Jump to content

Одговор бившег епископа Артемија патријарху српском Иринеју

Оцени ову тему

Препоручена порука

Tuga i molitva. Ne mislim da je narod koji je uz njega uz njega samo iz pukog neznanja, nego iz nekog uverenja i osecanja da nije sve bilo kako treba kad je on povucen sa eparhije rasko-prizrenske, da nije bilo u redu ono sto i kako je uradjeno; nisu uz njega samo neke neznalice, ima tu dosta cestitih, poboznih, Crkvenih ljudi. I vrlo ruzno i neprimereno ismejavanje citave ove situacije, i to moze biti od nepomenika. Bog zna zasto je ovo dopusteno. :(

Подели на овим сајтовима

Мишљења сам да није ни у реду да бившег епископа који је још увек у монашком чину зовемо световним именом, Марко.

Колико је он проблем толико су проблем и људи око њега. Колико је он њих завео толико су и они њега.

Били смо скоро на бденију, старац из  једне велике светиње и моја маленкост код пар сестрица које се заиста најискреније подвизавају Богу у свом манастиру, на 1000м надморске висине без струје, вода са извора који је замислите на врху те планине и заиста све је ту свето, честито и миломе Богу приступачно.

Било је на бденију свега неколицина људи,  после службе смо сели да вечерамо мало и да се поздравимо.

Није прошло много времена, прича позната. Намеће је један брат и одмах је све јасно. Какао је СПЦ отишла у јерес и како је једног правог епископа истерала срамно из епархије. Упита старца шта он мисли и шта мисле у његовој светој обитељи о овоме. Старац рече да не мисли ништа већ да се Богу моли да се сви измире. Па рече да жели да исприча и један други случај прогонства из Цркве од стране Цркве.

Наравно, свети Јован Златоусти кога два пута прогонише а који се оба пута склањаше од пастве да и њих не би повукао за собом или они њега за њима. Поцрвени брат наш, не може да верује шта је чуо од монаха из велике наше свете обитељи.

Моја маленкост се надовеза да   свети  Јустин ћелијски није имао позитивно мишљење о пат. Герману али је увег говорио  да је то његов став а децо моја он је патријарх и мора да се поштује.

Заћутао је наш брат и ни реч није проговорио од срџбе и љутње. Када смо се поздрављали ни главу није подигао на наше збогом браћо и господо. То вам је тај менталитет и наравно свима је ово већ познато.

Проблем је што такви иду по манастирима и трују где стигну а где успеју и заведу и хришћане лаике али и монахе.

Нисам стигао али ћу попричати са сестрицама и на ову тему јер није им лако када долазе њима младима и не знам колико заштићеним да их трују толиком мржњом.

Написаћу још један коментар кога нема верујем у црквеним аналима.

У монашкој школи на Острогу крајем седамдесетих година прошлог века био је чувени архимандрит Десимир.

Многи данашњи епископи га помиљу на проскомидији и ко саслужује са овим епископима вероватно је чуо за ово несвакидашње име за монаха. Велики духовник монашке школе, на свом монашењу када га је епископ питао за име, има ли жељу - рекао је своје крштено. Епископ му је рекао како да ти дам име Десимир када нема свеог Десимира а Десимир му одговара да ће он да се посвети и да буде први свети Десимир и тако и остаде Десимир и постаде архимандрит. Ако сте у прилици питајте  епископе који су ишли у монашку школу на Острогу за њега.

Елем, Десимир је због свог карактера (или ко зна чега) дошао у сукоб са црквеном влашћу и једне године је декретом смењен са места управника монашке школе. Та одлука је читаву генерацију или две,не знам колико их је тада било изненадила толико да су самоиницијативно бојкотовали његову смену. Патријаршија шаље мислим да је тада био јеромонах а данас је Њеогова Светост Патријарх Српски Г. Иринеј, за новог старешину школе, полазници ни да чују а онда се појављује архим. Десимир и каже децо ово се тиче црквене политике а не вас лично, ви да поштујете Цркву и њене одлуке и тако се прича заврши са архим. Десимиром.

Поента...

Да је бивши епископ Артемије остао у ман. Шишатовац  да је имао смирења, данас би већ био умољен да се врати. Нажалост нити је имао смирења нити мира јер су га побуњивачи ( и видљиви и невидљиви) побуљивали дан и ноћ да крене путем којиm је кренуо и  овако без смирења ни крв мученичка раскол неће опрати.

Помолимо се драга браћа и сестро за мир и сједиње наше Цркве, нема потребе за исмевањем брата ма колико да је пао може да устане, ништа није готово.

Велика је штета што се горе код поменутог оца и сестринства скупљају људи таквог менталитета.Зашто не пусте људе да се на миру моле и живе свој монашки живот?

Што се мене тиче,достојан сваког поштовања је тај отац о коме причаш,поготово јер је са смирењем и кајањем у оне дане епископства,блаженопочившег +Хрисостома,претрпео епитимију јер је отишао на *монашење*неког брата код Артемија.

Чуди ме само да дозвољава и даље да му се такви људи и таквог менталитета скупљају по манастиру и трују сестринство које горе живи и подвизава се уз не мали труд и напор.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Istina je samo jedna - svi volimo da krkamo slatkiše i smoki sa zadušnice!

Како се тако спрдаш у име нечијег спасења?

Да ли разумеш уопште о чему се овде ради,Моца?

Ако си човек Цркве и део Тела Христовог,ово мора да боли и тебе,зар не?

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Sta ima da se sekira, pakla nema, patnje takodje ... Mozda malo boravi u cistilistu i opet sve na kraju lepo ispadne ...

Mi sizmatici smo i tako svi u istom sosu sa Artemijem, jer je jedini spas kroz katolicku Crkvu. Kako bude njemu bice i nama ostalima ... Tako barem pricaju na Radi Marija ovde u italiji ...ima neki padre Livio, on tako tvrdi ...

Sada, ko je u pravu? Padre Livio ili SPC?

Zna li ko da mi odgovori? Ako Livio zbori istinu onda brze bolje braco sizmatici pod Papine skute a ako je Pravoslavna Crkva u pravu da javim Liviju i da on javi ostalima da pozure kod nasega pope Bogu da se pomole za spas ...

Meni je manje vise sve jedno, i nasa Crkva je blizu a ni katolicka nije daleko ...

Па није свеједно... Никада није свеједно, у то буди сигуран. Ја сам побегао од тих католика из далмације живу главу да извучем тако да веруј ми није свеједно.

Подели на овим сајтовима

Како се тако спрдаш у име нечијег спасења?

Да ли разумеш уопште о чему се овде ради,Моца?

Ако си човек Цркве и део Тела Христовог,ово мора да боли и тебе,зар не?

Ne razumeš ti to... Kad ti je do sprdnje proglasiš se jurodivim i mirna savest. ;) Ima toga dosta na forumu...

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Помену ми један брат да је неко од монаха око бившег владике/монаха/лаика Артемија/Марка ухватио за моју изјаву да не постоји никакво "спрско", "грчко", "руско" и ко зна какво Православље, већ да директно хуле на ријечи Господа Христа и Његових ученика, а онда уз мој цитат ставише и некакве приче о римском папи и још гомилу неповезаних тема.

Овако:

1) био сам антиекумениста од крштења до данас и остао сам искључиви противник сваког "шамбезијевског" лицемјерја у којем се само гледа политика, дипломатија а ни зере озбиљног хришћанског свједочења нема

2) јесте, тачно, познавао сам комплет екипу око Акакија, чак и лично био присутан кад су се '95 вратили са св.Горе па причали како је "очајно духовно стање", а онда запале цигар и наруче виски. Још ономад сам примијетио да им се већина духовног живота не састоји од бављења собом, него од оговарања других (понајвише Епископа), па сам отишао кући, прелистао "Лествицу" и шта то каже св.Јован Лествичник о оговарању и гордости

3) јесте, тачно је, био сам у овчарко-кабларској и са Старцем причао како би требало написати неку повељу о ставу према фанарском екуменизму коју би могли потписати сви они који сматрају да је то лицемјерје. Да, сматрам да је још тад Црква на све реаговала превише лежерно и неозбиљно, и да, годинама сам говорио да је потпуно смијешно да тежимо дијалогу са неправославнима, а немамо времена за дијалоге са вјерницима и монасима у СПЦ

4) Да, читав живот сам изучавао рад и дјеловање секти, њихову улогу у урушавању угледа СПЦ у народу, па ми је стога било лако препознати и Акакија, тачније Немању, и све сличне који по принципу младих извиђача имају "ексклузивно право на једино тачно тумачење" Канона и догмата, оне који не мисионаре "благом вијешћу", Јеванђељем, него црнилом и паранојом

итд итд итд

То су неке чињенице. А како људи дођу до тог нивоа да пљују на ријечи Светог Писма, јасно су описали и св.Петар Дамаскин и св.Јован Лествичник и још много, много великих учитеља Православља. Описано, до у детаљ. Још код св.Атанасија Великог.
Безброј прича које почињу тако што ти не ваља брат и сакелејник, онда не ваља духовник, онда не ваља ни Епископ, па ни Патријарх, па ни читав Сабор помјесне Цркве. Након тога следећа фаза духовне схизофреније је да не ваљају ни поједини Апостоли, ни Свето Писмо.

Тужно. Стварно. Искрено је болно и тужно.

Ексклузивност на "једино тачно (тајно) учење", "мала група изабраних (одабраних)", "сами против свих", уз сву пропратну огорченост и жуч, уз страшно пуно фрустрације и гнијева. Ето, то су неке особине које доноси поглед на свијет у којем се ОСНОВНЕ И СУШТИНСКЕ особине хришћана попут смирења, трпљења, молитве, праштања - проглашавају за јеретичко "њу ејџ" исповиједање вјере. Тачно да се човјек запита "па јесу ли ти икада читали Јеванђеље?", ако су монаси, слушају га барем на службама сваки дан, како онда раде све наопако, како онда толико подсјећају на јеврејске ревнитеље који на крају разапеше Христа?

Ето, шта ћу, не волем ни папу ни њу ејџ, али још више не волем људе који прост народ уводе у параноју, растресеност, гневљивост, осуђивање црквених старешина...

Црква није тамо "гдје је есклузивна истина", јер би онда Црква била масонска ложа са својим локалним вехабијским "шејхом" (а начин дјеловања монаха око бившег Артемија је идентичан). Црква је тамо гдје је Сабор Епископа који (за разлику) НИСУ НЕПОГРЕШИВИ. Нису никад ни били, погледајте само Апостолски Сабор. За ове нове јеретике су и поједини Апостоли "отпали од истине".

А Истина је само једна - и она није ни Артемије, па ни св.Антоније Велики, па ни св.Јован Крститељ (за којег Спас рече да је "највећи од рођених од мајке").

Истина је само једна - Исус Христос.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Истина је само једна! Ко друкчије каже, тај клевеће и лаже....  :)))

da, odnekle mi je to već poznato:

Pravda je jen jedna!

Istina je samo jedna!

https://goo.gl/1QkmSm

:bendoff:

Naš katolički "artemita" istinojedni ili jednoistini iz Poljske,

To valjda prepisuju jedni od drugih šta i kako će govorit?

Подели на овим сајтовима

Замисли украдеш пар милиона евра од донација за Косово и те паре искористиш да направиш раскол у СПЦ. Па најгори непријатељ би тако нешто урадио. И после себе сматраш српским патриотом и истинским верником. За жаљење, немам други коментар. :(

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

Postoje li pouzdani dokazi da je Artemije umesan u kradju, a ne samo Vilovski, cisto da se ne bacate osudama na neprovereno.

У цркви се све ради са благословом. Синод је више пута "умољавао" тадашњег владику Артемија да смени Виловског, и покрене поступак против њега. Тадашњи владика Артемије је то одбијао да уради, што говори да је био упознат са радњама Виловског, и да је то подржавао.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...