Никола Ђоловић Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 о. А. Шмеман је целога живота био свештеник, и у својим дневницима спомиње да није био склон молитвеном правилу за разлику од доксолошког момента какав је истицао на молитвеном сабрању Литургије. Тиме не стварам култ од њега, само подвлачим да није све црно - бело, и да лична молитвеност сада има примат над Литургијом (чему иначе стреме они који нису баш склони да одлазе у Цркву). Лично, немам неко молитвено правило, нарочито зато што Православље не стаје у неке сигурне шаблоне и обрасце, но се пре трудим на искрено осећање срца кроз Самога Христа имајући Га свагда пред собом. Дакле, не занемаривати минимум личне молитве, али ни не правити култ од саме молитве изван Литургије. Панарет је реаговао/ла на ово 1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlata Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Некада читам молитве,некада само Оче наш и Богородице Дјево... Е а када ме ухвати мрзововља..онда пустим Дивну и певам са њом https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/harp.gif Јако ми је лепа молитва Исусу Христу светог Филотеја Архиепископа Цриградског... Често је читам у последње време... Избор молитве доста зависи од распложења...бар код мене... Ипак највише ми се свиђа да све потанко испричам Господу.. И да га љубим у радости 1317_womens "Видети свет у зрнцу песка, И небо у дивљем цвету, Држати бесконачност на длану А вечност у једном часу" В.Блејк Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Април 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Е а када ме ухвати мрзововља..онда пустим Дивну и певам са њом 1317_womens https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/0110_hahaha.gif 0442_feel ово је добро! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zlata Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 1317_womens https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/cheesy.gif "Видети свет у зрнцу песка, И небо у дивљем цвету, Држати бесконачност на длану А вечност у једном часу" В.Блејк Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Go-St Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Када сам, лутајући по интернету пронашла овај форум имала сам осећај да то уопште није слјучајно 0110_hahaha Многе сам дилеме решила читајући ваше речи. Везано за читање молитви пре и после спавања имам једно питање. Да ли молитве требају баш да се читају? Ја их имам у глави и не узимам молитвеник па сада не знам да ли грешим или то није ни важно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Када сам, лутајући по интернету пронашла овај форум имала сам осећај да то уопште није слјучајно 0110_hahaha Многе сам дилеме решила читајући ваше речи. Везано за читање молитви пре и после спавања имам једно питање. Да ли молитве требају баш да се читају? Ја их имам у глави и не узимам молитвеник па сада не знам да ли грешим или то није ни важно. Tim bolje... "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Ипак... Многе се молитве знају напамет. Али мој духовник каже да се ипак требају читати... познавати их напамет и понављати, не држи никакву концентрацију, и мисли лете... док се чита (није да су мисли сааамо на читању, али ипак смо више привржени молитви) И Свештеници , и монаси, знају многе молитве напамет, али се ипаск читају. Не замјери. Само рекох... 0110_hahaha Gordana . је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Što opet, ne znači, da ih je loše već imati u glavi... DakleM,kada su male sive ćelije u haosu,bolje čitati,inače može i naizust. "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zoxy Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Да обавезно из молитвеника и наравно да читам молитве пре и после спавања и пре и после Светог Причешћа ! Мада по некада молитве пре и после спавања умем онако да скратим 0110_hahaha ........ 0442_feel што неко рече много дуго трају ако их читам усрдно а ако их брзински читам онда и самог себе не разумем а то и такво читанје није у реду али авај када не стигнем све да у радим у кратком року а уз то и не почнем на време на сву срећу није то учестало 0104_cheesy. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 о. А. Шмеман је целога живота био свештеник, и у својим дневницима спомиње да није био склон молитвеном правилу за разлику од доксолошког момента какав је истицао на молитвеном сабрању Литургије. Тиме не стварам култ од њега, само подвлачим да није све црно - бело, и да лична молитвеност сада има примат над Литургијом (чему иначе стреме они који нису баш склони да одлазе у Цркву). Лично, немам неко молитвено правило, нарочито зато што Православље не стаје у неке сигурне шаблоне и обрасце, но се пре трудим на искрено осећање срца кроз Самога Христа имајући Га свагда пред собом. Дакле, не занемаривати минимум личне молитве, али ни не правити култ од саме молитве изван Литургије. Апсолутни промашај је сматрати своје молитвено правило нечим шта је изван Литургије. Из Литургије све извире и ка њој се све креће у Цркви. Како јутарње и вечерње молитве, тако и правило пре и после причешћа. Када идемо код неке важне личности на пријем, ми се дотерујемо, припремамо, размишљамо унапред о томе. Без молитвеног правило наш одлазак на Литургију временом постаје само форма, навика. Дијана. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Go-St Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Ипак... Многе се молитве знају напамет. Али мој духовник каже да се ипак требају читати... познавати их напамет и понављати, не држи никакву концентрацију, и мисли лете... док се чита (није да су мисли сааамо на читању, али ипак смо више привржени молитви) И Свештеници , и монаси, знају многе молитве напамет, али се ипаск читају. Не замјери. Само рекох... 0110_hahaha Тавита, хвала на одговору. У праву си сасвим и баш сам размишљала о томе зашто свештеници читају молитве када сам сигурна да их знају напамет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Да,али не баш редовно.Деси ми се да сам уморан,па увече одмах заспим.Читам основне молитве.А једна од најлепших молитви ми је јутарња молитва св.Филарета Московског. 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Пошто видим да овде пише и о литиргији и о молитвеним правилима (навикама) појединца, хоћу да изнесем моје мишљење на ту ттему, а теолози нека ме исправе. Литургија по мени представља заједничку молитву, а ми поред заједничке требамо да упражњавамо и самосталне молитве. Мислим да су и једна и друга преко потребне појединцу. Самосталну молитва, по мени је она битна, јер док појединац чита (моли) има потпуну тишину, мир и слободу... конкретно мени се често деси да пустим и неку сузу. Gordana . је реаговао/ла на ово 1 ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Април 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Шангај, сасвим исправно размишљање... 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
šangaj Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 http://www.kosovo.net/rosary.pdf ЧЕКАМ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ И ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука