Jump to content

Важност проповеди - треба ли другачији приступ? Слушате ли пажљиво беседе свештеника?

Слушате ли пажљиво беседе свештеника у храму?  

27 члановâ је гласало

1. 1. Слушате ли пажљиво беседе свештеника у храму?

• Да, слушам и духовно се напајам
    • Понекад слушам, понекад не
    • Не, то ми је потпуно сувишно
      0
    • Код нас се веома ретко у цркви беседи
      0
    • Редовно се беседи и редовно ми је досадно

Препоручена порука

Iz besede naših otaca

Pomaže Bog ljubljeni. Hristos među nama.

Jedan od razloga za otvaranje ove teme je u tome što gotovo uvek sa oduševljenjem saslušam besedu sveštenika na LIturgiji, a onda u toku dana uglavnom ostanu samo fragmenti i zaborav padne na te reči.

Ovako dok mi je još u sećanju delimičnom, ono što sam čuo, mislim da je na korist podeliti sa braćom i sestrama i razmisliti.

Pišite i vi o besedama vaših otaca, da bi to seme uhvatilo korena, a ne da bi bilo razvejano na vetru.

Primetio sam da na mene uglavnom više uticaja ostave one besede koje su usmene i koje sveštenici ne čitaju, nego izađu i onako "oči u oči" govore sa nama. Možda se ponekad ako treba posluže papirom kao podsetnikom.

Dobre su i one besede koje sveštenici čitaju, ali možda zbog same tehnike (čitanje a ne govor) one ne ostave toliku impresiju.

Isto kao kada nešto čitate vi sami, u sebi, razmišljate o svakoj reč, vraćate se na tekst, i oduševite se, a kad čujete taj isti tekst od drugoga da čita, i nije vam baš nešto.

Dakle,

danas je naš vrli sveštenik održao baš jednu od onih motivišućih beseda, kada se tek neznatno pomagao papirom. Osnova besede je bila današnja priča iz Jevanđelja, to jest držanje zakona. Isceljivanje u subotu.

Beseda je počela pomalo šaljivim ali u suštini vrlo ozbiljnim stanjem u Crkvi Hristovoj, kod vernika.

Kaže naš sveštenik: - "Oče da li mogu danas u nedelju da promenim akumulator na kolima?" - "Oče jela sam u sredu keks koji u sebi sadrži biljnu masnoću!" - "Oče kupao sam se u nedelju"...

Nabrojao je otac još nekolicinu primera iz obraćanja vernih, i iz onoga što se čuje na Svetoj tajni ispovesti.

"Takav odnos, to je odnos koji su prema Bogu imali starozavetni jevreji. Odnos kroz zakon.

Možemo mi da sedimo ceo dan nedeljni i da hvatamo zjale, da buljimo u beli zid i ništa ne radimo, ali time mašimo suštinu. Bez dolaska na Svetu Liturgiju i pričešćivanja, nama je taj dan i praznik neiskorišćen. Za šta nam služe ta crvena slova i praznici crkveni? Da bi ispunjavali neku formu i robovali zakonu? Ne, nego da bi došli na Liturgiju i usinovili se. Primili pričešće i kroz Časnu Krv i Telo Gospoda Isusa Hrista, spojili sa Bogom.

Šta je iznad zakona? LJUBAV. Ljubavlju je ovaj Svet spasen. LJUBAV je iznad svega"

----------------

Da mi oprostite i Vi i časni sveštenik naš, čiju sam besedu pokušao da prenesem. Sigurno sam u nečemu pogrešio i pogrešno napisao od onoga što je on besedio, ali sam suštinu preneo. Beseda je bila naravno mnogo duža.

Milost Boga na sve Vas.

imela_01.jpg

----------------

Istovremeno bih ovim putem umolio našeg vrlog i dičnog sveštenika Ivana Cvetkovića (Bog mu dao svakog dobra), da je eto ovaj dan nedeljni, a i ostali praznični dani, možda momenat kada bi on mogao sa nama da podeli neku besedu, u pisanoj formi. Upravo one koje sprema za svoje parohijane, a u nekom duhovnom smislu i mi smo njegovi parohijani.

Siguran sam da bi na  taj način još više osnažila ta duhovna transverzala između njega kao osnivača i vlasnika Pouka, i jednog od retkih sveštenika koji milošću Božijom misionari na internetu među srbima, i nas, internet zaluđenika i zaljubljenika u Reč Božiju.

Praštajte i pomjanite

I.H.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

сјајно Исак.....! likefaceeeeeeee

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Današnja beseda o postu bila je mnogo slojevita. Mnogo toga ću preskočiti, ali eto još jednog pokušaja da sprečim zaborav onoga što sam čuo.

Izašao je sveštenik i rekao kako se približila polovina posta, i kako smo pomalo posustali, ali da Crkva nas ukrepljuje svojom poukom. Pomenuta je tu priča iz današnjeg čitanja, o mladiću koji je sve činio što treba, ali je ipak bio vezan za materijalno i teško mu je bilo (poređenje kamile i iglenih ušiju) ući u Carstvo Nebesko.

Rekao je sveštenik da nam je jedan od ciljeva u postu, da pobedimo sami sebe. Da budemo trpeljivi i da ne budemo materijalni.

Kao kada je čovek žedan, pa mu je samo stalo do jedne čaše vode, a kada zasiti svoje potrebe, onda počne razmišljati i o tome da bi mogao tu vodu zasladiti, pa napraviti sok, pa eventualno popiti i pivo ili vino, ili neko drugo piće.

Da ne razmišljamo u postu kako da zadovoljimo svoja čula luksuznom posnom hranom, raznim ukusnim ribama, posnim sirevima i specijalitetima koji se mogu naći u prodaji, već da uzmemo ono što nam je najpotrebitije.

Pričao je i o milostinji i da mi nikad ne možemo koliko god bili široke ruke, učiniti da nestane siromaha, jer će njih uvek biti.

Pričao je o tome kako treba materijalno da posmatramo kao nešto za šta se ne treba vezivati, i pomenuo primer Nemanjića, kao i ljudi iz skorašnje istorije, koji su to prepoznavali, i svoje bogatstvo ostavljali narodu, kroz mnoge zadužbine (hramove i ustanove).

uteha-40x35cm-oil-on-canvas.jpg

Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Beseda povodom detinjaca se odnosila na naš stav kao roditelja prema deci.

Otac je pričao o tome kako treba da svoju decu odgajamo kao prvi hrišćani i da to ne znači da deca ne trebaju da se bave svetskim naukama. Pomenuo je primere nekoliko Svetih otaca, koji su bili vrsni naučnici.

Bilo je reči o tome koliku odgovornost ima roditelj prema detetu i da će za sve svoje postupke, koji su uticali na dete, odgovarati na Strašnom Sudu.

"Svaka svađa, psovka, nedolično ponašanje, sve je to što dete upija, i što usmerava njegov život"

Pričano je o tome kako od najranijih dana treba svoju decu da navikavamo na crkvu, na pričešćivanje i na život u Hristu.

Nije bilo reči o današnjem čitanju iz Jevanđelja, ali je ono na mene isto ostavilo utisak i o tome sam razmišljao. Od 10 isceljenih gubavaca samo se jedan (Samarjanin) vratio da zablagodari Gospodu.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • Гости

Да ли слушате беседе свештеника у храму* Кад се беседи- после Јеванђеља или на крају Литургије?

Да ли на крају када размишљате о беседи можете нешто поновити тј. да ли сте нешто запамтили?

Подели на овим сајтовима

Трудим се :blush:

Десило се неколико пута да су ми беседе улиле наду по неким питањима, и неким актуелностима. Помислио сам неколико пута "ово је за мене" ко поручено.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Imamo dva svestenika koji sluze naizmenicno. Ovaj stariji besedi lepo i poucno i to obavezno slusam. Mladji nema dar za besedu pa samo procita sa papira i to bude prepricano ono sto je citano iz jevandjelja tako da to ne slusam (tada idem da palim svece).

Подели на овим сајтовима

Iskreno, zavisi od teme, sveštenika koji drži besedu i kako to čini (čita ili govori) i od toga da li se pričešćujem posle besede (tada sam skoncentrisan na pričest). Jedino što ne volim da slušam su one kilometarske Vaskršnje i Božićne poslanice Patrijarha...

• Волим 1

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Nije sto je nas, i nisam ga puno puta cuo (samo dva puta) ali pop Ivan super besedi! :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Треба говорити народним језиком

Imali smo i jednog svestenika koji je nedavno dosao sa fakulteta i svaka druga je bila ontologija :) Pretpostavljam da ga je malo ko mogao razumeti. 

Подели на овим сајтовима

Da li je to Ivan Jovanovic?

Jok baki, jedan od osnivaaca ovog foruma koji nazalost nije vise aktivan na interneti o.Ivan Cvetkovic....

Al obecaao mi da ce da svrti na ajvar... nece nijedna besed da ga izvuce sto ga jos nema... ;)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...