Jump to content

Слобода у хришћанству

Препоручена порука

Уцена?Дуго,веома дуго сам размишљао о овоме.Е сад,зашто уцена?Христос нам је рекао,поручио...Ево ја ти дајем овакав начин живота а ти ако мислиш да можеш боље изволте.Самим тим,изабрао си начин којим прислужујеш оном нечастивом.Наравно,није те Христос натерао на то,сам си се одлучио на то.Толико о томе.Па наравно да ако се покајем,могу да се надам,у супротном...

Подели на овим сајтовима

Pogrešna ti je perspektiva.

Jedina ispravna perspektiva je eshatološka.

Ne znam možda se samo ne razumemo...

Nedeljiv od Boga po prirodi je samo Bogočovek u svoje dve prirode, neslivene.

Čovek postaje i počinje da živi u Bogu tek nakon Spasiteljeve blagodati i obećanja večnog uzajamnog odnosa.

Možeš li  u dve tri rečenice o prirodi (suštini) ?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ne znam možda se samo ne razumemo...

Nedeljiv od Boga po prirodi je samo Bogočovek u svoje dve prirode, neslivene.

Čovek postaje i počinje da živi u Bogu tek nakon Spasiteljeve blagodati i obećanja večnog uzajamnog odnosa.

Možeš li  u dve tri rečenice o prirodi (suštini) ?

Bogočovjek je bio u ovom svijetu, i bio je čovjek i bio je Bog. Ne negdje drugo, ne preko neke mobilne mreže koju mi nemamo,

nego je u ovom svijetu bio čovjek kao i mi i bio je jedno sa Ocem.

Treba li više od ovoga?

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

nego je u ovom svijetu bio čovjek kao i mi i bio je jedno sa Ocem.

Ma da ali pričamo o prirodi.

Ti mi kažeš da je čovek nedeljiv od Boga po prirodi a ne po blagodati ili te ja sad nepotrebno mučim jer ne razumem? 

Da dopunim, Bog je svedržitelj i svi smo pod Njegovom vlašću. Bog je naravno svuda i sve ispunjava.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Превише си поједноставио. Прво оснујеш своју заједницу тако што одабереш своје иконе у људском облику које имају власт да одреде која те љуби, а која не и који ту власт преносе на оне које они одаберу и тако до века. Свака двојка те може само са њима и кроз њих љубити. Те иконе онда донесу гомилу правила о љубљењу тебе у заједници са њима. Такође одреде тачно какво си ти дрво. У међувремену се појаве неке цуре које мисле да једна од твоје три гране има један, а не два листа. Те девојке се онда избацују из заједнице твојих љубитељки. А они који су их избацили се морају поштовати, без обзира на крајње контроверзне карактеристике њихових личности, јер Дрвце не гледа ко је какав (али је зато гледало да избачене девојке тачно преброје листове). Ова прича има много страна и мене мрзи да је пишем. Многа поглавља су већ исписана по овом форуму и којекуда другде. Углавном, на крају, које све то неће баш на тај начин, "sad se gorko kaju i skrgucu zubima i prolaze kroz pakao... jer su zasluzile to!"

Realno, kad se toliki PR naspinuje, svakakve se ljubiteljke sjate, tako da je dobro dimam zajednicu koja ce da me stiti od kojekakvih i njima slicnih. Dokle god me ti moji ne guse, nek izbacuju koga hoce i kako hoce, da mi je stalo da to uredjujem sam bih se potrudio da to resim, ionako su napricali da sam svemoguc, za mene je bukvalno nikakav napor da sve isteram na cistac, nego necu.

Jedna uzelna i neku kintu sto me ostavila, ali se posle obesila.

Да није страдао на крсту, да ли би био жртва и Спаситељ да је умро природном смрћу у старости од 100 лета, па онда васкрсао?

Zamisli da se javio u telu gluvonemog, malformicnog i tesko retardiranog coveka i da je mogao samo neartikulisane krike da ispusta. To je alternativna istorija koja moze da ima zanimljive meandre... Mozda bi telepatski komunicirao sa svim ljudima i celokupnom tvorevinom, tjah...

Slusao sam oca Timoteja kada je govorio o tome da ce se,po njemu i neki ateisti spasiti.

Zasto?!

Zato sto postoje ljudi koji su za svoga zivota jednostavno nesvesno sluzili Bogu i ljudima,iako su se deklarisali kao nevernici.

Bezgranicna ljubav koja ce se u vecnosti izliti na sve ljude njima nece biti nesto strano i odbojno,zbog toga sto su oni sa tom ljubavlju vec "saradjivali"...

Svi dobri igraci Zvezde su nedeklarisani Partizanovci. I obratno. Otac Timotej je samo dobri ateista koji se deklarise kao vernik koji voli da se oblaci u retro haljine. :pivo:

То је опет погрешна интерпретација... Не ради се о томе да нас Бог "приморава" да ступимо у заједницу, него је Космос у коме живимо његово дело, ништа не постоји без њега, нити било шта постоји ван њега. Као да кажеш да вода "приморава" рибе на заједницу или ваздух животиње.

Svaki dobar delfin je, u stvari, riba.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

зар нема монаха и уопште људи који се моле за све који су икад постојали? уреду, све и да узмемо да се молимо за неког јер Бог хоће тог неког да спасе, опет не видим разлог зашто је та молитва ту. Редослед би ишао овако : Бог жели неког да спасе - Бог учини да се ми молимо за тог неког - Бог спасе тог неког. Чему други корак? 

Молитвом за другог ми показујемо своју љубав према њему.

Подели на овим сајтовима

Ne iskljucujem mogucnost da ga Bog odrzava na neki drugi nacin u postojanju, ali to svakako nije eshatoloska zajednica. Barem tako kaze Predanje. I time se opet vracamo na pitanje zasto nas Bog primorava da stupimo u tu zajednicu sa njim...

Есхатолошка заједница не може наступити пре смрти коју сви морамо кушати, а тек онда можемо говорити о потпуној заједници са Богом. Заједница је сада у предукусу Христос је рекао у  својој проповеди да је дошло Царство Божије ако он речју изгони демоне.

Дух Свети се помиње као дух утешитељ, још смо у времену борбе, искушења и страдања од стране кнеза овога света а Дух нам се даје за утеху а у будућем веку ће прославити верне.. Многи пренаглашавају у еклисиологији да је црква икона Царства Божијег занемарујући други аспект да је још увек могућа промена и пад тј. одступање од цркве. Велики Игњатије Антиохијски који пише о Цркви као икони увек супротставља томе могућност пада и страхује да не узрасте какво семе зла и удаљи нас од љубави Христове, из чега се види да говори само о предукусу са могућношћу пада а многи тај део изостављају, или једноставно не говоре о њему а некада нам је то много потребније.

Не разумем како мислиш да нас Бог приморава на заједницу, па није ли он многима кроз своје приче рекао ,, заиста вас не познајем, идите од мене ви који чините безакоње,,( сети се пет мудрих и пет лудих девојака) и није ли у причи о свадби царевог сина избацио оне без свадбеног руха, итд..

Подели на овим сајтовима

Zamisli da se javio u telu gluvonemog, malformicnog i tesko retardiranog coveka i da je mogao samo neartikulisane krike da ispusta.

У телима таквих се он свагда јавља, само једном је дошао у оригиналном издању. Није ли он рекао ,, кад једном од ових малих не дадосте, Мени не дадосте,,

Подели на овим сајтовима

Молитвом за другог ми показујемо своју љубав према њему.

Да ли показујемо само љубав или му заиста помажемо? Ако ти желиш да преместиш неку тешку ствар од рецимо 200кг и замолиш ме за помоћ, заједно можда и успемо јер имамо добру вољу а и више снаге. Нити ти можеш сам то да урадиш нити ја да ти помогнем ако ти не желиш да се потрудиш заједно са мном. Тако мислим и молитва ако неко жели и труди се а не може сам сигурно ће имати ефекта ако се још неко молитвом потруди за њега.

Подели на овим сајтовима

Драшко, on 17 Apr 2014 - 19:35, каже: Одох да се бојим и да се не бојим :)

Ja se uopšte ne bojim. To nije dobro.

Ja ništa ne razumem, to nije dobro.

Ja želim sve da razumem,a ni to nije dobro.

Ja ponekad pomislim da sam toliko glupa da nema potrebe da mislim,jer "mogu stići smo kudgod u blizinu"

Ja ponekad pomislim da je sve uzaludno,kad ćemo svi da umremo.Gledam ljude,gledam sebe. Kad jednog dana svi lepo umremo,ništa neće biti važno,a pošto ćemo svi da umremo,automatski ništa nije važno osmim Boga,a Boga ne mogu da shvatim,a meni je potrebno da shvatim,jer ne želim da se ponašam krajnje glupo,a opet znam da Ga ima,i opet ne znam.....šta sa tim znanjem...tj osećanjem.

I tako vreme prolazi ,"na raskrsnici života,kad ono kružni tok"....i gubljenje vremena.

:351780:

Подели на овим сајтовима

Veoma izazovna tema na koju nije lako odgovoriti. Drago mi je da ste je otvorili. Diskusija koju procitah mi je veoma interesantna.

Negde sam procitala da se covek na sve moze naterati ali na ljubav ne moze! Po meni, isto je i sa verom. Dzaba pretnje, prisile, ucene, moljakanja... il volis ili ne volis, ili verujes ili ne verujes! Sloboda je u tome da kod coveka to stanje moze da se menja! Nema prisile od Svevisnjeg. A moglo je biti da je Bog drugaciji, da je odlucio da tako bude. Ali nije. Dao nam slobodu iz ljubavi prema nama da ga volimo ili ne.  A pritom nam se i pokazao ko je i kakav je. Isus Hristos. Ako ti se dopadne Hristos i zavolis ga onda covek krece na jedno specificno, dinamicno putesestvije, duboko intimno i idiosinkraticno. Putesestvije na kome se dogadja odnos dve licnosti: Bogocoveka i coveka, koji se automatski siri na odnos svega sto je Bog stvorio i coveka. Situacija se, dakle, komplikuje. Verujem da je u Raju bilo jednostavnije! :)

Verujem da je covek u svojoj slobodi "pozvan" da se odredi u ovom odnosu. Blago onima kojima je to odredjenje trajno i nepokolebljivo u pozitivnom smislu. Verujem da je za vecinu ipak to dinamicno, a samim tim i promenjivo stanje. U tom odnosu mislim da Bog pripomaze onoliko koliko coveku treba i/ili koliko ovaj trazi.

Bogu hvala da postoji Crkva. Zasto? Zato sto verujem da je Liturgija jedno sigurno, pa ako hocete i bezbedno "mesto" sastanka sa Bogom. Ne tvrdim da drugih nema! I zato sto su u Crkvi nagomilana iskustva nasih prethodnika kojima se mozemo potpomoci na nasem putesestviju. Naglasavam licno, intimno, idiosinkraticno iskustvo odnosa sa Bogom i njegovom tvorevinom. Svako prema svojoj meri koja takodje vremenom moze da se menja. 

Iskreno, nemam pojma ko ce se spasiti a ko nece i kako. Bozije promisli mi nisu poznate. Mogu samo da zamisljam kako izgleda spasenje ili "nespasenje"  na osnovu onoga sto su pisali Sveti Oci, sto je zapisano u Svetom Pismu, dakle na osnovu iskustava pohranjenih u Crkvi. A ta iskustva su raznolika i opet ce covek po svojoj meri uzeti od onoga sto mu se nudi. Neko ce da bude "liberalniji" neko ce da bude "stroziji", "rigidniji". Ja to negde mogu da razumem. Razliciti su putevi "spasenja". 

Sto je vise ljubavi to je covek spremniji na ogranicavanje svoje slobode zarad drugoga, na zrtvu. Iskrena zrtva se moze posmatrati kao mera ljubavi, ali iz slobode a ne iz prinude. U toj situaciji nema ucene i ne sme da bude jer vodi u laz i licemerstvo, samozavaravanje. Ljubav i zrtva iz slobode a ne iz ucene i prisile! To je Hristos posvedocio svojim stradanjem na koje nije bio primoran.

"Обратио си плач мој у игру мени,

растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12)

Подели на овим сајтовима

У телима таквих се он свагда јавља, само једном је дошао у оригиналном издању. Није ли он рекао ,, кад једном од ових малих не дадосте, Мени не дадосте,,

Tradicionalno, u telima takvih je demon, a ne bog. Ona stara da je u zdravom telu zdrav duh nije koriscena za popularizaciju sporta, nego za iskazivanje uverenja da se duh manifestuje u telu, pa je tako (zdravo) telo posledica (zdravog) duha. Nema nakazno deformisanih i retardiranih bogova ni u jednoj religiji.

Akcenat u mojoj predstavi je trebalo da bude na nemogucnosti govora i u uspostavljanju komunikacije sa kompletnom tvorevinom tako da svi mogu da utvrde da im je saopstena ista prica bez posrednika i igre gluvih telefona. Dakle, sve sam obrnuo, nakazno telo i direktna komunikacija bez provajdera.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...