Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

По неком суду, о настанку човека можемо говорити тек након друге-треће недеље.

Што се тиче ове теме, крилатица:

У чему нема срца људског не може се назвати човеком.  

А то је основно.

То је претпоставка. Претпоставка. А ти си у претходном посту наступио овако:

Тај  тај моменат по свему судећи није приликом ополодње ћелије. 

Вељо, немој олако тврдити. Размисли шта све може да понесе са собом таква тврдња.

Подели на овим сајтовима

А не,не

Ни у ком случају се не слажем са тобом!

Чедоморство или абортус јесте грех, убиство човека.

Међутим,

треба преиспитати  учење (које није догмат и Православне Цркве) да се човеком треба сматрати

сам тренутак након оплодње ћелије.

А то је основно.

.

А не,не.Човек је човек од самог зачећа.

Каква друга,трећа недеља.Па онда би и абортус био мање страшан кад би тако било и многи би се на то позивали.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Каква претпоставка? Доказано је кад се образује људско срце.

Заметак пре две-три недеље је на еволутивном путу ка човеку. Срце је основа, темељ.

У тренутку када се образује срце и почне да куца, сматрам тренутком настанка човека.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

А не,не

Ни у ком случају се не слажем са тобом!

Чедоморство или абортус јесте грех, убиство човека.

Међутим,

треба преиспитати  учење (које није догмат и Православне Цркве) да се човеком треба сматрати

сам тренутак након оплодње ћелије.

А то је основно.

.

А не,не.Човек је човек од самог зачећа.

Каква друга,трећа недеља.Па онда би и абортус био мање страшан кад би тако било и многи би се на то позивали.

Upravo tako. Mene čudi činjenica da neko ko sebe naziva teologom uzima sebi za pravo da procenjuje kada Bog stavlja dušu u telo.

Ono što pomenuti đakon govori o "dozvoljenoj" oplodnji dve do tri ćelije je samo njegov stav, koji nikako nije ispravan. Uzmite samo u obzir nekoliko, možda ne tako teških prekršaja, ali ipak prekršaja: prvi i osnovni, što se neko (doktor) umeće u proces začeća, onda - spermiji se dobijaju rukobludom, bez obzira koji je cilj, a treće - često pominjana efikasnost takve oplodnje - neuspesi i izbor boljih stanica, pa makar sve oplođene bile stavljene u matericu. Razmišljajte maksimalistički, kada je u pitanju Bog, a ne minimalistički. Bogu se daje krupno, a ne sitniš od poslušnosti.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Заметак пре две-три недеље је на еволутивном путу ка човеку. Срце је основа, темељ.

У тренутку када се образује срце и почне да куца, сматрам тренутком настанка човека.

Aha, a to ti je direktno Bog objavio?

Po tvom načinu razmišljanja, iz zametka nekim čudom može i magarac da se razvije? Svaki ljudski embrion, je LJUDSKI embrion - potencijalni ROĐENI čovek. Bog odlučuje a ne ljudi. Ako se i ne razvije, ako se apsorbuje u normalnoj trudnoći, to je volja Božija - što je Bogu dozvoljeno - nije volu!

Подели на овим сајтовима

У реду, доказано је када настаје срце. А ја ти кажем да је претпоставка да му се удахњује душа тек у моменту настанка срца. Душа му се удахњује у моменту зачећа!

Подели на овим сајтовима

А шта ћемо са душом човечјом?Ако је овако како ти кажеш,онда је абортус и више него легитиман у прве две-три недеље.

0405_feel

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Део одговора на ово кључно  питање можда је у томе што је један од начина да се жена другачије односи према абортусу тај да пре него што се изврши киретажа лично и слободно попије лек који ће да убије плод. На тај начин се одговорност  ставља у њене руке уместо у докторове. У том тренутку жена и ступа у лични однос хтела то или не, а који можда до тада није имала са плодом. То није више исто као када о томе одлучује доктор и веома је ефикасно у смислу да се жена други пут дебело замисли а требало би и муж или дечко када му то исприча.

Bože me sačuvaj i sakloni  0405_feel

Подели на овим сајтовима

Плод је жив од свог зачетка,јер се развија.

Живе су и полне ћелије.

То са почетком рада срца је само фаза у развићу није никакав доказ да је од тада заметак постао жив или човек.

Таква размишљања се противе свакој логици.

Подели на овим сајтовима

Део одговора на ово кључно  питање можда је у томе што је један од начина да се жена другачије односи према абортусу тај да пре него што се изврши киретажа лично и слободно попије лек који ће да убије плод. На тај начин се одговорност  ставља у њене руке уместо у докторове. У том тренутку жена и ступа у лични однос хтела то или не, а који можда до тада није имала са плодом. То није више исто као када о томе одлучује доктор и веома је ефикасно у смислу да се жена други пут дебело замисли а требало би и муж или дечко када му то исприча.

Шта си овим хтео да кажеш?!

Подели на овим сајтовима

Магдалена, то сам и ја рекао.

Дејане, ,,жив" је и спермић, па ипак није човек.

Човек мора да има све три компоненте: људско тело (а основа људског бића је срце), душу и ДУХ.

Велечасни, кажеш:

Mene čudi činjenica da neko ko sebe naziva teologom uzima sebi za pravo

da procenjuje kada Bog stavlja dušu u telo.

Ono što pomenuti đakon govori o "dozvoljenoj" oplodnji dve do tri ćelije je samo njegov stav, koji nikako nije ispravan...

Па и ти процењује кад Бог ставља душу у тело, сматраш да је то у тренутку олодње ћелије.  0405_feel

Заметак добија СРЦЕ након друге недеље.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Магдалена, то сам и ја рекао.

Дејане, ,,жив" је и спермић, па ипак није човек.

Човек мора да има све три компоненте: људско тело (а основа људског бића је срце), душу и ДУХ.

Велечасни, кажеш:

Mene čudi činjenica da neko ko sebe naziva teologom uzima sebi za pravo

da procenjuje kada Bog stavlja dušu u telo.

Ono što pomenuti đakon govori o "dozvoljenoj" oplodnji dve do tri ćelije je samo njegov stav, koji nikako nije ispravan...

Па и ти процењује кад Бог ставља душу у тело, сматраш да је то у тренутку олодње ћелије.  0405_feel

Заметак добија СРЦЕ након друге недеље.

Значи спирала није абортивно контрацептивно средство?

Подели на овим сајтовима

Aha, a to ti je direktno Bog objavio?

Po tvom načinu razmišljanja, iz zametka nekim čudom može i magarac da se razvije? Svaki ljudski embrion, je LJUDSKI embrion - potencijalni ROĐENI čovek. Bog odlučuje a ne ljudi. Ako se i ne razvije, ako se apsorbuje u normalnoj trudnoći, to je volja Božija - što je Bogu dozvoljeno - nije volu!

Није дозвољено.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...