Jump to content

Samoubistvo - muči me ta pomisao

Препоручена порука

Који су твоји мотиви да покренеш овакву тему ? Да нас упозориш, или можда да се осветиш особама које су те повредиле, тако што ђеш их етикетирати као ЛУДАКЕ ?

Извини, не могу да разумем зашто неко отвара тему о самоубиству, ако му мотив није да помогне таквим људима.

Једино кроз љубав можемо да схватимо/упознамо друго људско биће

у најскривенијем језгру његове личности.

Духовни чин љубави оспособљава човека да уочи битне црте и особине друге особе

и шта више, да види и оно што се у њој потенцијално скрива, што још није остварено,

али се може остварити. Особа која воли, својом љубављу оспособљава, подстиче

вољену особу да оствари те прикривене могућности, будећи у њој свест о ономе шта

може и шта треба да постане.

Виктор Франкл

Подели на овим сајтовима

Ne nisu drugaciji,SAMOUBICE SU LABILNE OSOBE i ima dosta toga zajednickog u njihovom karakteru i ponasanju,izdvojio bih nekoliko osnovnih crta u njihovom karakteru,a to su :PATOLSKI LAZU,NESTABILNI SU,RASPOLOZENJE U TOKU DANA IM SE KRECE OD EUFORIJE DO TESKE DEPSRESIJE I TO OSCILIRA GORE DOLE NEKOLIKO PUTA U TOKU DANA......ima jos dosta toga sto ih povezuje,ali da ne nabrajam!!!

То о стање о ком причаш има своје име, и контролише се мање или више успешно лековима.Друга ствар је што се код нас не води рачуна о благовременом препознавању и лечењу психијатриских болести.Психички болесници се запуштају и имаш такве ситуације какве си описао. Мада, нису све све психијатријске болести исте, нису ни сви људи исти, не можеш их трпати све у један кош.

У принципу се ситуација своди на следеће питање, да ли покушати помоћи некоме без очекивања било какве захвалности и чак ризиковати проблеме себи, или окренути леђа и одшетати ?

Ludak je ludak i treba odsetati,a ne glumeti nekog spasitelja...na svojoj kozi sam osetio kako je kad se petljas sa ludacima,a ko god je pokusao samoubistvo je ludak i kao sto rekoh,nema tu neke filozofije

...pa ti brate odsetaj...brkas stvari,i generalizujes,to me bas nervira..."ludak" je neko ko ima psihozu,ko povremeno ili stalno zivi u nerealnosti,i statistika pokazuje da kod njih uopste ne postoji neki znacajan procenat suicidalnog ponasanja...najvise pokusaja suicida se desava kod depresivne populacije,a takvi zele samo da iskljucivo uniste sebe,jer se ni ne bave drugima,lijeno im je cak da se maknu iz kreveta...i bas si bezosjecajan u svoj ovoj prici,ne nudis nista,samo pozivas da ih se makne...vec sam pricala od koga se treba maknuti,ali opet ne zazirati i nazivati ih ludacima,jer ko zna kakve zivotne situacije su ih napravile bas takvima...i potencijalni samoubica moze da bude bas svako,i ne znaci da je slabic,jednostavno se covjek nadje u 'bezizlaznoj' situaciji...znam djete koje je izvrsilo suicid zbog jedne lose ocjene-po tebi je i ono ludak,sta li...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Znala sam par ljudi koji su, na zalost, uspeli... I znam neke koji ne prestaju o tome da razmisljaju. Slucajevi su razliciti, ne sme se generalizovati. Postoje ljudi koji ne umeju da se nose sa zivotom, nose neku patnju u sebi duboko, i trajno... Mozda su i lazovi, mozda i slabici, ali njima u dusi zaista nije lako. Da li ih se treba kloniti ili ne... pa verovatno treba imati neku razumnu meru. Ne bi trebalo da mislimo da smo Bogom dani da uzimamo na sebe teret koji ne mozemo da ponesemo. Rizik je ogroman, mozemo slomiti i sebe i drugog.

Sa druge strane, postoje trenuci u zivotu kada je ljudima zaista, zaista tesko. Onoliko tesko koliko mnogi od nas u celom svom zivotu ne mogu da osete. Mnogi u tom trenutku dignu ruku na sebe, a da pre toga nikada u zivotu nisu imali suicidne pomisli. Znam nekoliko takvih primera. Ako pokusamo da zamislimo kolika doza patnje bi u nama izbrisala svaku nadu i smisao, i kako bi mogli da se osecamo u trenutku kada dignemo ruku na sopstveni zivot.. onda bi smo sigurno mogli svi da razumemo zasto ove ljude ipak ne treba osudjivati.

Аљонка, лепо си ово написала.

Подели на овим сајтовима

Један Чироки индијанац је испричао свом унуку:

- “У људима се одвија непрекидна битка. Ту се стално боре два вука.

Један је Зло – то је страх, гнев, завист, жалост, кајање, похлепа, надменост, самосажаљење, кривица, огорчење, инфериорност, лажи, лажни понос, супериорност и его.

Други је Добро – то је радост, мир, љубав, нада, ведрина, понизност, доброта, добронамерност, саосећање, великодушност, истина, самилост и вера.”

- “И који вук побеђује?”- упита унук.

А стари Чироки одговори:

- “Онај којег храниш.”

http://www.ivanminic.com/104-dobro-i-zlo/

Будимо људи

Подели на овим сајтовима

To veliko iskustvo kojim se dicis, ne znaci da imas ispravno iskustvo. Stvari su se desavale, bio si im mozda svedok, mozda ucesnik, ali to ne znaci da su ti donele znanje i rasudjivanje koje je dovoljno mudro da o tome mozes da savetujes i druge. Da u tvom iskustvu ima mudrosti, bilo bi i osecaja odgovornosti za ono sto govoris. Nemas ga. Iskustvo ti je nula.

TACKA.

Uz to... da sam na tvom mestu... razmislila bih da li sam sklona tome da donosim pogresne zakljucke zbog povredjene sujete, ili povredjenih osecanja.. ili sta god. Dobro je sto si spomenuo te dve devojke sa kojima si bio... to bi trebalo i tebi samom da bude znak pitanja iznad svega sto ces reci- da li si kompetentan, ili samo emotivno povredjen covek...

Подели на овим сајтовима

Дени, стварно је грозно то што ти се десило.

Ја сам једном упао у канџе једног патолошког лажова. Невероватно колико је то страшно.

Човек не може ни да наслути да тако нешто постоји и колико далеко то може да иде.

Али Дени, ево Сања и Маја су пример да није све црно-бело. Дакле, сигурно је да има таквих, с каквима си ти имао искуства, можда су и већина, али има и другачијих.

Допусти да има другачијих, јер ево видиш да их има.

Подели на овим сајтовима

Мислим да таквим особама могу помоћи само они који имају савршену љубав светих. 0110_hahaha

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Дени, ако ти је намера била да нас упозориш да се клонимо оних који су покушали самоубиство, ОК, одрадио си своје, а ми ћемо већ поступити по сопственој савести.

Не мислим да су суицидне особе уједно и патолошки лажови.

Подели на овим сајтовима

jos jedno tipicno ponasanje za lujke-samoubice,a to je da se utripovala da sam poslao placene ubice  da joj ubiju dete....i u  tuzbi je navela (SVI SU SE SMEJALI TOME) da sam te placene ubice iznajmio za 50 € (da,da,za PEDESET EVRA) da otmu dete i da ga iseku na komade...mislim da je svaki dalji komentar suvisan

Ето ти један леп пример психозе, поремећаја везе са реалношћу,и није уопште за смејање, она заиста верује у то што прича. Та девојка је требала одавно да буде под антипсихотицима,можда и да буде хоспитализована, а ко је крив што није је посебна тема. Покушај самоубиства је последица а не узрок њеног стања, и уопште не мора да буде показатељ болести. Следећи пут можеш да упознаш неку која није покушала да се убије и имаћеш исти проблем.

Подели на овим сајтовима

ova tema je ruglo.... neću više da čitam ali da sam na tvom mestu,Deni,zapitao bih se otkud tolke samoubice oko mene... vidim neke 2 devojke i ne znamk oga si još pomenuo... i nije toliki problem i imati stav samoubice koliki je da se dodje na forum da bi se istreslo nešto pod plaštom upozorenja.... da li si čitao dogadjaj o mitru i fariseju.... to je inače iz novog zaveta ,.... baci pogled kad stigneš...

i još nešto... znaš ko je Dostojevski.... vidi šta taj čikica kaže u jednoj (znači ne u dve) svojoj knjizi-

Jer znajte mili moji da je svaki pojedini od nas kriv za sve i svašta na zemlji,ne samo usled sveopšteg svetskog greha nego i pojedinačno,svaki za sve ljude i svakog čoveka na ovoj zemlji.Ovo saznanje je kruna života ne samo svakog isposnika nego i svakog čoveka na ovoj zemlji.Jer,monasi nisu neki drugi ljudi nego onakvi kakvi bi svi ljudi na zemlji trebalo da budu.Tek tada bi naše srce ganula ljubav beskrajna,vasionska,koja ne zna za zasićenost. Tada će svaki od vas biti kadar ceo svet ljubavlju zadobiti i suzama svojim svetske grehe oprati.Svako neka vodi brigu o svom srcu,svako sebi neka se ispoveda neumorno.Greha se svoga ne bojte,čak i kada ga uvidite ,samo neka je tu pokajanje.Ali,ni sa kakvim uslovima Bogu ne prilazite,i opet vam velim-ne budite oholi!Ne budite oholi prema malima,ne oholite se ni pred velikima.Ne mrzite ni one što vas odbacuju,što vas grde i klevetaju.Ne mrzite ni ateiste,lažne učitelje,ni rdjave medju njima a dobre pogotovo ne,jer medju njima ima mnogo dobrih,naročito u naše vreme.Spominjite ih u molitvi ovako: Spasi Gospode sve one za koje nema ko da se moli,spasi I one koji neće da ti se mole.Pa tu odmah dodajte ''Ne molim ti se ovo po svojoj gordosti,Gospode,jer sam grdji od svih I od svega.''

u svetlu ovog citata.... zar nismo i ti i ja krivi za te samoubice... možda ne bi postali takvi da smo baš ja i ti bili bolji... znam da nekom možda ovo zvuči kao filozofija ali ovo je život...

i još nešto... za samoubice se treba moliti.... posebno za njih se baš treba moliti... Crkva ne vrši opelo niti ih pominje više iz pedagpoških razloga a ne zato što je digla ruke od njih...

treba se moliti za njih.... zar će se Hristos naljutiti zbog ljubavi bla.gif

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Мој комшија се пре неки месец тровао соном киселином и срећа велика што је била 6% па су га на ВМА спасили.Човек је шећераш и срчани болесник и ухватило га очајање.

Погледајте овај снимак ,све говори Владика Григорије.

Подели на овим сајтовима

каже "Е па Сале,па ово је просто немогуће,па од хиљаде људи ова лујка баш на тебе да набаса".....Стварно не знам,али као да сам магнет за те лујке и ја се сам питам,верујте сваког дана

pa očigledno da nije slučajno... možda Bog kroz tebe želi da im pomogne a ti zapeo-psihići,psihići...

jesi znao da Bog progovara i kroz usta grešnika- tačnije svih nas.... toplo ti preporučujem ovaj klip iz naše produkcije a voleo bih pre svega i da čujem tvoj komentar na ostatak mog posta a ne samo ono što si označio

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Mislim da se ne treba kloniti tih ljudi.Vratiti Bogu ulaznicu za zivot je ozbiljan psihijatrijski problem.A "Depresija je ocajnicki krik za ljubavlju" J.Maric.Tim ljudima je potrebna ljubav.I lecenje,naravno.Nije sramota biti bolestan.Sramota je stigmatizovati bolesne ljude.Muka mi je od stigmatizacija na Balkanu.

Ne mislim da su patoloski lazovi.Poznajem neke ljude,koji su u mladosti pokusali suicid.I sad su vrlo uspesni u poslovima,kojima se bave.Imaju svoje porodice.I dobri su prijatelji.

Pa,iako su bili bolesni ili su jos uvek oni su ljudska bica-ikone Bozije!

Definitivno,ne treba ih se kloniti.

"Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији."

Подели на овим сајтовима

Сама тема је 0115_down.gif0115_down.gif0115_down.gif

Магдалена,хајде признај,колико си пута хтела да извршиш суицид???

Na šta ti ovo liči?Prozivaš ljude da priznaju koliko puta su pokušali da izvrše samoubistvo?Sa kojim pravom radiš to?

Jasno mi je da si ogorčen,i to veoooma ogorčen i da si ovu temu otvorio,ne da bi bilo koga upozorio,već da bi istresao sopstvenu gorčinu,razočaranost,pa čini mi se i mržnju.Čitala sam temu od početka,toliko je bezvezna da reči nemam,na kraju si i ljude na forumu počeo da prozivaš da priznaju,naravno žene,jer na njih si i ogorčen.

Mislim da forum nije mesto za istresanje bilo kakve frustracije naročito ne ove vrste.

Meni to samo govori da si našao ideju na koji način bi svoju frustriranost negde izbacio.Osim toga ovde su ti ljudi,na ovoj temi,više puta rekli da je generalizovanje stvari pogrešno,ali ti to ne prihvataš,što me opet navodi na pomisao motiva zašto si temu uopšte otvorio.Na kraju,prozivanje ljudi ( žena,naravno,za svaku pohvalu je što te ipak žene na taj način privlače wink.gif ),na forumu na način koji si ti uradio je izuzetno ružan,grub i drzak,što me opet vraća na motive koji su te naveli da ovu temu otvoriš.

U svakom slučaju i dalje smatram da je tema bezvezna,rekla sam ono što mislim i dalje neću da ulazim u raspravu o nečemu u čemu ne vidim smisao.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Због компексности овог проблема  а неозбиљног и неумјесног коментарисања самог покретача теме а уз обзир да сам као глобални  модератор скретао пажњу да се не карактрише нечије физичко и психичко стање ова тема ће бити  ЗАКЉУЧАНА.

stadaradim

вук

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...