obi-wan Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Протојереј-ставрофор Душан Н. Петровић је на часовима омилитике своје ђаке у карловачкој богословији учио да проповед не треба да буде дужа од девет (9) минута и да не сме да се обухвати више од три основне мисли. Овога правила треба да се придржавамо, ако хоћемо да парохијани запамте суштинске ствари из наше беседе. Ma jasno k`o dan... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 ....................... Smatram da je dobro da se uradi kao u Grckoj - podela: jedni su besednici, jedni ispovednici, jedni se bave dobrotvornim radom, itd... sve prema talentu... Поптуно се слажем, мада онда следи "проблем" арбитраже од стране протонамесника, ко ће се чиме бавити, а и "проблем" повећања броја свештеника по храму... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 https://www.pouke.org/forum/topic/7607-%d0%b4%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%88%d1%9a%d0%b8%d0%bc-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b1%d0%b0-%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%87%d0%b8%d1%98%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b8/page__hl__%2B%D0%B4%D0%B0+%2B%D0%BB%D0%B8+%2B%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%88%D1%9A%D0%B8%D0%BC+%2B%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%2B%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0+%2B%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%98%D0%B8+%2B%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%83%D0%BF%3F__fromsearch__1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 невероватно је чега све појединци док беседе могу да се дотакну у САМО 5 минута... од Силване до Нирване ех,кад се сетим једне беседа од 7. јула пре 7-8 година... не смем ни у лудилу да вам кажем ко је беседио... бивши епископ нишки а садашњи патријарх... не смем ништа више од овога да откријем јер ћете одмах знати ко је... литургија била на отвореном па онда беседа као плаг ин на литургију...људи моји-БУКВАЛНО САМ ПОЦРНЕО... АЛИ БУКВАЛНО...не осуђујем никог... сигурно бих био гори беседник од свих али има луфта за квалитетније беседе... посебно ако се беседе своде на читање из књига владике Николаја (што код поменутог нн говорника није био случај) Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 https://www.pouke.org...__fromsearch__1 Да брате, о томе сам писао али не тако добро као Ти. "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 Има она анегдота ,кад су питали оца Јустина Поповића колико дуго ће држати беседу, а он им рекао да кад говори о вечности изгуби појам о времену Sinergija, w.a.mozart, Иван ♪♫ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Новембар 7, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2011 5 минута и да се концентрише само на свето причешће, данас је то неопходно јер је све остало блебетање у односу на то. људи немају представу шта имају испред себе и шта се дели, све остало треба да падне у сенку. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 17, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 17, 2011 мирођија and JESSY је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Новембар 17, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2011 Наш отац Агапије... :cheesy2: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Новембар 17, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2011 Наш отац Агапије... :cheesy2: па где је он, што га нема...? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 17, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 17, 2011 Ту је, обавезе око магистратуре... надам се да ће ускоро да буде активан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Хм, видео сам ово на неколико места и то у неким великим, катедралним црквама. Заиста бих волео да ми неко појасни сврху тога. У чему је смисао помазивања уљем испред целивајуће иконе за време Евхартистије и где су референце, да тако кажем, за ту праксу? Наравно, ово је могуће да се ради једино тамо где је више свештеника у храму зар не? Но, има ли икаквог смисла у тој пракси? Воилео бих да чујем и ваше мишљење. Такође и исповест за време Литургије, колико је то оправдано? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Јашић Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Мени то исто није никад било јасно .mislise. . У мојој парохијској цркви то је редовна појава али ми стварно није јасно , чему то !? ``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити" Свети Николај Српски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 29, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Миросању није место на Литургији. Сва срећа, у мојој парохији се одавно више не пракикује. Моросање је у суботу на бденију. Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Новембар 29, 2011 Гости Пријави Подели Написано Новембар 29, 2011 Миросање је на бденију и ту му је и место али на Литургији свакако да нема места. Волео бих да чујем теолошки или чак практични разлог зашто уопште постоји та пракса. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука