Иван Дабижљевић Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 On 9. 7. 2013. at 7:31, Lara рече Sad ću da ti analiziram svaku reč... Tragedija u hramu ili u nama samima? Postaje nam teško oko srca da ustanemo rano,odmorni i naspavani,da se udostojimo za samo jedan dan u nedelji kada treba proslaviti Boga,formalno,da se ispuni zakon.To tako treba,zar ne... A pritom se samo vrpoljimo i posmatramo ko stiže,a ko odlazi,ko se šeta kroz crkvu,ko oko nje...ko gleda u sebe ko izvan sebe. Slušamo i glumimo koncentraciju pri molitvi,a u stvari ne podnosimo nikog pa ni sami sebe,i onda kreće sva ta projekcija... Nema ljubavi,tolerancije,trpljenja....samo forma,a unutra prazno urla umesto da molitveno peva... Treba se suočiti sa tim da su to misli i načini da se odluta sa pravog puta i da se izgubi smisao bogosluženja i neprestanog bogotraženja u ljubavi koju smo spremni da delimo jedni sa drugina... Hristos je medju nama. Nedavno sam čula ovu rečenicu i bukvalno je shvatam.Hristos je izmedju mene i tebe.Koliko ja ljubavi imam za tebe toliko je sam Hristos u meni.... Тачне су твоје опаске. Наравно, не ради се о трагедији у храму. Када се оне ствари дуже време појављују код оних који би требало да буду примери неке чистоте или би бар требало да се труде да то буду, а надлежни не предузму ниједан подухват да се оне исправе, може се рећи да је реч о трагедији. Богу хвала, схватам да је оно писаније острашћено и опростите ми на томе. Можда ћу морати на садржаје са телевизије да навикнем и у цркви. Кога брига? Боље да се правимо да можемо свашта да претрпимо, јел тако? Назовимо ствари правим именом. Ако ћемо и ружне ствари ''улепшавати'', само ћемо испасти глупи. Један деда говори: Шта је лепо, не може да буде ружно и шта је ружно, не може да буде лепо. Пресудите дали је у праву. Пријатно и лаку ноћ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 On 9. 7. 2013. at 19:57, Иван Дабижљевић рече Тачне су твоје опаске. Наравно, не ради се о трагедији у храму. Када се оне ствари дуже време појављују код оних који би требало да буду примери неке чистоте или би бар требало да се труде да то буду, а надлежни не предузму ниједан подухват да се оне исправе, може се рећи да је реч о трагедији. Богу хвала, схватам да је оно писаније острашћено и опростите ми на томе. Можда ћу морати на садржаје са телевизије да навикнем и у цркви. Кога брига? Боље да се правимо да можемо свашта да претрпимо, јел тако? Назовимо ствари правим именом. Ако ћемо и ружне ствари ''улепшавати'', само ћемо испасти глупи. Један деда говори: Шта је лепо, не може да буде ружно и шта је ружно, не може да буде лепо. Пресудите дали је у праву. Пријатно и лаку ноћ. Nemam ja šta da ti opraštam I sama sam razočarana u "nadležne".Ali ne želim da zbog bilo koga i bilo čega počnem da sve ljude gledam kroz istu prizmu sopstvenog razočaranja. Uvek Hrista uzimam kao jedinicu mere čistote i dobrote. I nikad ne zaboravljam da je liturgija sveta,a da su popovi samo ljudi. Prijatno i laku noć i tebi.... И.стојковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јул 9, 2013 Пријави Подели Написано Јул 9, 2013 Кад сам, пре више година, кренула у цркву, нисам имала појма о литургији, а свештеника скоро ништа нисам разумела. Стајала бих тако, крстила се кад видим да се други крсте, правила поклоне кад други праве, а остало време, се трудила да се молим Богу сопственим речима. То је имало за последицу да Литургију нисам доживљавала као заједницу, шта више, други су ми понекад сметали, и реметили концентрацију. Срећом, то није трајало дуго. Живо ме је занимало шта је то литургија,зашто је тако важна. Онда сам са интернета скинула текст литургије, проучила га, и од тада, у сваком тренутку знам где сам, знам у чему учествујем, тихо певушим (мада се по некад занесем, а тотални сам антислухиста ) Е сад, дешава ми се да ми мисли одлутају, али сматрам да је то увек моја кривица. Наравно да, више волим кад свештеник служи литургију, а не одрађује, али просто, и он је само човекј, и он може да буде уморан, да га нешто боли, и сл. Тада помислим да ни ја не приступам својим обавезама било приватним, било пословним, са истом лакоћом, и истим залагањем. То чак, нажалост, важи и за јутарње и вечерње молитве. Али не одустајем, и иако ми нечастиви одвлачи мисли , не дам му своје време, труд, и баш зато ишчитам своје молитвено правило до краја. И.стојковић, Јанко, Снежана and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Дабижљевић Написано Јул 11, 2013 Пријави Подели Написано Јул 11, 2013 Схватио сам да сам погрешио. Нека неко научи нешто из тог примера. Хвала свима на одговорима. Arsenija, Јанко and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 11, 2013 Пријави Подели Написано Јул 11, 2013 Деси се на пример да због породичних обавеза, одмора и сл. прескочим пар Литургија. Јако је тешко вратити се у "штос", зато је важна пракса, молитва, труд и све друго. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 11, 2013 Пријави Подели Написано Јул 11, 2013 On 11. 7. 2013. at 8:44, Иван Дабижљевић рече Схватио сам да сам погрешио. Нека неко научи нешто из тог примера. Хвала свима на одговорима. Иван Дабижљевић, Лидија Миленковић, Драгана Милошевић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 20, 2013 Пријави Подели Написано Јул 20, 2013 Vladika Grigorije -O ljubavi prema drugom čoveku Fenomenalno http://www.youtube.com/watch?v=N_61HMkxelU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Јул 20, 2013 Пријави Подели Написано Јул 20, 2013 On 8. 7. 2013. at 8:06, Orthophill рече Ако неко тражи лепо певање погрешио је место. За лепо певање задужени су опере, а у цркву се пева Богу. А Бог слуша како појање срца, а не појање језика! Pa nista ne smeta ni da se u crkvi lepo poje, kako se neguje umilno pojanje u manastirima; ap.Pavle kaze da sve bude blagoobrazno i uredno. Peva se Bogu, da, ali zasto da bude nakaradno pojanje; mislim da treba ulepsati sluzbe; dok nisam bas, da kazem skroz, bila u Crkvi, privlacilo me da dolazim u manastire na Liturgije bas najvise zbog prelepog pojanja u slavu Boziju. Po toj logici, ne moramo ukrasavati ni hramove, ni porte, niti bilo sta spoljasnje jer Bog gleda na unutrasnjost, sadrzaj; meni je bas milina jedna ta simbioza spoljasnje velicanstvenosti, dostojanstva, itd.sa sadrzajem-za crkvu spolja i unutra, odezde, sluzbu, pojanje, sve. A treba da mislimo i o ljudima, nije Otac mislio samo o Sinu i Duhu vec i o nama ubogim, sta sve nije za nas uradio, pa mogli bi se ugledati na Njega u uzimanju u obzir i ljudi Лазар Нешић and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 20, 2013 Пријави Подели Написано Јул 20, 2013 On 20. 7. 2013. at 20:05, kirios1 рече Pa nista ne smeta ni da se u crkvi lepo poje, kako se neguje umilno pojanje u manastirima; ap.Pavle kaze da sve bude blagoobrazno i uredno. Peva se Bogu, da, ali zasto da bude nakaradno pojanje; mislim da treba ulepsati sluzbe; dok nisam bas, da kazem skroz, bila u Crkvi, privlacilo me da dolazim u manastire na Liturgije bas najvise zbog prelepog pojanja u slavu Boziju. Po toj logici, ne moramo ukrasavati ni hramove, ni porte, niti bilo sta spoljasnje jer Bog gleda na unutrasnjost, sadrzaj; meni je bas milina jedna ta simbioza spoljasnje velicanstvenosti, dostojanstva, itd.sa sadrzajem-za crkvu spolja i unutra, odezde, sluzbu, pojanje, sve. A treba da mislimo i o ljudima, nije Otac mislio samo o Sinu i Duhu vec i o nama ubogim, sta sve nije za nas uradio, pa mogli bi se ugledati na Njega u uzimanju u obzir i ljudi facenew22222222 8086.gif ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 26, 2013 Гости Пријави Подели Написано Јул 26, 2013 На страницама сајта Поуке.орг представљамо вам премијерно видео запис о смислу и значају Литије. О Литији говори протојереј Александар Михаиловић, парох костолачки. За прављење овог видео записа искоришћени су видео записи ТВ Виминацијум из Костолца Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Ignjatije and Срђан Ранђеловић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aristotel Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 10 RAZLOGA ZAŠTO SE NIKAD NE PEREM! (usporedba s opravdanjima za nedolazak na svetu liturgiju) 1. Kao dijete prisiljavali su me da se perem. 2. Ljudi koji se peru su licemjeri - oni misle da su čistiji od svih drugih ljudi. 3. Ima toliko vrsta sapuna pa se ne mogu odlučiti koji je najbolji. 4. Nekad sam se prao, ali dosadilo mi je pa sam prestao. 5. Perem se samo u posebnim prilikama, npr. na Božić ili Uskrs. 6. Nijedan od mojih prijatelja se ne pere. 8. Počet ću se prati kad budem stariji i prljaviji. 8. Nemam vremena. 9. U kupaonici zimi nikad nije dovoljno toplo, niti ljeti dovoljno svježe. 10. Proizvođači sapuna žele samo da vam uzmu novce. Ova tema NE pripada u rubriku "Šale", ovo NIJE šala nego vrlo ozbiljna stvar. Иван Недић, Иван Дабижљевић, Manastir Bradaca and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Ко има воље нађе начин, ко нема воље нађе изговор. Manastir Bradaca, Ignjatije, Veliki Marko and 12 осталих је реаговао/ла на ово 15 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Broken Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Најчешћи разлози које ја чујем међу млађим људима су да немају навику да се перу и да је јавно купање недељом рано...а недеља рано долази после суботе увече. А перу се обично на празнике и то некад иду само на предпрање а не на комплетно. Мада често разлог проналазе и у инструкторима купања ... што да се купам у њиховом купатилу и користим њихове сапуне кад ни они сами нису баш чисти...тако размишљају неки. gavrosaurus, Снежана, Драгана Милошевић and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Оно што чујем међу понеким старијим људима је да они мисле да ''постоји нешто, нека сила,или слично, зато они ипак славе славу, или ти поштују неку традицију, али не одлазе у цркву јер онај поп је овакав, а онај онакав,'' а он то све види, па испаде да је бољи од тих којима он треба да однесе свој новац,... Или, '' кад је мој отац био у затвору као четник, нико од ових данас није ни знао шта је црква...зато ја тамо и не идем јер од ових лажних верника не можеш ни да приђеш у цркву''... итд,итд... Једном речју,...само не коментаришем када ми све ово причају... Јадранка-Дервента, Melita MM, Драгана Милошевић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јул 29, 2013 Пријави Подели Написано Јул 29, 2013 Или: Не могу ја то, много труда треба само зе предпрање, а и они који се перу често горе пролазе од мене. Јадранка-Дервента and мирођија је реаговао/ла на ово 2 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука