Jump to content

Марко Радосављевић и Негослав (бивши Артемије и Николај) о Литургији

Оцени ову тему

Guest

Препоручена порука

• Гости

Mozete da sklanjate neistomisljenike ali necete da sakrijete  istinu. To sto vas mnogo ima neznaci da polazete pravo na ovaj forum svako ima pravo da komentarise i prenosi misljenja i zapazanja..

Ма ко ти брани да коментаришеш? Али то треба, ваљда, да има неког смисла. Хвала Богу научио сам да дешифрујем и овако неписмене поруке, али то најпре говори о теби као некоме ко се бута тамо где му није место, тј. у оно што појма нема.

Жалосно је то, али управо такви буне још незнавенији народ. Неписмено, недоучено, неоцрковљено... а хоће да буде учитељ. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 218
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости

pa odgovorio sam ti citaj malo nisi nepismen vrati se nazad citaj sve poruke od pocetka. Pametnije bi bilo da prosetas da nebudes zatucan i neobavesten jos si ti zelen neznas sta se sve radi na svoju ruku a komentarises ovde

Хахаха... како си провалио да се презивам Заленовић? Јесте зелен сам, ево сам позеленео.

Него, нема никаквих порука. Незнам, што би ти рекао, где је то.

Подели на овим сајтовима

Колико сам се смејао, кад неко присутан артемијевцима постави питање човеку који је изговарао, да СПЦ руши темеље православља, а које темеље православља? А он у шпринт по "о.максима" оче оче.. па се окрене према постављачу питања, Сад ће "о.максим" да ти каже.. па онда поново у правцу максима.. оче оче, које темеље руши СПЦ? :))  

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Јесте зелен сам, ево сам позеленео.

Zeleňaj sa zeleňaj travěnko zelená,

jak sa mám zeleňat když su posečená.

Zeleňaj sa zeleňaj bůčku rozsochatý,

jak sa mám zeleňat, když su podeťatý.

@Grešni rab Božiji:

Imate li nešto u epskim narodnim,

u desetercu o tom, ovako nešto?

https://goo.gl/1G4LU9

Подели на овим сајтовима

Потпуно сам збуњен, па ти овим оправдаваш бившег артемија? И при том правдаш оно што је марко рекао потпуно супротно ономе што сам ја написао а ти се сложио? Ја стварно немам проблем што се тиче раскола, да не би исповедао правилно своју веру, мене овако неуког ти сада потпуно збуњујеш, јер ти кажеш цитирам: то кад овако кажеш испада да немамо никакав проблем, а имамо проблем 1000 година,

Мени сад такође није јасно шта ти желиш да кажеш, за мене јесте проблем настала велика шизма, такође је проблем како да се преавазиђе, мени је још проблем и начин тог превазилажења у смислу да оно буде славно и истинско, а не унијатско жумберечко и новоусташко, каквих смо све имали покатоличавања да набрајам, такође за мене је и артемије проблем, што не значи да све што је рекао или говори тотална глупост, ипак он је преводио оног платоничара коме сад адресирају разне егзистенцијале.

Волио би да сам оправдо и Папу и Артемија и исцјелио оба раскола, али ја заиста невидим чиме...

проблем су те коруптивне визуре, јели звјездаш или партизановац просто им неиде у вуглу да неко није навијач, људи строго профилсани

Подели на овим сајтовима

Потпуно сам збуњен, па ти овим оправдаваш бившег артемија? И при том правдаш оно што је марко рекао потпуно супротно ономе што сам ја написао а ти се сложио? Ја стварно немам проблем што се тиче раскола, да не би исповедао правилно своју веру, мене овако неуког ти сада потпуно збуњујеш, јер ти кажеш цитирам: то кад овако кажеш испада да немамо никакав проблем, а имамо проблем 1000 година,

Мени сад такође није јасно шта ти желиш да кажеш, за мене јесте проблем настала велика шизма, такође је проблем како да се преавазиђе, мени је још проблем и начин тог превазилажења у смислу да оно буде славно и истинско, а не унијатско жумберечко и новоусташко, каквих смо све имали покатоличавања да набрајам, такође за мене је и артемије проблем, што не значи да све што је рекао или говори тотална глупост, ипак он је преводио оног платоничара коме сад адресирају разне егзистенцијале.

Волио би да сам оправдо и Папу и Артемија и исцјелио оба раскола, али ја заиста невидим чиме...

проблем су те коруптивне визуре, јели звјездаш или партизановац просто им неиде у вуглу да неко није навијач, људи строго профилсани

Подели на овим сајтовима

Oprosti sto sam napisao da si zatucan :( Pa napisao sam ti vec da sam prisustvovao  liturgiji gde svestenik nije izgovorio molitvu koja se izgovara pred pricesce i stalno tako radi..ako se tako nastavi sa skracivanjem odnosno necitanjem vaznih molitvi,Nasta ce se svesti Sveta liturgija? Kad citas neciju poruku prvo razmisli sta je nepismeni forumas hteo reci?! Na to sam mislio kad sam rekao da "kako su krenuli skratice liturgiju na pola sat".. A nije to jedino sto su pojedini svestenici izbacili ima tu jos mnogo toga i naravno ne u svim crkvama nego samo u pojedinim ... Vise bi to okarakterisao kao javasluk nego kao novotariju..

Подели на овим сајтовима

Ма и Марији, је било тешко, да прихвати Христове речи:  Све ново творим !

Чудно, неки канони не сметају неки сметају, па онда који сметају више који мање, па онда а да се ми лепо договоримо па подигнемо владикине каноне на догму и мирни смо до краја времена, нетје нико да се свадја, ни дјавдјав неће моћи да сруши такав поредак.

Подели на овим сајтовима

Ма ко ти брани да коментаришеш? Али то треба, ваљда, да има неког смисла. Хвала Богу научио сам да дешифрујем и овако неписмене поруке, али то најпре говори о теби као некоме ко се бута тамо где му није место, тј. у оно што појма нема. Жалосно је то, али управо такви буне још незнавенији народ. Неписмено, недоучено, неоцрковљено... а хоће да буде учитељ.

Oprosti sto sam napisao da si zatucan :( Pa napisao sam ti vec da sam prisustvovao  liturgiji gde svestenik nije izgovorio molitvu koja se izgovara pred pricesce i stalno tako radi..ako se tako nastavi sa skracivanjem odnosno necitanjem vaznih molitvi,Nasta ce se svesti Sveta liturgija? Kad citas neciju poruku prvo razmisli sta je nepismeni forumas hteo reci?! Na to sam mislio kad sam rekao da "kako su krenuli skratice liturgiju na pola sat".. A nije to jedino sto su pojedini svestenici izbacili ima tu jos mnogo toga i naravno ne u svim crkvama nego samo u pojedinim ... Vise bi to okarakterisao kao javasluk nego kao novotariju..

Подели на овим сајтовима

трка је отворена, позивају се сви верници, да предају свој предлог канона, који тје се успоставити као догма, одмах по избору комисије, која ће оцењивати и уметнитјки дојам.

Подели на овим сајтовима

Sta si zapeo za molitvu pred pricesce, evo ovde tekst liturgije http://www.saborna-crkva.com/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=95i ne pominje se uopste ta molitva To mozes procitati za sebe kod kuce ili u sebi, mislim da to nije neki obavezni deo liturgije. Inace, otkad se pocelo citati naglas, liturgija traje duze...

Подели на овим сајтовима

Велики је јаз међу нама брате мили, брате мили, тн тн тн. Тебе занима истина а мене Исти

Nek si mi ziv i zdrav brate U svakoj nasoj poruci ima pomalo  istine netreba odma reagovati na prvu i osudjivati pogotovo kad nemas argument vatati se za neciju nepismenost... Ima ovde forumasa koji su puni gordosti a poruke su im pune praznih fraza mnogo pricaju a malo kazu...Ponekad se zapitam dali sam sebe razume koliko lupeta i mlati praznu slamu... Nekaze dzabe poslovica  "genijalnost je u jednostavnosti'

Подели на овим сајтовима

Bio sam prisutan u Ostrogu, ima već 5-6 god u vreme kada su počela ova smućivanja o "novotarijama", i slučajno sam prisustvovao jednom razgovoru, dok sam čekao u redu na stepenicama ispred gornje crkve.

Elem, neki momak, sav usplahiren, poče da umara jednog mlađeg monaha ovakvim pričama: bio je tu i tamo, izbačene su ove molitve...i sve u tom fazonu.

Ovaj drugi - monah, trudeći se da ne bude grub, samo mu reče: "brate moje je da živim u poslušanju, a ima ko će da misli o tome."

Подели на овим сајтовима

Sta si zapeo za molitvu pred pricesce, evo ovde tekst liturgije http://www.saborna-c...id=77&Itemid=95ine pominje se uopste ta molitva To mozes procitati za sebe kod kuce ili u sebi, mislim da to nije neki obavezni deo liturgije. Inace, otkad se pocelo citati naglas, liturgija traje duze...

Aman ljudi sta to pricate kako moze svestenik da neizgovori molitvu pred pricesce "verujem Gospode i ispovedam...  nek mi neko objasni?  I mnoge druge...

Подели на овим сајтовима

Sta si zapeo za molitvu pred pricesce, evo ovde tekst liturgije http://www.saborna-crkva.com/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=95i ne pominje se uopste ta molitva To mozes procitati za sebe kod kuce ili u sebi, mislim da to nije neki obavezni deo liturgije. Inace, otkad se pocelo citati naglas, liturgija traje duze...

To smo imali i mi u tridentinskim, predkoncilskim molitvenicima, gomile takvih molitvi, sveštenici su mrmljali na latinskom gore ispred nešto okrenuti nama ledjima, mi opet listali po tim molitvenicimna, ne baš ja konkretno al moja baba jest, a tamo bile sve takve molitvice na Confiteor, pa na Kyrie Eleison, pa na Credo, pa darovna, pa na Prefatio, pa na Agnus Dei, pa prije pričesti, poslije pričesti itd. Sad toga više nema, to su i tada bile privatne a ne liturgijske molitve. Uporedo se odvijale praktično dvije sinhrone liturgije, jedna za "puk" a druga latinska, oficijalna, toga više hvala Bogu nema. A to o čemu sad pričate valjda budu takve slične vaše privatne molitve, vidim već i po textu da jesu. Takvih smo mi imali gomile, sve poukidane. Ja imam desetak tih nekih starih molitvenika pa ih mogu ponovo pregledat, stvar daleke istorije je to danas.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...