Драгана. Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Овако... ја бих да напишем коју о животу у иностранству.... Многи људи мисле, јао лако је нама, нама овдје цвјетају руже... Е, па, знате, гдје има и ружа има и трња... Не тече ни овдје мед и млијеко... Не кажем ја да је овдје живот гори и тежи, али није најбољи.. Овдје кад се ради, ради се, пуном паром, гас, гас, гас... Нема заје*авања, као код нас... Стандард живота је скуп.. Станови су од 1000 франака ( минимум ), па до ихахај... Здравствено је скупо, све је овдје скупо... Посла има, али има и много људи на социјали, неће људи да раде... Многи питају '' Па ако више волиш РС, што се не вратиш''. Из простог разлога, не могу. Овдје и живи муж, ради и студира... Natalija28 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Nema potrebe da se uvija u oblande. Naravno da nigdje nepostoji zemlja Dembelija, i da ne mozes vatati zjale, a imati pare kako su ljudi na ovim prostorima navikli, i da se plata mora zaraditi, ali zivot na zapadu je puno bolji sto se tice zivotnog standarda, sigurnosti u poslu, zdravstvene zastite, obrazovanja, kvaliteta zivljenja pa i potrosacke korpe, bar kad gledas prosjek ljudi. Neko moze biti sretan i u Moldaviji, to je stvar individue. Svajcarci bar ne bi trebali biti prvi koji ce nesto reci jer plate su u Svajcarskoj odlicne, i potrosacka korpa se relativno lako napuni i jos ostane viska. Onaj ko zivi tamo, ne treba da se izgovara, joj vratio bi se ali ne mogu....ne, treba da kaze ne bih se vratio jer mi je bolje. Netreba se nikome pravdati, vec reci onako kako jeste . Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Види, систер, где год да одеш биће ствари које ће ти се свидети и оних које неће. Ако се концентришеш на оне које ти се не свиђају, има да тапкаш у месту и да себи једеш џигерицу. Из тога се врло тешко извлачи. Ми људи смо изразито чудна бића. Може све да нам буде потаман и само негде да шкрипи, ми смо у стању да се толико фиксирамо на тај мали шкрипући део да око нас израсте полупровидна чаура и кад гледамо кроз њу, све нам изгледа лоше и изобличено, па чак и оно што је објективно добро. Било би добро када би сама могла да се запослиш или да упишеш нешто. И покушај да нађеш пријатеље (не морају то да буду нека дубока пријатељства, довољно је и необавезно дружење) било међу домороцима, било међу странцима из других земаља. То много помаже, најгоре је затварање у гастарбајтерске гетое. Не кажем да је код тебе таква ситуација, али сам лично видео то код исељеника са разних страна света. А то да ли је боље овде или тамо је питање на кога свака индивидуа мора себи да одговори кад сабере хиљаду фактора, што објективних, што субјективних. По мени је боље барем триста пута на западу у скоро сваком смислу, али то сам само ја. Natalija28, verum est in beer, Ђорђе Р and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Мај 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Пази.. у Швајцарској је минимална плата 3,500 франака.. Стан 1200+ режије (200), затим здравствено осигурање око 400 франака, да купиш нпр. хљеб, паштету и јогурт, 10 франака, отприлике ( * 3) ,, плус некада ужина, плус што некад хоћеш да се почастиш, месом, вином, вечерицом неком, и сл. оде око 1000 франака мјесечно ( мање-више), онда ауто (200-300) на гориво, плус карта до града и назад 10 франака, и ђе плата, нема платеее . Наравно, доктори и остала господа имају плате од 12 000 до 50 000 мјесечно, и њима јесте лако, лагодан живот, али нама смртницима није баш.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иоанна Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 " Хорошо там,где нас нет " Ђорђе Р, Лидија Миленковић and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Srbi uvek pitaju jednu idiotsko pitanje, ko im je šta dao? onda se nastavljaju, Tito nam je dao! Time samo pokazuju koliko su jeftini, primitivni i lenji. Zašto bi ti bilo ko bilo šta dao? Mene bi bilo sramota da mi neko nešto daje i ne znam zaista u čemu je problem sa Srbima i sa radom. Ceo život, od 8 osnovne radim najteže fizičke poslove, poslove gde česti rizikujem i život, plaćen sam više nego mizerno a radni dan mi je 12 sati i to noću. Nemam dana radnog staža a godine su iza mene. Ovaj "nebeski" narod poprilično mi je počeo ići na živce i zato nemam nikakvu želju da ovde živim ali takodje ne želim da odem u neku stranu zemlju pa da se ponašam kako se ponašaju ovi naši "nebeski". Odmah iskorištavaju sistem i socijalni status države na najbezobrazniji način, nepoštujući vekove marljivog i poštenog rada koji je neki narod uložio da stvori takvu državu. Ne bi sebi dozvolio da kad se vratim u ovo živo blato puno kostura da pljujem po državi koja mi je dala nešto što u ovoj "nebeskoj" nikada nisam imao. Imam neku familiju koja je ceo vek provela u Australiji, pa kad su se vratili pričaju kako je to djavolja zemlja, a ta "djavolja zemlja" im je kupila kuće, kafiće i omogućila njihovom sinu da menja najskuplje motore i šeta manekenke. Oduzeo bi im svaki australisjski dolar koji su ikada zaradili i trajno zabranio izlazak iz "nebeske " zemlje kao što bi deportovao svakog ko kudi onu zemlju u kojoj ima bar da jede, jer su mnogi zbog gladi pobegli iz ovog "neba"... Justin Waters, Grizzly Adams, Зорица Бубало and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Пази.. у Швајцарској је минимална плата 3,500 франака.. Стан 1200+ режије (200), затим здравствено осигурање око 400 франака, да купиш нпр. хљеб, паштету и јогурт, 10 франака, отприлике ( * 3) ,, плус некада ужина, плус што некад хоћеш да се почастиш, месом, вином, вечерицом неком, и сл. оде око 1000 франака мјесечно ( мање-више), онда ауто (200-300) на гориво, плус карта до града и назад 10 франака, и ђе плата, нема платеее . Наравно, доктори и остала господа имају плате од 12 000 до 50 000 мјесечно, и њима јесте лако, лагодан живот, али нама смртницима није баш.. А може да се каже и овако: ”Фала ти Боже што имам кров над главом, што имам да једем и да се лечим, што имам ауто...” Овде је велики знак питања већ код ставке 2... И да, замисли још кад се и ти запослиш, па будете имали 7000 франака. Natalija28, Рада., Зорица Бубало and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Наравно, доктори и остала господа имају плате од 12 000 до 50 000 мјесечно, и њима јесте лако, лагодан живот, али нама смртницима није баш.. Za razliku od vas smrtnika, doktori su studirali minimum 10 godina, i to pod uslovom da nisu ništa okinuli...i treba da imaju tolike plate. Жика је реаговао/ла на ово 1 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 доктори и остала господа имају плате од 12 000 до 50 000 мјесечно, и њима јесте лако, лагодан живот, али нама смртницима није баш.. Srećom si se udala za budućeg doktora Nikom nije lako pa ni tim doktorima, da je lako postati i ostati doktor ne bi to bilo toliko plaćeno, sve ima svoju cenu, sve ima i negativnu i pozitivnu stranu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Пази.. у Швајцарској је минимална плата 3,500 франака.. Стан 1200+ режије (200), затим здравствено осигурање око 400 франака, да купиш нпр. хљеб, паштету и јогурт, 10 франака, отприлике ( * 3) ,, плус некада ужина, плус што некад хоћеш да се почастиш, месом, вином, вечерицом неком, и сл. оде око 1000 франака мјесечно ( мање-више), онда ауто (200-300) на гориво, плус карта до града и назад 10 франака, и ђе плата, нема платеее . Наравно, доктори и остала господа имају плате од 12 000 до 50 000 мјесечно, и њима јесте лако, лагодан живот, али нама смртницима није баш.. Pa to je minimalna plata, ali mnogo ih vise zivi na malo vecoj plati. Ali sta hoces vise, da imas za luksuz na minimalnoj plati? Dobro je sto mozes da zivis na mininalnoj plati, da se i pocastis ponekad i da imas kola. Kod nas minimalna plata ode samo na kiriju.... No pocev od srednje strucne spreme, pa da visoke i jos vise, mnogo ljudi zivi odlicno, u poredjenju sa njihovim obrazovnim ekvivalentima na nasim prostorima. Зорица Бубало је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Мај 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Ја нигдје нисам рекла да ја грдим земљу у којој живим, наравно, боље ми је у Берну, него у Бијељини, само кажем да ни овјде '' не падају паре са неба'', како многи људи мисле да је овдје све фантастично. Овдје мора да се ради много, брзим темпом, а не да се дигну ноге на астал, пије виски, и да имаш све што ти треба, без да прстом мрднеш.. поента је, да није све тако дивно, као што изгледа. Ђорђе Р and Natalija28 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана. Написано Мај 28, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 А може да се каже и овако: ”Фала ти Боже што имам кров над главом, што имам да једем и да се лечим, што имам ауто...” Овде је велики знак питања већ код ставке 2... И да, замисли још кад се и ти запослиш, па будете имали 7000 франака. Па има тога и код нас, у РС, нису баш ни они ни гладни ни жедни, већ неће да раде.. Да, јесте, али самим тим се наши рачуни и остало удвостручује, плус додатни трошкови. и ја не могу да се запослим нигдје гдје је плаћеније, јер имам гимназију, тако да ми још коју годину остаје посао на сатницу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Па има тога и код нас, у РС, нису баш ни они ни гладни ни жедни, већ неће да раде.. Да, јесте, али самим тим се наши рачуни и остало удвостручује, плус додатни трошкови. и ја не могу да се запослим нигдје гдје је плаћеније, јер имам гимназију, тако да ми још коју годину остаје посао на сатницу. Онда учи језик и уписуј факс. Или изучи нешто самостално, шта год ти више годи. Немој да будеш као ти из РС што неће да раде. verum est in beer, Рада., Зорица Бубало and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Ја нигдје нисам рекла да ја грдим земљу у којој живим, наравно, боље ми је у Берну, него у Бијељини, само кажем да ни овјде '' не падају паре са неба'', како многи људи мисле да је овдје све фантастично. Овдје мора да се ради много, брзим темпом, а не да се дигну ноге на астал, пије виски, и да имаш све што ти треба, без да прстом мрднеш.. поента је, да није све тако дивно, као што изгледа. Hvala Bogu da je tako. Oni ne dizu noge na astal i imaju takvu drzavu kakvu imaju, mi punimo kafice svaki dan i imamo takvu drzavu kakvu imamo, svakome prema njegovim djelima. obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 28, 2014 Пријави Подели Написано Мај 28, 2014 Има код нас тај неки "гаст`рбајтерски синдром" где људи очекују да им се прича како "нигде није лако" па им је ваљда тако лакше да оправдају своју лењост и некултуру... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука