Sherlock H. Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 Bog je Svedržitelj, koji sve drži u postojanju. Mimo Boga ne može ništa postojati. A kako mi sada postojimo, kad nismo u zajednici sa Bogom? Kako celokupna tvorevina postoji ko zna koliko vremena od stvaranja i pada praroditelja, iako se ne radi o eshatoloskoj realnosti koju Pavle opisuje? Dakle, ako sada mozemo da postojimo bez potpune zajednice sa Bogom, sta je to sto sprecava Boga da neke ljude (nepokajane) lisi takve zajednice nakon vaskrsenja mrtvih i time ih postedi vecnih muka (tj. onih muka koje bi dodatno proizasle iz takve zajednice)? Verujem da Bog ultimativno ne nameće ništa, ali neće prestati da te vaspitava. Jer taj odnos prema čoveku nije ljudsko logički, već roditeljski. Cilj vaspitavanja je promena na bolje. Kako se u to uklapa vecni pakao? Koja je promena moguca ako nakon smrti nije moguce pokajanje? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 Занимљиво. Мени уопште није јасно зашто људи одговорност за своје поступке пребацују на Бога. Ja sam lepo rekao da je odgovornost podeljena. Tako da nema nikakvog prebacivanja odgovornosti. Covek je odgovoran za svoje duhovno stanje a Bog za to sto nas primorava da stupimo u zajednicu koja ce nam izazvati nevidjene muke. Питање које се овде поставља је у суштини: "зашто постоји могућност да сносим последице својих одлука", тј. "зашто је Бог створио свет у коме имамо слободу избора". Одговор је једноставан - иначе би били роботи. Какав би то био свет? Pitanje se uopste ne vrti oko slobode izbora, vec oko toga zasto nas Bog primorava da stupimo u ljubavnu zajednicu sa njim kad zna da ce to za neke biti stravicno mucenje. Sloboda bi postojala cak i da do toga ne dodje. Ne bi bilo nikakvih robota. То је право хришћанство, рече Христос да се неће свидети многима. To svi tvrde. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 Cilj vaspitavanja je promena na bolje. Kako se u to uklapa vecni pakao? Koja je promena moguca ako nakon smrti nije moguce pokajanje? Po meni stanje večnog pakla dobijaju oni koji hule na Duha Svetoga, svi ostali gresi mogu naravno da se oproste. Inače da bi došao u stanje hule na Duha Svetoga,pre toga se ne brigaš mnogo za ostale grehe niti se kaješ niti ih ispovedaš, a gomilanje grehova dolazi do Bogoborbe i hule na Duha Svetoga. Zato je svaki greh važan i treba mu pridavati velik značaj u smislu pokajanja i ispovesti. Pa u tom smislu spominjanje večnog pakla dobija smisao ... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 Po meni stanje večnog pakla dobijaju oni koji hule na Duha Svetoga, svi ostali gresi mogu naravno da se oproste. Eto, Zvone, jos jedna verzija. xD Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 Мене занима одговор на питање : Шта је Слобода тј. како ви видите слободу? Можда вас то приближи одговору на тему. Licno mislim da je sloboda jako ogranicena, kako biologijom tako i okolinom. Ali za potrebu ove rasprave mozemo i da prihvatimo da svaki covek na planeti poseduje potpunu slobodu pri izboru svojih postupaka. Sto se mene tice, to nista ne menja. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 Eto, Zvone, jos jedna verzija. xD Nije pravoslavna? Hula na Duha Svetoga ne ide iz "prve" ako me razumeš.... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 Po meni. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 То важи само ако ниси чуо за јеванђеље и није ти проповедано, као што је био случај са незнабошцима, или рецимо ако си се родио у некој другој вери и традицији. I jos jedna verzija dogadjaja koja ne moze da se uklopi sa ucenjem o paklu koje stvara sam covek. Jer, ocigledno da se Bog vodi odredjenim pravilima, tipa ko je cuo za jevandjelje za njega nije dovoljno samo da bude dobar itd, a ko nije njemu se nece traziti vise. drvce је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 Nije pravoslavna? Hula na Duha Svetoga ne ide iz "prve" ako me razumeš.... Pa, neki hriscani ovde ce ti reci da su svi gresi oprostivi ako su okajani, ali samo za zivota (oni pod tom "hulom" podrazumevaju upravo odsustvo pokajanja), neki ce reci to sto si ti napisao, neki ce reci da je pokajanje nakon smrti moguce itd, itd, itd... tesko je tu reci sta je pravoslavlje... barem meni licno... Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 Pa, neki hriscani ovde ce ti reci da su svi gresi oprostivi ako su okajani, ali samo za zivota (oni pod tom "hulom" podrazumevaju upravo odsustvo pokajanjla), neki ce reci to sto si ti napisao, neki ce reci da je pokajanje nakon smrti moguce itd, itd, itd... tesko je tu reci sta je pravoslavlje... barem meni licno... Zato imamo Pismo i Predanje. Postoji greh koji se ne može oprostiti onaj ko kaže da ga nema taj laže. Dodao sam nešto na prvom odgovoru, eto pročitaj šta mislim. I naravno da je ispravnije reći Po meni i ograditi se malo jer Bogopoznanje je ozbiljna stvar. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 A Pismo se tumaci drugacije ne samo medju razlicitim konfesijama, vec i u okviru iste. Sto se tice Predanja, od njega se selektivno uzimaju samo neke stvari a druge se odbacuju. Bez ikakvog jasnog kriterijuma. Tako da i nije bas jasan vodic... Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 A Pismo se tumaci drugacije ne samo medju razlicitim konfesijama, vec i u okviru iste. Sto se tice Predanja, od njega se selektivno uzimaju samo neke stvari a druge se odbacuju. Bez ikakvog jasnog kriterijuma. Tako da i nije bas jasan vodic... Promeni malo drugare Pismo i Predanje su jedini vodiči, postoje dogme koje su nepromenjene niti će se menjati. Ako tražiš odgovor dobijaš ga sigurno a ako te baš i ne zanima i ne veruješ da je Hristos istinski Bog onda ćeš govoriti da ima mnogo verzija a malo Istine. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 Promeni malo drugare Sto, sta fali sadasnjim? Pismo i Predanje su jedini vodiči, postoje dogme koje su nepromenjene niti će se menjati. Mnoge stvari za koje se mislilo da su dogme su se u Crkvi menjale. Ako tražiš odgovor dobijaš ga sigurno a ako te baš i ne zanima i ne veruješ da je Hristos istinski Bog onda ćeš govoriti da ima mnogo verzija a malo Istine. To uopste nema veze sa trazenjem odgovora. Cinjenica je da verzija ima mnogo, a da l' neko to zeli da prihvati ili ne, to je vec druga prica. Uzmi bilo koju malo ozbiljniju teolosku temu na forumu, pa ces videti koliko se razlikuju odgovori. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 Dobro kako god Bog je sloboda od Njega smo je svi dobili. Pa u tom smislu i traženje odgovora, svi mi tražimo potpunu slobodu i svako će je naći u sebi. Tu za neka slepa prihvatanja od svakog, vidiš i sam da nema mesta. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 I jos jedna verzija dogadjaja koja ne moze da se uklopi sa ucenjem o paklu koje stvara sam covek. Jer, ocigledno da se Bog vodi odredjenim pravilima, tipa ko je cuo za jevandjelje za njega nije dovoljno samo da bude dobar itd, a ko nije njemu se nece traziti vise. Нисам сигуран да сам разумео шта хоћеш да кажеш. Ето разбојник се спасао у самртном часу јер је исповедио да је Исус Христос и син Божији иако претходно није имао никакво добро дело. Апостол Павле тако говори у посланици римљанима да ће се незнабошцима судити по унутрашњем закону савести, Господ прича причу о талантима и сам говори да ће свако бити бијен спрам онога колико је знао, неко од апостола у посланицама каже да ће свако дати Богу одговор за себе.... Не знам шта си тачно мислио. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука