Jump to content

Теологија Митрополита пергамског Јована (Зизијуласа)

Оцени ову тему

Препоручена порука

I da upravo razmisljam na taj nacin da se Otac takav prepoznaje u Sinu i to mi je cela istina moja koju proveravam jer mi je nekako vazna kad se govori o ishodjenju Duha Svetoga.

Дакле, све похвале што размишљате. 

Отац се назива таквим због Сина (препознаје се у њему), али ми сада није јасно зашто то има везе са Духом? Отац не значи релацију са Духом, него, ако ћемо веровати Григорију Назијанзину, Он на други начин даје Духа. То на "други начин" значи да не рађа Духа (били би у том случају 2 сина), али омогућава да "на други начин" може значити Синово уплитање у происхођење Духа (Грци веле "почива" у Сину). Три лица су испреплетена и треба видети шта значи која релацијам међу њима која би нама описивала њихов живот. - Но, без икаквог безобразлука, зато што ако Шеф одлучи да не можемио тамо, вратасу нам затворена. Све оно што говоримо је немушто и јадно. Ако га тако доживљавамо, и Он нам прашта.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 459
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Kako od Origena?

Плотин говори о 3 ипостаси. Порфирије их означава као бића у себи. Ту линију следи Ориген. Пре тога, оно што зовемо Логос-теологијом не постоји. То ће кападокијци развити у учење о Тројици. 

Ово је у најкраћем. Шире захтева да се пише много, много више...

Подели на овим сајтовима

Плотин говори о 3 ипостаси. Порфирије их означава као бића у себи. Ту линију следи Ориген. Пре тога, оно што зовемо Логос-теологијом не постоји. То ће кападокијци развити у учење о Тројици. 

Ово је у најкраћем. Шире захтева да се пише много, много више...

Zar Plotin ne govori o emanaciji jednog .... u duh...pa u dusu pa u materiju ka najnizi stepen izlivanja jednog?......E pa sad mi to bas nije najjasjnije...ispada da se  ucenje o Svetoj Trojici razvilo zahvaljuci neoplatonistickoj filozofiji a ne da je otkriveno od strane Hrista....

Подели на овим сајтовима

Zar Plotin ne govori o emanaciji jednog .... u duh...pa u dusu pa u materiju ka najnizi stepen izlivanja jednog?......E pa sad mi to bas nije najjasjnije...ispada da se  ucenje o Svetoj Trojici razvilo zahvaljuci neoplatonistickoj filozofiji a ne da je otkriveno od strane Hrista....

Не, размишљате као неки апологета. Ствар је компликована, и није за 2 реда како сам вам написао. Наравно да хришћанска тријадологија није исто што и платонистичка. Има сличности, више него на терминолошком нивоу, али и озбиљних разлика, које би их радикално одвојиле. На ту тему имате један више него дубок текст од Петра Јевремовића: Прокло и св. Максим Исповедник, у Патрологија у огледалу херменеутике, Бг 2011, стр. 159-194. Надам се да су ваша питања због необавештености о мом раду...    

Подели на овим сајтовима

Vise sam mislio na hronologuju u smislu da li je otkrovenje Hristovo bilo starije od neplatonistickog shvatanja o emanaciji jednog?Tj da li je ono proizaslo kao otkrovenje od Hrista otkriveno ili je rezultat apolegetike i odgovara  na izazove koje je ondasnja filozofija stavila pred Svete Oce i Crkvu?

Ne znam za vas rad....ako moze neki link ili nesto da se uputim bolje u tu tematiku... :)

Подели на овим сајтовима

Vise sam mislio na hronologuju u smislu da li je otkrovenje Hristovo bilo starije od neplatonistickog shvatanja o emanaciji jednog?Tj da li je ono proizaslo kao otkrovenje od Hrista otkriveno ili je rezultat apolegetike i odgovara  na izazove koje je ondasnja filozofija stavila pred Svete Oce i Crkvu?

Ne znam za vas rad....ako moze neki link ili nesto da se uputim bolje u tu tematiku... :)

Нема користи кад вам кажем да се отприлике са Порфиријем почиње мислити о ипостасима какве ћемо их имати пред крај 4. века. Треба читати онодобне ауторе и студије о тим проблемима. О томе вам говорим. Ствар је крајње јасна и досадна. Треба посветити неколико година студирања овом периоду да би се нешто укачило. Не желим ништа лоше да кажем, него да свратим на студирање. Тек после тога би се могла постављати нека питања.   

Подели на овим сајтовима

Да...али не као развијено и дефинисано теолошко учење, већ као просту и једноставну веру...велика разлика, зар не?

Антички философски систем, начелно од Платона, преко Аристотела па до Плотина, са припадајућом му терминологијом је само припомогао оцима у (ре)дефинисању одређених појмова којима би се богооткривена Тројична Тајна лакше могла приближити разуму, вербално оспољити, показати да није нелогична и тако претумачена инкорпорирати у теолошко - догматски ситем хришћанског учења и вере...и, видевши велике теологе савременог доба, убеђен сам да тај процес све већег приближавања откривене Тајне разуму, траје и данас.

Разне притоке се уливају у једну реку.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Да...али не као развијено и дефинисано теолошко учење, већ као просту и једноставну веру...велика разлика, зар не?

Антички философски систем, начелно од Платона, преко Аристотела па до Плотина, са припадајућом му терминологијом је само припомогао оцима у (ре)дефинисању одређених појмова којима би се богооткривена Тројична Тајна лакше могла приближити разуму, вербално оспољити, показати да није нелогична и тако претумачена инкорпорирати у теолошко - догматски ситем хришћанског учења и вере...и, видевши велике теологе савременог доба, убеђен сам да тај процес све већег приближавања откривене Тајне разуму, траје и данас.

Разне притоке се уливају у једну реку.

Kane toliko istinsko i jasno priblizavanje da mi se ucini da si stanju >i decu napraviti sjajne male teologe.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Kane toliko istinsko i jasno priblizavanje da mi se ucini da si stanju >i decu napraviti sjajne male teologe.

Malo hvale slova ali sve u sportskom maniru jer sam zakasnio sa ispravkom.

A i eureka skandi ukrstene reci su bas skupe pa zato evo mojih rebusa sta nedostaje? :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

А можда је Зизијулас хтео да каже да Августин у посматрању личности не полази од Оца, док у посматрању тројичног постојања полази од Оца?

Занимљиво је да Зизијулас, по свему судећи, јесте упућен у Августинову тријадологију. Као да Зизијулас наводи на дубља разматрања, јер и сâм наводи Августиново мишљење које неки сматрају да му није познато:

,,Западно тумачење питања Filioque, које се темељи на теологији Св. Августина, не одбацује нужно или не искључује тезу да је Отац једини узрок божанског постојања у Светој Тројици. Августин говори о Оцу као о једноме из којег Дух исходи principaliter'' (Заједница и другост, пожаревац 2011, стр. 209).

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

od Vlade tracare se tako nesto i ocekuje da kaze 0703_read

Kада би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа,ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином.                                            Манастир Брадача                             Монах Нектарије

Подели на овим сајтовима

Владимир Димитријевић: Митрополит Јован Зијулас – тајни унијата?
Briga vuka šta ovce misle o njemu  

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

Влада Димитријевић је, нажалост, духовно болестан човек. Једино што у својој прелести види је следеће: он као богоугодни чистунац, са једне стране и сви други који нису као он, као јеретици, унијати, морални и други отпадници, са друге стране. Његова душа је отечена од прелести. И у таквом болесном стању и није за очекивати ништа друго него да клевеће, кука, запомаже - а у свему је томе срж једна - да уздигне себе и свој пуританизам. Јад и беда. Нека му је Бог на помоћи.

Подели на овим сајтовима

Мутрополит Зизијулас не да није унијата, већ представља можда највећу препреку било каквог "офрље уједињења" ПЦ и РКЦ. Митрополит је један од највећих православних опонената РК богословља. Чак, по мом мишљењу, у том опонирању понекад и претерује.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...