Jump to content

SpaceX vesti

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 7 часа, Grizzly Adams рече

Погрешно.

SpaceX је финансирао развој својих ракета приватним капиталом. И развој ове последње, Falcon Heavy, је у потпуности финансиран интерним - приватним - капиталом компаније. Две трећине њихових летова су уговори са приватним компанијама. И оно што лансира за државу пореским обвезницима штеди паре јер су њихове ракете пуно јефтиније од конкуренције.

Укуцај нешто макар у Гугл пре него што коментаришеш или ставиш онај палац на доле. Чисто за случај да либертаријански сајтови лажу опет. А лажу и причају бајке, као по обичају.

Елем... http://www.latimes.com/business/la-fi-hy-musk-subsidies-20150531-story.html Компаније Илона Маска су до 2015. примиле око 5 милијарди долара разних подстицаја. ПЕТ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА. Америчких. Градили им фабрике, ослобађали од пореза, давали им паре директно. Што се тиче "уговора са приватним компанијама", видећеш из чланка и које су то приватне компаније - НАСА и УСАФ. 

Ово су подаци из 2015. године. Нема података колико су амерички порески обвезници у међувремену поклонили пара Илону Маску, али не сумњам да су наставили да му дају огромне паре. Он, са друге стране, крије све ово, јер је ово приватна компанија, па му се може да не каже, а помоћ је добијао са свих нивоа власти, па је тешко да се то сабере.

http://www.breitbart.com/2016-presidential-race/2016/06/29/elon-musk-wins-by-gaming-the-subsidy-game/ Ево са Брајтбарта, да не буде да је ЛА тајмс пристрасан. "Уговори са приватним компанијама" су уговори са државом вредни 5,5 милијарди долара, и то само за SpaceX.

https://www.theverge.com/2017/2/6/14520608/elon-musk-trump-tesla-business-deal-economic-advisory-team Овде га прозивају да је добар са Трампом само да би наставио да добија паре од државе.

Овде нису урачунати повољни нетржишни зајмови, које узима од државе па их после уредно враћа, али које не могу сви да добију под истим околностима. Није урачунато ни све оно што је добио од НАСА а не мери се парама (које је такође добио од НАСА) - кадрове, достадашња достигнућа, искуство и логистичку помоћ. Јер је лансирање ове ракете заправо партнерство са НАСА (који су негде издали саопштење јер им је било криво што сви причају само о Маску и SpaceX).

Илон Маск је генијалац, са визијом. И вуче свет напред. И упркос томе што Тесла није профитабилан јер им засад није ни морање да буду профитабилни, натерао је остале произвођаче да праве електричне аутомобиле који ће једном сигурно бити довољно профитабилни и довољно масовно произвођени да можемо и ми остали да их купимо. И натерао је и америчку државу да уложи паре у новије, боље и јефтиније ракете, радећи заједно са НАСА на томе.

Али називати ово успехом приватног капитала је непознавање материје. Као што су се ширили митови о железницама или другим великим подухватима који су се наводно ширили искључиво приватном иницијативом па се после испоставило да су то само митови, тако и ово. Свака част човеку и желим му да настави да ради добре ствари, али ово је у најмању руку јавно - приватно партнерство, ако не и директно узимање пара од људи да би се дало Илону Маску. И није ни први ни једини који прима субвенције - нафташи рецимо не могу да раде више без тога, толико су постали зависни од субвенција. Односно, што бисте ви либертаријанци рекли, социјалистичка редистрибуција.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, RYLAH рече

јавно - приватно партнерство,

Pa da, nekada su ovi poduhvati, prije par decenija, bili iskljucivo javni, sa ekspanzijom individualnog bogastva postali su dobrim dijelom i privatni . Postoji mogucnosti da postanu privatni, naravno u pogledu kapitala za finansiranje poduhvata, dok u pogledu infrastrukture i sigurnosti tesko da ce. Po meni drzava bi im trebala u buducnosti obezbjediti infrastrukturu, a oni neka konkurisu sa svojim parama i ulazu u sta god zele, bez da ih finansiraju poreski obveznici.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ronald рече

Pa da, nekada su ovi poduhvati, prije par decenija, bili iskljucivo javni, sa ekspanzijom individualnog bogastva postali su dobrim dijelom i privatni . Postoji mogucnosti da postanu privatni, naravno u pogledu kapitala za finansiranje poduhvata, dok u pogledu infrastrukture i sigurnosti tesko da ce. Po meni drzava bi im trebala u buducnosti obezbjediti infrastrukturu, a oni neka konkurisu sa svojim parama i ulazu u sta god zele, bez da ih finansiraju poreski obveznici.

Слажем се. Мислим и да је тешко да ће у неко догледно време приватни капитал да ствара grounbreaking проналаске или подухвате, јер није склон ризицима. Али овакве визионаре као што је Маск вазда треба подржати од стране државе. Такви стварају подлогу за свеопшти напредак.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, RYLAH рече

Илон Маск је генијалац, са визијом. И вуче свет напред.

Ма џабе ти сад све то. Знамо те ми добро...

Spoiler

cMAKXkB.jpg

• Оплаках :)) 1
Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, RYLAH рече

Слажем се. Мислим и да је тешко да ће у неко догледно време приватни капитал да ствара grounbreaking проналаске или подухвате, јер није склон ризицима. Али овакве визионаре као што је Маск вазда треба подржати од стране државе. Такви стварају подлогу за свеопшти напредак.

Naravno slazem se on je genije i treba ga podrzati. Sad je tu velika borba oko subvencija, treba naftasima i vlasnicima rudnika uglja. Sad je Trampova vlada podigla carine od 30% na solarne panele, a realno ne mogu biti konkuretni Kinezima.

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Grizzly Adams рече

Погрешно.

SpaceX је финансирао развој својих ракета приватним капиталом. И развој ове последње, Falcon Heavy, је у потпуности финансиран интерним - приватним - капиталом компаније. Две трећине њихових летова су уговори са приватним компанијама. И оно што лансира за државу пореским обвезницима штеди паре јер су њихове ракете пуно јефтиније од конкуренције.

Ево свих инвестиција у SpaceX:

image.png

Ево свих инвеститора:

image.png

Извор: https://www.crunchbase.com/organization/space-exploration-technologies

Као што може да се види, SpaceX није добио ни долар од владе САД.

100% је финансиран приватно.

Љубазно молим да ми се ова лепа тема више не спамује.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Можда нема директне везе са темом али...

Мени је било фасцинантно када сам гледао карактеристике теслиног модела кросовер/џип како год назван да има заштиту од "биолошког удара" неко пусти заразу и ауту си најсигурнији  молим лепо :naklon:, колико далеко иду он и његова екипа научника испред свог  времена. 

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Grizzly Adams рече

Ево свих инвестиција у SpaceX:

Инвестиције нису исто што и субвенције, као што добро знаш. Инвестиције су улагања са очекивањем повраћаја, док су субвенције поклањање пара. Ја сам овде причао о поклањању пара, које се не листа под инвестицијама. Не знам зашто мислиш да ће ово да прође. Ако ме сматраш идиотом, твоја ствар, али те уверавам да за оволико нисам.

пре 29 минута, Grizzly Adams рече

100% је финансиран приватно.

Инвестиције су сто посто приватне. Субвенције нису. И опет бих могао да поставим и изворе и колико је пара добио за све своје комапније, ал видим да ни оно претходно ниси прочитао, па нећу да се трудим.

пре 30 минута, Grizzly Adams рече

Љубазно молим да ми се ова лепа тема више не спамује.

Тема је форумска, нема спама него коментарисања онога што си поставио и постављаш, а с обзиром на то колико пута си већ и сам форумске теме скренуо у овом правцу, нема логике да се и о овоме не разговара овде кад си већ поставио онај мим.

Подели на овим сајтовима

Crunchbase је сајт за инвеститоре који приказује и субвенције, јер је то веома важан податак за њих. На пример, овде видиш US Department of Energy који је улетео са субвенцијом (тј. кредитом који је враћен у потпуности са каматом, ал да не ситничаримо...) од $465 милиона за Теслу:

image.png

Које субвенције је добио SpaceX од владе САД?

Ај да видимо. Наведи конкретно - кад су добили, од кога, колико пара итд.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Grizzly Adams рече

Ај да видимо. Наведи конкретно - кад су добили, од кога, колико пара итд.

Да не бисмо о томе на овој теми, отворио сам нову, која се бави посебно тиме (између осталог и компанијама Илона Маска), можеш и тамо овај пост да пренесеш.

Подели на овим сајтовима

Ово је тема за SpaceX. 

Је л тешко да се ископира - ево тада је SpaceX добио толико пара од минстарства за то и то?

• Не свиђа ми се 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

Ово је тема за SpaceX. 

Је л тешко да се ископира - ево тада је SpaceX добио толико пара од минстарства за то и то?

Малопре си ми рекао да оладим од ове теме, лупаш ми минусе безвезе, не цитираш ми постове а обраћаш се мени... Крајње некоректно и чудно понашање, посебно од тебе. 

Није никакав проблем да одговорим, али на теми која се тиче управо тога, пошто сам се потрудио да те испоштујем и отворим нову тему у секцији Економија, која ће да се бави само тиме. Горе сам линковао целу тему. И молио бих те пре тога да прочиташ први пост, и линкове које сам тамо поставио да не бисмо исте ствари понављали педесет пута, а после тога можемо да причамо о свему.

Ако те опет мрзи да читаш оно што сам поставио, нема проблема, не морамо више да причамо, али нећу овде више да пишем о томе, јер сам отворио нову тему да бих испоштовао и твоју жељу и ову тему. Као што више нећу да одговарам ако нисам цитиран, јер нема потребе ни за таквим понашањем.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Па одговори. Лепо сам те питао.

Хоћу. На теми која служи томе, пошто сам се потрудио да те испоштујем и манем се ове теме.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...