dragisa Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322702983' post='536203] аман, заман. НЕМА ПОДЕЛЕ У ЕСХАТОНУ. НЕМА НАЦИЈЕ, НЕМА ПОЛА, НЕМА РАЗЛИЧИТОГ ЈЕЗИКА, НЕМА ЦЕПАЊА РИЗЕ ВИШЕ, ЈЕДНО ЈЕ ТЕЛО ХРИСТОВО. Литургија је ИКОНА ЕСХАТОНА, СЛИКА БУДУЋЕГ ЦАРСТВА а НЕ овоземаљског света. есхатон је оно где НЕМА ЖЕНСКОГ И МУШКОГ, итд. и како ти онда стојиш као мушко или женско на тој Литургији? http://zivimeshaton....0-%D0%BE%D0%B4/ mesas babe i zabe. evo da ja tebe pitam a jel ti stojis na Liturgiji kao musko ili kao zensko? sta got da mi odgovoris ja te pitam a kako kad nema vise ni muskog ni zenskog? alo... realnost Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
виноградар Написано Децембар 1, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 1, 2011 Kod nas nema mirosanja za vrijeme liturgije, to prvi put čujem. A ispovijest se može obaviti poslije večernje službe. Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 ljudi da se ne lazemo mnogo, pravilo uopste nije bez veze ili glupo. ovo sto cu reci ne mora da znaci da je obavezno iskustvo svakog od nas ili obavezno iskustvo svakog muskarca, sve zavisi od vere... ali cinjenica jeste da ukoliko covek zaista nema jasnu predstavu zasto je dosao zena ispred njega moze da mu skrece paznju. dakle ako govorimo o snishodljivoj ljubavi prema drugima, trebali bi da imamo tu prostu cinjenicu u vidu, jednostavno nismo svi isti u svojoj veri ....pa slabijima ne treba odmagati vec pomagati...a to je toliko "jeftin" ustupak a moze puno da pomogne (zene stanite ovde, muskarci onde i sve ok) uostalom to je sat vremena....ispade kao da smo razdvojeni za ceo zivot Pre svega treba objasniti narodu da je to ustupak a ne pravilo, da je to snishodjenje prema slabijima, jer najcesce ti "slabiji" nadmeno namecu to nazovi pravilo i neznajuci suštinu možda se čak i gorde u poredjenju s onima koji po smirenosti i ne primećuju da li je pored njih osoba istog ili suprotnog pola. Dakle gorde se svojom slabošću,tako da im nimalo ne pomaže onaj ko se ćutke povinuje ovom poretku. Treba usmeravati ljude na ljubav a ne na drugi kraj hrama. "Kada ste u hramu, opominjite se da se nalazite u živom prisustvu Gospoda Boga, da stojite pred licem Njegovim, pred očima Njegovim, u živom prisustvu Božje Majke, svetih Anđela i crkve prvorodnih, to jest praotaca, proroka, apostola, jeraraha, mučenika, prepodobnih i pravednih, i svih svetih. Sećanje i svest o tome imajte uvek kada ste u hramu, i stojte sa strahopoštovanjem, drage volje, srcem učestvujući u Bogosluženju."SvJovan Kronštatski JESSY је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 ps: "ovi sto zijaju" njih je od kad je sveta i veka i preko te cinjenice nase prirode ne treba olako prelaziti, to je cela sustina mojih postova u vezi ove teme (podele na levu i desnu stranu). svaka cast onima koji su kao andjeli bestrasni ali budimo realni da li su svi ljudi u crkvi takvi? pa nisu/nismo. A šta onda sa osobama koje privlači isti pol, to onda uopšte nije fer prema gej populaciji, Znam da je to veliki tabu u SPC ali zaista nije fer praviti se da oni ne postoje. Ovo je samo još jedan primer zašto je ta podela besmislena ako je izmišljena iz tog razloga što nam nečija privlačnost odvlači pažnju sa molitve. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Децембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 2, 2011 Treba usmeravati ljude na ljubav a ne na drugi kraj hrama. "Kada ste u hramu, opominjite se da se nalazite u živom prisustvu Gospoda Boga, da stojite pred licem Njegovim, pred očima Njegovim, u živom prisustvu Božje Majke, svetih Anđela i crkve prvorodnih, to jest praotaca, proroka, apostola, jeraraha, mučenika, prepodobnih i pravednih, i svih svetih. Sećanje i svest o tome imajte uvek kada ste u hramu, i stojte sa strahopoštovanjem, drage volje, srcem učestvujući u Bogosluženju."SvJovan Kronštatski men875847'0789 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 Ma to stajanje levo desno po polovima garant nije uop$te proizvod nekog snishodjenja da bi se za$titili potencijalni voajeristi koji čuče u svima nama... Nego pitaj Boga iz koje predrasude ili kakvog prosudjivanja.. Daj neka neko nadje neku literaturu da to ispotvrdjujemo.. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 Ja bas volim mirosanje za vreme Liturgije, kao da sam dobila nesto lepo . Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 Pre svega treba objasniti narodu da je to ustupak a ne pravilo, da je to snishodjenje prema slabijima, jer najcesce ti "slabiji" nadmeno namecu to nazovi pravilo i neznajuci suštinu možda se čak i gorde u poredjenju s onima koji po smirenosti i ne primećuju da li je pored njih osoba istog ili suprotnog pola. Dakle gorde se svojom slabošću,tako da im nimalo ne pomaže onaj ko se ćutke povinuje ovom poretku. Treba usmeravati ljude na ljubav a ne na drugi kraj hrama. "Kada ste u hramu, opominjite se da se nalazite u živom prisustvu Gospoda Boga, da stojite pred licem Njegovim, pred očima Njegovim, u živom prisustvu Božje Majke, svetih Anđela i crkve prvorodnih, to jest praotaca, proroka, apostola, jeraraha, mučenika, prepodobnih i pravednih, i svih svetih. Sećanje i svest o tome imajte uvek kada ste u hramu, i stojte sa strahopoštovanjem, drage volje, srcem učestvujući u Bogosluženju."SvJovan Kronštatski i sta sad? ti bi kao snishodila tako sto ustvatri ipak ne bi snishodila? jasno je meni sve sto ti kazes, cak se i slazem sa svim recenim, dosao sam u paraoksalnu situaciju da objasnjavam nesto sto je i meni jasno da je stvar nuzde ali zasto sam se upravo i ukljucio u raspravu i pokusao u svom prvom postu da ukazem na to da vernik koji tek ulzai u crkvu (pisao sam Ex Izgubljenoj) vremenom shvata da koliko got on imao svoje licne stavove po pitanju necega, postoje opravdani razlozi zasto su neke stvari ipak uredjene na drugaciji nacin (a kazem nov vernik tu mudrost tek vremenom pocinje da uvidja). dakle koliko got nama (npr meni licno) nesto bilo na prvu loptu staromodno ili "prevazidjeno" postoje ipak dobri razlozi zasto neke stvari u Crkvi postoje eto recimo u formi USTUPAKA, dakle makar oni bili i posledica snishodjenje slabijima treba ih ispostovati. jedno je teorija (sa kojom se slazem) kako bi nesto trebalo biti ali drugo je nuzda iz prakse koja je naravno posledica visine (ili nizine) vere svakog od nas. dakle ostaje cinjenica da nekim ljudima odsustvo suprotnog pola u nihovoj blizini pomaze da budu usredsredjeni i fokusirani. smatram to apsolutno dovoljnim i realnim razlogom da se ispostuje ta "stravicna" razdvojenost na 90 minuta. ja ovim ni u jednom trenutku nisam rekao da ne treba usmeravati ljude na ljubav....i time resavati konflikt nase strasne prirode koji svi mi u manjoj ili vecoj ovoj ili onoj formi imamo, medjutim, ostaje da uporedo treba ispostovati tudje slabost a time svakako ne ugrozavamo nekog ko je "angelskog podobija" a puno pomazemo onome ko to nije. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 A šta onda sa osobama koje privlači isti pol, to onda uopšte nije fer prema gej populaciji, Znam da je to veliki tabu u SPC ali zaista nije fer praviti se da oni ne postoje. Ovo je samo još jedan primer zašto je ta podela besmislena ako je izmišljena iz tog razloga što nam nečija privlačnost odvlači pažnju sa molitve. a jel ti mislis da homoseksualos postoji od juce pa je eto tek sad to problem za Crkvu? postojanje homoseksualnih orjentacija nije nikakva novost u istoriji medjutim posto su to ipak sporadicne pojave sigurno da je ovo snishodjenje u podeli ko gde stoji imalo pre svega u vidu jedan daleko rasprostranjeniji "problem", klasicu musko-zensku privlacnost. to oko pitanja "a sta ce mo sa homoseksualcima" ti nije nikakav argument jer je rec ipak o pojedinacnim slucajevima dok je ovo o cemu pricamo uslovljeno "prirodom" koja je daleko masovnija i cesci problem. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 i sta sad? ti bi kao snishodila tako sto ustvatri ipak ne bi snishodila? jasno je meni sve sto ti kazes, cak se i slazem sa svim recenim, dosao sam u paraoksalnu situaciju da objasnjavam nesto sto je i meni jasno da je stvar nuzde ali zasto sam se upravo i ukljucio u raspravu i pokusao u svom prvom postu da ukazem na to da vernik koji tek ulzai u crkvu (pisao sam Ex Izgubljenoj) vremenom shvata da koliko got on imao svoje licne stavove po pitanju necega, postoje opravdani razlozi zasto su neke stvari ipak uredjene na drugaciji nacin (a kazem nov vernik tu mudrost tek vremenom pocinje da uvidja). dakle koliko got nama (npr meni licno) nesto bilo na prvu loptu staromodno ili "prevazidjeno" postoje ipak dobri razlozi zasto neke stvari u Crkvi postoje eto recimo u formi USTUPAKA, dakle makar oni bili i posledica snishodjenje slabijima treba ih ispostovati. jedno je teorija (sa kojom se slazem) kako bi nesto trebalo biti ali drugo je nuzda iz prakse koja je naravno posledica visine (ili nizine) vere svakog od nas. dakle ostaje cinjenica da nekim ljudima odsustvo suprotnog pola u nihovoj blizini pomaze da budu usredsredjeni i fokusirani. smatram to apsolutno dovoljnim i realnim razlogom da se ispostuje ta "stravicna" razdvojenost na 90 minuta. ja ovim ni u jednom trenutku nisam rekao da ne treba usmeravati ljude na ljubav....i time resavati konflikt nase strasne prirode koji svi mi u manjoj ili vecoj ovoj ili onoj formi imamo, medjutim, ostaje da uporedo treba ispostovati tudje slabost a time svakako ne ugrozavamo nekog ko je "angelskog podobija" a puno pomazemo onome ko to nije. ПА нисам бре ја рекла да ти тврдиш супротно,дијалог не мора увек да буде контрааргументација,бар ја га тако не доживљавам. Само сам истакла то што си ти рекао, у случају да је то разлог поделе на стране. И ни помислила нисам да се ти противиш усмеравању људи на љубав. П.С. Ја кад уђем у храм гледам константно у олтар Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 a jel ti mislis da homoseksualos postoji od juce pa je eto tek sad to problem za Crkvu? postojanje homoseksualnih orjentacija nije nikakva novost u istoriji medjutim posto su to ipak sporadicne pojave sigurno da je ovo snishodjenje u podeli ko gde stoji imalo pre svega u vidu jedan daleko rasprostranjeniji "problem", klasicu musko-zensku privlacnost. to oko pitanja "a sta ce mo sa homoseksualcima" ti nije nikakav argument jer je rec ipak o pojedinacnim slucajevima dok je ovo o cemu pricamo uslovljeno "prirodom" koja je daleko masovnija i cesci problem. Јесте мислим да су наши преци Велики Срби организовали батинање Александра Великог. Није занемарљив број припадника геј популације. А тема јесте табу. . .зато се и дешава да неки у име православља желе да бију. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јанко Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1322702983' post='536203] аман, заман. НЕМА ПОДЕЛЕ У ЕСХАТОНУ. НЕМА НАЦИЈЕ, НЕМА ПОЛА, НЕМА РАЗЛИЧИТОГ ЈЕЗИКА, НЕМА ЦЕПАЊА РИЗЕ ВИШЕ, ЈЕДНО ЈЕ ТЕЛО ХРИСТОВО. Литургија је ИКОНА ЕСХАТОНА, СЛИКА БУДУЋЕГ ЦАРСТВА а НЕ овоземаљског света. есхатон је оно где НЕМА ЖЕНСКОГ И МУШКОГ, итд. и како ти онда стојиш као мушко или женско на тој Литургији? Ух, Медо, није ли ово мало преоштро да нема баш никакве поделе у Есхатону? "Знам човјека у Христу који прије четрнаест година (или у тијелу не знам; или осим тијела, не знам: Бог зна) би однесен до трећега неба!" "...и седи са десне стране Оца" Ако ће људи у Есхатону бити као ангели, нема ли ипак 9 ангелских чинова, је ли свеједно ко су Престоли, ко Началства, ко Власти, ко су Архангели, ко Ангели итд... Ако је Христос глава, а ми тело, онда (да банализујем до крајности) је ли свеједно ко је прст на нози а ко на руци, ко желудац а ко слепо црево, где иде нога а где рука, или треба да постоји ред и у телу? Хоће ли Апостоли узурпирати тих 12 фотеља или ћемо се као у време СФРЈ сви ротирати на истима с времена на време? Да, Литургија је (и треба да буде) икона Есхатона, само како ми видимо Есхатон то је друга ствар... Мени се чини да свако од нас (мушко-женско) има различите улоге еклисиолошки гледано, и да се и тај аспект такође треба испоштовати у овој иконичној представи... П.С. Волео бих да ми разјасниш једну ствар: кад говоримо о изгледу храма потенцираш округли облик из првих векова где сви стоје око олтара (стичем утисак мноштво, знаш оно као храм, свештеници народ...), а кад говоримо о (чини ми се негде на другом месту-исправи ме ако грешим) исповести и причешћу, помињеш 5-6 хришћана који су - у тим првим вековима-највероватније заједно живели и познавали се у душу. Па сад ово сви и 5-6 ми некако диспропорционално, звучи ми као да у једној прилици их је много, а у другој мало, од случаја до случаја како ми одговара за коју причу. Опрости ако сам погрешно схватио... "Христос васкрсе, радости моја!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 Није занемарљив број припадника геј популације. broj pripadnika gej populacije jeste zanemarljiv (znacajno manji u odnosu na heteroseksualnu orjentaciju) А тема јесте табу. . .зато се и дешава да неки у име православља желе да бију. tema homoseksualnosti uopste nije tabu u crkvi, o njoj se savim normalno govori u crkvi, ali na ispovrsti. verujem da se nasa crkva i svestenici vrlo cesto susrecu sa strascu homoseksualnosti ali ovo kako se sad aktuelizovalo i nivo na koji to pitanje zeli da se taj "problem" digne i da se prakticno nametne crkvi je nesto sasvim sasvim deseto, dakle apsolutno je ne tacno da je homoseksualnost tabu u pravoslavnoj crkvi (previse gledas tv) .... a ti koji zele da biju "u ime pravoslavlja" nemaju ama bas nikakve veze sa pravoslavljem i Crkvom, vec imaju veze sa odlicno vodjenim pokretima koji imaju za cilj da (po svaku cenu) ostvare kontrolu crkve (kao izuzetno mocnog faktora u drustvu) za svoje potrebe, pa cak ako je potrebno i njeno razbijanje ukoliko to (kontrolu/uticaj) na drugi nacin nije moguce ostvariti. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 Врхунац, Циљ, Важност толика, да ништа после тога не постоји, и ништа не би постојало, јесте Свето Причешће. Дар над даровима, немогуће ничим нити икад заслужити! Пут, вход, мали и велики, молитве, јектенија и све остало што Свету Литургију, са нашим Амин, и јерејским началством чине има за Циљ, Свето Причешће, на чему се својим молиотвама захваљујемо Богу само , до самог краја Свете Литургије, до отпуста. Замислите пут до циља где је све, не онако како сте икад могли замислити, већ више од тога, али за сада, дођете до Циља и напојите се снагом која ће вас одржати да истрајете у једином што треба да очекујете, а то је Царство Небеско. Стигавши и осетивши, сад знате, не верујете, већ знате и као и куда и са Ким...да ли постоји ишта што бисте учинили успут, пропуштајући да сагледате и проживите тај величанствени Пут? "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 3, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 како су неки ограничени сами собом, па то је да се упуцам у колено од муке ... да ми припадне лакше. ја причам да НЕ НЕГИРАМ ПОЛ, НАЦИЈУ И ОСТАЛО већ да НЕМА ПОДЕЛЕ, СВЕ ПОДЕЛЕ ПРЕСТАЈУ ПРЕД ХРИСТОМ, А ПОГОТОВО У ХРИСТУ. ако не можете то да разумете и да раздвојите та два појма, молим вас да не коментаришете већ да питате да вам се објасни па ће неко паметан нешто и написати, ја очигледно нисам. а држим и даље, тврдо, да нема потребе нити теолошког оправдања за поделу на место стајања, како је укинута подела на стајанку коју су држали старозаветни Јевреји да једни стоје напред, други у средини а трећи скроз у припрати или чак и спољашњој припрати. једина подела за коју хришћанин треба да зна је на оглашене и верне, тако је и сама Литургија подељена - они који се причешћују и они који се не причешћују. не капирам што је то тако прекомпликовано за разлучити и разумети. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука