Gerhard Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 нема ''претпостављам'', погледај у Талмуд. ако постоји неки изузетак, сигурно тамо пише. ако пише, ти нам овде цитирај. ако не пише, реци - не знам (неће болети) Za to sada stvarno nemam vremena. Ako nadjem, postavicu. Dakle, ne moras se prepirati sa mnom jer nisam ja pisao jevandjelja nego apostoli. A trojica od cetvorice napisase da je Isus jeo pashu u cetvrtak vece. Tacno je da je Jovan napisao kako je Isus razapet prije pashe, ali je pod tim mislio na drugi praznik koji se narodski isto nazivao pashom. Drugo objasnjenje ne postoji, izuzev da je Jovan lagao. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 Prvo pogresno citas zakon o Suboti jer ne kaze nista vec ni jednog posla. A cak i tako kako si ti naveo jos uvek nema veze sa nikakvim prilagodjavanjima. Nije sija nego vrat. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 значи, лакше је рећи да је Богослов лагао, него признати да си погрешио у тумачењу Ako sam pogrijesio, ti navedi koje je ispravno tumacenje. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 - Тајна Вечера није јудејска Пасха. Тајна Вечера је Нова Пасха - Христова (новозаветна) Ја мислим да тајна вечере нема толико везе са Хришћанском пасхом колико је Нова Пасха сам Христос т.ј. његова жртва као Јагњета без мане, зато што је спасење његовом крвљу (жртвом), а не тајном вечером. Питање је дакле када је било жртвовање? Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 ниједан од јеванђелиста не лаже. Zar ti ne ustvrdi na početku diskusije da je Jovan dao netačan podatak kako bi Hrista predstavio kao pashalno Jagnje? да ли је Христос са апостолима имао Тајну Вечеру у исту ону ноћ у којој су остали Јевреји прослављали Пасху (јели жртвено јагње, горко биље и бесквасне хлебове) или је то било дан (или неколико дана) пре њих? Ovo u zagradi je problematično. Praznik beskvasnih hljebova je počinjao dan nakon Pashe (3. Mojsijeva 23,5-6). Тајна Вечера је била пре јеврејске Пасхе, а не исте вечери. A šta ćemo sa ovim? ''А у први дан бесквасних хљебова, приступише ученици Исусу говорећи му: Гдје хоћеш да ти уготовимо да једеш Пасху? А он рече: Идите у град томе и томе, и кажите му: Учитељ каже: Вријеме је моје близу, код тебе ћу да учиним Пасху са ученицима својим. И ученици учинише како им заповједи Исус, и уготовише Пасху. А кад би увече, сједе за трпезу са Дванаесторицом ученика.'' (Мт 26.17-20) - Христово полагање у Гроб - јеврејска Пасха Ti si tvrdio da je Isus razapet kasno popodne. S obzirom na to da je Pasha počinjala popodne/predveče, Jevreji nisu smjeli, kako si sam citirao Izlazak, biti vani i obavljati poslove. Kako su onda mogli Isusa da skidaju sa krsta i sahranjuju? I pitanje od kojeg je započela čitava ova diskusija - u koliko sati je Isus izveden pred Pilata i razapet? Jovan 19:14-16 » "A beše petak uoči pashe oko šestog sahata; i Pilat reče Jevrejima: Evo, car vaš. A oni vikahu: Uzmi, uzmi, raspni ga. Pilat im reče: Zar cara vašeg da razapnem? Odgovoriše glavari sveštenički: Mi nemamo cara osim ćesara. Tada im Ga dakle predade da se razapne. A oni uzeše Isusa i odvedoše." Marko 15:25 » "A beše sat treći kad Ga razapeše." Moja teza je da je Jovan koristio rimsko računanje vremena. Dakle, Isus je izveden pred Pilata u 6 ujutro, a razapet oko 9 sati (treći sat po jevrejskom računanju, kako piše kod Marka). Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 ја лепо овде питах како се у Цркви прославља Васкрс. и нико се не нађе позван да одговори. ево поново питам. Ко би знао на шта ти конкретно мислиш. Зато сам реци. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 не, него Марко греши. Петар му је погрешно пренео.. а није ни чудо, с обзиром да се још претходне ноћи одрекао Христа и побегао главом без обзира. вероватно је цео петак провео негде сам, у плачу и молитви. са друге стране Јован је био присутан- био је очевидац свега о чему је писао. Аха, а Апостоли су Јеванђеља записали или у перо рекли одма по Христовом распећу? Нису се после тога више видели, нити разговарали о тим детаљима? Па што одма не рече. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 да ли си кад за Васкрс био у цркви? Ма јесам човече, али што волиш да се играш учитеља и ученика. Реци шта ти на уму, нема овде нико вечност па да идемо порукица по порукицу и тако у недоглед. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 Ево цитираћу сам себе: Реци шта ти на уму, нема овде нико вечност па да идемо порукица по порукицу и тако у недоглед. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 Евхаристијом. Васкрс се прославља Евхаристијом. свака Евхаристија је мали Васкрс, и свака Евхаристија је Тајна Вечера. И шта сад с тиме? Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 како шта? види шта си написао: ''Ја мислим да тајна вечере нема толико везе са Хришћанском пасхом колико је Нова Пасха сам Христос т.ј. његова жртва као Јагњета без мане, зато што је спасење његовом крвљу (жртвом), а не тајном вечером. Питање је дакле када је било жртвовање?'' а да не причам о томе како си Васкрсење потпуно занемарио. Ја колико знам причали смо шта је било пре а шта после Јудејске пасхе? Зато сам навео да тајна вечера није могла бити Хришћанска пасха сама за себе гледано пре жртве и избављења т.ј. потврде избављења Васкрсењем. Христос се жртвовао временски гледано после Јудејске пасхе. Шта сад није јасно? Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 не, ја нигде нисам рекао да је Јован дао нетачан податак. написао сам следеће: ''а ево о чему се ради- Јован инсистира на томе да је Христос разапет у тачно оно време (доба дана) у које Јевреји кољу жртвено јагње (око деветог часа) - како би се и на тај начин истакла симболика Христа као Јагњета и Његове жртве као Нове Пасхе.'' Onda su netačan podatak dali ostali jevandjelisti. шта је проблематично? хоћеш рећи да Јевреји у току Пасхалне ноћи једу квасни хлеб? Problematično je što si ti to napisao. шта те збуњује? апостоли су уготовили Пасху, јер је тако заповедио Господ; и у дан кад је Он заповедио. зашто би тај дан морао бити исти дан кад Јевреји празнују старозаветну Пасху? Hoćeš da kažeš da je Isus svetkovao Pashu, ali ne na isti dan kad i Jevreji?? Ako je to tačno, onda je on prekršio Zakon, tako da Njegove riječi kako nije došao da kvari Zakon nego da ga ispuni padaju u vodu, isto kao i ono što je kasnije apostol Pavle pisao: Galatima 4,4-5: А кад се наврши време, посла Бог Сина свог Јединородног, који је рођен од жене и покорен закону, да искупи оне који су под законом, да примимо посинаштво. Пасха је наступала са заласком сунца- тад по јеврејском рачунању почиње нови дан. зато су тако журили да Христа сахране и молили Пилата за његово тело. Tu se slažem, samo što ti tvrdiš da je Hristos razapet kasno popodne ( jer je u 6 sati po Jovanu izveden pred Pilata). иначе, у јеврејској вери појам Пасха има три значења: - то је Празник (одређени календарски дан) - то је жртва (крвна) - то је обредна вечера (на којој се једе уготовљено месо са горким биљем и бесквасним хлебовима) Može li izvor? не, него Марко греши. Петар му је погрешно пренео.. а није ни чудо, с обзиром да се још претходне ноћи одрекао Христа и побегао главом без обзира. вероватно је цео петак провео негде сам, у плачу и молитви. Ajde uozbilji se. Odgovori jasno - u koliko sati je Hristos razapet? Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 не знам како си закључио да се Христос жртвовао ''временски гледано после јудејске Пасхе'', кад је Он издахнуо на крсту управо у време кад су Јевреји клали јагњад (непосредно пре своје Пасхе). На чега се онда мисли када ученици питају Господа где да му уготове пасху (пасхалну вечеру)? Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 Боже, како сте ви смешни.. личиш ми на оне фарисеје што су Христу замерали што суботом кида класје и лечи болесне. па Господ је господар и Пасхе и суботе и сваког дана. Пасха је онда кад Он каже да је Пасха. намерно је одвојио Нову (новозаветну) Пасху од старе (старозаветне) јеврејске. и то не само симболично, него и временски- јер јој је тако дао нови смисао и ново значење. Са овим се не слажем. Господ је живео по закону Мојсејевом физички, а промена је била што га је испунио (дао му смисао) духовним законом. Када је "кршио" закон на физички начин, онда је само показивао да Јевреји нису схватили на прави начин смисао тог закона. Са пасхом то није био случај. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 31, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 31, 2014 јеврејска Пасха је обредна вечера. међутим, она је само слика (наговештај) праве, Истинске Вечере- Тајне Вечере (Евхаристије - Нове Пасхе) на коју су ученици и мислили и на коју се односе речи прва три Јеванђеља. Управо зато и мислим да су Оци одредили да се Хришћанска Пасха има светковати после Јеврејске. Остала нагађања мислим да су само губљење времена. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука