Sinergija Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Наш владика забранио исповест за време литургије :cheesy2: w.a.mozart, Mrvica ex SANJA, Sherlock H. and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Zaista mi je mnogo laknulo kada su "izbacili" mirosanje sa liturgije. To je bila samo takva pometnja. Prvo ljudi stoje u redu da celivaju ikonu, služba naravno teče... Zatim kad celivaju ikonu odu i stanu sa ostalim narodom i učestvuju u službi... zatim opet pometnja kad sveštenik izađe i stane pored ikone da miroše... Opet svi jurnu da čekaju u red... ponovo celivaju ikonu, sveštenik ih miroše... i to nekako postade važnije od same službe... a uz to je bila praksa i da neko od sveštenika ispoveda. Odavno su ukinuli sve to kod mene i zaista je mnogo bolje. Naravno u subotu na bdenju ima mirosanja. Još samo da uvedemo stolice, kao kod mnoge naše braće, pa da ko ljudi se ne guramo više. Nego gde si seo tu si i ćuti, a ne da se igramo vije po crkvi. I voleo bih da kod mene bar u crkvi ukinu prodaju sveća za vreme Liturgije. Ovako se i tu stvara red i nekad čak nadjača priča onih koji čekaju u tom redu, molitvu sa amvona. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 То за столице ми нијје јасно, али све ово је веома похвално или да неко да ваљан агумент зашто постоји миросање где му место није. Не верујем да неко мисле да је то компензација за Причешће. pravoslavna је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Srdjan Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Можда одговор лежи у томе како поједини свештеници и верници схватају смисао помазивања уљем? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Можда одговор лежи у томе како поједини свештеници и верници схватају смисао помазивања уљем? У реду, али зашто баш у Литургији? Не постоји ни један извор (или га ја нисам читао) где се помиње миросање за време приношења Дарова. Рекох, волео бих да ми неко то појасни, ако може. Због тога сам питање и поставио у литургичке недоумице. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Код нас за време литургије нема помазивања уљем. Помазивање се обавља после освећења уља на велику среду на вечерњој. А исповест је још увек у току литургије, па то некако буде као да се искључујемо из Литургије! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 ima tu raznih stvari ili je do mog pokvarenog uma ali u jednoj crkvi ovde kod mene, jednom mladjem svesteniku je za vreme mirosanja jedna ruka uvek bila na "rupici" za pare kod ikone (kao on pogura da udje novac, a ulazio je sasvim normalno) elem ja mu namerno poturim samo glavu celivam ruku i dovodjenja. anajrim је реаговао/ла на ово 1 Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 ima tu raznih stvari ili je do mog pokvarenog uma ali u jednoj crkvi ovde kod mene, jednom mladjem svesteniku je za vreme mirosanja jedna ruka uvek bila na "rupici" za pare kod ikone (kao on pogura da udje novac, a ulazio je sasvim normalno) elem ja mu namerno poturim samo glavu celivam ruku i dovodjenja. 0102_laugh 0102_laugh 0102_laugh ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Добро, али и даље нисам чуо разлог ЗАШТО се обавља миросање за време Литургије када, по свему судећи, никако му ту није место? У нашим сеоским црквама тога свакако нема јер је један свештеник који и служи и пева и све (one man band) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Добро, али и даље нисам чуо разлог ЗАШТО се обавља миросање за време Литургије када, по свему судећи, никако му ту није место? У нашим сеоским црквама тога свакако нема јер је један свештеник који и служи и пева и све (one man band) Oce ,ako Vi ne znate ,kako mi da znamo ? ja sad prvi put cujem za mirosanje za vreme liturgije,u crkvi u kojoj ja idem ,mirosanje je za vreme bdenja ,a kad je crkvena slava onda jedan svestenik stoji ispred crkve ,pored ikone i obavlja mirosanje није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Aj sad sve da poizbacujemo posto nema referenci, Aleksandar Smeman negde pise da je ziva crkva gde je guzva, i svasta se desava i mirosanje i krstenje i opelo i svasta nesto u svakom cosku hrama. Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Aj sad sve da poizbacujemo posto nema referenci, Aleksandar Smeman negde pise da je ziva crkva gde je guzva, i svasta se desava i mirosanje i krstenje i opelo i svasta nesto u svakom cosku hrama. Дакле то би било оправдање? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 у мојој цркви су , на срећу, престали да мирошу у току литургије...али, ипак се исповеда ...по мом мишљењу то веома омета литургију... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Natasa. Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Ja se mirosem na Liturgiji, kod mene je to praksa, a i ispovedila sam se za vreme Liturgije, ni to nije neobicno confused http://hstrial-kmodig.homestead.com/Bilder/Omikoner/Jesus_Pantokrator.jpg Po vjeri vašoj neka vam bude Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Да се не схвати као злонамерна критика, али ја као православни свештеник не видим баш никаквог смисла да се то ради у Литургији. Не кажем да је то лоше, да то треба избацити или не знам шта, већ да му није место ту. Наравно, свака црквена заједница има неку своју праксу. Но, испада да онда наши сеоски парохијани немају т привилегију да се мирошу за време Литургије јер има само један свештеник који то не би могао да ради јер служи у олтару. Знам, нашли су се неки људи који су дошли у моју цркву из једног града и питали зашто ја то не радим- не мирошем. Рекох да не видим смисао у томе јер то је прекидање Евхаристије и убацивање нечега што нема везе са моментом када се служи Литургија. Наравно, гледали су ме веома чудно, вероватно су у себи мислили: који је ово новотарац... Због тога сам и поставио тему, можда неко заиста види смисао миросања за време Литургије и ја да све ово нисам баш најбоље схватио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука