Гости Guest Написано Мај 29, 2015 Гости Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 Након што је одбио патријарха, бивши владика искључен из СПЦ. Нема право да врши обреде, а ни на опело БИВШЕГ епископа рашко-призренског Артемија Свети архијерејски сабор трајно је у петак искључио из Српске православне цркве. За Српску патријаршију он је сада само Марко Радосављевић, грађанин који се не сматра хришћанином и чланом Православне цркве. Према црквеним прописима, он нема право да учествује у православним обредима, да се причешћује и исповеда, па ни да га свештеник Српске православне цркве опоје после смрти. Иста казна изречена је и некадашњем игуману манастира Црна Река, бившем јеромонаху Николају (Негославу Николићу), како је наведено у саборској одлуци, "од Артемија рукоположеном за хорепископа измишљене старорашке и лозничке епархије". У образложењу, подсећа се на бројна Артемијева одступања од канонског поретка, међу којима је најтежа "на лажи и обмани изградња псеудоцрквене парасинагоге", односно "формирање секте Артемита". Сабор тврди и да је владика Артемије продао црквену имовину у Ђаковици Албанцима, покушао да албанским терористима и рушитељима на милост и немилост остави манастире на Косову и Метохији, али и да никада није одговорио шта се десило са милионским средствима уплаћеним за помоћ народу јужне покрајине. Док га његови следбеници проглашавају за "великомученика" и гуруа, Сабор поставља питање чијим новцем је куповао куће по Сремчици и другим местима? Чијим је новцем скоро сваке друге године мењао најскупоценија кола док је народ Косова и Метохије грцао у јаду и беди, наведено је у образложењу одлуке Сабора. ФИЛАРЕТ НАЈАВИО ЛИТУРГИЈУВЛАДИКА Филарет ће у суботу, на Духове, служити литургију у Манастиру Светих бесребреника Козме и Дамјана на Златару. Велики број верника је, како се незванично сазнаје у Епархији милешевској, најавио долазак из околних градова. У манастиру на висини од 1.450 метара владика Филарет борави од среде, после одлуке Сабора СПЦ о смени са трона Милешевске епархије. Он се на Златару настанио крајем марта, пошто га је Синод СПЦ привремено разрешио епископске управе, а за адмнинистратора поставио владику Јоаникија.Д. Г. Да се бивши владика, потоњи монах Артемије, искључи из Цркве одлучило је највише црквено тело после његовог одговора на понуду патријарха Иринеја да се врати у канонско јединство са СПЦ. Артемије је у свом одговору патријарху Иринеју навео да није у расколу са Христом и предањем Светог Саве, а да је његово административно "одвајање од СПЦ само сведочење о правоверју". То је био и окидач за коначну одлуку о искључењу Артемија и Николаја из црквене заједнице. - Да се знаде од данас па убудуће, све до њиховог искреног покајања, да њихово крштење није крштење, њихово причешће није причешће, а њихов благослов није благослов, него клетва на оне који га примају. Ово нарочито треба да имају у виду они који су у својој простоти и наивности заведени њиховом обманом и духовном преваром - лаковерни монаси и монахиње, али и верници - каже се у саопштењу Патријаршије. Сабор је на крају заседања усвојио промене у саставу Светог синода. Епископа зворничко-тузланског Хризостома у извршном телу СПЦ замениће владика бачки Иринеј (Буловић). Чланови "црквене владе", макар до следећег заседања Сабора, поред патријарха Иринеја, биће митрополит црногорско-приморски Амфилохије и епископи - шабачки Лаврентије и рашко-призренски Теодосије. Улазак владике бачког у Синод у црквеним круговима тумачи се као намера да се, после саборских узбуђења, Црква уведе у мирније воде. Епископ Иринеј био је на челу групе епископа која је на Сабору осудила методе Синода примењене приликом смене владика. Одлуком о саставу "црквене владе" Сабор је у петак завршио овогодишње пролећно заседање. Ова седница изазвала је узбуђење у црквеним круговима, посебно због смене владика Филарета и Георгија. НИЈЕ ИЗНЕНАЂЕН - ОДЛУКА патријарха Иринеја и Сабора СПЦ није ме изненадила - рекао је за "Новости" бивши владика рашко-призренски Артемије. - Управо овакав исход сам очекивао. Све што сам имао да кажем, рекао сам у писму које сам упутио Сабору - био је кратак Артемије. NOVOSTI.RS Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 РКЦ признаје ПЦ као Цркву, колико ја знам. Уосталом, није иста ситуација, при расколу 1054. на обе стране су иступиле/ остале из/ у Цркви (зависно од угла гледања, нашег и њиховог) практично целокупне Цркве Истока и Запада. У овој ситуацији, а будући православан, не знам како неко може да мисли да је цела Црква спала на неколико епископа а да је читава "званична" ПЦ у заблуди, дакле све националне Цркве, плус Цариградска патријаршија итд. "Гаранција" истинитости Цркве су Христове речи да ће бити са њом до краја историје и присуство Духа Светога. Да ли би то обећање и даље стајало да је Бог допустио (како гледају искључиви) да цела ПЦ, изузевши пар епископа и неколико хиљада следбеника, падне у заблуду? Да ли је икада у историји Цркве, цела Црква генерацијама била на погрешном путу (како сматрају они који кажу да је Црква отпала од правог учења откако је почела дијалог са другим црквама)? Pa ako je doslo do istocne sizme , kako to odvajanje od crkve nazivaju katolici, onda su postojali i razlozi za to. Verski, dogmatski, kanonski ... Ili ljudski. Ako je razlog bio teoloske prirode onda je neko bio pra a neko kriv. Ako je ljudski faktor u pitanju , vlast, novac onda jedna od te dve crkve nije vodjena d duhom Sveyim. E sada koja od ove dve strane ne balja ? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 РКЦ признаје ПЦ као Цркву, колико ја знам. Уосталом, није иста ситуација, при расколу 1054. на обе стране су иступиле/ остале из/ у Цркви (зависно од угла гледања, нашег и њиховог) практично целокупне Цркве Истока и Запада. У овој ситуацији, а будући православан, не знам како неко може да мисли да је цела Црква спала на неколико епископа а да је читава "званична" ПЦ у заблуди, дакле све националне Цркве, плус Цариградска патријаршија итд. "Гаранција" истинитости Цркве су Христове речи да ће бити са њом до краја историје и присуство Духа Светога. Да ли би то обећање и даље стајало да је Бог допустио (како гледају искључиви) да цела ПЦ, изузевши пар епископа и неколико хиљада следбеника, падне у заблуду? Да ли је икада у историји Цркве, цела Црква генерацијама била на погрешном путу (како сматрају они који кажу да је Црква отпала од правог учења откако је почела дијалог са другим црквама)? Pa ni Artemije nije istupio iz Crkve ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
geronymo Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 Citam ovu temu i nesto mislim , tek je ovo pocetak sta ce sve sa crkvom da bude . Sa druge strane , kakav narod takva mu i vlast a i crkva . I neka bude sta mora da bude ne bi li se narod dozvao pameti a ako se dozove neka nestane (sto nekako mislim da je najrealnija solucija) i to je to . Srecom ima jos pravoslavnih crkava i naroda ... I ja se bojim da je tako. zuti car је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 Ова тема треба на гашење, као и остале теме о покојном Артемију (тако кажу калуђери на Атосу за неког монаха који се размонаши, одступи од цркве или слично - покојни). Марио Токовић, Јефимија Крунић, Благовесник and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган_Петровић Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 Брате Лепи и поред твојих ставова из твоје подсвијести види се да извире љубав према брату. Покојни....... покој...... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 Артемије о искључењу из Цркве: Нисам изненађен одлуком Сабора http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE.395.html:550421-%D0%90%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%BE-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%99%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%9A%D1%83-%D0%B8%D0%B7-%D0%A6%D1%80%D0%BA%D0%B2%D0%B5-%D0%9D%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BC-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%92%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%A1%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heruvim Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 "Унесрећени, непослушни монаше Артемије, молим Вас, учините неопходно, Бога ради, своје душе ради, и ради душа свих оних Вама привржених! Време тако брзо лети, и вечност се тако брзо ближи! И Ви ћете данас – сутра већ, изаћи пред Господа! И шта ћете Му тада рећи? Да сте само Ви, и Ваши истомишљеници у праву?! И опет, шта ћете одговорити Господу ако Вам Он буде казао да сте Ви тај који није у праву! Дакле, Ви и Ваши истомишљеници! А шта ако буде било строжијих речи?! – Па оних страшних, и најзад најстрашнијих?! Хоћете ли Ви и тада ћерати инат са својом Црквом, па тиме и са Господом, безумно Му пркосећи речима: Или моје православље, или пакао?!" Епископ крушевачки др Давид Перовић Срђан Шијакињић, Mилена КШ, kirios1 and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 Све што сам имао да кажем, рекао сам у писму које сам упутио Сабору - био је кратак Артемије. Pa i nije da je nešto novo reko Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 Истина је само једна! Ко друкчије каже, тај клевеће и лаже.... Zayron је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 Istina je samo jedna - svi volimo da krkamo slatkiše i smoki sa zadušnice! Ignjatije and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 "Унесрећени, непослушни монаше Артемије, молим Вас, учините неопходно, Бога ради, своје душе ради, и ради душа свих оних Вама привржених! Време тако брзо лети, и вечност се тако брзо ближи! И Ви ћете данас – сутра већ, изаћи пред Господа! И шта ћете Му тада рећи? Да сте само Ви, и Ваши истомишљеници у праву?! И опет, шта ћете одговорити Господу ако Вам Он буде казао да сте Ви тај који није у праву! Дакле, Ви и Ваши истомишљеници! А шта ако буде било строжијих речи?! – Па оних страшних, и најзад најстрашнијих?! Хоћете ли Ви и тада ћерати инат са својом Црквом, па тиме и са Господом, безумно Му пркосећи речима: Или моје православље, или пакао?!" Епископ крушевачки др Давид Перовић Sta ima da se sekira, pakla nema, patnje takodje ... Mozda malo boravi u cistilistu i opet sve na kraju lepo ispadne ... Mi sizmatici smo i tako svi u istom sosu sa Artemijem, jer je jedini spas kroz katolicku Crkvu. Kako bude njemu bice i nama ostalima ... Tako barem pricaju na Radi Marija ovde u italiji ...ima neki padre Livio, on tako tvrdi ... Sada, ko je u pravu? Padre Livio ili SPC? Zna li ko da mi odgovori? Ako Livio zbori istinu onda brze bolje braco sizmatici pod Papine skute a ako je Pravoslavna Crkva u pravu da javim Liviju i da on javi ostalima da pozure kod nasega pope Bogu da se pomole za spas ... Meni je manje vise sve jedno, i nasa Crkva je blizu a ni katolicka nije daleko ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 Zašto nigde nisu koristili reč anatema? verovatno zato što nisu pederi u pitanju : ) ipak je Artemije s njima drugovao toliko godina, mogu makar malo političke korektnosti da mu pruže u ovoj situaciji Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 Zašto nigde nisu koristili reč anatema? Pa iskljucenje iz Crkve je anatema. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Мај 29, 2015 Пријави Подели Написано Мај 29, 2015 Pa iskljucenje iz Crkve je anatema. brate, jeli korektno da tim potpisom ismevaš Mlađonija? :.mislise. Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука