w.a.mozart Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Tekst je krajnje konkretan i ozbiljan a kritika tipa - na ovakvo uličarsko pisanije Atanasije ne treba ni da odgovara- ne pije vodu. Niko nije kriv što pojedini episkopi (ovde mislim prednjači mitropolit Amfilohije) ne govore jezikom sadašnjice - to više govori o njima tj. o sredini po kojoj se kreću, hermetički zatvoreni medju manastire i istomišljenike a bogami i o mentalnom sklopu. Obožavam vladiku Atanasija ali ovde u potpunosti delim stav sa ocem Zoranom a to što su nekome uzdrmani idoli, slika cvetića i miomirisa koju imaju u glavi o svecima iz prošlosti je posebna tema a verujem da se otac toga dotakao kad je govorio o ideološkom čitanju Sir Oliver, Лазар Нешић, Justin Waters and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 У последње време, нико од вас владика, осим ретких, које би ваљало истражити, не сећа се мене. A ovo bi otprilike bio kljucni svrab koji svrbi naseg o. Zorana, pa i dalje pise ovakve samopromoterkse egzibicije? Sapietni sat... LISA је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Tekst je krajnje konkretan i ozbiljan Tekst je svetlosnim godinama daleko od ovoga sto ti kazes... Дијана., Рилски and LISA је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Evo, citam odgovor o. Zorana, i stvarno ne vidim nista nego obican osinji napad, odnosno jedan izraz srdite nemoci. Nije mi uopste jasno sta je to tako kolosalno veliko i dobro u tome (al-hasan ce tako nesto da kaze napred), ali opet - kad vidim ko ovde podrzava ovakve nastupe, onda mi dodje nekako i jasno. Zalosno je sve to - smatrati sebe tako nepogresnim i blistavim i vecim od svih, tako se obrusavati (sa sve nekim prizrakom laznog smirenja) na svakog sagovornika koji ne misli isto... to je sve prilicno jasan znak koliko covek u samoj osnovi razmisljanja gresi, ako ima oci da vidi... marko_13 and Дијана. је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Za ovo pitanje moraces da konsultujes Oce koji su o tome pisali. A pisali jesu, i bavili se tim i takvim pitanjima itekako jesu, nadam se da ne mislis da je to neko tek onako bacio u upotrebu... Pa nije bas onako, ali nije bas ni sa cistim razlogom. Kao sto i otac .Djurovic pominje u tekstu, recimo kod Zlatousta ne postoji taj termin Bogorodica. Zlatoust se u svojim besjedama izrazavao sa "presvijeta djeva". Bogorodica je termin iskovan u Aleksandriji gdje su imali problema i sa monofizitstvom. Necu reci da je pogresan nije pogresan naravno, ali ovaj termin je usvojen na ustrb nestorijevog "Hristorodica" koji je bez opravdanja okvalifikovan kao jeres i nastojanje da se Djeva prikaze samo kao covekorodica sto nije uopste tacno, niti je od Nestorija ikad nesto tako poteklo. Termin Bogorodica, ako nije potkrepljen objasnjenjem moze da znaci da je Djeva rodila samo Boga, a ne i covjeka, i da je hristovo covjestvo bilo samo prividno. Naravno tokom vijekova i vijekvoa upotrebe, zna se da termin "Bogorodica" ne oznacava samo da je Djeva rodila Boga veci i covjeka. Isto tako da je usvojen termin "Hristorodica" danas bi mi pod tim terminom podrazumjevali precistu Djevu koja je rodila i Bog i covjeka, Bogocovjeka, i ne bi bilo nikakvih problema. Zato smatram da su prepucavanja izmedju Aleksandrije i Anitohije kumovali tad da termin "Bogorodica" preovlada, i da je u mnogome kumovalo to sto je Nestorije osudjen kao jeretik, a ne zato sam termin "Bogorodica" po sebi nesto vise govori nego "Hristorodica". Zoran Đurović and Tristatri је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Brate, sve to ti sad pricas, vec je mnogo puta ispricano, raspravljeno i rascisceno. Pricas kao da niko pre nas nije o tome razmisljao, kao da smo mi danas prvi koji koriste mozak da uopste misle glavom. Mislim - stvarno svasta. Sva ta terminologija - sve je to vec mnogo puta isprobano i potvrdjeno samom Crkvom... marko_13 and Никанорац је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Inace, red je da kazem da sam izraziti antiklerikalac, da se tako odrazim, a o. Zoran zna sta to znaci... Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никанорац Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Несторије је јеретик. Зар су неки од вас умнији и Духом надахнутији од Светих Отаца Трећег васељенског сабора па тврдите другачије? Било чија реч против речи Светих Отаца осуђује саму себе! "Простимо људима да Бог нама прости, сви смо ми на земљи привремени гости." А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала сво ју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин. Свети Владика Николај Велимировић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Brate, sve to ti sad pricas, vec je mnogo puta ispricano, raspravljeno i rascisceno. Pricas kao da niko pre nas nije o tome razmisljao, kao da smo mi danas prvi koji koriste mozak da uopste misle glavom. Mislim - stvarno svasta. Sva ta terminologija - sve je to vec mnogo puta isprobano i potvrdjeno samom Crkvom... Nece biti nikad rascisceno, ostace tako dok je ovog vijeka i svijeta. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Nece biti nikad rascisceno, ostace tako dok je ovog vijeka i svijeta. Pa mozda za tebe, Crkva (stub i tvrdjava istine, setimo se toga) ne kaze tako... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Tekst je svetlosnim godinama daleko od ovoga sto ti kazes... hvala ti na argumentovanom odgovoru koji u sebi inkorporira punoću onoga što se naziva - emotivna reakcija. Ne smeta meni što ti onako... u par reči al ako si teolog i veroučitelj ipak moraš malkice da se potrudiš, ne zbog moje malenkosti već da bi diskusija i sam forum imali makar privid ozbiljnosti Лазар Нешић and malina :) је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Brate, sve to ti sad pricas, vec je mnogo puta ispricano, raspravljeno i rascisceno. Pricas kao da niko pre nas nije o tome razmisljao, kao da smo mi danas prvi koji koriste mozak da uopste misle glavom. Mislim - stvarno svasta. Sva ta terminologija - sve je to vec mnogo puta isprobano i potvrdjeno samom Crkvom... Ne znam na šta konkretno misliš pošto ovaj post zaista ostavlja veliki luft za tumačenje ali ne bih rekao da je ovo davno raspravljeno - dovoljno je pogledati emotivne izlive u odgovorima članova foruma. Emotivna reakcija, kažem ti - to je ključni termin Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 hvala ti na argumentovanom odgovoru koji u sebi ne inkorporira punoću onoga što se nazivaše emotivna reakcija. Ne smeta meni što ti onako... u par reči al ako si teolog i veroučitelj ipak moraš malkice da se potrudiš, ne zbog moje malenkosti već da bi diskusija i sam forum imali makar privid ozbiljnosti Ako si citao ranije teme o. Zorana, na kojima sam i ja aktivno ucestvovao, onda treba da ti je jasno. Osim toga - pre neku poruku rekoh, ali za tebe cu i da ponovim: 3/4 teksta koji je o. Zoran napisao je obican napad sujete, ostaje krajnje nejasno kako tako nesto mozete da nazovete ozbiljnim i dubokim teoloskim textom. Rekoh gore - ja sam krajnji antiklerikalista, stavise, prosto sam postao alergican na pojedine fore i pricice ljudi u mantijama, najozbiljnije, a neretko mi se prosto i gade... ali kad bih hteo da im nesto kazem (bilo kome od njih, pa i vl. Atanasiju) nasao bih za to neki ipak hristolikiji (dakle prikladniji, razumniji, bogoslovskiji) nacin. Edit: Inace, kako se vidi iz odgovora vl. Atanasija - tekst o. Zorana o sv. Kirilu pociva na laznim, psevdoistorijskim izvorima. A inace, vl. Atanasije je izvrstan poznavalac patrologije i istorije Crkve, oproban i dokazan u tome bezbroj puta, sto znaci da imam kompletnu osnovu da mu verujem na ono sto je napisao... Sasa Kolbas, Рилски, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 @@w.a.mozart, I tebe je humor emotivno zaveo. Tristatri, Дијана. and Рилски је реаговао/ла на ово 3 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 hvala ti na argumentovanom odgovoru koji u sebi inkorporira punoću onoga što se naziva - emotivna reakcija. Ne smeta meni što ti onako... u par reči al ako si teolog i veroučitelj ipak moraš malkice da se potrudiš, ne zbog moje malenkosti već da bi diskusija i sam forum imali makar privid ozbiljnosti http://24.media.tumblr.com/tumblr_ls7trlvKeB1r3l5oio1_500.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука