Justin Waters Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Oce Zorane, jesi li se bavio polemisanjem Kirila sa Nestorijem? Oko Nestorija se isto vrte razne kontraverze. Nestorije je preminuo u izgananstvu, a do kraja zivota je odbijao prihvatiti da je propagirao jeres. Haldejska Crkva koja ga je onda prihvatila i dana danas postoji (valjda ne bi trebala ako su nestorijeva djela od djavola), i jos u 5 i 6 vijeku nestorijanci su imali jednu od najvecih hriscanskih misija u centralnoj Aziji i dalekom istoku, koja je po velicini i rasprostranjenosti mogla da se mjeri sa apostolskom u Mediteranu. Osim toga na Halkidonskom saboru prihvacena je nestorijeva formulacija Hristove prirode, a Kirilova je odbijena. Pored svega, u Crkvi je usvojen termin "Bogorodica" za koji se vatreno zalago Kiril i Aleksandrijska skola. Hristorodica je proglasen jeretickim, iako u samom nazivu nema nista jereticko jer precista Djeva je rodila Hrista, Bogocovjeka, za sta je i sam Nestorije tvrdio, i nikad nije ponistavao ni jednu ni drugu prirodu. Dok sa druge strane termin "Bogorodica" itekako ima monofozitski prizvuk i uvijek treba to dodatno objasnjenje da bi se izbjegao monofizitski epitet. Kartasev u jednom svom djelu pise da Nestorije nije bio jeretik i da je bio neshvacen, a moguce i da su neke politicke intrige igrale ulogu da je on tad osudjen. Koliko i kako je Kiril i ta Aleksandrijsko-Rimska linija uticala da se Nestorije zbaci samo zato jer su htjeli zbaciti i dominantnu antiohijsku liniju koja je do tad bila u Carigradu. Pontifex Emeritus and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Април 12, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 12, 2014 итд. ) Одиграјте ви још једну утакмицу у фуци а таблоидна писања препустите Куриру 8086.gif Жеки, туђа рука свраб не чеше... Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Мислим да је основни проблем у свему овоме - искривљени појам светости који влада у нашим главама. Том искривљеном појму у многоме доприноси калуђерократија у Цркви. Зато сам се и сложио са реченицом оца Зорана да Шеф (=Бог) не размишља као +Атанасије, када је у питању светост. Zoran Đurović, Лазар Нешић, Драшко and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Zoran Đurović, Ламех, Pontifex Emeritus and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Боже, хвала Ти што си СЛОБОДАН од свих уских правила, прописа, епитета и атрибута. Диван си Бог због тога. И зато су твоји Свети заиста дивни. Тако су дивно провокативни. Личности. Драшко, Mилена КШ, Pontifex Emeritus and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Samo mini ispravka "… Можда у овој задњој „епизоди..." Kaze se "poslednjoj epizodi", jerbo ovako se to najlakse odredi: "prednji - zadnji", "prvi - poslednji" У овом случају нема грешке, задњи може бити синоним за последњи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 У овом случају нема грешке, задњи може бити синоним за последњи. Ne moze biti, jer ne postoji prednja epizoda. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плутон Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Ne moze biti, jer ne postoji prednja epizoda. E, то би нпр. била погрешна употреба синонима, али се подразумева да значења не треба мешати. Има случајева када се не може употребити као синоним, стога остаје на човеку да у конкретним ситуацијама расуди да ли је та употреба оправдана или не. Рецимо, не може се рећи да нека животиња има последње ноге. Постоји и чланак у једном часопису који објашњава ово сходно говорним навикама, а о чему сведочи и књижевни језик. Ипак, молим те да не расправљамо овде о томе, баш је интересантна тема. Nebojš.a је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Овај текст је (чини ми се) прекретница на нашој теолошко-црквеној сцени и завршно поглавље гледања на теологију са идеолошких (да не кажем "навијачких" и "партијских") позиција. Наравно, биће и даље идеологу ту и тамо. Долази ново доба, дефинитивно, доба озбиљног бављења самим стварима, оним суштинским теологије. Старе приче типа "незнавени зилоти" версус "евхаристијски хришћани" и сличне ставри су прошлост. Биће битно како неко чита и мисли и како се понаша (оно прастаро практики и теологики), а не којој струји припада или са ког места говори и пише. Текстови Александра Милојкова и оца Зорана Ђуровића (уз још пар неких имена) су прилог и потврда овом мом мишљењу. И надању. malina :), Justin Waters, Драшко and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Април 12, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Е, за оне који не знају, ја сам се родио на овог свеца! Био сам у Софији да се поклоним његовим моштима, и тамо смо му ја и моја госпа обећали да ћемо првенцу дати његово име. Тако је и било! Драшко, Mилена КШ, Иван ♪♫ and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Април 12, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Овај текст је (чини ми се) прекретница на нашој теолошко-црквеној сцени и завршно поглавље гледања на теологију са идеолошких (да не кажем "навијачких" и "партијских") позиција. Абу, велико хвала! Разумели сте да је текст, иако писан на хумористички начин, крајње озбиљан. И ја се надам да је дошло време да се каже: Доста! - Хајде да се озбиљно латимо посла. Наравно, наши учитељи (Амф. Арт. Ир. и други) имају своје место и заслуге, али не смеју да постану и кочница реформи у црквеном животу. То се, нажалост, превише често дешава. Лазар Нешић and Justin Waters је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 E, то би нпр. била погрешна употреба синонима, али се подразумева да значења не треба мешати. Има случајева када се не може употребити као синоним, стога остаје на човеку да у конкретним ситуацијама расуди да ли је та употреба оправдана или не. Рецимо, не може се рећи да нека животиња има последње ноге. Постоји и чланак у једном часопису који објашњава ово сходно говорним навикама, а о чему сведочи и књижевни језик. Ипак, молим те да не расправљамо овде о томе, баш је интересантна тема. Naravno da zivotinja nema prve i poslednje noge, nego prednje i zadnje. Pa ti si poco sa raspravom, pitaj nekog lingvistu srpskog jezika da ti objasni, da ne bi ovde dalje spamovali. Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никанорац Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Морам признати да сам овај пут на страни епископа Атанасија у одбрани Светог Кирила Александријског. За мене је овакво писаније о Светом Кирилу дрскост и хула. А и одговор епископу Атанасију на личном нивоу са "ти" није у реду. Први пут се сусрећем са делом и писањем др. Ђуровића а видим овде из писања епископа Атанасија чији је ђак. Чланкописац је из „Патристичког института Августинијанум“ у Риму – звучно име, вероватно као што је и професор аутора овог чланка – „један од највећих данас живих патролога Манлио Симонети“ (!) – који, како каже Ђуровић, има „амбигву“ (!), очигледно грдно са6лажењење о Великог Светог Оца Цркве Кирила Александријског, па његово „научно мишљење“ о том иначе, за професора и студента, „лошем“ и „нечасног понашања” човеку какав је Кирило, пренео је професор и на свог ученика! Др. Ђуровићу занима ме како гледате на Светитеље ових нама ближих времена, када се толико критички осврћете на живот древних Светих Отаца Цркве. На пример наше Светог Јустина Ћелијског, Светог Владику Николаја за којег неки кажу да је имао везе са четницима за свога живота, Руског Светог Цара Николаја Романова итд. Пошто овде на форуму смо имали одређене несугласице по питању Светог Цара Николаја. Tristatri је реаговао/ла на ово 1 "Простимо људима да Бог нама прости, сви смо ми на земљи привремени гости." А ти, Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никада ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала сво ју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и живиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу, и Он ће те осветлити и спасти. Амин. Свети Владика Николај Велимировић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Naravno da zivotinja nema prve i poslednje noge, nego prednje i zadnje. Pa ti si poco sa raspravom, pitaj nekog lingvistu srpskog jezika da ti objasni, da ne bi ovde dalje spamovali. brate, kako te ne mrzi da pišeš ovo na OVAKVOJ temi Драшко, Плутон, Mилена КШ and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Ja ne znam kako je to "Hristorodica" toliko pogresno, a "Bogorodica" je ispravno. Bogorodica, znaci onda koja je rodila Boga. Hristorodica znaci ona koja je rodila Hrista, Bogocoveka. Sta je sad pogresno sa tim "Hristorodica"? Za ovo pitanje moraces da konsultujes Oce koji su o tome pisali. A pisali jesu, i bavili se tim i takvim pitanjima itekako jesu, nadam se da ne mislis da je to neko tek onako bacio u upotrebu jer mu tako doslo... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука