Jump to content

Да ли сте за прелазак на нови календар?

Оцени ову тему

54 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за прелазак на нови календар?

Препоручена порука

Ja sam za prelazak na novi kalendar. Zato sto ne treba odvajati svetovni zivot od crkvenog. Tj. potpuno je neprirodno sadasnje stanje, koriscenje dva paralelna kalendara. Resenje je ili da drzava predje na Julijanski kalendar, ili da crkva predje na drzavni kalendar. Mislim da je svima jasno da drzava nece vracati stari kalendar.

Sto se tice onih koji se fanaticno zalazu za julijanski kalendar, neka razmisle koliko njih zna kog datuma pada njihova krsna slava, ili kog datuma su rodjeni. A da pri tom ne koriste matematiku. Naravno pricam o julijanskom racunanju vremena. Da se ne foliramo, svi od rodjenja koristimo i zivimo u vremenu koje racunamo po drzavnom kalendaru. Samo iz tog razloga i crkva treba da predje na novi kalendar. Jer i crkva kao zemaljska organizacija, podleze vremenu, i mora koristiti neki kalendar. Sasvim je prirodno da korsiti kalendar koji koristi i pastva.

Pri tom, takodje smatram da crkva u kini treba da koristi kineski kalendar, iako ne znam puno o njemu, i da li je i dalje u upotrebi. Ali ako kinezi drugacije racunaju vreme od nas, onda i crkva koja tamo deluje treba da racuna vreme na njihov nacin.

Подели на овим сајтовима

Nije bitno da li je novi ili stari, samo nek je jedinstven! Sad sam u poseti šuraku i njegovoj porodici u Grčkoj (oni po pitanju vere više drže do običaja nego do same vere, ali to nije toliko bitno), i sad, oni obeležavaju praznike "po naški", 13 dana posle Grka. I dolaze im prijatelji u posetu, i pitaju "A vi ste šta? Pravoslavci? Što slavite sad?" itd. A nije ni logično - ovde se u punom sjaju obeležava Božić po novom, i završava se post, a mi onda ispada da postimo do Bogojavljenja... ja da živim u Grčkoj, ne bih se držao starog kalendara. Najvažnije je jedinstvo Crkve, ovako definitivno ne valja na duge staze.

Најбољи бизнис је отварање фабрике која производи позитивне мисли (авва Пајсије Светогорац)

Подели на овим сајтовима

Ја не видим ништа неприродно у коришћењу два календара . Сви ми знамо да је грегоријански календар примаран , а да се јулиански каледар користи у другом плану као традиција . Тежња да се пређе на један календар вуче са собом и одрицање од сопствене традиције.

Највећа земља на свету Кина која има преко милијарду и петсто милиона становника становника и она такође има свој стари календар календар и она се није одрекла своје традиције и ако је земља која има највећу стопу развоја.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Ја не видим ништа неприродно у коришћењу два календара . Сви ми знамо да је грегоријански календар примаран , а да се јулиански каледар користи у другом плану као традиција . Тежња да се пређе на један календар вуче са собом и одрицање од сопствене традиције.

Највећа земља на свету Кина која има преко милијарду и петсто милиона становника становника и она такође има свој стари календар календар и она се није одрекла своје традиције и ако је земља која има највећу стопу развоја.

Kina se svoje tradicije odrekla možda i više nego evropski narodi. Tradicionalni praznici se obeležavaju, to je istina, ali je zato u modi "Krismas" koji se obeležava ogromnim šoping ludilom, i Valentinovo, i Noć veštica... uostalom, nisu bitni ni razvoj ni tradicija, ako nema dobrih ljudi (i iskrene vere) :-)

Најбољи бизнис је отварање фабрике која производи позитивне мисли (авва Пајсије Светогорац)

Подели на овим сајтовима

Ako ćemo pravo meni je isto bilo svejedno koji kalendar da koristimo (koji crkva blagoslovi taj ima i da se koristi), ali mene je u svemu tome najviše zbunio prolog Svetog Nikolaja Velimirovića jer se tamo (na ne znam kojem mjestu, mislim negdje gdje se spominje Sveti velikomučenik Georgije) spominje Svečeva zaštita starokalendaraca kao pravovjernih (pa će biti da je pisac žitija mišljenja da je stari kalendar ipak onaj pravi). Ja lično ne znam šta je pravo...

Подели на овим сајтовима

Већина аутокефалних православних цраква користи нови календар ( Цариградска, Антиохијска и Александријска Патријаршија, Бугарска, Грчка, Кипарска, Румунска, Финска, Чешка и Словачка, Албанска Црква...)

Они користе Миланковићев календар.

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Kina se svoje tradicije odrekla možda i više nego evropski narodi. Tradicionalni praznici se obeležavaju, to je istina, ali je zato u modi "Krismas" koji se obeležava ogromnim šoping ludilom, i Valentinovo, i Noć veštica... uostalom, nisu bitni ni razvoj ni tradicija, ako nema dobrih ljudi (i iskrene vere) :-)

Човече, нисам ово знао... мало ме изненадило... али ми је некако сада јасније што су римокатолички мисионари бацили пет ока на Кину!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Нема то везе с традицијом. Божић свакако славиш 25. децембра.

Подели на овим сајтовима

Нема то везе с традицијом.

Нема.

Има везе са одређивањем дана празновања Васкрса. 

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Marjanovic, on 13 Jan 2015 - 22:14, said: Већина аутокефалних православних цраква користи нови календар ( Цариградска, Антиохијска и Александријска Патријаршија, Бугарска, Грчка, Кипарска, Румунска, Финска, Чешка и Словачка, Албанска Црква...)  

Valjda je samo Finska Pravoslavna Crkva 100% po Gregorijanskom ostale su sve po Milankovicu,

znaci 25 Decembar(7. Januar po novom) slavimo Bozic(kako i pise u prologu vladike Nikolaja)

a svi zajedno slavimo Pashu(Vaskrs) sto je po meni najbitnije.

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

Мислим да ту није проблем тачност календара,него могући проблем великог раскола у нашој цркви, собзиром да нам је свима познато ,да "талибанске" снаге у нашим редовима нису мале, поготово ако се узме у обзир да се једна групација већ одвојила(артемије и екипа)

Иначе,готово сам убеђен да наша црква неће ништа мењати,уколико то не уради и руска,само у том случају и ни једном другом... 0405_feel

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

То је  нови календар у односу на  јулијански који је старији. Наравно, други је проблем што се "ново" често тумачи као нешто само по себи лоше и готово јеретички.

Знамо да је Миланковићев календар направљен за црквене потребе и на захтев Православне цркве. Његов календар је православни календар- направљен за потребе православних и користи га велики број православних.

Мислим да ту није проблем тачност календара,него могући проблем великог раскола у нашој цркви, собзиром да нам је свима познато ,да "талибанске" снаге у нашим редовима нису мале, поготово ако се узме у обзир да се једна групација већ одвојила(артемије и екипа)

Иначе,готово сам убеђен да наша црква неће ништа мењати,уколико то не уради и руска,само у том случају и ни једном другом...  0405_feel

Да, то јесте озбиљан аргумент и обично се он наводи као разлог за држање старог календара. Мада је СПЦ начелно била сагласна са прихватањем Миланковићевог календара.

Међутим, питање календара ће се још разматрати на свеправославном новоу и видећемо како ће се и шта ће се одлучити.

Наравно, није то суштинско питање, али очито јесте битно, јер је практично.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...