Adelaida Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Odmah na pocetku da vam kazem da je naslov pomalo ironican. Naime, radi se o jednoj pojavi, mozda masovnoj. ( bar je tako u parohijskoj crkvi u koju ja idem) Znaci, vernici dodju na pocetak Liturgije, do plovine Liturgije, crkva se vec napuni, pocne pricesce, smerno i bogobojazljivo pridju svetoj casi, uzmu naforu i....ajd kuci. Crkva u kojoj nije mogla ni igla da padne a da se ne zakaci za rame nekog vernika, odjednom ostaje prazna... A Liturgija se nastavlja...do svog kraja. Jel tako i kod vas u parohijskim crkvama? Sta je sa tim narodom? Ovamo stampedo da pridju da se priceste, i dok si trepnuo....nigde nikog. Ивана Гордић Мрдовић, Јадранка-Дервента, Gordana . and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milena B. Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Apsolutno tacno, i u crkvi u kojoj ja idem.A takodje je i masovna pojava da se na vecernju dodje 10-ak minuta pred kraj. Ne razumem zbog cega je ljudima tesko da dodju na pocetak sluzbe. Orthophill је реаговао/ла на ово 1 Ja zaista nemam mnogo da ti ponudim...par toplih zagrljaja, čistu dušu i jedno maleno ali verno srce...imam i kofer pun ljubavi i dva jastuka, pomalo već stara...ali se još oseća miris mojih snova...nemam ja mnogo na dlanu...par suza i jutarnju rosu kojom budim svoje lice...jedan osmeh i oči pune nade... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Apsolutno tacno, i u crkvi u kojoj ja idem. A takodje je i masovna pojava da se na vecernju dodje 10-ak minuta pred kraj. Ne razumem zbog cega je ljudima tesko da dodju na pocetak sluzbe. Pa teško im je jer oni ne dolaze zbog zajednice, nego zbog pričešća, a njima pričešće ne znači zajednica, nego indivudualni eliksir besmrtnosti. A ovo za večernju, to tek da se malo postoji, valja se. :)O Драгана Милошевић, Ламех, Рапсоди and 10 осталих је реаговао/ла на ово 13 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Tako je danas ali sutra, prekosutra.... Biće drugačije,ostajaće i duže nego što ostajemo mi sada.Samo da ovo njihovo htenje 'zalijemo' molitvama Bogu, i da nam Bog da da vidimo 'plod'. arizan, мирођија, Рапсоди and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Моје искуство није баш тако драстично. Има и тога али то су "изоловани случајеви". Углавном се све поштује. Наравно има и кашњења на литургију и вечерњу али ко би га знао сад, знам да на вечерњу често долазе са малим закашњењем због посла најчешће ако је радни дан. Вечерња почиње у 17ч а често је радно време и до 16:30, 17ч,18ч ... Што се тиче причешћа и одласка дешава се. Мада сам само једном покушао да укапирам ко излази раније (сада и не обраћам пажњу) углавном су то били старији или родитељи са клинцима. Не сви наравно, као што рекох поједини. Дешавало се да због велике гужве (добро па нам је празником пуна црква) неко изађе на ваздух ако нема довољно кисеоника па се врне (мени се то једном десило, прошлог лета). Млађони, Adelaida, Рапсоди and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Данче* Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Такође и моје искуство није баш тако драстично. Углавно је све и како треба да буде,изузетак буду старији и родитељи са децом. Већина остаје до самог краја ,они који су се причестили ( чита се молитва после Свето Причешће) и они који нису се причестили узимају нафора. Млађони, lab_man, Adelaida and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Pa teško im je jer oni ne dolaze zbog zajednice, nego zbog pričešća, a njima pričešće ne znači zajednica, nego indivudualni eliksir besmrtnosti. A ovo za večernju, to tek da se malo postoji, valja se. :)O Oprosti im brate.. skapirace mozd da grese to je izmedju njih i Boga oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Исто такође и код нас Од препуне цркве народа током целе Литургије, након причешћа остане празна да све одјекује Е, сад ту има и нешто друго... До пре неколико година (рекла бих док нисмо постали Епархија), народ се, веровали или не, причешћивао тек када се све заврши. Значи, свештеници се причесте у олтару, онда се Литургија наставља до краја, па тек онда народ - причести се, узме нафору и напоље. Људима остала та навика... А, с обзиром да већину чине они који у цркву долазе пар пута годишње, нису ни могли да науче другачије. Нису ни свесни да негде греше, није им нико објаснио, нису се сами интересовали да науче... Биљана, Adelaida, lab_man and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 P.S. @Adelaida Фали ти оно (FOTO + VIDEO) Драгана Милошевић and Adelaida је реаговао/ла на ово 2 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Исто је код нас. Не ваља им то. Adelaida and Gordana . је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Најбоље да сви после иду у црквену салу. Драгана Милошевић, ИгорМ, Dijasporka and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 У Прологу на једном месту читамо да је такво понашање равно издајству. Они заиста немају појма шта раде. Adelaida је реаговао/ла на ово 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Најбоље да сви после иду у црквену салу. Најбоље је да свештеник објасни народу да би требало да остану до краја Литургије ( за случајеве када се излази после причешћа из незнања или због себичности) arizan, Биљана, poelbuster and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
milan. Написано Март 1, 2015 Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Oprosti im brate.. skapirace mozd da grese to je izmedju njih i Boga Pa nemam ja šta da im opraštam, ne greše oni meni. Samo sam dao mišljenje zašto ljudi dolaze pred kraj sluzbi i odlaze odmah nakon pričešća. Млађони and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 1, 2015 Гости Пријави Подели Написано Март 1, 2015 Odmah na pocetku da vam kazem da je naslov pomalo ironican. Naime, radi se o jednoj pojavi, mozda masovnoj. ( bar je tako u parohijskoj crkvi u koju ja idem) Znaci, vernici dodju na pocetak Liturgije, do plovine Liturgije, crkva se vec napuni, pocne pricesce, smerno i bogobojazljivo pridju svetoj casi, uzmu naforu i....ajd kuci. Crkva u kojoj nije mogla ni igla da padne a da se ne zakaci za rame nekog vernika, odjednom ostaje prazna... A Liturgija se nastavlja...do svog kraja. Jel tako i kod vas u parohijskim crkvama? Sta je sa tim narodom? Ovamo stampedo da pridju da se priceste, i dok si trepnuo....nigde nikog. Код нас тога више, хвала Богу нема. Данас је била пуна Црква, свештеник је изашао и рекао шта је Причешће и шза значи благодарност за све. Сви су остали до краја, прочитане су и молитве благодарења, све како приличи и доликује. Нажалост, ова појава о којој говориш је, истина, масовна, али све зависи од тога како се свештеници поставе. Мислим да је то кључно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука