Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Justinijan

Sad tek vidim, uklonio sam tu poruku da ne bude zabune, ali si me zbunio ovim...

У том случају онда није проблем да мислимо и да је човјек потпун тек након двије недјеље, но и даље стоји онда да свакако није оправдано да се изврши абортус у прве двије недјеље јер то наводно није потпун човјек.

:291291291:

Ajd sad mi ukratko reci sta si u stvari `teo da kazes...

Ја сам мислио да ти је проблем што се питам због чега је потребно вјеровати да Бог ствара душу ретроактивно након сваког зачећа било присилног или добровољног.  Па се питам, што ти је сад нејасно када тврдимо исто.  0110_hahaha

Ајд и ја сам уклонио поруку за коју си се везао, а ове две нека остану, као наставак дискусије.  molimmmmm

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Хтјео сам да кажем да уколико се држимо јасног хришћанског принципа да је постанак човјека као тијела, душе и духа, у истовременом тренутку, онда ако душа настаје природним путем као и тијело, онда је сасвим свеједно када се човјек формира, да ли одмах по зачећу или тек након двије недјеље. Ако је тек након двије недјеље опет не може се тврдити да су дозвољени абортуси или слично, на конто тога што човјек није човјек у прве двије недјеље.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

св. Максим Исповедник: „У њему (ембриону) од момента зачећа постоји умна и разумна душа."

У ембриону, Александре Б.,

овде је реч о ембриону, а не о сперматозоиду.

То -ембрион- је уметак. Не помиње ембрион, нити је знао ваљано о ембриологији.

Св. Максим говори да од самог тренутка постанка, зачетка, човек постоји као умна и разумна душа.

И то нико не спори.

Но, зачетак тј. почетак од којег тренутка човек постоји као човек је питање.

Друга недеља је, по мом мишљењу, тренутак када је образован човек као људско биће,

и почетак његовог човештва.

тј. зачетак човештва.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

св. Максим Исповедник: „У њему (ембриону) од момента зачећа постоји умна и разумна душа."

У ембриону, Александре Б.,

овде је реч о ембриону, а не о сперматозоиду.

То -ембрион- је уметак. Не помиње ембрион, нити је знао ваљано о ембриологији.

Св. Максим говори да од самог тренутка постанка, зачетка, човек постоји као умна и разумна душа.

И то нико не спори.

Но, зачетак тј. почетак од којег тренутка човек постоји као човек је питање.

Друга недеља је, по мом мишљењу, тренутак када је образован човек као људско биће,

тј. зачетак човештва.

А шта, св. Максим је мислио да у моменту зачећа настаје и срце, па се зато тако ''неспретно'' изразио?

Подели на овим сајтовима

Ајде мало на тему да се вратимо, дакле тема је вјештачка оплодња.

Вјештачка оплодња сама по себи не може бити лоша нити противна вјери, јер она је само средство да се оствари неки циљ који може бити добар или лош. Добар је свакако да преко ње људи који усљед неког физичког поремећаја не могу зачети дјецу природним путем добију дијете. Ако вјештачка оплодња служи сврси да се овај недостатак премости, па шта може бити лоше, ако ће се преко оплодње родити потпуно здраво и физички нормално дијете као да је и природним путем?

Ево нека ми неко покуша оповргнути ово, па ћу му онда указати да он уствари не сагледава намјеру и последицу која произилази из намјере, тј суштину, него оцјењује форму и према томе да ли је нека форма испоштована или не доноси суд да ли је суштина добра или не. Да напоменем да је управо фарисејима била битна форма, а не суштина, и они су ради неисупањавања форме хтјели и да убију, али суштина има није била битна.

Слажем се, али шта је са здрављем жене које се озбиљно доводи у опасност? Да ли је то медицински оправдано? Да ли медицина због лепог циља сме да нарушава здравље, а то је веома могуће у овом поступку?

То је ствар слободне воље жене. Она мора да процјени колико је спремна да трпи посљедице.

Некад се и неке болести морају покушати излијечити уз извјесну дозу ризика који може имати фаталне посљедице. Дакле на човјековој слободној вољи је да одлучи шта ће са својим здрављем да уради.

Као када би ја одабрао да радим у рудинку и тиме драстично себи кроз године рада нарушиум здравље. Не би се могло тврдити по томе да је неморално бити рудар зар не?

Успоредба са рударима ми није баш адекватна. На слободној вољи је и да се неко дрогира па је ипак кажњива производња и нелегално пуштање у промет опојних средстава. Овде ми се чини да медицина манипулише са слободном вољом парова који желе, а не могу да имају децу. Хормонске терапије које се примењују у ВТО директно угрожавају здравље, а дужност лекара је да лечи. Поступак ВТО није лечење стерилитета, а сама чињеница да се тражи од парова да потпишу и преузму сав ризик на себе довољно говори.

Подели на овим сајтовима

Ајде мало на тему да се вратимо, дакле тема је вјештачка оплодња.

Вјештачка оплодња сама по себи не може бити лоша нити противна вјери, јер она је само средство да се оствари неки циљ који може бити добар или лош. Добар је свакако да преко ње људи који усљед неког физичког поремећаја не могу зачети дјецу природним путем добију дијете. Ако вјештачка оплодња служи сврси да се овај недостатак премости, па шта може бити лоше, ако ће се преко оплодње родити потпуно здраво и физички нормално дијете као да је и природним путем?

Ево нека ми неко покуша оповргнути ово, па ћу му онда указати да он уствари не сагледава намјеру и последицу која произилази из намјере, тј суштину, него оцјењује форму и према томе да ли је нека форма испоштована или не доноси суд да ли је суштина добра или не. Да напоменем да је управо фарисејима била битна форма, а не суштина, и они су ради неисупањавања форме хтјели и да убију, али суштина има није била битна.

Слажем се, али шта је са здрављем жене које се озбиљно доводи у опасност? Да ли је то медицински оправдано? Да ли медицина због лепог циља сме да нарушава здравље, а то је веома могуће у овом поступку?

То је ствар слободне воље жене. Она мора да процјени колико је спремна да трпи посљедице.

Некад се и неке болести морају покушати излијечити уз извјесну дозу ризика који може имати фаталне посљедице. Дакле на човјековој слободној вољи је да одлучи шта ће са својим здрављем да уради.

Као када би ја одабрао да радим у рудинку и тиме драстично себи кроз године рада нарушиум здравље. Не би се могло тврдити по томе да је неморално бити рудар зар не?

Успоредба са рударима ми није баш адекватна. На слободној вољи је и да се неко дрогира па је ипак кажњива производња и нелегално пуштање у промет опојних средстава. Овде ми се чини да медицина манипулише са слободном вољом парова који желе, а не могу да имају децу. Хормонске терапије које се примењују у ВТО директно угрожавају здравље, а дужност лекара је да лечи. Поступак ВТО није лечење стерилитета, а сама чињеница да се тражи од парова да потпишу и преузму сав ризик на себе довољно говори.

Из рударења може настати добро дело, као из вјештачке оплодње, док из дрогирања не може. Зато важи поређење. Није питање шта се користи слободном вољом, него шта из тога може произићи. ВТО може да носи ризик итекакав, али није ни свака таква. Оплодња се може састојати у вјештачком убризгавању спермија у здраво женско јаје, е сад јел има ту ишта опасно и штетно?

Подели на овим сајтовима

Хтјео сам да кажем да уколико се држимо јасног хришћанског принципа да је постанак човјека као тијела, душе и духа, у истовременом тренутку, онда ако душа настаје природним путем као и тијело, онда је сасвим свеједно када се човјек формира, да ли одмах по зачећу или тек након двије недјеље. Ако је тек након двије недјеље опет не може се тврдити да су дозвољени абортуси или слично, на конто тога што човјек није човјек у прве двије недјеље.

Dobro, to mi je jasno, ali kako onda u to uklapas rizik - da neki zaceti embrioni (ljudi) prosto uginu?

Oni su tu kolateralna steta, njih niko i ne pita nista...

Jednom zacet covek - zauvek covek, nema vracanja u nista... sta ce biti sa tim ljudima o Drugom dolasku?

Ovo su sve hriscanska antropolska pitanja, koja traze svoj odgovor, ne mogu da se prosto gurnu pod tepih kao sto to neki ovde pokusavaju...

Kazem opet, i ponavljam - sigurno je da Bog moze i hoce nekome da snishodi i ovako nesto kao sto je vest. oplodnja, iako ona nosi konkretne i potpune egzistencijalne rizike, ali ne mozemo da VT proglasimo za opste prihvatljivo pravilo, tj. za nesto samo po sebi dobro i bez mane...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Obi

Rizik da ce zaceti embrioni (ljudi) prosto uginuti postoji i kod zaceca prirodnim putem. Nista nije ni manji ni veci.

Ni transpalntacija organa nije bez mana (ne znam cemu uvek apsolutne kategorije) pa je nepotrebno uopste

zbunjevati ljude sa time "nemoze je proglasti za opsteprihvacenom". Svakao ne bez naglasavanje tih mogucih

slucajeva kad stvari krenu naopako.

Подели на овим сајтовима

@Obi

Rizik da ce zaceti embrioni (ljudi) prosto uginuti postoji i kod zaceca prirodnim putem. Nista nije ni manji ni veci.

Ni transpalntacija organa nije bez mana (ne znam cemu uvek apsolutne kategorije) pa je nepotrebno uopste

zbunjevati ljude sa time "nemoze je proglasti za opsteprihvacenom". Svakao ne bez naglasavanje tih mogucih

slucajeva kad stvari krenu naopako.

Cekaj malo, objasni mi to kod prirodnog zaceca... imas jednu zensku i mnogo muskih celija, koji su tu sad to mnogi emrioni?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Не бих се упуштао у полемику јер суштински се слажемо у потпуности, само бих поменуо да ми се чини непотребним и оптерећујућим термин ''МОРАЛ'' код оваквих тема јер заиста вуче на фарисејство (из хиљаду разлога о којима сада не бих) те га стога нигде нисам ни употребљавао а то бих некако препоручио и осталима на теми.. 4chsmu1

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

:drugarstvo:  0442_feel  1405_love                4chsmu1

Подели на овим сајтовима

у епрувети не може да израсте живо биће, иако је кренула деоба. док се опл. јајна ћелија не усади у зид материце, нема ничег. некад оплођ. јајна ћелија лута материцом, али се не усади...из више разлога (танак или непостојећи ендометријум, деоба је стала у некој фази па не напредује...итд.), и кад је природна радња прављења детета.

неко горе лепо рече-без милости Божије нема ни вантелесне. фул стоп.

uCttp1.png

Th1rp1.png

Подели на овим сајтовима

Cekaj malo, objasni mi to kod prirodnog zaceca... imas jednu zensku i mnogo muskih celija, koji su tu sad to mnogi emrioni?

Zar se ne desava da zaceti embrion umre pre rodjenja?? Nekad sa majkom nekad sam?!

Priznajem da uopste ne kapiram sta oces da kazes... 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Овде ми се чини да медицина манипулише са слободном вољом парова који желе, а не могу да имају децу. Хормонске терапије које се примењују у ВТО директно угрожавају здравље, а дужност лекара је да лечи. Поступак ВТО није лечење стерилитета, а сама чињеница да се тражи од парова да потпишу и преузму сав ризик на себе довољно говори.

О томе треба водити рачуна јер је ово једна од смерница на страни разрешења овог питања...  4chsmu1

Нико се није досетио да медицина није само наука..и није тако егзактна као неке друге научне ,..да не кажем дисциплине... Медицина у начелу, је сва окренута човеку ..сетите се Хипократове заклетве само..који физичар или хемичар полаже икакву заклетву а о сродним им наукама да и не говорим... а тек секундарно се медицина ослања на чисту технологију...И данас у медицини важи правило да ЛЕК НЕ ЛЕЧИ ...него је САМО ПОМОЋНО СРЕДСТВО...Кад кажем лек, подразумева се да под ''ту фирму'' потпадају све методе и захвати лечења које нису чиста фармаколошка сретства... То је једноставно тако...колико год то изгледало сулудо (или заостало), нашем науци (пре)окренутог дела форумаша... :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...