Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Љубав је новац. 

Сад доказујем тезу на основу Ђуровићеве есхатологије.

1.Бог је љубав.

2.Време је новац.

Есхатон није престанак времена, већ време у недоглед, тј. вечност.

У тој вечности по престанку историје царује Бог.

Будући век по васкрсењу мртвих је век Бога.

Пошто је нама створенима једино могуће да постојимо у времену а у вечности ћемо бити хтели не хтели са Богом који је љубав и уједно који нас у биће доводи из своје љубави кроз време следи Љубав је новац.

Коме се не свиђа нека докаже обратно.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Љубав је новац. 

Сад доказујем тезу на основу Ђуровићеве есхатологије.

Седи ава у есхатону и нешто се завитлава са светитељкама, кад дође велики арханђел Гаврило са једном цедуљом, предаде је Господу Христу и рече: Види, Господе, шта написа онај Жељко на Поукама!

Бог се насмеја, а ава се сети да то би на Поукама, па се и он насмеја.

Гаврило настави: Ја више, Боже мој, не могу да издржим од тог Жељка; сваки дан провоцира: "Кад бих могао само једно питање да поставим Богу!". Шта да радим?

- Узми и доведи ми га!

Похита аранђел, оте Жељка и доведе га пред Бога.

- Реци, Жељко, шта си хтео да ме питаш?

- Господе, колико је хиљаду векова у твојим очима?

- Па, као један секунд...

- А  колико је 10 милијарди евра?

- Као један цент.

- Да ли би ми дао један цент?

- Нема проблема, Жеки, хоћу, само сачекај један секунд...

Подели на овим сајтовима

Пошто има много тема, нека моја размишљања на ову тему, а после читања одличног текста оца Саве Јањића, сам дао у другој теми.

https://www.pouke.org/forum/topic/39543-%D0%BC%D0%B8%D1%88%D1%99%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D1%82%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%88%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%BC%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B4%D1%83/page-13#entry1327276

Подели на овим сајтовима

Пошто има много тема, нека моја размишљања на ову тему, а после читања одличног текста оца Саве Јањића, сам дао у другој теми.

Добар одговор (просто сам изненађен, јер ако нисам побркао, твоје име ми је било везано за неке отровне ком.). Но, боље овако.

Тачно је да ја искључујем платоничку бесмртност душе, али ми се ни најмање не допада ни она о "по благодати". То све уљуљкује човека, чини да се заборави да је у шаци Божијој. Желим да разбијем човека и да га  сасвим ставим на ћеф Богу. Тада више нема заношења. Зависиш само од његове воље или нема да те буде. Ја бих могао да уживам у паклу са Моником Белучи (преварила више мушкараца, тако да сигурно иде тамо, као и ја који сам се нон-стоп изругивао са светињом), ништа ми не би сметало што не контемплирам Божија лица. Пошто сам спаљене савести, не би ме било брига за Њега, и од тог пакла бих рај направио. Ако би се Жељко, који је тамо са бабом Мустафијом од 150 љета, случајно пожалио Богу па рекао: Боже, шта сам ја толико згрешио па да будем са овом одвратном бабом, а онај покварени Ава, који је 100 пута био гори од мене, је награђен са Моником? Бог би му одговорио: Жељко, није то награда за Аву него казна за Монику! :)) 

Ако се склони ово моје сатирично вело, може да се укапира шта  желим да кажем. Бесмртност душе по благодати може да те уљуљка. Као што сада имаш зликоваца који су психопате и немају никаквих емоција, он не осећа тескобу ако је жив. Плаши се пак нестајања. Прича пак о томе да те мучи недостатак Бога је на стакленим ногама. Мучило би те нешто што изгубиш (Јеврејска: Дабогда имао па немао), а како никад ниси био са Богом, немаш око чега да се тангираш. Нећеш ни видети оне који му се радују. Мучење може да буде само ако Бог уводи те инквизиторске казне: разлађује ме ледом, па ме баца у ватру, сецкају ме на комаде па ми их после опет пришивају, вежу ме и дају неком владици педеру... То су проблеми и муке.   

Подели на овим сајтовима

Da, mislim na defekt masee i anihilaciju. Tada materija kao takva nestaje.

Ne nestaje, ko sto sam napisao, samo prelazi u drugaciji oblik ili u energiju. Kod defekta mase taj manjak mase je zapravo otisao u energiju veze, pa zato jedan nukleon ima manju masu od zbira svojih pojedinacnih delova (protona i neutrona). 

као што свакако неће диносаурусе васкрсавати

Why not? :D Koliko sam upoznat, ako tvorevina ulazi u vecnost to znaci da ulazi sa istorijom. Jer tvorevina nije tvorevina bez istorije, bez prostora i vremena. Onda sam na osnovu toga shvatio zasto se desava vasrksenje - opet zbog tog odnosa vecnosti  i vremena (ispada da se oko njega sve vrti). Kada nesto udje u vecnost, ona automatski brise svaki oblik vremenitosti tj. kompresuje ga u jednu tacku pa tako istovremeno imamo avu koji studira teologiju i avu koji se raspravlja na Poukama i spominje Moniku Beluci, ali isto tako imamo Moniku Beluci kad je bila mlada cura i sad kad je matora. Mozemo to primeniti na Hrista kad je vaskrsao pa ga neki nisu prepoznali (mozda zato sto je izgledao kao mladi Isus sa 20 godina), znas kako kad ne vidis nekog 10 godina npr. i onda se sretnete i kazes: Au jedva sam te prepoznao, vidi na sta licis sto si stomacinu izbacio :D

No, to je problematicno iako je teorija vrlo interesntna. Ako je Eshaton takav, onda svi dogadjaji koji su se desavali se i tamo desavaju ali istovremeno. Znaci ljudi su istovremeno i bebe, i deca i starci, imamo automobile i zgrade kao ljudske tvorevine, ali i atomske bombe, ubijanja ljudi (jer je to deo istorije), ratove itd. pa onda ne moze tako biti jer se kosi sa citavim hriscanstvom. Znaci Eshaton je nesto drugaciji, ne znamo kakav, ali ne mora da znaci da dinosaurusi nece postojati i odredjeni oblici zivota. Moguce da postoji neka vrsta filtera, mogu biti logosi bica, ideje na osnovu kojih je Bog prizvao tvorevinu u postojanje, pa tako ako neki oblici materije nisu kompatibilni sa tim idejama, nestaju (automobili, zgrade koji su covecije ideje). Mada to moze da se primeni na ljude, tako da je teorija komplikovana i jako problematicna. 

Ali ja verujem da ce biti dinosaurusa :D

Есхатон није престанак времена, већ време у недоглед, тј. вечност.

To je temporalna vecnost (beskonacno mnogo vremena). Hriscanstvo zapravo govori i intemporalnoj vecnosti - vecnosti bez vremena, nesto sto je bezvremeno. Ta vecnost je nepromenljiva, nepokretna i uvek ista sadasnjost. Vecna sadanjost, nema proslosti i buducnosti.

Zato imamo ove paradoske zbog takve vecnosti. Sa ovom temporalnom ne bismo imali :D

Подели на овим сајтовима

Kod defekta mase taj manjak mase je zapravo otisao u energiju veze, pa zato jedan nukleon ima manju masu od zbira svojih pojedinacnih delova (protona i neutrona). 

To je temporalna vecnost (beskonacno mnogo vremena). Hriscanstvo zapravo govori i intemporalnoj vecnosti - vecnosti bez vremena, nesto sto je bezvremeno. Ta vecnost je nepromenljiva, nepokretna i uvek ista sadasnjost. Vecna sadanjost, nema proslosti i buducnosti.

Zato imamo ove paradoske zbog takve vecnosti. Sa ovom temporalnom ne bismo imali :D

1. Знам то о дефекту масе. Само што тврдим да је то као то нестало. Ја сам августиновац: имаћемо кости, само непропадљиве, преображене, али кости а не енергетску форму костију. 

2. Ово је одлично, да не кажем неку јачу реч, да се не би погордио :D. То је улазак у Божију вечност, а не у непрекидно трајање. Сигурно нећемо бити залеђени у томе, нити ће бити зилион васкрслих Моника. Што је прошло, прошло је. Нека меморија постоји, јер је она Божија. Верујем да ће бити, дакле, кретања, али да је ван ове наше физике. 

Васкрслих диносауруса ће бити, а Бог ће их хранити јеретицима који су веровали у њихово васкрсење! :cheesy3:    

Подели на овим сајтовима

не допада ни она о "по благодати". То све уљуљкује човека, чини да се заборави да је у шаци Божијој.

Blagodat je dar i svi su prizvani u darodavcu. Medjutim dar mora da se prepozna kao takav, ta besplatna blagodat, svima data isto, ne moze se prepoznavati bez darodavca, dakle zivota u samom darodavcu.

Oni koji kazu da je dar svetiji od darodavca, niti su upoznali dar niti im je darodavac natovario blagodat bez njihovog prihvatanja, pa da je imaju. 

Dar ne obavezuje, dar sam po sebi ne obozuje, dar cak ima vaspitni karakter, jerbo kakvi su to ljudi koji odbijaju dar a govore o Tvorcu? Dar nas uci, dar nas uvodi i potpuno je besplatan i u skladu sa neverovatnom ljubavlju Boga prema coveku u Njegovom delu spasenja.

Zasto ti se ne dopada vecnost po blagodati?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Zasto ti se ne dopada vecnost po blagodati?

Ниси ме разумео. Говорим о крајње специфичној ствари. Ови веле (моји неистомишљеници): душа је бесмртна по благодати. То је други начин да се каже како је Бог створио једну неуништву природу. Она ће бити бесмртна и упркос Божијој вољи. Неће да се прихвати буквални смисао онога: Бој се онога који може и душу да ти погуби у аду. Бесмртну душу по благодати има и светац и битанга. Постоје после смрти тела. И онај који слабо верује уљуљкан је уверењем да има нешто што преживљава смрт тела. Мисли да ће моћи да живи. То су ти све те њу ејџ религије, хипи, лако ћемо... читам Треће око, гледам у карте итд.

Ја сам августинијанац и верујем да је спасење незаслужени дар. Даје се за џ. Мада, мој Августин је веровао у бесмртност душе по благодати и то учење као такво га није омађијало, ослабило. Са друге стране, мислим да слабијима итекако штети. Не знам да ли сам био мало јаснији...  

Подели на овим сајтовима

Васкрслих диносауруса ће бити, а Бог ће их хранити јеретицима који су веровали у њихово васкрсење!

Хахаха, оплако сам. :D 

Неки очито читају догматику Јеховиних сведока. :D  

Подели на овим сајтовима

Ниси ме разумео. Говорим о крајње специфичној ствари. Ови веле (моји неистомишљеници): душа је бесмртна по благодати. То је други начин да се каже како је Бог створио једну неуништву природу. Она ће бити бесмртна и упркос Божијој вољи. Неће да се прихвати буквални смисао онога: Бој се онога који може и душу да ти погуби у аду. Бесмртну душу по благодати има и светац и битанга. Постоје после смрти тела. И онај који слабо верује уљуљкан је уверењем да има нешто што преживљава смрт тела. Мисли да ће моћи да живи. То су ти све те њу ејџ религије, хипи, лако ћемо... читам Треће око, гледам у карте итд.

Ја сам августинијанац и верујем да је спасење незаслужени дар. Даје се за џ. Мада, мој Августин је веровао у бесмртност душе по благодати и то учење као такво га није омађијало, ослабило. Са друге стране, мислим да слабијима итекако штети. Не знам да ли сам био мало јаснији...  

Bio si sasvim jasan. Sad si mi jasniji i podelio sam slicnu misao, ranije na ovoj temi, cak mislim da si me ti pitao i trazio obrazlozenje, zasto sam oprezan kad pisem o vecnosti. Pa sam spomenuo one koji se Hristovim imenom kunu u svoju besmrtnost...... Pa zbog takvih tek kad koristim termin " U Bogu" ja govorim o vecnom postojanju.

Подели на овим сајтовима

Hriscanstvo zapravo govori i intemporalnoj vecnosti - vecnosti bez vremena, nesto sto je bezvremeno. Ta vecnost je nepromenljiva, nepokretna i uvek ista sadasnjost. Vecna sadanjost, nema proslosti i buducnosti.

Ако нема тока времена онда и нема времена.

Подели на овим сајтовима

Ако нема тока времена онда и нема времена.

Precenili ste to vreme. Vreme niti je smisao vecnog postojanja, niti je smisao postojanja u paloj prirodi. Kraj vremena jeste i kraj neba i zemlje, gde ostade samo Rec Bozja, koja ne prolazi. Dakle Rec kao jedno sasvim ispunjeno stanje sto vremenski sto materijalno.

Подели на овим сајтовима

Precenili ste to vreme. Vreme niti je smisao vecnog postojanja, niti je smisao postojanja u paloj prirodi. Kraj vremena jeste i kraj neba i zemlje, gde ostade samo Rec Bozja, koja ne prolazi. Dakle Rec kao jedno sasvim ispunjeno stanje sto vremenski sto materijalno.

Не контам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...