Jump to content

„Литургија - кретање ка Царству Божијем“

Оцени ову тему

Препоручена порука

Misliš?

Sigurna sam  :)

Ti si sad kao sirak tužni bez idje ikoga,samo što je nebo otvoreno i primiće tvoju molitvu i suze. molimoli

Moguće. Prvi put sam bila recimo, na Bdeniju, jel se tako kaže, pred crveno slovo? Htede da mi iskoči srdašce iz grudi, i da lupa kao ludo a sve jači glasić u glavi: "A, šta sad, a šta sad ?! " Srećom, proteklo je dobro. :) I to stoji. Nego prosto, možda bi mi lakše bilo eto u drustvu, s nekim, upucenijim nekako, da ti pojasni. Strasno se recimo, bojim, da se ne obrukam. Nekoga ne uvredim. Ono u stilu, kao u filmovima, kada ucinis nesto nezamislivo, a ono svi: "Ijao! Neeee - too! " :))) Prosto, eto. Zbog toga. A, ne zato što ja nisam naučila kroz život sama s sobom. :)

A druge pokušaj da razumeš.Oni su tu pustili svoj korenčić. Ne analiziram,ali kao i svaku grupu i grupu vernika sačinjavaju najrazličitiji ljudi koji u crkvu ulaze sa različitim motivima. To je nevažno za tebe. Svako ti je bližnji,jer je Bog svima otac.

Nećeš se obrukati,jer je to nemoguće. :good2: 
Ako nemaš sa kim da podješ,nema veze,ti ideš sama zato što tako želiš i zato što znaš da je to dobro.

Sada se ponašaš kao dete koje nigde ne ide bez majke,ali ti ta podrška neče biti potrebna kad se malo jače privežeš za Nebo.

Svako dobro,Srdašće  :pivo: ...

:351780:

Подели на овим сајтовима

A druge pokušaj da razumeš.Oni su tu pustili svoj korenčić. Ne analiziram,ali kao i svaku grupu i grupu vernika sačinjavaju najrazličitiji ljudi koji u crkvu ulaze sa različitim motivima. To je nevažno za tebe. Svako ti je bližnji,jer je Bog svima otac.

Nećeš se obrukati,jer je to nemoguće. :good2: 

Ako nemaš sa kim da podješ,nema veze,ti ideš sama zato što tako želiš i zato što znaš da je to dobro.

Sada se ponašaš kao dete koje nigde ne ide bez majke,ali ti ta podrška neče biti potrebna kad se malo jače privežeš za Nebo.

Svako dobro,Srdašće  :pivo: ...

Da, pretpostavljam da je tako. Samo prosto ja nemam taj osećaj prisnosti, još uvek. :) Da, ja sam tek u povoju. :) Hvala, draga Arsenija. I tebi, takođe, svako dobro Nebo dalo. :)

Подели на овим сајтовима

Ima i smejanja ja se opalim smejat :(  poslednji put u crkvi bilo je...strašno :) stajali smo nedaleko od oltara , kako smo poveli malu sestričinu stala ona na sredinu i kad se samo sveštenik čuo kako u momentu čita ali ne jako glasno, ona se okrene prema meni i kaže "ja bi da idem meni je ovde dosadno" i to tako da su svi čuli jedva sam se suzdržao da se ne smejem glasno jer i inače sam smehotres ne treba bi mnogo mala me uništila tom rečenicom :)

I to baš na dan kad je služba bila predivna !

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Подели на овим сајтовима

Nesto cu da kazem.A to je zasto srpski narod nije liturgijski prosvecen?Jer je ta otudjenost od crkvenosti dovela do toliko neznanja,da svaki covek koji dodje na bogosluzenja (npr.na jutrenja i vecernje u toku velikog posta,predjeosvecene liturgije,pa cak i liturgije) vidi nesto sto bi povezao sa muslimanima (cak sam cuo da mnogi ljudi to kazu)!?

Danas mnogi ljudi ne znaju da odgovaraju na svetoj liturgiji,jednostavno blenu ko ovce i posmatraju.Malo je onih koji aktivno ucestvuju.A vidite npr.kod brace Rimokatolika,kod njih na misi ceo narod odgovara i ucestvuje.To se zova ta laicka disciplina.Bilo bi lepo da ceo hram bude pevnica i da svi pojimo u slavu Trojedinog Boga.AMIN!!!

Evo, ja sam jedna od tih tvojih kako kažeš,  "ovaca".  Stidim se, što ne znam.  Ne znam, da odgovaram. Odgovorim. Naučiću. Posmatram. Osluškujem. Upijam. Bih da ucestvujem, ali ne znam, osim jedne pesme, koju znam s hora, iz osnovne, jer bila sam osam godina u horu školskom...i samo taj deo, znam da otpevam.  I ne verujem da sam manje vredna u Božijim okama, od sveta, koji zna. Ja ucim od njih. I oni su od nekoga ucili. 

Подели на овим сајтовима

Док се одговара концентрација је далеко боља него кад се само посматра, макар се и трудили да умом и срцем учествујемо у молитви.

Доста значи кад си за пјевницом ( бар код мене) јер сам концентрисан на молитву и одговарање. :)

Пошто ви вероватно знате било би сада добро, молим вас да ми/нам објасните која је,можда груба реч, улога певница.Знам да их има две, тј. лева и десна ... :blush: ... :4869:

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Pa sada kako da odgovaram kad nema iz čega da čitam, da čita se :)  drug koji je katolik kaze da oni imaju malene sveščice za to i da bez obzira što vec sve znaju nose i citaju iz njih i svi imaju iste, identične.  Iskreno više znam što treba da kaže sveštenik nego šta treba narod..npr sad mi došlo... "spomenuvši Presvetu ,prečistu , preblagosovenu slavnu Vladičicu našu Bogorodicu sa svima Svetima sami sebe jedni druge i sav život svoj Hristu Bogu predajmo" to mi je došlo jer je upečatljivo.

Eh da, ja se zapravo kada sam u crkvi i kada je liturgija molim u sebi izgovaram molitve tako da najviše pratim dve stvari momenat kada se treba prekrstiti( isti drug kojeg sam pomenuo rekao mi je jednom nešto što od nikoga nisam čuo jer o tome nisam razmišljao "vi pravoslavci se non stop krstite" , kasnije sam se setio da je u pravu skroz ) i monenat kada se čita odlomak iz Biblije jer to mi je najdraži deo liturgije uz onaj kada neko zapeva sa pevnice.

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Подели на овим сајтовима

Пошто ви вероватно знате било би сада добро, молим вас да ми/нам објасните која је,можда груба реч, улога певница.Знам да их има две, тј. лева и десна ... :blush: ... :4869:

Певница је ту да у име лаоса (верног народа) употпуни молитве које проузноси свештеник који иначе представља самог Христа. На овај начин се остварује заједничка молитва Цркве у правом смислу речи и Црква (свештеник и народ) показује да јесте јединствено тело чија је глава Христос. Нпр. молитва коју узноси свештеник потпуна је тек кад народ/певница посведочи са "Амин"...

Две певнице могу да постоје због антифоног (наизменичног) одговарања али не знам да ли то има неки дубљи смисао. Колико је мени познато није обавезно да их има две, довољна је једна.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Нано, оно што се ради у певници, треба сав народ да ради тј. пева. Ако ништа друго сви можете да певате:

Господе помилуј

Подај Господе(и)

Амин.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Нано, оно што се ради у певници, треба сав народ да ради тј. пева. Ако ништа друго сви можете да певате:

Господе помилуј

Подај Господе(и)

Амин.

+ Символ вере и Оче наш... Код Руса се увелико практикује да ове две молитве певају баш сви.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Pa sada kako da odgovaram kad nema iz čega da čitam, ....kaze da oni imaju malene sveščice za to i da bez obzira što vec sve znaju nose i citaju iz njih i svi imaju iste, identične.......

Ниси добро обавештен,постоји,...ову што ја имам нпр.  формат јој  је малкице већи од црквеног календара.

Нано, оно што се ради у певници, треба сав народ да ради тј. пева

Је л си ти сигурна у ово што кажеш Гаго.....и ако је тако што се то не каже народу.Можда ви јесте, ал ја не чух до сада ниједног свештеника да је то напоменуо. Нисмо сви музикални, стоји, ал бар да се тихо говори (певуши) док певница предводи......ма како год ..само да народ не ћути, тј. да учествује !

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

.... ja se zapravo kada sam u crkvi i kada je liturgija molim u sebi, izgovaram molitve tako da najviše pratim dve stvari momenat kada se treba prekrstiti( isti drug kojeg sam pomenuo rekao mi je jednom nešto što od nikoga nisam čuo jer o tome nisam razmišljao "vi pravoslavci se non stop krstite" , kasnije sam se setio da je u pravu skroz )

А од кога си сазнао који су то моменти када народ треба да се прекрсти а да није вишак...ја то не знам(верујем и многи) и хвала ти ако би ми/нам  рекао.  Ја се не крстим баш нон стоп ал ако има неко правило за то  волела бих да знам...

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

А од кога си сазнао који су то моменти када народ треба да се прекрсти а да није вишак...ја то не знам(верујем и многи) и хвала ти ако би ми/нам  рекао.  Ја се не крстим баш нон стоп ал ако има неко правило за то  волела бих да знам...

Posmatrajući sveštenike, oni se krste tačno kada treba a narod posle svake rečenice koju sveštenik izgovori, narod je pomalo blesav. Posmatrajte i videćete.

Подели на овим сајтовима

Posmatrajući sveštenike, oni se krste tačno kada treba a narod posle svake rečenice koju sveštenik izgovori, narod je pomalo blesav. Posmatrajte i videćete.

Мени то брзо досади и онда чекам моменте. :))

Нано, у ово време је тешко да се народ доведе у храм, а сад колко је теже рећи му да поје онак тихо?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Evo, ja sam jedna od tih tvojih kako kažeš,  "ovaca".  Stidim se, što ne znam.  Ne znam, da odgovaram. Odgovorim. Naučiću. Posmatram. Osluškujem. Upijam. Bih da ucestvujem, ali ne znam, osim jedne pesme, koju znam s hora, iz osnovne, jer bila sam osam godina u horu školskom...i samo taj deo, znam da otpevam.  I ne verujem da sam manje vredna u Božijim okama, od sveta, koji zna. Ja ucim od njih. I oni su od nekoga ucili. 

Срдашце, у свакој црквеној продавници можеш да купиш књижицу "Одговарање на Светој Литургији", не кошта више од 150 дин., негде и мање. А ту је и YouTube :)

Мада се најбоље учи кроз праксу (читај - редовним одлажењем на Литургију) :)

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

Ниси добро обавештен,постоји,...ову што ја имам нпр.  формат јој  је малкице већи од црквеног календара.

Ma imam i ja nešto što nam je služilo kao udžebenik od osnovne do srednje škole (ja sam imao veronauku svih 12 godina-živeo sam u Hrvatskoj , tamo je bila redovan predmet) i imaju sve moje kolege..ali ovde se postavlja pitanje zašto u celoj zemlji u sve i jednoj crkvi nema jedna mala sveščica samo sa onim molitvama i delovima koje izgovara narod i da je ista za sve od Horgoša do Trgovišta ? Šta je problem da se crkva malo bolje organizuje to mi nikada neće biti jasno...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...