Дуња Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 уф, али ми смо створени по лику Божијем, ако је сам архангел Михаило, као Бог...а ми смо много више од анђела (извини, не могу да тражим цитате), зар није сасвим нормално, да ми пред лице Његово станемо и кажемо "ЈА сам ТИ"...самопрекор, покајање, жртвовање, крст су нам дати у овом животу... П.С. ово је слободна интерпретација, молим учене људе да нама лаицима коригују мишљење. Немој учене, леба ти, дај мало ми неучени да разменимо мишљења јер кинески не знамо. Али наша свест тада неће бити као ова сада (сужена). Снежана је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 @ VSB Хвала на исцрпном одговору. "Бог уместо казне прибегава помоћи а то је да, греховно човечанство илити адама и еву који у себи имају сада већ зло, спречи како би као и до тада наставили да се хране са дрвета живота, који је уствари вечност и сву ту злобу( бол,патња,туга,злочин.....) уведе у вечно постојање адама и еве." Хтео сам рећи, да управо Бог не дозвољава адаму и еви, да после зла у њима, даље једу са дрвета живота, који је вечност и тако то зло учини вечним у њима. У Богу нема казне. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Како их је увео у вечно постојање када већ покајања није било - јесу ли рад и порођајне муке средство за вечност у овом случају? На који конкретан начин верујеш да се спасавају? Помоћу чега их оправдава? (извини ако давим, хтела бих да ми ово буде до танчина јасно - дакле, занима ме средство) Вечно постојање адама и еве се налази у Усиновљењу. (морам да прочитам свој текст мислио сам да је јасан ) Снежана је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Немој учене, леба ти, дај мало ми неучени да разменимо мишљења јер кинески не знамо. Али наша свест тада неће бити као ова сада (сужена). Па да овде нам је свест сужена, тамо ћемо бити "луди од љубави" Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Вечно постојање адама и еве се налази у Усиновљењу. (морам да прочитам свој текст мислио сам да је јасан ) Вероватно си јасан, него мени запело. "Свети Симеон Нови Богослов говори да се не рачуна 1. оно што човек ради у вечни живот, 2. већ шта је он, да ли је налик нашем Господу Исусу Христу, или се разликује од Њега и није Му сличан." Ево, само још овај цитат ако те не мрзи - зар није човек оно што ради, говори, мисли? Ако не ради, говори, мисли налик Оцу како може бити налик Оцу?! "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 "Свети Симеон Нови Богослов говори да се не рачуна 1. оно што човек ради у вечни живот, 2. већ шта је он, да ли је налик нашем Господу Исусу Христу, или се разликује од Њега и није Му сличан." Ево, само још овај цитат ако те не мрзи - зар није човек оно што ради, говори, мисли? Ако не ради, говори, мисли налик Оцу како може бити налик Оцу?! Pa u principu ovde mi nedostaje kontekst.... Претпостављам да ће ти неко ученији боље одговорити на ово. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Хвала на труду, Снежо, ВСБ и Мирославе. Нешто ми ипак недостаје у разумевању тумачења цитата који сам поставила. "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Да пробам, врло кратко на оно што је Дуња питала В_С_Б. Како ће нас препознати, по чему ће нас препознати Господ? По вољи. Речено је Нека буде воља твоја. По вољи и вољом се врши уподобљавање, по вољи се постаје сличан Христу. Па ако је воља Христова, из ње проистичу и дела, по мери вере. По вољи се стиче вечно постојање или непостојање. Ако испуњавамо вољу Његову. То је критеријум. Тако нешто и ја контам... Ко каже да нема проблема да испуни, лаже. Већина људи и не може да савлада искушења, али питање је на крају крајева, кад прођеш кроз све блато ко "крме" да ли си спреман да покажеш овом свету средњи прст и стојиш уз Христа. Онај богати младић што се окренуо и отишао уместо да крене за Христом није имао. Ови други су били сви грешни и бедни, ал` су ишли за њим до краја. Снежана and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Ко каже да нема проблема да испуни, лаже. Већина људи и не може да савлада искушења, али питање је на крају крајева, кад прођеш кроз све блато ко "крме" да ли си спреман да покажеш овом свету средњи прст и стојиш уз Христа. Онај богати младић што се окренуо и отишао уместо да крене за Христом није имао. Ови други су били сви грешни и бедни, ал` су ишли за њим до краја. Тако некако и ја разумем тј. разумевала сам, али ми се такво тумачење, уже гледано, коси са овим цитатом: "Свети Симеон Нови Богослов говори да се не рачуна оно што човек ради у вечни живот, већ шта је он, да ли је налик нашем Господу Исусу Христу, или се разликује од Њега и није Му сличан." Он говори, „У будућем животу Хришћанин неће бити испитиван, да ли је одбацио цео свет ради љубави Христове, или да ли је поделио богатство сиромасима, или постио или бдео, или се молио, или да ли је плакао и оплакивао своје грехе, или да ли је урадио било које добро у овом животу, али ће бити пажљиво испитан, да ли има било какву сличност са Христом, као син са својим оцем.“ A када на ово додам цитат светог Јована Златоустог да ће се на Страшном Суду испитати само врлина милосрђа ремети ми се цео већ поремећен концепт. Затим налетим на пост форумаша који каже да се неће спасити лоши људи, а не људи који су радили лоша дела. "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Тако нешто сам и ја хтео да кажем, само је св. Симеон написао јасније... То је онај најдубљи део душе који зовемо "воља", који често не успемо да испољимо, али се осећа као неки "покрет". Шта те "вуче", шта волиш. Можда никад у животу из ко зна каквих разлога ниси успео да испуниш у животу, али ако си то сачувао - као да си урадио. ИгорМ, Снежана, Дуња and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Тако нешто сам и ја хтео да кажем, само је св. Симеон написао јасније... То је онај најдубљи део душе који зовемо "воља", који често не успемо да испољимо, али се осећа као неки "покрет". Шта те "вуче", шта волиш. Можда никад у животу из ко зна каквих разлога ниси успео да испуниш у животу, али ако си то сачувао - као да си урадио. Испитаће се једино да ли си сачувао вољу иако је ниси реализовао, преточио у дело? "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Ако си сачувао вољу иако је ниси реализовао, преточио у дело? Тако некако. Човекова душа, аналогно телу, исто може да буде осакаћена, само што се то обично не види. Многи људи једноставно не могу да победе свој духовни хендикеп и остваре неке ствари... Снежана, Дуња and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 3 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 "Свети Симеон Нови Богослов говори да се не рачуна оно што човек ради у вечни живот, већ шта је он, да ли је налик нашем Господу Исусу Христу, или се разликује од Њега и није Му сличан." Он говори, „У будућем животу Хришћанин неће бити испитиван, да ли је одбацио цео свет ради љубави Христове, или да ли је поделио богатство сиромасима, или постио или бдео, или се молио, или да ли је плакао и оплакивао своје грехе, или да ли је урадио било које добро у овом животу, али ће бити пажљиво испитан, да ли има било какву сличност са Христом, као син са својим оцем.“ A када на ово додам цитат светог Јована Златоустог да ће се на Страшном Суду испитати само врлина милосрђа ремети ми се цео већ поремећен концепт. Можда се мисли на искреност. Можеш бити милосрдан али не из срца већ из разума, плашећи се пакла. Дуња and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 Можда се мисли на искреност. Можеш бити милосрдан али не из срца већ из разума, плашећи се пакла. То је то, Никола. Скроз сам превидела постојање неискреног милосрђа (!!!), зато ми све време нешто шкрипи. Заправо, увек сам појам милосрђа везивала за значење милосрђе из срца, нисам никада размишљала о милосрђу из разума. Снежана, Н И Н Е and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 3 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 27, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 27, 2015 То је то, Никола. Скроз сам превидела постојање неискреног милосрђа (!!!), зато ми све време нешто шкрипи. какво олакшање када се коцкице сложе Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука