Дејан Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Не могу да тврдим да је ово тумачење тачно, да се одмах оградим, али сам био у прилици често то да читам на мрежи. Шта мислиш Бићанићу, кажеш ту и како ти "površnost nije svojstvena", у којој мери су ти наводи чињенично утемељени? Uloga Crkve u društvu , državi i politici je drugačija nego danas. Pravoslavna Crkva u vreme oca Justina Popovića nije ni nalik današnjoj, po kvalitetu teologa. Zašto misliš da je tvoj citirani tekst stvar teologije? ovde pričammo o politici , sinkretizmu a ne ekumenizmu. Istorijske okolnosti su te. Pričati tek tako, dva tri veka, bez duboke analize svih parametara...ravno ludilu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
зеленизуб Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Uloga Crkve u društvu , državi i politici je drugačija nego danas. Pravoslavna Crkva u vreme oca Justina Popovića nije ni nalik današnjoj, po kvalitetu teologa. Zašto misliš da je tvoj citirani tekst stvar teologije? ovde pričammo o politici , sinkretizmu a ne ekumenizmu. Istorijske okolnosti su te. Pričati tek tako, dva tri veka, bez duboke analize svih parametara...ravno ludilu. Добро, то је твоје мишљење и ја сам дужан да га поштујем. Али све док не почнеш да ми "читаш мисли", шта ти ово значи: "Zašto misliš da je tvoj citirani tekst stvar teologije?". Ко је поменуо како је ту реч о религиозно-философском или теолошком ставу? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Neka Bog primi nadanje naše da na ŽRU forum dođe neko od katoličkih teologa. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Uloga Crkve u društvu , državi i politici je drugačija nego danas. Pravoslavna Crkva u vreme oca Justina Popovića nije ni nalik današnjoj, po kvalitetu teologa. Zašto misliš da je tvoj citirani tekst stvar teologije? ovde pričammo o politici , sinkretizmu a ne ekumenizmu. Istorijske okolnosti su te. Pričati tek tako, dva tri veka, bez duboke analize svih parametara...ravno ludilu. Како то мислиш, није ни налик данашњој? Ако мислиш да је квалитета данашњих теолога опала, слажем се. Данас у српској помесној цркви реално једини, да кажем познати теолог је вл. Атанасије Јевтић. Други мање, више само мудрују. колико је мени познато. Богослова не чини завршен студије богословије, већ право познање Бога. Bistrik and МилошБГ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давор73 Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Сиђи Мојсије, штоно каже једна књига. Bistrik је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Pravoslavna Crkva u vreme oca Justina Popovića nije ni nalik današnjoj, po kvalitetu teologa. али је већ тада у много чему била налик на ову данашњу, о чему свети Јустин пише: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Ekumenizam/AvvaJustin/OZajednickojMolitviZaJedinstvoSvetomSinodu.htm Neka Bog primi nadanje naše da na ŽRU forum dođe neko od katoličkih teologa. Па зар их већ нема овде? Не мислим тренутно, него иначе? А има и оних који су латиномислећи На којима се остварује истинита мисао савремене теологије: "Они су присутни својим одсуством" Bistrik and ПиП је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Samo da neko počne o teologiji. Ali treba napraviti specijalan podforum da ne bude provokatora. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Па зар их већ нема овде? Не мислим тренутно, него иначе? Nisam video katoličkog teologa do sada na ŽRU, niti negde na forumima našeg jezičkog podneblja. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 A meni najjace ono "vreme oca Justina" ono kao ne pre 30tak godina,nego jedno 30 vekova i ne da su okolnosti bile manje vise slicne nego nemaju nikakvih dodira ipak je to veliki period 30 dina,pa kao tad je bilo drugo vreme,sad je drugo...I ono kao da danas nemamo nikoga ko bi iz prve ruke pricao o ocu Justinu ili imao neko direktno secanje,a ne da imamo od ucenika,do direktno ljudi koji su ga licno poznavali,posecivali,sa kojima se druzio,koje je ispovedao,pa sad pricamo kroz prizmu eee kad je to bilo to bejase drugo vreme,drugo sve. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Nisam video katoličkog teologa do sada na ŽRU, niti negde na forumima našeg jezičkog podneblja. Па има их, чини ми се, неколико на Београдском богословском факултету. А ово је форум вероучитеља, могли би да им упуте позив :-) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 A meni najjace ono "vreme oca Justina" ono kao ne pre 30tak godina,nego jedno 30 vekova ,pa kao tad je bilo drugo vreme,sad je drugo...I ono kao da danas nemamo nikoga ko bi iz prve ruke pricao o ocu Justinu,a ne da imamo od ucenika,do direktno ljudi koji su ga licno poznavali,posecivali,sa kojima se druzio,koje je ispovedao,pa sad pricamo kroz prizmu eee kad je to bilo to bejase drugo vreme,drugo sve. svet se rapidno menja, pa i stanje u samoj crkvi, naročito našoj, nema više ni turaka, ni komunista, onda smo bili u regresiji sad smo u progresu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 али је већ тада у много чему била налик на ову данашњу, о чему свети Јустин пише: http://www.svetosavl...vetomSinodu.htm pa i nije.Sem oca Justina, ne smao kod nas, koga smo još imali? Imali smo patrijarha Atinagoru koji je govorio isuviše smele izjave. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 svet se rapidno menja, pa i stanje u samoj crkvi, naročito našoj, nema više ni turaka, ni komunista, onda smo bili u regresiji sad smo u progresu. Pa zar nije logicnije tom logikom da je tad sveti ava imao dijemetralno suprotno misljenje o RKC? mislim to sto kazes turci,komunjare,svi drugi su nam tad ipak bili veci problem od pape i RKC pa je opet ava imao takav stav. Tom logikom danas bi ava imao jos zesce stavove protiv pape npr Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 Ако мислиш да је квалитета данашњих теолога опала, слажем се ne mislim, mislim da je bolja nego ikada, a ako vladika Atanasije nije uspo kao profesor i duhovnik da stvori nešto kvalitetno da ostane posle njega, onda ti ni on mnogo ne vredi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Децембар 1, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2014 svet se rapidno menja, pa i stanje u samoj crkvi, naročito našoj, nema više ni turaka, ni komunista, onda smo bili u regresiji sad smo u progresu. У прогресу? Врло занимљив смисао за хумор... pa i nije. Sem oca Justina, ne smao kod nas, koga smo još imali? Imali smo patrijarha Atinagoru koji je govorio isuviše smele izjave. Говориш ли о патријарху Атинагори за кога је свети Јустин рекао: "Ево и другог питања из савремене ужарене вавилонске пећи: Шта сте учинили, Богом постављени стројитељи Цркве Христове, за заштиту Светог Православља од самоубилачке површности и издајнички неозбиљне делатности Цариградског Патријарха Атинагоре, који својим неопапистичким понашањем у речима и делима ево већ више од једне деценије саблажњава православне савести, одриче јединствену и свеспасоносну истинитост Православне Цркве и вере, признаје римске и друге јереси за равноправне са Истином, признаје римског Понтифекса-Максимуса са свом његовом демонски противцрквеном гордошћу, вратоломно ужурбано и површно припрема, по угледу на Ватикан, некакав свој такозвани "Велики Свеправославни Сабор", не са основном еванђелском и свето-предањском темом спасења човека и света, него са чисто схоластичко-протестантском тематиком;" http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Ekumenizam/AvvaJustin/OdgovorNaAnonimnuDopisnicu.htm nana је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука