Jump to content

Да ли се клечи на Велики Четвртак за време читања Јеванђеља?

Препоручена порука

Blagodarim. 8086.gif  Ono došao ja tamo kad ono u čudu se našao. 

Oprosti, ja stvarno ne znam, pa zar vi ne činite poklone na Misi,.....u stvari,  kako je  to kod vas kad je  npr. Vaskrs (ili koji drugi veliki praznik) ?

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Oprosti, ja stvarno ne znam, pa zar vi ne činite poklone na Misi,.....u stvari,  kako je  to kod vas kad je  npr. Vaskrs (ili koji drugi veliki praznik) ?

Nisam nikada ranije video da se klanjaju ljudi do zemlje, bukvalno kao u nekoj islamskoj bogomolji, pa ustanu i sve tako. Možda ima u nekim katoličkim manastirima (to bi znao Zayron da odgovori) ali u crkvi toga nema. A i klupe su tu u katoličkim crkvama tako da se ne mogu baš uporediti. Stoji se normalno tokom čitanja jevađela, kada se moli uzdiže kalež onda se kleči ali da se sve vreme stoji pa klekne i sve tako to ne.

Подели на овим сајтовима

На трулом западу и многе православне цркве имају клупе тако да "велике метаније" нису баш изводљиве осим ако не нађеш негде са стране места за гимнастику... Код нас је иначе то обичај, многи који не знају се збуне када први пут виде. :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Svojevremeno, na predavanju iz Etike (Asketike) profesor Vladika David (tada monah) je objasnio ovako - Kod rimokatolika ni nema prave metanije, poklona, nema potpunog predavanja sebe Bogu, jer mu oni ne odaju poklon do zemlje.  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Svojevremeno, na predavanju iz Etike (Asketike) profesor Vladika David (tada monah) je objasnio ovako - Kod rimokatolika ni nema prave metanije, poklona, nema potpunog predavanja sebe Bogu, jer mu oni ne odaju poklon do zemlje.  

ja mislio da se bogu dusom pokloni, e sad ako nekom lakse da to komponuje tijelom do  zemlje neka mu je, to je sporedno, inace ljudi znaju od toga cirkus da prave

Подели на овим сајтовима

Kod rimokatolika ni nema prave metanije, poklona, nema potpunog predavanja sebe Bogu, jer mu oni ne odaju poklon do zemlje.  

Srca su bitna sve ostalo je scenografija. 

Подели на овим сајтовима

ja mislio da se bogu dusom pokloni, e sad ako nekom lakse da to komponuje tijelom do  zemlje neka mu je, to je sporedno, inace ljudi znaju od toga cirkus da prave

Znate za  anegdotu kada djakon ili bogoslov nije sageo glavu na - Glave svoje Gospodu priklonimo.

Njegova Svetostost  Patrijarh  Pavle ga pita  -  Zasto nisi priklonio glavu na poziv  "Glave svoje Gospodu priklonimo"?

Ovaj odgovorajuci rece mu  slicno vama - Priklonio sam je, ali u duhovnom smislu. 

Sta mu je Patrijarh Pavle odgovorio? ;) 

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Čitao sam o ovome, mislim da mu je reko - Džukelo matora - slušaj tekst jer u tekstu se ne pominje duhovna već telesna glava koju, ponavljam, nisi priklonio i pitam te again, zašto...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Гости

Прича ми данас један свештеник да док е читао јеванђеља, на првом има моменат где Христос каже: хајдемо одавде.

У то се чује бака из народа: А где да идемо попе?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...