Jump to content

О. Зоран Ђуровић: Осврт на књигу монаха Артемија против Владике Игнатија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Nije Moskva ni Njujork progonila Istocnu Crkvu,vec Rim.

Ali u tom istom Rimu ima pravoslavaca i sluzi se pravoslavna liturgija. I apostol Petar je pisao iz Vavilona pa gle cuda poslanica mu u kanonu NZ

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Rim je uvek progonio Hrišćane, a istorija dokazuje da su  Hrišćani uvek hrlili u epicentar progona :)

Mislite o tome.

Подели на овим сајтовима

Pa kakve veze ima progon Istočne Crkve od strane Rima sa Artemijem? 

Opet neka teorija zavere ili ne poznajete Avu Zorana, pa on isto razmišlja i u Rimu i u Smederevu, jednostavno je "nepopravljiv". Ajd što slika, pa da mu čovek oprosti i što piše al šta on ima da razmišlja svojom glavom eee to mi nije jasno? 

Uostalom troši vreme na čoveka koji je već zaboravljen, u početku malo talasali ali sad već, ko više i zna i pita šta radi i gde je Artemije?

Подели на овим сајтовима

Sto sam i sama napisala. Ali kao sto se neces pozivati na mati Borku kao na autoritet u pitanjima ikonologije samo zato sto joj na zidu visi 50 ikona, tako je pogresno citirati Motovilova sve i kad govori sustu istinu. Sta fali, recimo, istom tom sv. Pavlu?

Није добро поређење.Борка је прелесник и сваки њен доживљај самим тим није аутентичан и то знамо и осећамо док доживљај Мотовила је потпуно,потпуно аутентичан.Циљ хришћанског живота је једино и апсолутно задобијање Духа Светога.У време Светог Апостола Павла,било је многих који су памтили време његових прогона и нису имали поверења.Имали су сумњу али и поред те сумње и неверице,нико није могао да оспори аутентичност његовог личног доживљаја јављања Христа,његов преобраћај као ни да оспоре његову реч,беседе и његов живот хришћански,мученички.Аутентичност једног хришћанина проверавамо у Духу Светоме.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Pa kakve veze ima progon Istočne Crkve od strane Rima sa Artemijem? 

Opet neka teorija zavere ili ne poznajete Avu Zorana, pa on isto razmišlja i u Rimu i u Smederevu, jednostavno je "nepopravljiv". Ajd što slika, pa da mu čovek oprosti i što piše al šta on ima da razmišlja svojom glavom eee to mi nije jasno? 

Uostalom troši vreme na čoveka koji je već zaboravljen, u početku malo talasali ali sad već, ko više i zna i pita šta radi i gde je Artemije?

Црква и дан данас пита,где је и шта ради и зове га на покајање :) Сведоци смо тога.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Црква и дан данас пита,где је и шта ради и зове га на покајање :) Сведоци смо тога.

Било би сасвим ван наше духовности , да га одбацимо као што он одбацује инославне.

Што се тиче монаха Артемија , речено је све што се има рећи, тако да те теме више и не покрећемо на сајту.

Одгледао сам клип са промоције ове књиге, свако ко је имало упућен у нашу теологију јасно види да је прича више него шупља.

Подели на овим сајтовима

Није добро поређење.Борка је прелесник и сваки њен доживљај самим тим није аутентичан и то знамо и осећамо док доживљај Мотовила је потпуно,потпуно аутентичан.

I Motovilov je bio tesko prelascen (danasnjim jezikom neki ga nazivaju sizofrenicarem paranoidalnog tipa; pisao je o sebi da bi postao veci od Vasilija Velikog samo da se zamonasi i obavezno bi bio patrijarh itd). A to sto je imao lucida momenta, kao skoro svaki ludak, ne znam koliko ga kvalifikuje da se njegova svedocanstva navode u teoloskim raspravama kao relevantna. Jeste, formulacija je potpuno pravoslavna, ali blam je navoditi je iz pera takve osobe. Je l' tako tesko naci nekog nekompromitovanog da kaze istu tu istinu?

Подели на овим сајтовима

Епископ Игњатије:

Циљ хришћанства није испуњавање заповести Божјих и чување моралног

закона.

(1

-

03)

4

Ни мени у страту ово није било јасно, али без труда и не може да буде јасно.

Много тога сам морао да прочитам, послушам, погледам да би схватио на прави начин шта је владика желео да  каже :)

Подели на овим сајтовима

Много тога сам морао да прочитам, послушам, погледам да би схватио на прави начин шта је владика желео да  каже

a šta je hteo ovim da kaže? Milslim - imam i ja svoju verziju al aj da čujem tvoju, pa da uporedimo

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Епископ Игњатије:
Циљ хришћанства није испуњавање заповести Божјих и чување моралног
закона.
(1
-
03)
4

Много тога сам морао да прочитам, послушам, погледам да би схватио на прави начин шта је владика желео да  каже :)

Da, to je samo sredstvo.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Da, to je samo sredstvo.

mislim da nije sredstvo već više faza, prolazno stanje napredovanja u Duhu čije trajanje zavisi od slobode koju imamo prema Duhu, tačnije - od slobode kojom nas je Duh blagoizvoleo darivati. To sve nam je potrebno da bismo jednog trenutka mogli da ga zaboravimo... ako me razumete : )

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...