Благовесник Написано Јануар 26, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2019 Иде час у који ће сви који су у гробовима чути глас Сина Божјег и изићи ће... И море даде мртве који су у њему, и смрт и гроб дадоше мртваце... .... Bokisd је реаговао/ла на ово 1 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 26, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2019 пре 12 минута, MarkoA рече @Благовесник Koje god da je od toga, nećemo imati OVA tela tamo. Tako da si svakako u krivu. (da se nadovezem),...ali, ono sto smo cinili ovde (dobro ili zlo) u ovim telima, tamo ce nas pratiti i u tim drugim telima, zbod posledjnjeg Suda gde ce svako telo i dusa (covek) doci na sudjenje,..... tako da moze da stoji da su vaskrsla ova nasa materijalna tela,... mislim da je ovo logicno Marko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 26, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2019 @Bokisd Nisam razmišljao o Sudu kao "međustanici", već mislim na tela o kojima apostol Pavle priča. Ona nebeska, netruležna..i meni je dosadilo više to da citiram. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 26, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2019 пре 11 минута, MarkoA рече @Bokisd Nisam razmišljao o Sudu kao "međustanici", već mislim na tela o kojima apostol Pavle priča. Ona nebeska, netruležna..i meni je dosadilo više to da citiram. Da, i ja nisam mislio na sud kao medjustanici (nisam razumeo najbolje na sta mislis), ... nego na poslednji Sud koji je posle vaskrsenja. Ovde na forumu smo imali neke rasprave o vaskrsenju i ako ces' da mi verujes naucio sam skoro napamet svaki stih iz ovog 15.poglavlja od apostola Pavla, procitao sam ovo 15.poglavlje jedno sto puta i razna tumacenja od svetitelja , tako da znam sta prica Pavle. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 26, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2019 @Bokisd Ali, i sam si pomenuo više tela u prethodnom komentaru? Nisam se možda dobro izrazio maločas, ali čitavo vreme mislim na ono telo koje će naslediti carstvo nebesko. Inače, o eshatologiji sam promenio stav već nekoliko puta u životu, i dalje samo znam da ne znam ništa U skorije vreme bi trebalo i ovo da pročitam, da li možda znaš knijgu i valja li? De, preporuči šta čitati na ovu temu. Teško nalazim i preporuke i dobre knjige. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 26, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2019 пре 18 минута, MarkoA рече @Bokisd Ali, i sam si pomenuo više tela u prethodnom komentaru? Nisam se možda dobro izrazio maločas, ali čitavo vreme mislim na ono telo koje će naslediti carstvo nebesko. Inače, o eshatologiji sam promenio stav već nekoliko puta u životu, i dalje samo znam da ne znam ništa U skorije vreme bi trebalo i ovo da pročitam, da li možda znaš knijgu i valja li? De, preporuči šta čitati na ovu temu. Teško nalazim i preporuke i dobre knjige. Mozes da citas Dogmatiku od sv.Justina Popovica i Istocnik znanja od sv.Jovana Damaskina, ...tumacenja Pisma od sv.Teofilakta Ohridskog, odlicne knjige... (ima i na net - u)...ima u dogmatikama objasnjenja i eshatoloskih stvari (procitaj tumacenje od Teofilakta ovog 15.poglavlja..) ...ima toliko knjiga, jos ako znas engleski ili ruski jezik, mozes da citas ceo zivot..... ali, polako i oprezno treba sve to svariti kako treba.... (ne znam za ovu knjigu, prvi put je vidim ne mogu nista da kazem,...) MarkoA је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 26, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2019 On 25.1.2019. at 16:35, MarkoA рече Zašto stati tu? Isus je isceljivao i pljuvačkom. Je li i pljuvačka nešto specijalno? Ovo je idolopoklonstvo, brate dobri. Niti isceljuju kosti, niti pljuvačka, niti odore, nego Bog. I nigde se ne pominje da će naše kosti da menjaju boje. Dalje, Hrist je radio čudesa pa to znači da možemo i mi? Ovo zvuči i bogohulno. Bog jeste sazdao čoveka za netruležnost, ali smo grehom uneli smrt u svet. "Jer je plata za grijeh smrt, a dar Božij je život vječni u Hristu Isusu Gospodu našemu." (Rim. 6:23) Ko prihvati ovaj dar od Hrista, šta će biti sa njim? "I imaju tjelesa nebeska i tjelesa zemaljska: ali je druga slava nebeskima, a druga zemaljskima. " (1. Kor 15:40) "Sije se tijelo tjelesno, a ustaje tijelo duhovno. Ima tijelo tjelesno, i ima tijelo duhovno. " (1. Kor 15:44) "A ovo govorim, braćo, da tijelo i krv ne mogu naslijediti carstva Božijega, niti raspadljivost neraspadljivosti našljeđuje. " (1. Kor 15:50) Nećemo dakle kao zombiji tumarati ovim truležnim telima, već ćemo dobiti druga. U suprotnom, kakvo će telo biti čoveka čije je zemaljsko telo potpuno uništeno, primera radi spaljeno? Ili telo abortirane bebe? I molim te, odgovori mi, da li smeš sam da tumačiš stihove. Ako ne, da li su ovo nečija tuđa tumačenja i čija. Opet je vidljivo da svaki onaj ko bi htio ptotumačiti ove boldovane i sve ostale stihove gore iznad koje si izdvojio ako to radi sam na svoju ruku i bez svetootačke tradicionalne egzegeze, radi to pogrešno i stvara besmislene ili pogrešne zaključke koji ga uvode u zabludu. "I imaju tjelesa nebeska i tjelesa zemaljska: ali je druga slava nebeskima, a druga zemaljskima. " (1. Kor 15:40) "Sije se tijelo tjelesno, a ustaje tijelo duhovno. Ima tijelo tjelesno, i ima tijelo duhovno. " (1. Kor 15:44) "A ovo govorim, braćo, da tijelo i krv ne mogu naslijediti carstva Božijega, niti raspadljivost neraspadljivosti našljeđuje. " (1. Kor 15:50) 1. Ovdje se ovim parabolama sugeriše diskontinuitet i suprotstavljenost, onako kako ti to tumačiš i misliš da se tumačiti treba a ustvari se radi o kontinuitetu i povezanoj priči, prizorima koji se nastavljaju jedan na drugi kao serijal. Taj metod je često upotreljavan i ikonopisanju a naročito na freskopisu velikih površina i razmjera gdje se na jednom zidu oslikavalo više scena iz Novog zavjeta ili života svetitelja za koji bi neupućene osobe koje ništa ne znaju o hrišćanstvu mislile da se radi o više osoba i da se sve radnje, scene i dogadjaji odviijaju sinhrono. Istina je ustvari da se radi o jednoj te istoj osobi, Isusu, apostolima ili svetiteljima a da su tamo naslikane razne scene iz njihovog života koje su se nadovezivale jedna nadrugu a tačno mjesto odakle treba početi sa tumačenjem i tačan redoslijed scena su znali samo oni koji su bili upućeni u Sveto Pismo ili hagiografije. Radi se dakle o istom tom tijelu samo proslavljenom, koje je ustalo slijedeći u slavi Isusa Hrista i ušlo u radost svoga Gospodara. 2. A Uskrsnuće ne počinje trenutkom smrti već još za ovog zemaljskog života trenutkom krštenja, dakle kad štujemo kosti svetitelja štujemo taj přislib, obećanje, predokus nebeskog života koji počinje još za biološkog života dok je tijelo još fizički živo. O tom se govori ovdje - Uskrsnuće nije samo čin zmrtvihvstani poslije smrti već nova kvaliteta života koju možemo iskusti već danas! Dakle mi štujemo već oslavljena tijela svetitelja na kojima se očitovala ta Nebeska stvarnost Eshatona a ne nikakve Zombije, te štuju protestanti kad štuju zablude Lutherove, Kalvinove i njima sličnih. Usporedi još i s ovim: https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=stvarn&lang2=&book=26&chap=37 http://www.biblenet.cz/app/bible/passage?passagePath.path=ezechiel 37,1-14 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 26, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2019 To je i dalje samo tumačenje, koje nije biblijski utemeljeno..kako god, možda si i u pravu, ali nemam za sad osnova ta uzmem to kao istinu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 26, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2019 пре 14 часа, MarkoA рече To je i dalje samo tumačenje, koje nije biblijski utemeljeno..kako god, možda si i u pravu, ali nemam za sad osnova ta uzmem to kao istinu. Biblijski su utemeljena samo ona tumačenja koja Crkveni Magisterij, Tradicija tj. Svetootačko Predanje potvrde kao pravovjerna i ispravna. Sva ostala koja nisu takva već proizvoljna su nepravovjerna, neistinita i smatraju se biblijski neutemeljenim jer nemaju pečat, garanciju Crkve i vode u zabludu, jeres. Kao istinu možeš i smiješ uzeti samo ona tumačenja koja Crkva i Tradicija, Crkveno Učiteljstvo smatra pravovjernim. To važi i onda kad se neko ne slaže s tim, sa zakonom gravitacije se ne moramo slagati, možemo ga čak pokušati i osporavati ali nikako ne možemo promjeniti ni silu gravitacije niti išta na tom zakonu. Sasvim razumljivo je da su mnogim protestantima to teške tvrdnje i preoštar govor za njihove uši ali tako je to, na tom se neda ništa promjeniti. Istinito i pravovjerno je samo ono što Crkva potvrdi. Crkva i Tradicija su vrhovni i ultimativni kriterij svega pa i Biblije/SP a ne obrnuto. Ne odredjuje Sveto Pismo šta je pravovjerno u Crkvi već Crkva odredjuje kako se Sveto Pismo pravovjerno tumači! Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 26, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 26, 2019 Šta se događa sa telima tek začetih ljudi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 27, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2019 пре 9 часа, MarkoA рече Šta se događa sa telima tek začetih ljudi? U kojem smislu si to mislio i kada, u kakvoj situaciji, pod kakvim uslovima? Šta se dešava sa oplodjenim zigotnim ćelijama ljudi i ne samo ljudi već i životinja to proučava nauka embriologija, jedna od disciplina biologije, tamo se o tom vrlo detaljno piše, ako ničim nije narušen ili prekinut taj njihov normalan razvoj rastu i razvijaju se i dalje. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 27, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2019 @Zayron Tema je nešto drugo. Pitam šta se dešava sa njima kada neko odluči da im uzme život i prekine trudnoću. U kakvim telima vaskrsavaju i kakva večna tela imaju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 27, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2019 пре 2 часа, MarkoA рече @Zayron Tema je nešto drugo. Pitam šta se dešava sa njima kada neko odluči da im uzme život i prekine trudnoću. U kakvim telima vaskrsavaju i kakva večna tela imaju. Tema su Pitanja a ne prekid trudnoće i uzimanje života ili ubistva. Iz tvog pitanja koje je glasilo: Šta se događa sa telima tek začetih ljudi? - nije jasno na šta se misli, to nije jasno postavljeno pitanje. Šta bi se desilo sa njima? ako im se ništa nepredvidjenog ili zloga ne desi i sve ide kako treba, razvijaju se dalje i na kraju se rode poslije 9 kalendarskih mjeseci, 40 sedmica ili 10 lunarnih mjeseci (280 dana) trudnoće kao djeca. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 27, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2019 пре 11 минута, MarkoA рече @Zayron Tema je nešto drugo. Pitam šta se dešava sa njima kada neko odluči da im uzme život i prekine trudnoću. U kakvim telima vaskrsavaju i kakva večna tela imaju. Desi se isto ono kad neko nekomu nekrštenom uzme život, nije bitno da li je taj još nerodjen ili mu je 35 ili 50 godina ali nije kršten. A ubice bivaju kažnjavani paklom ako se ne pokaju: - Oče, molim Vas, razjasnite nam šta znači molitva "Telo Hristovo primite, Pričasnika besmertnago kusite!" - Bez Svetih Tajni ne možemo da se spasimo. Bez krštenja, miropomazanja, bez ispovesti - nema spasenja. Rekli smo već koliko je ispovest važna za naše duhovno i telesno zdravlje. Kad se pričešćujemo, postajemo sadeonici, sapričasnici Tela i Krvi Gospodnje, i ako se dostojno pričešćujemo Svetim Tajnama, mi zaista već imamo ukus Carstva Nebeskog. Mi već ovde, na ovom zemaljskom žaru, kušamo zalog večnoga života. Budućnost je već tu, osećaj onog budućega to će biti - u tajni Svete Evharistije, svetog blagodarenja. Mi postajemo pričasnici te Tajne radi našeg spasenja. Zato se za nju pripremamo postom i molitvom, Svetom Tajnom ispovesti i pokajanja. Veće tajne i veće darove od ovih Gospod nam nije dao, jer nam je već dao obrasce, ili predobrasce, večnoga života. Koliko ćemo se puta pričestiti zavisi od naše spremnosti, čistote tela i duha. Koliko puta osećamo da nam je Sveta Tajna zaista zalog života, da je ona, Grci kažu "farmaka", znači medicina života, lekarstvo života, toliko puta je primamo i ona zaista samo tada blagotvorno deluje na isceljenje duše i tela. Ako pak nismo pripremljeni, onda tu životvornu Svetu Tajnu uzimamo "na sud ili na osudu". Zato je na nama velika odgovornost. Crkva je uvek nastojala, gde god je to bilo moguće, da niko ne ostane bez Svetog Pričešća. Tako se s mukom i često velikim rizikom Pričešće nosilo i zatvorenicima i bolesnicima. Toliko je za crkvu to bilo važno da su čak i žene imale blagoslov kao akonise da nose Svetu Tajnu u zatvore i bolnice. One su lake mogle da prođu barijere kojima su ometani sveštenici da bi doli do bolesnika ili zatvorenika. A danas se, Bogu hvala, za vreme svake Liturgije dosta naroda i dece pričešćuje. http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=461 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MarkoA Написано Јануар 27, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2019 Znači po tvojoj sekti, bebe idu u pakao? Divota. SerbCro је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука