Jump to content

Зоран Ђуровић: Св. Јефрем Сирин: Када душа иде у Рај?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Написаћу један леп одговор за о. Љубу, мада ми је интересантан овај његов позив на дијалог: ја ћу о теби, као о симпа особи писати јавно, а ти ме не питај ништа...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 567
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Чек, чек, Ђука ниси нам реко у којој си ти то ПЦ кад ниси у СПЦ?

У првој. Златоустовој. Сада Вартоломејовој. Српски патријарх га помиње на литурђији... 

Опет смисао за хумор Духа Светог: падре Зоран свештеник Прве столице:)))  

Подели на овим сајтовима

А о. Љубо је код Руса. (америчких Руса)

И једног и другог (изгледа, подобро) дрма носталгија за СПЦ. :)

А исто тако, изгледа, да је боље и за СПЦ, као и за о.Љ и о.З да остану тамо где јесу... :)))

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Сад ми кажите да је о. Љуба код баћушки и гледаћемо мегдан Рима (III) и Цариграда. :)

едит: Ево Голуб ме претеко.

Да је све изванвременски и изванпросторно, управо доказује овај парадокс:

Мегдан, Рима Трећег из Њујорка са Цариградом из Рима!

:gleda:

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Сад ми кажите да је о. Љуба код баћушки и гледаћемо мегдан Рима (III) и Цариграда. :)

Уз дужно поштовање о.Љубе са којим сам имала пар пута преписке и имамо заједничку пријатељицу у далекој Аустралији( ал он је мало на њу заборавио,а ово намерно пишем,пошто о.Љуба ово чита,па нек се сети наше Љубе и помиње редовно у молитвама јер је много болесна :) )

ја никада нећу заборавити када нам је упутио својевремено честитку а она је гласила:

Честититам вам раскол!

Ја сам одговорила:

Оче,зар треба да кажемо,хвала такође.

Нисам могла да схватим да нам неко честита на расколу,а притом је рашчињени епископ Артемије изазвао тај раскол,а о.Љуба према њима је гајио лепе симпатије...не знам сад како ствари стоје код њега.

И када нам попови из далеких земаља спочитавају како ствари стоје код нас,мене ухвати мука,као што је Достојевског хватала мука кад му земљаци спочитавају из Париза какво је стање у Русији.

А отац Љуба је имао добре текстове својевремено,имало је ту квалитеног матерјала.Не чуди ме што му је "симпа" како деца данас кажу о.Зоран,слични су у некој харизми :) с тим што је о.Зоран мало и осетио црногорске голготе,доле је био ђакон чини ми се,ал богами отац Љуба,не сећам се да је овде са нама гладовао,мучио се.

П.С.

Оче Љубо,само без одговора на Светосављу,ради смо да нам приредите један интелектуални спектакл овде на "Утехама" .Ја сам се бар пожелела добре преписке а верујем да нас има још.

:)

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Хвала Богу кад наши попови пишу и хоће да пишу,па и да се посвађају,ако.Јутрос налетех на јутјубу,пустила сам неке руске монахиње,неко појање и испод неки снимци и нисам разумела шта пише...боље да нисам кликнула.Снимали су своје свештенике у разним пијано-дрогираним стањима...мајко рођена,мој супруг се заплакао кад сам му показала...то је једна страхота.Наши попови су су одлични.Није ни чудо што нас Србе светогорци толико воле.

Подели на овим сајтовима

O. Zorane, sad procitah da ste sluzili na Siciliji, pa vi sigurno znate i o. Danielea Kastricija iz Kalabrije (sasvim mi je jasno da pitanje nema veze s temom, ali vidim da ste trenutno najvise na ovoj temi, ne zamerite...) :)

Подели на овим сајтовима

Ма немам ја ништа против да лети перје, ал да буде смислено, утемељено. Мени се нпр. допало оно "шамарање" +Тасе и аве од ономад, ја волим врцаве духове, него што се ми обични сврставамо, правимо кланове, делимо се. То мене боли. Ево на теми читам онај Велизар се окомио...а зашто? Чему то? Јел не може тај текст нормално да се прими, прочита, анализира, проучи, напише неки сувисли коментар, нека је и духовит, него одма кранпонима. Па каква нам је то онда вера, питам се?

Мене заправо боле те наше свађе и поделе, то ми је некако унутрашња рана. 

Ух,ја не волем кад ми неко Тасу дира ко да ми је у око дирнуо :)

Да,разумем шта хоћеш да кажеш....

Подели на овим сајтовима

Воле нас и Грци и Руси, не зна се ко се више обрадује нама Србима, кад оно банемо у Русију или Грчку, тј. у њихове тамошње манастире...

Да није нас Срба, да нисмо лепак православља, можда би се давно одлепили Њујорк и Рим...  :)  ми смо ту између, дођемо к'о крејзи глу ...

Видећемо шта ће испасти од ове дописне школе попа Љ и попа З 

Можда некоме и буде на корист, дај Боже... 

(да не буде ко поп Ћира и поп Спира) :)))

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Ја бих опет подвукла оно што сам с почетка написала,да се увек сетим Милојкова који каже да је неко годинама грејао столицу и учио.

То је заправо истина.Познајем неке људе који су завршили БФ али су у суштини остали импровизатори :) и ја сам импровизатор.Некада сам много волела теологију и доста читала,више не читам,немам времена.

Пре неки дан узмем,онако бахато,као ја ћу то сад да прогутам у даху,Ларса Тунберга"Микрокосмос и посредник" теолошка антропологија светог Максима Исповедника и лепо  спржим свој мозак  :)) ...болно искуство :)

Али и даље тврдим,а ава се не слаже самном,да видети Бога као што Јесте може само кроз подвиг и молитву.Ниједно надимање ума,ниједан блистави ум не могу да проникну у суштину као онај коме се Бог открије у Таворској светлости.То је моје лично убеђење и верујем да не може другачије.

Подели на овим сајтовима

Значи обојица код Американаца.

Мање више...

Навалила се Амер планина на многе...

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Пре неки дан узмем,онако бахато,као ја ћу то сад да прогутам у даху,Ларса Тунберга"Микрокосмос и посредник" теолошка антропологија светог Максима Исповедника и лепо спржим свој мозак :)) ...болно искуство :)

:)) Ah, znam kako ti je. :D Iz nekog cudnog razloga kontam samo Grke. :D

Али и даље тврдим,а ава се не слаже самном,да видети Бога као што Јесте може само кроз подвиг и молитву.Ниједно надимање ума,ниједан блистави ум не могу да проникну у суштину као онај коме се Бог открије у Таворској светлости.То је моје лично убеђење и верујем да не може другачије.

Mislim da se i Zoran slaze, sto je valjda i napisao, a savetovao je da to ne postane cilj (samo po sebi). :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Оче Љубо,

Ти си неколико пута правио осврте на рачун моје делатности, иако се никад нисмо упознали. Због тога сам реаговао на најновији. Лепо је са твоје стране што позитивно цениш неке карактеристике моје личности, али онда закључујеш да неки ветрови ме носе на ову-ону страну, да сам поводљив, јер добродушан и наиван...

Наравно да овакве оцене и приступ не могу да издрже никакву хришћанску проверу. Ти као Елен Вајт, или не знам који од скоријих пророка, узимаш да судиш о особама које не познајеш. Наступаш са позиције екс катедра, коју би негирао папи, али себи присвајаш. Сврставаш ме у тамо неке отроване „западним“ рационализмом, а да ништа ниси читао од мојих научних студија. Зачудио би се шта све тамо стоји. Зачудио би се још више када би знао моју личну причу, подвизавања и слично. Да не бих украо плату своју, само могу да кажем да ја у чуда више не верујем јер сам их превише видео.

Теолошки дискурс је нешто сасвим друго. Ту нема ни по бабу ни по стричевима. Можеш ли да направиш причу или не. У томе је све. Оци су сва средства користили. Мито, претње, лажи, завлачења, рационалне аргумернте, философију, изругивања, предање, Писмо на првом месту...

Ти, за разлику од о. Саве Јањића, не бавиш се теологијом. Он је изнео аргументе зашто се не слаже са неком тезом (у овом случају о. Хопка). Ја сам на те аргументе покушао да одговорим Сави и да поставим друга питања која „компликују“ причу која су за нас, као бића која су позвана на промишљење, незаобилазна. Показао сам да у Предању имају различите линије, да нам оно омогућава да размишљамо у само могућим правцима. Означавао сам с времена на време шта би било неправославно...

Код тебе нема аргументације, само констатације. Као да си папа. Ни у једном моменту не улазиш да расправљаш са Николајевим аргументима. Само износиш да би се и он сам одрекао многих својих „оксфордских“ ставова. Ја бих те одмах питао: када се Николај одрекао своје тврдње да се после смрти (свети) људи облаче у своја прослављена тела? Виде ли, душо, да је то исто мислио и св. Марко Ефески? А онда твој Велизар доживљава декомпензацију личности па цитира ствари које овај вели у полемици са Латинима око Чистилишта? Наравно да ја немам времена да њему објашњавам зашто је то речено, али се надам да имају неки еони о којима говорише Ориген и Григорије из Нисе, па да ће овај кроз 5-6 доћи до мог познања... - Нисам горд, смејем се над глупошћу - Ти оплете Николаја за ствар коју је овај могао прочитати у Марка...

Видиш, ти имаш приступ прилично садистички, папистички у најгорем смислу речи. Просуђујеш „одозго“ и твојим следбеницима приопћаваш истину. Тога нема у аве Зорана. Нећеш да се „спустиш у блато“ па да објасниш нешто што неки свети вели. Ја сам, скоро у резанца, објаснио зашто Палама греши када вели да је Мојсије био душа на Тавору. Иако Паламу сматрам за једног од највећих теолога кога смо имали. Поготово га волим што је толико ствари покрао од Августина. Ви немате никакве слободе да мислите са Оцима. Као да сте ван њих.

Ја ценим код тебе, и ово није паушална оцена као што је ти имаш о мени, што си направио ону банку података. Она јесте профилисана на неку страну, која ми се не допада, и која фаворише, као Борба за неверу, расколе у СПЦ, али је вредна као ресурс. Твоју духовност, и оно што те одређује да идеш у том смеру не препознајем као аутентичну, односно исправну. Могу да толеришем, док не постане антицрквена. Као што ти рекох да треба Николаја да читаш, а не да се изговараш, тако ти исто велим да прочешљаш Добротољубље. Мислим да ниси слаб као неки од твојих трабаната, Велизара, Небојше и сл.

Извини, оче. Мало се завитлавам са тобом, али си заслужио. Нисам ја твој Господ, као што ти ниси мој. Да нам не буде: Каквим метром мерите... Зато мало олади од моје личности. Ниси јео и пио са мном.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...