Jump to content

SpaceX vesti

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 147
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Пре него што почнемо са могуће-немогуће, да занемаримо то за тренутак - обратите пажњу само на предузетничко размишљање. Идеја је да се иста технологија употреби за транспорт локално на Земљи и интерпланетарно. Јер само масовност употребе може да омогући да технологија постане толико доступна и поуздана да би омогућила, на пример, насељавање Марса. Јер за то ће бити потребно да те летелице буду доступне, поуздане и масовно коришћене. За насељавање другог небеског тела биће потребно на стотине и хиљаде летова.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Цела презентација... какво време да будеш жив... :)

Иначе, мислим да имам веома добру идеју шта "BFR" значи... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Veoma uzbudljivo... obozavam ovakve stvari. Ne mogu da gledam video, ali sam geldao dosta raznorzanih dokumentaraca koji su prilicno ubedljivi po pitanju nekih veooooma tesko premostivih prepreka kod jedne ovakve misije... jel prica nesto elon o resavanju nekih od njih?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, Grizzly Adams рече

За насељавање другог небеског тела биће потребно на стотине и хиљаде летова.

U stvari, za tako nesto potreban je pre svega jedan znacajan pomak u samoj tehnologiji - hemijske rakete kakve sad imamo nisu podesne za daleka putovanja. Medjutim, na tim pitanjima se radi vec odavno, postoje mnoga zanimljiva resenja, ostaje da se, ako Bog da, vidi koje ce da preovlada.

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, cloudking рече

Veoma uzbudljivo... obozavam ovakve stvari. Ne mogu da gledam video, ali sam geldao dosta raznorzanih dokumentaraca koji su prilicno ubedljivi po pitanju nekih veooooma tesko premostivih prepreka kod jedne ovakve misije... jel prica nesto elon o resavanju nekih od njih?

Па не знам на шта конкретно мислиш. Он доста детаљно објашњава своју стратегију у оној презентацији.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, obi-wan рече

U stvari, za tako nesto potreban je pre svega jedan znacajan pomak u samoj tehnologiji - hemijske rakete kakve sad imamo nisu podesne za daleka putovanja.

Raptor is a family of cryogenic, methane-fueled rocket engines under development by SpaceX. The engines will be powered by densified liquid methane and liquid oxygen (LOX), rather than the RP-1 kerosene and LOX used in all previous Falcon 9 rockets which use Merlin 1C & D engines. The earliest concepts for Raptor considered liquid hydrogen (LH2) as fuel rather than methane.[2] The Raptor engine will have over three times the thrust of the Merlin 1D vacuum engine that powers the current Falcon 9 launch vehicle.

https://en.wikipedia.org/wiki/Raptor_(rocket_engine_family)

• Свиђа ми се 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Grizzly Adams рече

Raptor is a family of cryogenic, methane-fueled rocket engines under development by SpaceX. The engines will be powered by densified liquid methane and liquid oxygen (LOX), rather than the RP-1 kerosene and LOX used in all previous Falcon 9 rockets which use Merlin 1C & D engines. The earliest concepts for Raptor considered liquid hydrogen (LH2) as fuel rather than methane.[2] The Raptor engine will have over three times the thrust of the Merlin 1D vacuum engine that powers the current Falcon 9 launch vehicle.

https://en.wikipedia.org/wiki/Raptor_(rocket_engine_family)

Da, da, naravno, ali ima tu jos dosta da se radi na problemu. Ima jos neresenih poteskoca za dalek put, a svakako jeste vec ogroman napredak. Inace, ja to malo iz perspektive ponovnog iscitavanja Klarka (to radim ovih meseci, izmedju ostalog), ono sto on opisuje o tim pogonima u svojim knjigama prosto je neodoljivo, a opet jos kako naucno zasnovano.

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Невероватни светлосни спектакл изнад Лос Анђелеса – нису ванземаљци, већ „Спејс икс“

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Први лет "Тешког Сокола" планиран је за јануар 2018.

Ово је на рампи 39А која је недалеко од оне коцкасте зграде коју сам поставио на другој теми, иначе има велики историјски значај - одатле се летело на Месец и још пуно других битних летова. Сада је ту SpaceX, одмах преко пута је њихов хангар.

Пошто је у питању пробни лет и не шаље се ништа корисно, шеф је одлучио да пошаље један од својих Тесла Роудстер аутомобила... :smeh1:

Ако све прође како треба, ауто ће ући у орбиту око Сунца на удаљености слично као Марс и ту вероватно остати док је света & века... Јединствен начин да оставиш нешто иза себе... :)

• Свиђа ми се 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Једна занимљивост коју можда нисте знали - овај "облак" који се направи кад се ракета активира није "дим". То је у ствари водена пара. У тренутку када се покрену ракетни мотори из подигнуте цистерне која се види у другом делу снимка сручи се у ове канале испод ракете огромна количина воде. Има две функције - прва је очигледно хлађење, друга је да спречи "одбијање" разних предмета (камења итд.) са земље који би иначе ударили у дно ракете и оштетили је.

Испричали ми кад сам био тамо... ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...