Hadzi Vladimir Petrovic Написано Јун 12, 2015 Пријави Подели Написано Јун 12, 2015 Misliš, VO vremja ono. P.S. Kakav golub, kakvo ladjenje? Ма то је моја дневна шала на рачун капа, надам се дозвољена, пошто сам од раније због капе на мјерама, а ти си истрениран знаш гдје треба стати и шта није за причу, ауто цензура, тако да мислим да си се повуко јер да си даље аргументово о оном платоничару навуко би јаде и дао аргументе страни коју мислиш да не заступаш јер си се олако орјетнисо. Мало причамо , мало не причамо, мало смјемо мало и не, да не би пали у немилост, а милост забога из само једне тачке исходи? И то створена, апстрахована монетерно. Па ти буди глуп и пјевај пјесмице. Ништа, враћам се на тему, односно на Артемојево питање, Да и то наша црква мјења свој идентитет, дали лута и дали се губи? Без икакве шале то је могуће, Цркве пропадају из које год перспективе да гледаш, такво нешто није немогуће, ето Артемије је пропо, за њега СПЦ се потреса, а он стамен стоји, Католици отпали, Православни шизматици. На личном плану, у мојој улици у Сарајеву неки су се покатоличили, а неки потурчили гледо сам то. Заиста и човјек може да се изгуби. И није свеједно да ли у јединство са католицима улазим уносећи себе и своје у пуноћи или се унијатим и превјеравам? То је централно питање, питање врсте и поретка јединства, ако неко то да разматра, али до краја. Градоначелник Цариграда је пророчки рекао да више воли да види турску него латинску капу, ето опет ја о капама. Можда су те теолошке финесе теже схватљиве, али ја у Рим хоћу са својим мученицима па ако могу да ме приме бујрум, а ако ме пут води кроз фра Алојзија блаженог ја нешто немам филинг. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
drakce Написано Јун 14, 2015 Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 То није тема о којој су расправљали Свети Оци, као и многе друге ствари. Шта се онда о Евхаристији говори у Симболу Вере? Пошто се експлицитно не спомиње, ... Да, они дефинисаше Цркву и крштење и очекивање васкрсења и царство будућег века, а не поменуше евхаристију. Сад, можда су они 318 шепртља, као и сви Оци свих сабора све до вас. Пре ће бити да ви исповедате нешто ново, а не веру једном предату. ... ? Испада онда по твоме да су протестанти и у другим стварима у праву, пошто одбацише све оно чега нема у Симболу. То што се Евхаристија не спомиње у Симболу Вере није никакав доказ да је Евхаристијско богословље погрешно. Да се спомиње, онда би нам на основу тога шта каже Симбол Вере, и на основу онога што каже Евхаристијско богословље, могао показати где су и како су они у супротности једно са другим. Види то са протестантима, а мене заобиђи, јер то нигде нисам тврдио. Насупрот "евхаристијској теологији", свако би могао да дефиниште Цркву као заједницу где се обавља миропомазање, или јелоосвећење, или хиротонија. И таква дефиниција била би исто онолико тачна колико је и евхаристијска. Међутим, евхаристијска теологија досегла је до јереси, јер уместо обожавања Св. Тројице обожава Христову оваплоћену крв и тело. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 14, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 @@drakce, "Обожава Христову оваплоћену крв и тело"??? Слушаш ли ти себе шта пишеш о каквим небулозама говориш? Шта значи то "обожавати Христову оваплоћену крв и тело"? Ја скоро нешто небулозније, на шта не могу ни да дам било какав одговор нисам прочитао. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јун 14, 2015 Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 Међутим, евхаристијска теологија досегла је до јереси, јер уместо обожавања Св. Тројице обожава Христову оваплоћену крв и тело. Благовесник, Zoran Đurović and Ламех је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 14, 2015 Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 Међутим, евхаристијска теологија досегла је до јереси, јер уместо обожавања Св. Тројице обожава Христову оваплоћену крв и тело. Али тачно је да је Евхаристија дело Свете Тројице јер се хришћани сабрани у Телу Цркве приносе - Светим Духом у коме је Христос са нама и ми са Христом - јединоме Богу Оцу. Евхаристија у другачијем смислу не постоји. Зато је Евхаристија неодвојива од Свете Тројице, као и евхаристијско богословље од тријадологије. Све је толико једнако важно. Ми немамо другачији начин спасење и вечнога живота од уласка са Исусом Христом Који је Тело у Светоме Духу, у однос и заједницу са Богом Оцем. То је крајњи циљ свега - да будемо рођени Божији, тако да је Евхаристија наш ,,брод'' којим ступамо у то пристаниште. Broken је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 14, 2015 Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јун 14, 2015 Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 @@drakce, Шта значи то "обожавати Христову оваплоћену крв и тело"? Pa svodi se to na ovo: Da li je Sveta Evharistija iznad Hrista ili Hristos iznad Svete Evharistije? https://www.pouke.org/forum/topic/39370-марко-радосављевић-и-негослав-бивши-артемије-и/?p=1300499 Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 14, 2015 Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 Међутим, евхаристијска теологија досегла је до јереси, јер уместо обожавања Св. Тројице обожава Христову оваплоћену крв и тело. Хиљаду ми дебилизираних веверица Дарквуда, како би рекао владика Артемије! Ја сам мислио да никаква оригинална јерес не може да се измисли данас, јер су све већ измишљене, али ви, артемити, ме демантовасте! Бар да сте почели да тврдите: Христос је био девојчица са плавим кикицама и носио је ружичасту хаљиницу на бретеле, па да од тога направите праву православну и јединоспасавајућу веру, некако бих разумео. Али да тврдите да се неко спасава ван оваплоћеног Логоса и улази у заједницу са Тројицом, е то ми је непојмљиво. Разоваплотисте Сина у вашем лудилу! Нисте читали да људима није дато друго име под сунцем којим би се спасли? Но, на перверзан начин сте показали од кога сте се одвојили: Од Цркве која је тело Христово и која само кроз евхаристију постоји. Тако показасте да нисте у телу Исусовом него сте директно на конзолу прикачени за св. Тројицу (које вероватно Син није члан) - Оригинално, нема шта! Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 14, 2015 Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 Шта сте мислили када је истина само једна. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Јун 14, 2015 Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 Што се трче ових помњаних дружина баје патка, орлови рано лете и тако то, то нису неозбиљне свари, у протестантском добу у којем живимо роман је оно што окупља заједницу, отуда Ћосић отац нацје, основно раскол на српскоме црквено-народном бићу је раскол на љевици између Ћосићеваца и Ћопићеваца, е сад можда ово изгледа теолошки ирелевантно... У крајњој линији постоје само двије врсте заједнице, она која гони жртвеног јарца и она која је у жртвеном јарцу познала Христа. Дакле ми се окупљамо или на некога ко је фуј, да га гонимо и бацимо дрвље и камење или у љубави, односно Христу који је једини кадар да у своме тјелу уједини, кажем смјело ако постоји неки други у коме је могуће јединство, онда нам Христос и није потребан. Народно гледано, ми босанци то знамо, хрвати и муслимани се брзо сложе, а срби тешко, каже Радован Караџић није лако србима бити пресједник, свако је пресједник илити сваки је Папа. То није тек тако, гледно пословно једно је мануфактурна организација а друго бенд или група стваралаца у јединству, нема теже ствари, а то је јединство у дарова, јединство харизми и хармонична кретња, то је српски култ-уролошки концепт и то је и у теорији врх, Сљедити једног харизматског вођу је пра-историја, али лакше се организује, ја сам ово поставио широко, па изволите. Све у циљу "артемијеве бриге" и подвлачећи да се у ефхаристијско заједничарење са папом може ући и унијатски, и уз изражавање сумље да је за сад могуже ући а да не страда Наш Црквено- Национални идентитет. Пеђа Ристић каже кад су их хапсили комунисти - Медијалу, а то је била дружина која се спонтано окупљала бавила се математиком и ишла у цркву, најтеже им је било кад их питају ко те је заврбовао? (иницирао) а ови нису знали шта да кажу, јер просто су сретали по граду и некако је све само кренуло, комунистима просто није ишло у главу да може неко друштво (организација, заједница) "сама" да се окупи. То је слика православлја. Сад све се промјенило, као нико није био комуниста, а медијала је историја - баштина. Просто природу заједнице одређује врста јединства, е сад: Милане Николићу, поштовани, сложићеш се Зизијуласом да је истина истина једне заједнице, дакле не једна, мада ако питаш Ничеа нема никакве истине... али ако постоје двије истине, дакле и историје, ја те молим када будете правили од те двије једну да радите то поштено, да моја истина нестрада, али боље да се нађемо код Ничеа Оно секташко јесте једнодимензионалност једне или пет истина. Не може тако како сте кренули, јер поистовјећиванје неискључује разликовање, о томе сам опет расправљо са Игњатијем, јесте црква епископ, али и није. Јесте Епископ Христос али и није и то на много начина јесте и на много није. И тако даље јесте ефхаристиа, али и није. Исто Атремије мисли, ако је Христос установио литиргију да литургија не установлјава христа, као да ствари немогу да теку двосмјерно или да се посматрају са различитих страна, њега међутим мислим буни благодат која се давала и прије установљења ефхаристије. А мислим хоће да каже да је ефхаристја пренаглашена и да јој се даје мјесто које јој неприпада, као рецимо католичко поклоњење даровима , објективзација харизми... је сад постало поклоњење литургији Дакле онако како је рекао Артемије да се од саме Ефхаристије прави Бог, за то нас оптужује, а он није неки баја патак, јер Бог и ефхаристија нису апсолутно поистовјећени, било је врјеме када није било ефхаристије, јер није било ни свјета ни оваплоћења, ок можда је и предвечни савјет нека пра слика ефхаристијског дијалога, али недостајеу неке ствари које данас имамо, дакле јесте и није. У поретку ефхаристије није свеједно ни гдје су света Трпјица и које су им "службе" и иако им свака слава и част, ипак их треба разликовати, као и службе, неприпада Оцу и Духу да су се оваплотили, и тако даље. Нити припада литургији то што припада Светој Тројици... Артемије тврди да смо ми од литурхији направили идола, а идола можемо направити од било чега па и самога Бога. А то је опет поредак икона и поклоњења, неприпада попу што припада владици, а владици неприпада оно што припада Христу, а Христу непипада оно Што припада Оцу. међутим кад ја припадам попу ипак припадам .... Од невиђења до: ла кановски појам личности као структуте компекса егзистенцијално зависан од онтолошке заједнице која се вузглављује у једном и себе разумјева као Цркву geronymo је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 14, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 Хиљаду ми дебилизираних веверица Дарквуда, како би рекао владика Артемије! Ја сам мислио да никаква оригинална јерес не може да се измисли данас, јер су све већ измишљене, али ви, артемити, ме демантовасте! Бар да сте почели да тврдите: Христос је био девојчица са плавим кикицама и носио је ружичасту хаљиницу на бретеле, па да од тога направите праву православну и јединоспасавајућу веру, некако бих разумео. Али да тврдите да се неко спасава ван оваплоћеног Логоса и улази у заједницу са Тројицом, е то ми је непојмљиво. Разоваплотисте Сина у вашем лудилу! Нисте читали да људима није дато друго име под сунцем којим би се спасли? Но, на перверзан начин сте показали од кога сте се одвојили: Од Цркве која је тело Христово и која само кроз евхаристију постоји. Тако показасте да нисте у телу Исусовом него сте директно на конзолу прикачени за св. Тројицу (које вероватно Син није члан) - Оригинално, нема шта! Оче, све си рекао. Но, артемијевци као и остали други секташи, се веома лако открију. Једино може да замађијају тотално откачене од мозга. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Јун 14, 2015 Гости Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 @@Hadzi Vladimir Petrovic, Много причаш (пишеш) а реално мало шта кажеш. То што тврди Марко (бивши Артемије) или његови "ученици" је бесмислица о којој не треба ни расправљати. Ево дракче је "појаснио" шта је чика Марко хтео да каже и тиме само утврдио јерес. Другим речима ужас. И није ми јесно зашпто истрајаваш у томе да пишеш еФхаристија? Чита се као ев (дифтонг је у питању , грч. εὐχαριστία „благодарење, захвалност“). Који је то зонфа? Бојим се да ипак трошим и твоје и своје време узалуд... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Јун 14, 2015 Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 Jesam li ja u pravu? Ja se pitam,jos netko? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јун 14, 2015 Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 А мислим хоће да каже да је ефхаристја пренаглашена и да јој се даје мјесто које јој неприпада, као рецимо католичко поклоњење даровима , објективзација харизми... је сад постало поклоњење литургији Mogose li Apostoli, da svedoce Hrista posle tajne vecere a da se ne okupe ponovo Hristu na pomen u evharistiji? Hadzi Vladimir Petrovic and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јун 14, 2015 Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 Артемије тврди да смо ми од литурхији направили идола, а идола можемо направити од било чега па и самога Бога. Ако би послушао Аву - нису ове расправе за тебе. Много још и дисциплиновано мора да студираш. Причаш о стварима које не разумеш. Недостаје ти управо оно што се зове теолошка ригорозна мисао. Размахао си се прилично са именима и темама, али без овога на шта ти указујем. Дакле, мора да завршиш неку озбиљну теолошку школу, да прођеш неки ригорозни курикулум. Овако ћеш остати у категорији оних које ја зовем, иако су чак моји пријатељи, кафанским филозофима. Само један пример, да се не задржавам на твојој чудној и неисправној терминоло(З)ији. Артемије тврди... Па и Арије је тврдио да је Логос бог. Само што не каже бог по природи, сасуштаствен Оцу и од вечности. Артемије тврди... где си ти видео да се ми клањамо хостији и имамо посебно обожавање исте? Можда се Марку нешто снило, али те снове нека задржи за себе. Њему је центар ИХ кога је разоваплотио. Па како ти кажеш, и од ИХ можемо да направимо идола. И, шта онда? Где оде Артемијев аргумент? Наравно да је и Бог идол ако га не прослављаш како треба. Ти му се не клањаш, као што то ни Артемије не чини. Онда је идолопоклоник. Кажеш да се без евхаристије може, јер некад није постојала. Може зато што је увек и увек ће постојати. То је оваплоћени Логос који у себи обједињује целокупно створење и који ће се јавити на крају времена, а који је постојао пре времена јер је ванвремен. Говорим ти о мистерији Цркве. Тотус Кристус, како вели Августин. Створења постоје у времену и простору, као у неком нацрту су, али ће се тек у Задњем дану сјединити са Сином и почети да на пун начин учествују у животу Тројице, мада никада као и сама Тројица. Због тога ни они који су живели пре Оваплоћења, ни они који по Њему, немају још пуноћу. Још од Оригена имаш, апосле преузето од Амброзија, Августина, Максима: СЗ је сенка, НЗ је слика, Будући век истина. Није идолатрија када се Аврам поклонио пред Тројицом; није идолатрија када су Ученици узели да једу тело Христово; није идолатрија када будемо певали Јагњету у вечном дану. Разовлаплоћивати Логоса после оваплоћења и спасоносног страдања и васкрсења, то је пак врхунско лудило. Ми пак читамо ону молитву пред причешће и говоримо: Верујем Г. да је ово само пречисто тело твоје и... - То ми верујемо. А ти и Артемије можете да не верујете. Сви смо ми слободни људи... Само немојте да долазите да нам причате ове перверзне хуле и да нас правите будалама. Оставите нас на миру да се причешћујемо са Господом на литургији, а ви га јурите по небу и земљи... feeble and Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука