Jump to content

Не може бити мучеништва ван Православне Цркве

Препоручена порука

Ово су стварно кључне речи:

"Људи у Цркви се налазе

пред избором – да ли ће, када чују учење Цркве, смирено

прихватити и преклонити ум или ће остати упорни у свом

мишљењу (на тај начин и ставу) да саборни ум Цркве

греши. Треба бити опрезан да се не одбаци јасно

сведочанство Духа Светога дато кроз учење Сабора и

Светих Отаца, да неприхватањем тог учења не похулимо на

Духа (Мт. 12:31)."

Многи који се противе учењу Цркве и одбацују саборе и Оце хуле на Светог Духа: "И ако рече ко ријеч против Сина Човјечијега, опростиће му се; а који рече против Духа Светога, неће му се опростити ни у овоме вијеку ни у будућем." (Матеј 12:32, превод комисије Светог архијерејског синода СПЦ).

Аман, човече, оних 21 мученика су РОЂЕНИ као копти, у неком забитим селу, и отишли у Либију у печалбу. Сиротиња која је исповедила да верује у једнога Исуса Христа, Сина Божијег.

Баталите се догматике и агиологије кад их не разумете, него видите шта сами сведочите...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Аман, човече, оних 21 мученика су РОЂЕНИ као копти, у неком забитим селу, и отишли у Либију у печалбу. Сиротиња која је исповедила да верује у једнога Исуса Христа, Сина Божијег.

Баталите се догматике и агиологије кад их не разумете, него видите шта сами сведочите...

Kako onda shvatiti 34 pravilo Svetog Laodekijskog Sabora?  

„Никакав хришћанин не смије остављати мученике Христове и обраћати се лажним мученицима, то јест јеретичкима или који су прије јеретици били; јер су ови далеки од Бога. Нека су дакле анатема, који се к њима обраћају.“ (Ап. 10, 11, 45, 46, 64, 70; III Вас. 2, 4; Лаод. 6, 9, 32, 33, 37; Картаг. 83; Тимот. ал. 9)

Подели на овим сајтовима

ркву не

Zar nije saborni um Crkve neke ljude najpre osudjivao neke kao jeretike pa ih kasnije proglasavao za Svece i mucenike?Ne mogu sad da se setim nekog konkretnog primera al mi se cini da ih je bilo kroz Crkvenu istoriju.

Таквих случајева је било код римокатолика. Свету браћу Ћирила и Методија су прогласили за јеретике а ћирилицу за ђавољи изум, па после, након многих векова их је папа прогласио уз светог Венедикта за заштитнике Европе. Па Јованка Орлеанка, дуго времена вештица и јеретик па исто након много векова проглашена за светитељку. Заправо, Јованка Орлеанка је изјавила (парафразирам по сећању) када је осуђена да такву (лицемерној и грешној) цркви не припада, да верује у Христа... Она би се још могла на неки начин "прошверцати" међу мученике за Христа. Јованка Орлеанка је тежила правди и очито тражила праву Цркву Христову, а та је наша Православна црква.

Антиекумениста егзилаш! Цсл-срб Псалтир: https://drive.google.com/file/d/0B4-fsETqCN7_U05EU1loNXBPX2s/view?usp=sharing

Подели на овим сајтовима

@@Јанко,

facenew22222222 facenew22222222

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Kako onda shvatiti 34 pravilo Svetog Laodekijskog Sabora?

„Никакав хришћанин не смије остављати мученике Христове и обраћати се лажним мученицима, то јест јеретичкима или који су прије јеретици били; јер су ови далеки од Бога. Нека су дакле анатема, који се к њима обраћају.“ (Ап. 10, 11, 45, 46, 64, 70; III Вас. 2, 4; Лаод. 6, 9, 32, 33, 37; Картаг. 83; Тимот. ал. 9)

Нико се не обраћа к њима и одлази из своје вере. Ја их ПОШТУЈЕМ као мученике Христа ради. Нећу их унети у календар нити основати секту на њима.

Подели на овим сајтовима

Ова прича има 2 стране

Ми их као Црква за сада нећемо славити као мученике, што значи да за сада неће бити мученици у Православљу.

Има толико људи који страдају свакодневно за своју веру, па се слабо обраћа пажња, али на ово се обратила пажња, зато што је неко стао иза њих.

Мало ми смета брзина којом су увршћени у мученике, без да се испитају све околности, а за то кратко време сигурно нису. А копти су и те како имали настрадале у великом броју у последњих пар година, па се човек запита шта је са њима, а исто су пострадали за и због вере.

Са друге стране, људски је да ми буде жао тих људи и свих оних који разноразни монструми убијају ради неке своје идеологије или "вере". А то кога ће Господ увести у Царство Небеско ми сигурно не знамо. Верујем да ће многе и из Амазоније, Саудијске Арабије, Кине... јер нису сви у позицији да буду Православци.

Зато је и глупо расправљати. Са једне стране јесте да они за сада неће бити у Православној Цркви мученици, а са друге стране то не значи да заиста нису били мученици за веру, али у сваком случају јесу мученици на овај или онај начин.

Иако моја Црква многе не прославља и није у неком Црквеном јединству, ја се увек помолим када чујем неке такве вести и за оне јадне муслимане који страдају сваки дан, као и за многе друге који страдају од разних манијака.

orthodoxlighthouse

Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава.

Подели на овим сајтовима

Нашао сам на гуглу на једном руском сајту за Јованку Орлеанку једну важну реченицу: "И в завершении всего, Жанна умерла не католичкой. она умерла отлученной от Церкви, умерла исповедовав,что верит в Церковь "основанную Иисусом Христом и проповеданную Апостолами".

Антиекумениста егзилаш! Цсл-срб Псалтир: https://drive.google.com/file/d/0B4-fsETqCN7_U05EU1loNXBPX2s/view?usp=sharing

Подели на овим сајтовима

Ово су стварно кључне речи:

"Људи у Цркви се налазе

пред избором – да ли ће, када чују учење Цркве, смирено

прихватити и преклонити ум или ће остати упорни у свом

мишљењу (на тај начин и ставу) да саборни ум Цркве

греши. Треба бити опрезан да се не одбаци јасно

сведочанство Духа Светога дато кроз учење Сабора и

Светих Отаца, да неприхватањем тог учења не похулимо на

Духа (Мт. 12:31)."

Многи који се противе учењу Цркве и одбацују саборе и Оце хуле на Светог Духа: "И ако рече ко ријеч против Сина Човјечијега, опростиће му се; а који рече против Духа Светога, неће му се опростити ни у овоме вијеку ни у будућем." (Матеј 12:32, превод комисије Светог архијерејског синода СПЦ).

Au, znaci ja ili svako ko se nije slozio sa tvojim vidjenjem situacije na ovoj temi nemamo vise sta da trazimo u odnosu sa Bogom?

Pf, a mislio sam sutra da se pricestim bas...

Подели на овим сајтовима

Нико се не обраћа к њима и одлази из своје вере. Ја их ПОШТУЈЕМ као мученике Христа ради. Нећу их унети у календар нити основати секту на њима.

Ali ih ipak naziva laznim mucenicima.

Подели на овим сајтовима

Au, znaci ja ili svako ko se nije slozio sa tvojim vidjenjem situacije na ovoj temi nemamo vise sta da trazimo u odnosu sa Bogom?

Pf, a mislio sam sutra da se pricestim bas...

Ма ОК је оно што он цитира и ја се са тим текстом слажем, али потпуно је промашио на шта се то примењује...

Не можеш само прочитати и цитирати, ваља и разумети...

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Ali ih ipak naziva laznim mucenicima.

Нешто си ти ту омашио. Лажни мученици ови сигурно нису. Лажни мученици могу бити они који су знали које је тачно изложење вере, али су пострадали јер су се тврдоглаво држали онога што Црква осуђује. Они се нису тврдоглаво држали јереси по цену смрти, јер нису ни знали да су јеретици, у томе су рођени. Само су сведочили Христа као Сина и Бога.

Истражи мало о томе што пише...

Подели на овим сајтовима

Нешто си ти ту омашио. Лажни мученици ови сигурно нису. Лажни мученици могу бити они који су знали које је тачно изложење вере, али су пострадали јер су се тврдоглаво држали онога што Црква осуђује. Они се нису тврдоглаво држали јереси по цену смрти, јер нису ни знали да су јеретици, у томе су рођени. Само су сведочили Христа као Сина и Бога. Истражи мало о томе што пише...

Pa ako neko umre i neće se odreći nekog svog verovanja, znači da ako veruje u to, ali bitno je zbog koje ličnosti on strada, a ne zarad kog učenja... crkvi je bitno i učenje, jer ako ona prihvati mučeništvo nekog ko negira npr bozanstvo Sina, to može izgledati kao da je prihvatila i njegovo učenje.

ali pričati da je neko lažni mučenik jer nije verovao kako nalaže crkva a jako voleo hrista, toliko da život dao za njega je drsko po meni.

Подели на овим сајтовима

Pa ako neko umre i neće se odreći nekog svog verovanja, znači da ako veruje u to, ali bitno je zbog koje ličnosti on strada, a ne zarad kog učenja... crkvi je bitno i učenje, jer ako ona prihvati mučeništvo nekog ko negira npr bozanstvo Sina, to može izgledati kao da je prihvatila i njegovo učenje.

ali pričati da je neko lažni mučenik jer nije verovao kako nalaže crkva a jako voleo hrista, toliko da život dao za njega je drsko po meni.

Тако је, самој Цркви је битно да се јасно зна које је исправно учење. Али, то Бога не интересује у случају неписмених Христољубаца који никад нису видели догматике нити размишљали о разлици у догматима. Они су чули за Христа, у њега верују, њему се моле и за њега страдају. Лични однос достојан Есхатона...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...