Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pa ...to možeš da kažeš tek, mnogo mnogo kasnije, jer zametak prvo liči na ribu, pa na bilo koju životinju, tek mnogo kasnije počinje da liči na čoveka. Moraš brate da se odlučiš...da li nastaje duša kad dobije srce, ili kad počne da liči na čoveka

Ма неее, не мислим на физички изглед,

Ево човека - онда кад је од Бога заметку на дар дата крв и отпочиње да куца  срце.

Какво је то биће ако нема људску крв и не куца му  срце?  

Господ је управо свету крв дао за живот свету. И срце је прсто у које се треба зацарити Господ.

Дакле, то је основно да би нешто могли именовати човеком тј. ево, то јесте човек.

Вељо, апстрахујеш невиђено. Ајде аргументуј то (да је душа у човеку само после формираног срца).

Подели на овим сајтовима

Чедоморство или абортус јесте грех, убиство човека.

Међутим,

треба преиспитати  учење (које није догмат и Православне Цркве) да се човеком треба сматрати

сам тренутак након оплодње ћелије.

По неком суду, о настанку човека можемо говорити тек након друге-треће недеље.

Што се тиче ове теме, крилатица:

У чему нема срца људског не може се назвати човеком.  

А то је основно.

То везе нема са истином..што пишеш..

нема МЕЂУТИМ... Абортус је, ако се деси или учини, од тренутка зачећа до рођења детета АБОРТУС ! (што и сам кажеш додуше) и ту нема никакво међутим.. Кажеш...''по неком суду'' ..хаха ... по ком то суду... да није окружни суд у Бујановцу...?  0102_laugh

Онтогенезу не познајеш очигледно,... јер да је тако не би ни помињао ово са срцем јер заиста је наивно..па пре самог срца постоји заметак из кога ће се то СРЦЕ НЕПРИКОСНОВЕНО развити! ... У СПЕРМИЋУ, како га ти од милоште називаш,..нема таквог заметка...нема ни у јајној ћелији... Ради се о потпуно и апсолутно новом СИСТЕМУ ЋЕЛИЈА који нити је сперматозоид нити јајна ћелија и са њима нема никакве везе! Он одмах у јединици времена РАСТЕ!!!! Сперматозоид и јајна ћелија не чине то...и да не ширим причу јер нема потребе... Драги мој Вељо, човек је човек од почетка и за ВЕК ВЕКОВА... а срце као орган, немају ни наши умрли...једноставно тај орган им ј иструлео..апсорбовала га земља...исчезо...али тиме нису престали да буду људи...или јесу...или има неки суд 0409_feel...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

св. Максим Исповедник: „У њему (ембриону) од момента зачећа постоји умна и разумна душа."

potpuno se slazem.Ovo cudo ni medicina ne ume da objasni do sam Gospod Bog.

"Vera je moja jedino ozbiljno zanimanje zivota moga,zaista sve je drugo komedija cula".

Подели на овим сајтовима

Чедоморство или абортус јесте грех, убиство човека.

Међутим,

треба преиспитати  учење (које није догмат и Православне Цркве) да се човеком треба сматрати

сам тренутак након оплодње ћелије.

По неком суду, о настанку човека можемо говорити тек након друге-треће недеље.

Што се тиче ове теме, крилатица:

У чему нема срца људског не може се назвати човеком.  

А то је основно.

То везе нема са истином..што пишеш..

нема МЕЂУТИМ... Абортус је, ако се деси или учини, од тренутка зачећа до рођења детета АБОРТУС ! (што и сам кажеш додуше) и ту нема никакво међутим.. Кажеш...''по неком суду'' ..хаха ... по ком то суду... да није окружни суд у Бујановцу...?  :cheesy:

Онтогенезу не познајеш очигледно,... јер да је тако не би ни помињао ово са срцем јер заиста је наивно..па пре самог срца постоји заметак из кога ће се то СРЦЕ НЕПРИКОСНОВЕНО развити! ... У СПЕРМИЋУ, како га ти од милоште називаш,..нема таквог заметка...нема ни у јајној ћелији... Ради се о потпуно и апсолутно новом СИСТЕМУ ЋЕЛИЈА који нити је сперматозоид нити јајна ћелија и са њима нема никакве везе! Он одмах у јединици времена РАСТЕ!!!! Сперматозоид и јајна ћелија не чине то...и да не ширим причу јер нема потребе... Драги мој Вељо, човек је човек од почетка и за ВЕК ВЕКОВА... а срце као орган, немају ни наши умрли...једноставно тај орган им ј иструлео..апсорбовала га земља...исчезо...али тиме нису престали да буду људи...или јесу...или има неки суд :bla:...

:drugarstvo:

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Каква претпоставка? Доказано је кад се образује људско срце.

Заметак пре две-три недеље је на еволутивном путу ка човеку. Срце је основа, темељ.

У тренутку када се образује срце и почне да куца, сматрам тренутком настанка човека.

То једноставно није истина... Ако тако мислиш у гадној си заблуди.. Пријатељу мој МНОГИ ОРГАНИЗМИ НЕМАЈУ СРЦЕ КАО ОРГАН АЛИ СУ ЖИВИ... ајде да не причамо неке ствари на памет..Греота је бре човече ДРВО да се ПОСЕЧЕ..млада стабљика-младица... а камо ли ЧОВЕКОВА МЛАДИЦА...ЗАМЕТАК... ајде молим те...

Подели на овим сајтовима

Pa ...to možeš da kažeš tek, mnogo mnogo kasnije, jer zametak prvo liči na ribu, pa na bilo koju životinju, tek mnogo kasnije počinje da liči na čoveka. Moraš brate da se odlučiš...da li nastaje duša kad dobije srce, ili kad počne da liči na čoveka

Ма неее, не мислим на физички изглед,

Ево човека - онда кад је од Бога заметку на дар дата крв и отпочиње да куца  срце.

Какво је то биће ако нема људску крв и не куца му  срце?  

Господ је управо свету крв дао за живот свету.  

Дакле, то је основно да би нешто могли именовати човеком тј. ево, ово је сада образвано и постало је човек.

Чекао сам, надао се, веровао.. да ћеш се зауставити... али то је јаче од тебе, очито ...а не видиш, или се само зезаш са нама..што би било јако добро..али изгледа да је ипак оно прво...  :drugarstvo:

Упутићу и тебе на Владику Атанасија... Цитирам Тасу који је цитирао неког свог светог претходника ...говорећи : ТЕЛО БЕЗ ДУШЕ ЈЕ ЛЕШ!!! А ДУША БЕЗ ТЕЛА ЈЕ УТВАРА!!! Јел ти сад јасно??? Нема, не постоји  некакав Божји магацин душа  које се убацују у некакво ''формирано мало телашце'' То твоје је ..., некакав својеврсни,.. модерни платонизам брате мој...

Ајд уздравље...

Подели на овим сајтовима

Заметак пре две-три недеље је на еволутивном путу ка човеку. Срце је основа, темељ.

У тренутку када се образује срце и почне да куца, сматрам тренутком настанка човека.

То једноставно није истина... Ако тако мислиш у гадној си заблуди..

Пријатељу мој МНОГИ ОРГАНИЗМИ НЕМАЈУ СРЦЕ КАО ОРГАН АЛИ СУ ЖИВИ...

Ок, али ја мислим да си ти у заблуди.

Нема разлике између живе тако зване, и неживе природе.

Тако каже наука.

И нема потребе да идемо у конфликт са науком, јер многи верују науци, и истовремено су верни људи (више од деведесет посто становништва су религиозни).

Супростављајући се  науци  они ће одбацити спасоносну веру.

Сматрати да жива и нежива природа суштински нису различите не стоји на путу спасенја,

не  противи се Православној вери, чак шта више.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Валтер@

Зар није Бог управо тако учинио Адама,тј прво га физички уобличио,па онда удахнуо живот(душу)...

Или можда лупам... :drugarstvo:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

ТЕЛО БЕЗ ДУШЕ ЈЕ ЛЕШ!!! А ДУША БЕЗ ТЕЛА ЈЕ УТВАРА!!!

Нема разлога да вичеш  :drugarstvo: .

Друго, да си читао раније неки мој коментар схватио би да исто то исповедам.

Но, свакако, немам ништа против  тј. не мислим да и поимање душе,

какво већина има, да Бог убацује душу у тело, иако и таква вера није сметња за спасење (било је светитеља који су и тако мислили).

Истовремено са постанком човековог тела постаје и душа.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

То једноставно није истина... Ако тако мислиш у гадној си заблуди..

Пријатељу мој МНОГИ ОРГАНИЗМИ НЕМАЈУ СРЦЕ КАО ОРГАН АЛИ СУ ЖИВИ...

Ок, али ја мислим да си ти у заблуди.

Нема разлике између живе тако зване, и неживе природе.

Тако каже наука.

И нема потребе да идемо у конфликт са науком, јер многи верују науци, и истовремено су верни људи (више од деведесет посто становништва су религиозни).

Супростављајући се  науци  они ће одбацити спасоносну веру.

Сматрати да жива и нежива природа суштински нису различите не стоји на путу спасенја,

не  противи се Православној вери, чак шта више.

Брате пријатељу..ко се противи науци,...ја ти кажем само ТЕЛО БЕЗ ДУШЕ ЈЕ ЛЕШ....НЕМА ТЕЛА БЕЗ ДУШЕ А ДА ЈЕ ТЕЛО ЖИВО... И ДУША БЕЗ ТЕЛА ЈЕ УТВАРА...ДУХ..ГОУСТ на енглеском јел де...

Подели на овим сајтовима

Tema je, kao i obicno, otisla nakrivo...

Veljo, brate, sv. Maksim Ispovednik i mnogi drugi veliki Oci i ucitelji lepo kazu da je zametak od momenta zaceca potpun covek... Nema razloga da se ovako bacas braneci neodbranjivo.

A to kako i kome ce Bog da snishodi nesto kao sto je vestacka oplodnja - sasvim je druga stvar.

Milost Bozija pokazuje se u nasim zivotima prakticno neprestano, ko to ne potvrdi neposten je i lazov; mnogo puta On predje preko neceg sto mi ocigledno pogresimo, i to je zaista milost Njegova, ali to ne cini nasu gresku manje greskom, to nemoj da zaboravis...

:drugarstvo:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

ТЕЛО БЕЗ ДУШЕ ЈЕ ЛЕШ!!! А ДУША БЕЗ ТЕЛА ЈЕ УТВАРА!!!

Нема разлога да вичеш  :bla: .

Друго, да си читао раније неки мој коментар схватио би да исто то исповедам.

Но, свакако, немам ништа против  тј. не мислим да и поимање душе,

какво већина има, да Бог убацује душу у тело, иако и таква вера није сметња за спасење (било је светитеља који су и тако мислили).

Истовремено са постанком човековог тела постаје и душа.

Па читао сам нешто.. нисам све..и зато се сад мало чудим... :drugarstvo:... Не вичем...то у чуђењу мало потенцирам неке фразе... :cheesy: А може наравно и светитељ да се буде - иако ниси у праву за неке ствари ! Тачно... ми и јесмо призвани у светитељство... Светиње Светима :) па тај плод, зачетак, и он је свет , па и најсветији... и ми овде причамо о томе дали има убијања некога ОД ТИХ МАЛИХ...најсветијих...приликом вантелесне оплодње... Па ето..ако сам те икако увредио, заиста ми је жао... :(

Подели на овим сајтовима

Валтер@

Зар није Бог управо тако учинио Адама,тј прво га физички уобличио,па онда удахнуо живот(душу)...

Или можда лупам... :drugarstvo:

Брате Зосима ...крвави ти зуби... Низак ударац.... МОША...тачније...  :cheesy:

Подели на овим сајтовима

итекако упозоравају, веруј ми! и на све се ставља потпис. како мужа, тако и жене. ни са чим се не креће док се пацијенткиња не упозна са тим да чак може и да умре у току процеса.

Буба, желим ти свако добро од Господа и честитам ти од свег срца. Схвати ме, ја говорим као мајка одрасле кћери. Никада јој то не бих препоручила и на све начине бих покушала да је одговорим. Када узмем у наручје моју малу кумицу, осећам је као моје дете. Свака беба може пробудити мајчински инстинкт, ако он постоји. Сад кад си ми рекла да упозоравају и траже потписе још сам чвршћа у свом убеђењу да се томе не треба подвргавати. Знам да се нећеш сложити са мном јер сад имаш своје дете које ко зна да ли би имала да се ниси томе подвргла. Не замери ми бар.  :drugarstvo: 1405_love

немам шта да ти замерим. свако има своје мишљење. и ја сам чекала 6 година,  и била жесток противник те интервенције. а онда ми је смао једном кликнуло у глави, и реших да пробам. хвала Господу, погледао ме и одмах послао дете без икаквих компликација. а могло је бити свашта. мислим, медицински гледано. е сад, да ли ћу одговарати на Страшном Суду због своје одлуке-не знам.

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

итекако упозоравају, веруј ми! и на све се ставља потпис. како мужа, тако и жене. ни са чим се не креће док се пацијенткиња не упозна са тим да чак може и да умре у току процеса.

Буба, желим ти свако добро од Господа и честитам ти од свег срца. Схвати ме, ја говорим као мајка одрасле кћери. Никада јој то не бих препоручила и на све начине бих покушала да је одговорим. Када узмем у наручје моју малу кумицу, осећам је као моје дете. Свака беба може пробудити мајчински инстинкт, ако он постоји. Сад кад си ми рекла да упозоравају и траже потписе још сам чвршћа у свом убеђењу да се томе не треба подвргавати. Знам да се нећеш сложити са мном јер сад имаш своје дете које ко зна да ли би имала да се ниси томе подвргла. Не замери ми бар.  :drugarstvo: 1405_love

немам шта да ти замерим. свако има своје мишљење. и ја сам чекала 6 година,  и била жесток противник те интервенције. а онда ми је смао једном кликнуло у глави, и реших да пробам. хвала Господу, погледао ме и одмах послао дете без икаквих компликација. а могло је бити свашта. мислим, медицински гледано. е сад, да ли ћу одговарати на Страшном Суду због своје одлуке-не знам.
Не мислим да ћеш ти, или други парови који се одлуче на ВТО, одговарати на Страшном Суду, доктори можда, али ко то зна. На крају крајева сви ћемо за нешто одговарати па није на нама да једни другима судимо.  slava3 што ти је подарио дете и нек вам је са срећом. Од почетка теме само покушавам да кажем да ВТО сматрам опасном по здравље, а не пада ми на памет да моралишем.  :cheesy:
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...