а сада Марко радио?

Подели на овим сајтовима

Онолике катакомбе су изникле баш од тог новца!

И сад ће грешни да нас саветује?

Јок, неће да мож'

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...