Tumaralo. Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 (Be)smisao, apsurd, samoubistvo Mogucnost samoubistva je ujedno najveci dokaz da Bog postoji. Jer u suprotnom beskrajno ludilo je jedino sto postoji. Jednim potezom mogu da unistim svu patnju ovog sveta zasto to ne bih ucinio? ..da je covek prepusten sam sebi odavno ga ne bi bilo... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Batman Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 Bog - Sv.Trojica (da budem precizniji) ne može da se ubije, ali Ga to ne čini ne-slobodnim, naprotiv, ne moći ubiti se je izraz najveće slobode - ontološke slobode, slobode da se postoji po svojoj volji, postojim zato što hoću. Mogućnost da se ubiju imaju samo stvorena bića tj. ona koja se suočavaju sa svojim (ali i uopšte sa svakim i svačijim) postojanjem kao sa datošću: -postojim ali ne zato što je to hoću, neko drugi mi je dao postojanje i ja mogu samo to da konstatujem i da prihvatim da ontološki ja nisam slobodan (da ne postojim zato što ja to hoću). - A mogu i da odbacim postojanje (to je čak jedina sloboda koju imam u odnosu na postojanje) ali tada ukidam postojanje, tako da mi ta sloboda ne daje ontološki sadržaj, već ga ukida, a sami tim i slobodu. Jer, kako ću biti slobodan ako me nema, ako ne postojim. Biti svestan i želeti postojati po svojoj sopstvenoj volji, znači želeti biti Bog, biti večan - nemati uzrok svog postojanja izvan sebe samog, biti slobodan. Svaki čovek je toga svestan i svaki čovek to želi: da postoji zato što on to i tako hoće - slobodan. tj da bude Bog, da bude večan. I u isto vreme čovek je svestan da nije večan, da nije Bog i da njegovo postojanje leži u volji drugoga. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 Негдје прочитах да када бисмо могли направити градацију гријехова да би самоубиство било највећи! Баш због тога што се за сваки други почињени гријех, особа може покајати, тачније има ту могућност покајања, само за самоубиство нема! Мене интересује, да ли је могуће оправдати самоубиство!!? Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 pa ne...i prihvatiti je sloboda...potpuno je tvoja volja dal ces da prihvatis il da odbijes...samo je pitanje da li je jedan od dva izbora nekako sankcionisan.. jer ako nije onda nista nema smisla ...temelji sve logike se urusavaju na tome Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 Негдје прочитах да када бисмо могли направити градацију гријехова да би самоубиство било највећи! Баш због тога што се за сваки други почињени гријех, особа може покајати, тачније има ту могућност покајања, само за самоубиство нема! Мене интересује, да ли је могуће оправдати самоубиство!!? Iz hriscanskog ugla covek se ubije kad ga zaposedne demon. Ali ne moze nista od toga da se desi ako nema Bozijeg dopustenja. Bog inace dopusta patnju i greh kao pedagosku meru. E sada pitanje je kakav je pedagoski znacaj samoubistva?..to bi impliciralo postojanje cistilista kao sto katolici veruju....a drugog objasnjenja nema. Samoubistvo je apsolutni corsokak za ljudsko umovanje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 pa ne...i prihvatiti je sloboda...potpuno je tvoja volja dal ces da prihvatis il da odbijes...samo je pitanje da li je jedan od dva izbora nekako sankcionisan.. jer ako nije onda nista nema smisla ...temelji sve logike se urusavaju na tome A sto si ti toliko opterecen nekim kaznama?Sta ti mislis da je Bog neki veliki brat koji te posmtra i siba i poziva u ispovedaonicu kad god napravis neki prestup? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 Негдје прочитах да када бисмо могли направити градацију гријехова да би самоубиство било највећи! Баш због тога што се за сваки други почињени гријех, особа може покајати, тачније има ту могућност покајања, само за самоубиство нема! Мене интересује, да ли је могуће оправдати самоубиство!!? Ja mislim da je moguce u odredjenim okolnostima. Recimo, covjek, kome je porodica ugrozena od strane neprijatelja, uzme bombu i raznese sebe i neprijatelje kako bi spasio porodicu. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 A sto si ti toliko opterecen nekim kaznama?Sta ti mislis da je Bog neki veliki brat koji te posmtra i siba i poziva u ispovedaonicu kad god napravis neki prestup? ne brate nego ne vidim zasto se ne bih ubio ako to nece biti sankcionisano... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 ne brate nego ne vidim zasto se ne bih ubio ako to nece biti sankcionisano... Zaista? Da nema Boga, ne bi mogao da nađeš razloge da živiš? Ako je zaista tako, žao mi je što ti je takav život. Млађони је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 Ako je covjek proizvod slucaja, onda njegov zivot nema svrhu. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 ne brate nego ne vidim zasto se ne bih ubio ako to nece biti sankcionisano... Znaci ti zivis samo zato sto se plasis da te Bog ne kazni ako se samoubijes?Malko ti je to morbidno pobratime.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 Iz hriscanskog ugla covek se ubije kad ga zaposedne demon. Рецимо да ми је ово довољно као одговор (без тога да размишљам да ли је то Божије допуштење), сад ме занима гдје обитава та запосједнута душа кад човјек изврши самоубиство!? Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 Рецимо да ми је ово довољно као одговор (без тога да размишљам да ли је то Божије допуштење), сад ме занима гдје обитава та запосједнута душа кад човјек изврши самоубиство!? Luta malo, a onda ide na privremeni sud nakon 40 dana. Valjda. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Биљана Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 Ja mislim da je moguce u odredjenim okolnostima. Recimo, covjek, kome je porodica ugrozena od strane neprijatelja, uzme bombu i raznese sebe i neprijatelje kako bi spasio porodicu. Мислим да су многе породице биле у таквим или сличним околностима па нису починиле то, јер је постојала нада! Нада да ће било ко из породице преживјети! Самим тим то ми не дјелује као неко ваљано оправдање за самоубиство! Благо онима који плачу, јер ће се утjешити; (Матеј; 5,4) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Мај 13, 2013 Пријави Подели Написано Мај 13, 2013 Мислим да су многе породице биле у таквим или сличним околностима па нису починиле то, јер је постојала нада! Нада да ће било ко из породице преживјети! Самим тим то ми не дјелује као неко ваљано оправдање за самоубиство! Ljubav prema bliznjem zahtijeva da se to ucini u takvoj situaciji. Ako bi covjek dozvolio da mu koljaci pobiju djecu, onda bi se ogrijesio o Hristove zapovijesti. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука