Jump to content

Da li je Blagodatni oganj prevara?

Оцени ову тему


Препоручена порука

Dakle blagodatni oganj nije apsolutni dokaz vec subjektivni?

 

Pa cemu sluzi? Kao sto sam vec primetio vernicima dokazi ne trebaju, nevernicima nista ne znace... Cemu onda ovaj bozija aktivnost, koja pritom pretenduje da ugrozi nasu slobodu?

 

Moj odgovor je - nema bozije aktivnosti, blagdatni oganj se pali ljudskom intervencijom. Sta bi ti rekao?

 

А чему служи поклон девојци, њој доказ љубави не треба? 

Мешаш бабе и жабе у паралели коју сам ти дао. Шешир није ДОКАЗ ПОСТОЈАЊА СВИМА, већ доказ љубави девојци- који није никакав доказ ичега осталима. Конташ? Потпуно погрешно постављаш ствари. У овој причи Бог је момак а свако ко га воли девојка. И без тог поклона за њих прича тече, али такав поклон је нешто предивно у њиховом односу, иако за остале може бити гест чак и за подсмех ("ха, види га купио код кинеза" или "што се даса није отворио за парфем"), Дакле, ти ниси једна од ових девојака, само замишљаш шта би било да јеси, и смета ти што би добио шешир...

"Христос васкрсе, радости моја!"

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • Одговори 1.5k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

I dobro, sto onda ne izleci decu i generalno ukine sve nedace i muke sa kojima se svakodnevno srecemo?

 

Само ми правиш посо бре...

 

Треба разумети шта то значи. Позиваш на Христов други долазак када ће све то бити учињено, а и пуно више. Само што ће се онда завршити историја, неће више бити променљивости, па самим тим ни исправљања и покајања. Мало ко од нас је сада овог тренутка спреман да стави "карте на сто"... Бог нам даје време за покајање, а то за собом повлачи живот у овом оваквом свету.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Само ми правиш посо бре...

 

Треба разумети шта то значи. Позиваш на Христов други долазак када ће све то бити учињено, а и пуно више. Само што ће се онда завршити историја, неће више бити променљивости, па самим тим ни исправљања и покајања. Мало ко од нас је сада овог тренутка спреман да стави "карте на сто"... Бог нам даје време за покајање, а то за собом повлачи живот у овом оваквом свету.

ма то је далеко и земља није округла

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sama sustina Hristovog vaskrsenja je tajna. No, verujem da Hristos nije vaskrsao u smislu - prozivljen ili povracen tj. vracen u istorijsko postojanje. Takve prirode je bilo npr. vaskrsenje Lazarevo. U Hristovom Vaskrsenju - materija, telo, priroda ...  s kojom se sjedinio, prestala je svoje zivljenje (prezivljavanje) i zazivela novim nacinom postojanja u okviru iste Njegove besmrtne licnosti,

te se Apostolima tj. Sabranju (Crkvi)  javlja iz eshatoloske realnosti Carstva Bozjeg. Iz  istorijske realnosti gledano to je tek - buduce   Carstvo Bozje ili Zivot buduceg veka. Svakako, Vaskrsenjem nas nije napustio, ni ovaj svet, ni nasu istoriju, vec je prizvao k sebi i opsti s njom kroz njen slobodni vhod u Njegovo Carstvo Bozje, u Carstvu na  kojem ilovača (!) sede na presto Boga (!). 

Hristos je prvenac od mrtvih tj. Onaj koji nas uvodi u taj novi prelazak - Novu pashu.

Ako stvari gledamo iz te perspektive Carstva Bozjeg,   iz pravca eshatona, a iskustvo toga mozemo imati po Duhu Svetom koji nam donosi to iskustvo buduceg ili kako neko voli da kaze  - secanja buduceg - imamo kroz ikonu buduceg tj. Liturgiju i duhovni svetotainski zivot, isihasticki zivot, dobrodeteljni zivot i sl. svako po svom daru i zvanju, onda nema mesta pitanju - Zasto blagodatna svetlost a ne sveopste izlecenje od bolesti i smrti? Sv. plamicak blagodatne svetlosti (Rusi kazu - blagodatni oganj) pred Vaskrs   osvetljava put na kojem treba istrajati, na stazama pravoslavlja do Carstva Bozjeg.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Да ли је и мучно како овој реторици ионако, бар „цитату“ који није пренет аутентично, недостаје погодбени везник који приметим и те како мења суштину реченог? Лаконски кратко - ако.

 

 

Да, али питању није био цитат него његова парафраза ради алегорије, одатле и сврха наводника. 8086.gif

 

(Тај цитат је иначе толико познат да не верујем да постоји особа која је завршила основну школу, а да не зна да га правилно цитира.)

 

„Стајање на брду“ није и никада неће бити основа за рангирање људи по вредности и установљавање људских чинова. Такви људи су несрећни јер поседују мало ширу слику, а не умеју да је поделе са браћом јер браћа не могу да је виде, а одбијају да прихвате да постоји другачија перспектива. Владици Данилу је унеколико било лакше јер је био владика и поглавар, па су силом прилика они „под брдом“ морали да уваже његово мишљење. Да је било обрнуто и да је на брду стајао неки обичан Јанко или Марко, а да су главешине под брдом, тај би био каменован пре почетка истраге. На многе ствари и неправилности указују искрени и одговорни верници који по својој перспективи стоје више осталих, али не носе чинове, па се сујеверна и/или зловерна маса камењем баца на њих. Нажалост, овакве ствари ће у ширем временском контексту само бацити љагу на једну свету институцију за коју верујем да нам је свима овде подједнако стало, без обзира на став по овом питању. Гордост у самољубљу и аутизам по питању сопствене беспрекорности никада никоме ништа добро нису донели. Римокатоличка црква и њени верници верују у искључиву исправност сопствене цркве, исто то чини и свака протестантска деноминација, исто чине и муслимани по питању ислама. То колико је ко способан да себе самоубеди у сопствену исправност и каквим је све језичким доскочицама, софизмима и реторичким и логичким манипулацијама спреман да се служи, није никакав доказ исправности сопствене вере већ само доказ успешности манипулације онима којима мањка интелекта. Није никаква тајна, када су у питању аврамске вере, постоји општи утисак о интелигенцији њихових верника и ту су муслимани најниже рангирани, а протестанти највише. Православље може да се подичи тиме да су његови светли примери високо поштовани, али оним мање светлим се само ствара утисак о једном истом кошу одакле излазе сви. По питању Благодатног огња, сви они који су толико гласни у његовом арогантном и надменом истицању као доказа силаска Духа Светога на Православну цркву, треба да се запитају какву ће срамоту свеукупном Православљу нанети истина о овом феномену када буде откривена и где су они који данас унутар Православне цркве упућују на то.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Христос васкрсе!

 

Да ли постоје писани извори о овом догађау из прошлости? Било би стварно занимљиво прочитати како су на овај догађај гледали свети оци.

 

Ја сам помало скептичан на све што вуче на спектакл, илузију, обману, представу, магију ...

 

Да ли су теолози дали своје тумачење овог догађаја? Мом рационалном мозгу смета превише условљавања да би се излила Божија благодат - мора да буде 33 свеће, само јерусалимски патријарх, локација мора да буде место Христовог гроба, ...

 

На твоја питања имаш одговоре у првих 5-10 страница ове теме.   Плус, по васшироком интернету.

Укратко:  сигурна сам да знаш кад и како је "чудо" почело.   Римски папа се промптно оградио од овог конкретног чуда, мада му сличне ствари нису сметале у његовој половини света.    Отоманска "провера" се наводно десила  после пар векова (види:  Евлија Челебија,  путовања по Леванту).  Касније се појавило пар скептика из православног света, али њихова писања нису далеко догурала.   

 

ФастФорвард до 21 века:   

    YouTube  доприноси новом ложењу на стару ватру.

    Модерни зналци се невољно труде да умање значај Огња,  мада јавно не споре да је реч о чуду. 

    Неко се досетио да ватру шаље по православном свету, авионима.  Патријарси једва дочекали.   Шефови држава такође.  Ето прилике да се и Гарда построји пред тако важним гостом, у сред наводно секуларне државе.   Хлеба и Игара никад доста.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Isuse, daj mi lavlje srce ...

 

Ova tema treba da se preimenuje u bajke i priče braće Grim. A teolozi prednjače u lupetanju, šta su sve napričali Janko i Veljko, aman! Razumem ovaj narod koji nema pojma, ali teolozi ... Velja treba da počne da piše bajke, njegovi postovi su čista naučna fantastika - ide mu od ruke maštanje :)

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Lepi, kakvo mastanje ako po Svetopisamskom izvestaju   na dan Vaskrsenja imamo prazan grob, blagodatnu svetlost  i grobnu plastanicu!

Dalje, kakav SF ako Isus u Evandjelju kaze ucenicima - Setite se reci koje sam vam govorio dok sam bio s vama,

jos jasnije, On prolazi kroz materiju, ne zadrzavaju ga okviri prirode ne robuje zakonu, prosavsi u trenu Vaskrsenja kroz platno, staje po sredi Apostola iako su bila zatvorena vrata (koja zakljucase Apostoli straha radi judejskoga), pojavi se, prelomi hleb, nestade, itd.. itd...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Па то, мало карневалске васкршње атмосфере:

 

https://www.youtube.com/watch?v=MIu9UnvFNdI

Lepi, видим ја да те овије дана 'оће оти sevdah jazz fusion, а испољаваш и одређену стручнос', не мо'ш касти, па сам се тако сетио неког проблема ( а нико ме не разуме ), што 'но би наши стари рекли и енигме, за који/у ти сигурно имаш одгонетку.

 

Занимљив је тај израз "avaj", као и "aman... aman - čest usklik u sevdalinkama", него мене овај Divanhana sevdah jazz fusion (https://www.youtube.com/watch?v=ltEnFaSENrM) већ ево пар година држи у недоумици... Ко се оно бријегом шеће "high fly" или "high wire"?

Зна л' вод то ико?

Шта ти мис'иш о томе, м? К'о овејани celebrity, наравно.

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Prosto neverovatno koliko price o  ognju. I nikako da se shvati da su sve te stvari koje su solja, izvan naseg uma, mosti, mirotocive ikone, isceljenja drugih ljudi pa i ovaj oganj trecerazredne stvari, bile one 100% natprirodne ili neka (samo)obmana. Potvrda Boga i vasksenja se trazi u potvrdi sopstveno umnog preobraza, umnog preobrazenja, koja nema veze sa bilo kakvim fizickim pojavama. Ako toga nema NISTA nam ne vredi da svaki dan silazi blagodatni oganj i da ne prece 24 sata. Tragicno je da cak i oni koji tvrde da to razumeju pisu kao da uopste ne razumeju. 

 

@Lepi

 

Ako kazes treba verovati slepo to jos vise utice na to da se ljudi udalje od onoga sto je u veri zaista bitno. Sta mislis otkud ovoliki trud da se ateistima objasni da je oganj zaista netvaran, bar neko vreme?!



 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Прошао је и тај вашар. Нека, добро је кад се народ мало обрадује у овим смутним временима. 

Замисли кад би тако окупили народ испред Храма да им говоре о стварима које су од суштинског значаја за Хришћански живот.

Ау, па ко би после поново дошао? Ноубади. Океј, мејби самбади, бат...  :)

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...