Гости Guest Написано Октобар 30, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Е , па то је еклисиологија ако је неко већ у расколу а општи са расколником, онда је и сам у расколу, зато сам тако и написао - цела васељена... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Пре бих рекао да су отишли у раскол они који су одступили од учења светих отаца Ti zaista mislis da je to odrednica za utvrdjivanje ko je u raskolu a ko ne? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Кажем да има епископа који су одступили од светосавског пута и зато имам и доказе, а не цела црква нема већег доказа од раскола Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
СРБИН Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Дај молим те, па зар да читам то од буловића, осведоченог екуменисту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
СРБИН Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Ti zaista mislis da je to odrednica za utvrdjivanje ko je u raskolu a ko ne? А како би ти то одредио,ајд просветли ме Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Дај молим те, па зар да читам то од буловића, осведоченог екуменисту На овом сајту имамо правило да епископе ословљавамо са титулом и именом,никако са надимком или само презименом,дакле епископ Иринеј.Ако не будеш читао дела владике Иринеја онда немаш право ни да га критикујеш. Како неког можеш да критикујеш а ниси упознат са његовим теолошким делима,који те свети отац односно "свети отац" то научио? Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 30, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Само , има ту један проблем што некако људу не схватају гласвну ствар у вези светог Марка Ефеског... Сви цитирају Светог Марка, био је борац и све али остао је и даље у цркви , није се одвојио већ се унутар самог ткива-тела Цркве , лавички се борио и остао је у Цркви, таквог га је и црква прихватила. Џаба да неко приказује ту слику и притом се равњајући са Евгеником ако је ван цркве, заправо није само ван цркве, већ и није у заједници ни са самим Светим Марком - Марко је остао ту где јесте, у заједници , у цркви. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
СРБИН Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 На овом сајту имамо правило да епископе ословљавамо са титулом и именом,никако са надимком или само презименом,дакле епископ Иринеј. Ако не будеш читао дела владике Иринеја онда немаш право ни да га критикујеш. Како неког можеш да критикујеш а ниси упознат са његовим теолошким делима,који те свети отац односно "свети отац" то научио? Слушај, не морам да читам његова дела да бих био упознат. Добро знам шта тај човек ради и то ми је довољно. Зваћу га како хоћу, исто тако што и ви називате владику Артемија како вам се ћефне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 А како би ти то одредио,ајд просветли ме Odstupanje od sabornog zajednicarenje sa ostatkom arhijereja, odvajanje od apostolske linije hirotonisanje etc. Александрида је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Има један добар филм, зове се Мизери. Сада ме нешто много подсећа на њега. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
СРБИН Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Само , има ту један проблем што некако људу не схватају гласвну ствар у вези светог Марка Ефеског... Сви цитирају Светог Марка, био је борац и све али остао је и даље у цркви , није се одвојио већ се унутар самог ткива-тела Цркве , лавички се борио и остао је у Цркви, таквог га је и црква прихватила. Џаба да неко приказује ту слику и притом се равњајући са Евгеником ако је ван цркве, заправо није само ван цркве, већ и није у заједници ни са самим Светим Марком - Марко је остао ту где јесте, у заједници , у цркви. А за кога ти то кажеш да је ван цркве? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Слушај, не морам да читам његова дела да бих био упознат. Добро знам шта тај човек ради и то ми је довољно. Зваћу га како хоћу, исто тако што и ви називате владику Артемија како вам се ћефне! Ми зовемо монаха Артемија онако како је то одлучено саборском одлуком,слажем се та ти можеш да зовеш кога хоћеш како год хоћеш али на овом сајту ћеш ипак морати да се повинујеш правилима. Сви то раде ,мораћеш и ти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Монах Артемије је одавно заслужио да га зовемо брат Марко, али Црква је милостива и нада се да ће се преумити и постати поново разумна личност. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 30, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2012 Грешни Марко - и грешни Милоје, можда ће ускоро бити једнаки. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 16, 2013 Пријави Подели Написано Август 16, 2013 Онај ко је читао дела митрополита Зизијуласа сигурно је приметио његову упорну критику "западног богословља", где се као дежурни кривац редовно појављује богословље Блаженог Августина. Међутим, истраживање дела самог Августина показује да оно што митрополит критикује нема готово никакве додирне тачке са оним што Августин пише. Овде мислимо на Тријадологију. Озбиљне конструкције митрополита Зизијуласа које од Августина праве један у православној теологији веома присутан мит о Августину већ сам приметио. Написао сам једну студију на ту тему. Надам се да ћу успети и да је објавим у неком релевантном теолошком часопису, како би се са тим увидима упознала шира теолошка јавност. Оно што на овој теми желим да покажем су очигледне контрадикторности у самим ставовима митрополита Зизијуласа, у његовим познатим Догматским темама. У чувеном "проблему", где по митрополиту Зизијуласу у Августиновој Тријадологији претходи суштина у односу на личности, насупрот кападокијске, митрополит оптужује Августина да је Бога поистоветио са божанском суштином (што, успут, није тачно, али о томе ћу тек писати). Наиме, на страни 160. Догматских тема митрополит пише: "...оно што је значајно јесте чињеница да између Августина и Истока постоји огромна разлика у поимању превасходства суштине; наиме, суштина се поистовећује са једним Богом, а један Бог је за нас Отац." Раније, на страни 147., митрополит критикује Августина у вези ове проблематике речима: "Августин није могао да схвати учење кападокијских Отаца о овом проблему, и начинио је грешку да суштину Божију, односно једну суштину сматра једним Богом." Дакле, основна Августинова кривица, по митрополиту, јесте што он изразом једна суштина указује на једнога Бога. Те да то представља његово (Августиново) неразумевање Кападокијаца. Међутим, погледајмо шта пре тога, на стр. 135., митрополит пише о самим Кападокијцима: "У вези са овим Кападокијци кажу: израз суштина истозначан је са изразом природа и користи се да би се указало на јединственост (=једнину) Божију, односно на једнога Бога. Бог је, дакле, једна суштина или једна природа." Издвојимо сада делове реченица, прво део где митрополит критикује Августина а затим његово појашњење кападокијске терминологије: 1. став: "...и начинио је грешку да суштину Божију, односно једну суштину сматра једним Богом." 2. став: " израз суштина истозначан је са изразом природа и користи се да би се указало на јединственост (=једнину) Божију, односно на једнога Бога. Бог је, дакле, једна суштина или једна природа" Очита контрадикторност. Митрополит као да не примећује да кападокијци говоре исто оно због чега он критикује Августина. Zoran Đurović, Ignjatije and Manastir Bradaca је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука