Jump to content

Слобода у хришћанству

Препоручена порука

Да, само у "слободарству" увек имаш "пусто острво", као алтернативу, док се хришћанство своди на ДА и НЕ. У "слободарству" не постоје унапред задати успех и промашај, док у хришћанству сви морају да дођу на исти циљ, и све друго је промашај.

Prava sloboda bi postojala kada bi u Hrišćanstvu postojao izlaz iz postojanja, ali ne da se postiže ubijanjem svesti, nego kao Bogom dan izbor - kapija kroz koju ulaziš u nebiće.

Mada, možda i postojanje nije toliko loše. Neki put vidim sebe kako se izležavam na poljančetu i pijuckam vino koje muljaju lepe paganke i vještice, dok su Hrišćani postali prepodobni, bespolni i celu večnost psalmopoju i uznose slavoslovlje.

Подели на овим сајтовима

Mada, možda i postojanje nije toliko loše. Neki put vidim sebe kako se izležavam na poljančetu i pijuckam vino koje muljaju lepe paganke i vještice, dok su Hrišćani postali prepodobni, bespolni i celu večnost psalmopoju i uznose slavoslovlje.

Polnost u vecnosti ti je veliki rizik. To moze domlitavi da ni paganske babe ne uzmogadnu da bajalicom pomognu.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Svi su mladi posle vaskrsenja. Ono što sam ja hteo da istaknem da mi sami možemo da napravimo svoj raj u Paklu, bez blagodati, oslanjajući se isključivo proverene na telesne i duševne naslade na koje smo se navikli na ovom svetu, a bez smrti i starenja, uživanje je večno. To bi bio ekvivalent slobodarskog ideala pustog ostrva.

Подели на овим сајтовима

Svi su mladi posle vaskrsenja. Ono što sam ja hteo da istaknem da mi sami možemo da napravimo svoj raj u Paklu, bez blagodati, oslanjajući se isključivo proverene na telesne i duševne naslade na koje smo se navikli na ovom svetu, a bez smrti i starenja, uživanje je večno. To bi bio ekvivalent slobodarskog ideala pustog ostrva.

To nije uzivanje, to je tek bleda slika uzivanja.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Оргазам је прецењен.

Шта ћемо са оним многобројним мушкарцима и женама који су искусили многобројне оргазме и ипак одлучили да им је небројено пута слађе да буду блиско Богу па су постали монаси а данас их славимо и као светитеље?

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

Mislim na kvalitet a ne na kvantitet.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Pa i dejstvo kristal meta ima nekoliko puta jaču koncentraciju endorfina od orgazma, ali to opet ne znači da je bolji.

Ja sam telesan čovek, a ta vaša blagodat mi je mnogo apstraktna.

Не разумем се баш толико у детаље око опијата, али овде се ради о огромном броју људи чије искуство треба узети у обзир. И сви су били исто тако телесни и вероватно им је све духовно било апстрактно али им се десило неко преумљење и сад их имамо за пример.

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

Pa i dejstvo kristal meta ima nekoliko puta jaču koncentraciju endorfina od orgazma, ali to opet ne znači da je bolji.

Ja sam telesan čovek, a ta vaša blagodat mi je mnogo apstraktna.

Nije to "nasa" blagodat. Kad ti se desi bice ti jasno, a to je samo delic i predukus, ne moze to ni da se zamisli.

Eto zamisli sad najlepsi trenutak u svom zivotu pa tu ljubav digni na n*-ti, i opet je to slabo naspram punoce blagodati u vecnom Zivotu.

*beskonacno

Подели на овим сајтовима

увек ми се кад се помене слобода, мотају по глави шопенхаурове речи  : "Man can indeed do what he wants, but he cannot will what he wants". Занимљиво и песимистично ми звуче...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

када сам размишљао о тој верзији раја, закључио сам да то не би могло да функционише јер би срећа једног човека, и многа уживања уосталом, зависила од другог човека, који би - ако бисмо сви и даље били слободни - имао могућност да му их ускрати... како би се рецимо осећао човек кога нико не жели ни у ком смислу, у вечности? то би му био огроман пакао, осећао би се вечно као тинејџер који не успева да смува девојку, док сви други око њега имају по неколико :)

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Ако човек свој пут бира тако што крене оним путем који га највише привуче у најширем смислу речи, више од свих других путева када се упореде, у чему се састоји човекова слобода када нико не утиче на то шта ће му бити привлачно...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...