Jump to content

Bozanić: Ništa ne može zaustaviti kanonizaciju Stepinca

Оцени ову тему


Препоручена порука

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić danas je na svečanoj uskršnjoj misi izjavio da "niko i ništa" ne može zaustaviti proglašenje Alojzija Stepinca katoličkim svecem

 
hrva_620x0.jpg

Josip Bozanić


ZAGREB - Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić danas je na svečanoj uskršnjoj misi izjavio da "niko i ništa" ne može zaustaviti proglašenje Alojzija Stepinca katoličkim svecem.

 

Bozanić je na misi u Zagrebačkoj katedrali rekao da su "protivnici hrišćanstva" decenijama pokušavali da zatru i sam pomen imena kardinala Alojzija Stepinca, ali da niko i ništa ne može zaustaviti Crkvu na putu ka njegovoj kanonizaciji.

Zagrebački "Jutarnji list" piše, pozivajući se na izvore iz Vatikana, da će kontroverzni hrvatski kardinal Stepinac, koji ima status blaženog, biti uskoro u Rimu proglašen za sveca, ali će to verovatno biti tek na jesen, a ne u maju kako se bilo ocekivalo.

Stepinac je posle Drugog svetskog rata osuđen, između ostalog, zbog saradnje sa vrhom ustaške države. Umro je 1960. godine u kućnom pritvoru. Hrvatska istoriografija sada Stepinca dominantno prikazuje u pozitivnom svetlu, kao pravednika i žrtvu istorijskih okolnosti.

Bozanić je na uskršnjoj misi, takođe, ocenio da sistematsko unižavanje žrtve "hrvatskih branitelja" u poslednje vreme svedoči o tome da se u njima krije "nesaglediv potencijal" za izlazak Hrvatske iz krize, prenela je Hina.

"Šta nam strah od branitelja, koji su krvlju gradili Domovinu, govori o stvarnoj moći postojećih struktura?", upitao je on.

Govoreći o papi Jovanu Pavlu II, koji zajedno s Jovanom XXIII treba da bude kanonizovan, Bozanić je rekao da je on svoju neskrivenu bliskost sa Hrvatima dokazao u čak tri posete Hrvatskoj.

"U presudnim vremenima učinio je mnogo za našu nacionalnu samostalnost i međunarodno priznanje, te nam je zato postao više od prijatelja, postao je papa hrvatske nade", rekao je kardinal Bozanić.

Papa Jovan Pavle Drugi je, u oktobru 1998. godine, Stepinca proglasio blaženim.

 

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:488128-Bozanic-Nista-ne-moze-zaustaviti-kanonizaciju-Stepinca

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Тотално друга вера.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Loš potez veoma, al dobro , loši potezi su se srodili sa KC

 

pa sad imajy i dobrih poteza , nemoj generalizovati. Loš potez, ali i sam patrijarh je rekao da to neće ygroziti odnose SPC i Vatikana, a da podsetim i na izjavy jednog  episkopa da je Stepincy dat preveliki značaj.

NEKA BES I GORČINA UTIHNU , TAMO GDE JE NEMA , NEKA ZAVLADA HARMONIJA, BUDIMO U MIRU SVI

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Po tome što im je ovo pitanje prioritet vidi se mentalitet i vera pojedinih katolika i njihovih poglavara...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.


 


0526200500.jpg


Link to comment
Подели на овим сајтовима

Свети Јован Кронштатски

РЕЧ О КАТОЛИЦИМА

(19. октобар 1829. – 20. децембар 1908.)

 

Истините речи нашег Спаситеља Исуса Христа - “Kоји није са мном, против мене је“ (Мт 12,30). Католици, лутерани и протестанти су отпали од Цркве христове – они нису уз нас, нису у једноумљу са нама, у завади су са нама, терају нас у смрт, малтретирају нас и сваком погледу због вере наше, исмејавају и њу и нас и чине нам свакојаке пакости, нарочито у њиховим центрима; јавно наступају против Христа и Цркве Његове, не поштују Животворни Крст, иконе, свете мошти, не уважавају постове и свете догме спасоносне вере. Они нису уз нас, него су против нас и против Христа. Обрати их Господе ка истинској Цркви Твојој и спаси их.

 

Жалац католичке гордости и лажљивости је у догматима, у управљању и моралу – поглаварству папе, непостојећем и неправилном схватању речи Спаситеља: „Ти си Петар и на овоме камену сазидаћу цркву своју, и врата паклена неће је надвладати“ (Мт 16,18). Сви Свети Оци првих и последњих векова признају, па чак и Православне папе, да се под каменом темељцем подразумева сам Господ Исус Христос: „а стијена бјеше Христос“ (1 Кор 10,4). Као најбољи и најочигледнији доказ, позовимо се на речи са сличним садржајем, из Јеванђеља по Јовану: „развалите цркву ову“ (Јн 2,19), где се под Црквом подразумева нерукотворени храм Тела Господњег (Јн 2,21), а не јерусалимски храм, како би се могло разумети по редоследу речи. Под црквом је Господ подразумевао само пречисто Тело Своје, па се и под каменом темељцем мора подразумевати сам Христос, а не Апостол Петар, или његов наследник. То је очигледно. А папе су у својим главама уобразиле да су глава Цркве и њен камен темељац, па чак и да су намесници Христови, што је апсурдно и неосновано. Отуда потичу све самохвале римских папа и дуготрајне претензије на поглаварство и самовољно управљање целом васељенском Црквом. Створили су у својој папској цркви разне трикове и лажне догмате, који воде ка погрешној вери и животу. То је у потпуности јеретичка “црква”.

 

 

Где је та јабука, тј. језгро раздора и мржње католичке цркве према Православној? Оно је у преувеличном мишљењу папе о себи, у наводном преимућству над епископима и источним Православним јерарсима, у великој гордости, у погрешном тумачењу речи Господњих, изречених Апостолу Петру: „Ти си Петар и на овоме камену..“ (Мт 16,18). Камен је Христос а не Петар који Га се три пута одрекао, па макар и исправивши то одбацивање апостолства својим покајничким сузама.

 

Мисао која се залегла у главама папа и католика, да је Господ на Петру саздао Цркву а не на самом Себи, и тумачење да је папа наследник Петра, глава Цркве и намесник Христов, поставила је све наопачке у католичкој цркви. Они су, по њиховом мишљењу, намесници Христови са неограниченом влашћу и превлашћу над целом Црквом Христовом, судије свим епископима, зачетници и тумачи догми, са правом да мењају у Цркви и саме Свете Тајне по властитом нахођењу, да канонизују светитеље којих немају, да [на Причешћу] ускраћују народу Крв Христову, да прскањем крштавају младенце не погружавајући их у воду, итд.

 

Општење католичке цркве са Небеском Црквом је за жаљење, хладно, кратко, беживотно, другачије од оног у Православној Цркви, у коме је оно живо, мудро, одише пуноћом, искрено, смерно. Свуда и свуда је папа и папа, њему се одају све почасти а не Светима, који су умањени, сакривени, склоњени у мрак осим можда за повремено показивање вернима или туристима. Отпусти на богослужењу у католичкој цркви су немарни, хладни – „ita missa est“, што значи „идите, миса је завршена“. А код нас у Православној Цркви, како су само смерни, скромни, пуни наде у Христа возгласи: „Христос, истинити Бог наш, молитвама Пречисте Своје Матере… и свих Светих да нас помилује и спасе, као благ и човекољубив“. Папа [тврди да] располаже судбом небеске и земаљске Цркве, располаже заслугама светих по властитој вољи: уводи и изводи из чистилишта, дели индулгенције својим верним. Било би смешно, да није крајње несретно и погубно. И како то не примећују саме папе, кардинали, јерарси, свештеници и језуити? Јер је по свом карактеру, католичка вера плитка. Све је продано, све је под своју власт узео папа, сво спасење католика.

 

Због тога у католика данас нема Православних светих, а има само фабрикација, сачињених по папској вољи. А Православна Црква, као врт едемски, постављена је на светима. Шта мислите, у Апокалипси Св. Јована Богослова, за коју Цркву се каже: „избљуваћу те из уста својијех“ (Отк 3,16)? Ја мислим за католичку и протестантску. Погледајте шта су папе урадиле од вере Христове Православне. Какве глупости. Ко је папа? Идол, не Христос, као што су му јавно говорили служитељи: „ти си намесник Христа“.

"Простимо људима да Бог нама прости, сви смо ми на земљи привремени гости."

А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала сво ју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин.

Свети Владика Николај Велимировић

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Sto se mene licno tice neka i samog lucifera ponovo vrate medju andjele u svojim knjigama i svojim ucenjima. Samo neka nase svete knjige i nase ucenje neka nediraju. Istoriju i istinu nikada nece moci da promene i da sa njom manipulisu, probali su vise puta ali nije im poslo za rukom pa nece ni ovaj put.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

pa već su dirali 

 

Ali neka nediraju vise. Neka nas ovakvi kakvi jesmo, sebi smo dobri. A mi kao narod cemo se dozvati vise pameti da prestanemo da trcimo za koje kakvima i da bracom zovemo one koji nam nikad nisu bili rod.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ali neka nediraju vise. Neka nas ovakvi kakvi jesmo, sebi smo dobri. A mi kao narod cemo se dozvati vise pameti da prestanemo da trcimo za koje kakvima i da bracom zovemo one koji nam nikad nisu bili rod.

Pa, mi to sad pokušavamo ispraviti ali to neki mnogo"pametni" i "učeni" zovu novotarijama.

Druga stvar, ne radimo mi nešto kao narod već kao Crkva a to podrazumeva da svedočimo svoju veru svima, a svako ima pravo da dira, čačka, pokušava ali neka, spoljašnji napadi nas jačaju,ovi unutrašnji nas slabe...

Kako Hrišćanin može sebi biti dobar?Tto je samodovljstvo, čist egoizam, koncetrisan i spakovan u male bočice , zakopan talanat... nemoj tako sudiće ti Gospod...

Kako nam nisu bili rod?

Izuči malo istoriju Crkve 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Pa, mi to sad pokušavamo ispraviti ali to neki mnogo"pametni" i "učeni" zovu novotarijama.

Druga stvar, ne radimo mi nešto kao narod već kao Crkva a to podrazumeva da svedočimo svoju veru svima, a svako ima pravo da dira, čačka, pokušava ali neka, spoljašnji napadi nas jačaju,ovi unutrašnji nas slabe...

Kako Hrišćanin može sebi biti dobar?Tto je samodovljstvo, čist egoizam, koncetrisan i spakovan u male bočice , zakopan talanat... nemoj tako sudiće ti Gospod...

Kako nam nisu bili rod?

Izuči malo istoriju Crkve 

 

 

Niste me razumeli. Ja nisam pricao o nasoj Crkvi vec o nasem narodu nisam mislio na nas kao Hriscane vec kao Srbe. Dobro tu jesam pogresio, priznajem da sam ja na prvom mestu Hriscanin i da treba da mislim kao Hriscanin, ali ponela me emocija, tako da priznajem gresku. Jesmo mi bili rod, ali davno je to bilo i sa previse krvi su se te rodbinske veze sprale. Bar po mom misljenju.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Ne znam brate, ovo je sajt pravoslavnog hrišćanstva a ne nacionalistički, mi ovde iznosimo pravoslavne stavove

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...