Срђан(Православац) Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Све је створено Речју Божијом, види прву главу Јовановог Јеванђеља (Реч=Логос=Христос) као и Символ Вере (...кроз кога је све постало). А Писмо каже "Рече Бог: да створимо човека по обличју своме... И створи Бог човека ...". Нема непосреднијег учешћа од Речи=Христа. Јесте све кроз Њега постало,и јесте "Рече Бог да створимо човека" али ја увиђам разлику измећу нека пусти земља живот и "створи Господ Бог човека од праха земаљскога".Све предходно настаје по нека буде то и то али човек не,није речено нека буде човек па га земља пусти по врстама као животиње. Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 'ocu da izjavim za dnevnik da je ovo prva tema koja ukljucuje TE i religiju u kojoj iskreno uzivam. :3 Pristojan razgovor se odvija i to je najbitnije. Јанко and Deja Vu је реаговао/ла на ово 2 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан(Православац) Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 'ocu da izjavim za dnevnik da je ovo prva tema koja ukljucuje TE i religiju u kojoj iskreno uzivam. :3 Pristojan razgovor se odvija i to je najbitnije. Сад смо се сви упристојили,нестало нам експлозивне енергије са почетка. Јанко је реаговао/ла на ово 1 Као што су гордост и узношење ума са висине небеске ђавола сурвали у бездан, тако смирење и кротост човека узвисују од земље на небо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Сад смо се сви упристојили,нестало нам експлозивне енергије са почетка. Doso Janko da smiri stvari. Срђан(Православац) је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Јесте све кроз Њега постало,и јесте "Рече Бог да створимо човека" али ја увиђам разлику измећу нека пусти земља живот и "створи Господ Бог човека од праха земаљскога".Све предходно настаје по нека буде то и то али човек не,није речено нека буде човек па га земља пусти по врстама као животиње. To zato sto nehotimicno, nadam se, mesas pojam coveka sa pojmom ljudski organizam. Biologija kad kaze razvoj coveka misli iskljucio na ljudski organizam a teologija na vise od toga. Pa zato se tebi cini da tu nesto fali ili da ima neke prepreke za sintezom TE i teologije. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Нека пусти земља из себе траву,биље што носи семе...","Нека земља пусти из себе душе живе по врстама њиховим",ту не могу да кажем да није стварано по ТЕ,али разлика је што хомо сапиенс није створен речју већ је Бог учествовао дирекнто у његовом стварању,ми не знамо како нити ћемо знати. Kao što Janko reče učestvovala je Reč,Logos = Hristos direktno na stvaranje čoveka, samo čovek nije mogao biti stvoren sa : Neka zemlja pusti iz sebe travu. Slovesno biće. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Пошто смо у причу увели и ТЕ, интересује ме шта је то што разликује човека од животиње? Човека разликује од животиње то што има Духа Светога. Свети Григорије Богослов Григорије човека описује као "разумну животињу" (zoon logikon) (4) у којој је земљано (тело) тајанствено и необјашњиво свезано с умом и ум с духом (5). Чешће од свега Григорије говори о човеку као дводелној суштини, подвлачећи да, будући да је посредник између материјалних и нематеријалних светова, човек у себи носи карактеристике обога. Својим умом, или духом, он је спојен с нематеријалним, божанским и невидљивим, док његово тело спада у област материјалног, земног и видљивог (6). Интерпретирајући почетну дихотиомију људске природе Григорије се користи античком идејом "микрокосмоса" (7), Међутим, ако су антички филозофи говорили о човеку као "свету у малом", за Григорија је, наиме, материјални свет мали у поређењу са макрокосмосом - човеком. Пошто човек у себи садржи обе реалности - материјалну и духовну, док свет у исто време влада само материјалним бићем. "... Уметник-Логос ствара живу суштину, једну из двога - имам у виду видљиву и невидљиву природу; ствара, кажем човека, и из претходно створене материје узима земљу. Од Сегбе, пак полаже дихање (живота) (односно удахњује живот) - оно што се назива разумном душом и ликом Божијим (8). ствара као неки други свет, у малом велики; поставља га на земљу као другог анђела, поклоника, састављеног (из разних природа), надзорника видљивих ствари, посвећеног у тајне (mysten), сагледаватеља ствари, цара над оним што је на земљи, потчињенога царству које је изнад, земаљског и небеског, временог и бескрајног, видљивог и умосагледатељног, посредника између величине и смирења (9) који је у исто време и дух и тело..." (10) Будући истовремено духовни и телесан, човек представља нешто парадоксално по себи, несместиво у ум. Он је створење "славно и нечасно" у коме је закон, ум и нада, али која је обречена на састајање (бивствовање) заједно са неразумним животињама(11). "каква је ово нова, за мене тајна?", кличе Григорије, "Ја сам мали и велики, смирен и висок, смртан и бесмртан, земаљски и небески. Прво је у мени од доњег света, друго од Бога; једно од тела, друго од духа" (12). N.Petrovic, Јанко, Deja Vu and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Март 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Е пошто сте се сад лепо сви сложили отприлике, нашли сте неки задовољавајући одговор, ево их нова питања, сада је у питању физика: 1) По Библији створи Бог све ни из чега. Физика пак каже да је постојао неки сингуларитет, нека тачкица у кој је маса била бесконачна, а простор и време нису постојали. И онда се десио Велики Прасак од кога је све нестало. Е сад, ако је тај сингуларитет није то ни из чега, јер ни из чега би било неко ништа, небиће. Та прва тачкица имала је неку масу, неко постојање, која је била бесконачна или како већ. Чуо сам неку теорију око Великог Праска где неки научници сматрају да је свемир заиста настао ни из чега. Но, можемо рећи да су Јевреји тако тумачили Постање и слично. 2) Енергија не може да се створи нити уништи, већ само прелази из једног стања у друго. То би онда значило, да је енергија вечна, и да је постојала пре ВП. Е сад, та енергија је део материјалног света. Пошто не може да се створи, какве има везе Бог са њом, пошто није могао да је створио? Или је створио некако? Или је сва ова енергија око нас само једно од стање неке енергије, такозване Божанске енергије, читао сам нешто о томе код Григорија Паламе. Осећам да сам нешто овде збркао и да има неке неистине тј. да нешто нисам добро схватио или прочитао. Дакле, небиће, ништа, ВП, енергија и маса наравно. Опростите што вас толико давим са овим питањима, радознао и знатижељан. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Е пошто сте се сад лепо сви сложили отприлике, нашли сте неки задовољавајући одговор, ево их нова питања, сада је у питању физика: 1) По Библији створи Бог све ни из чега. Физика пак каже да је постојао неки сингуларитет, нека тачкица у кој је маса била бесконачна, а простор и време нису постојали. И онда се десио Велики Прасак од кога је све нестало. Е сад, ако је тај сингуларитет није то ни из чега, јер ни из чега би било неко ништа, небиће. Та прва тачкица имала је неку масу, неко постојање, која је била бесконачна или како већ. Чуо сам неку теорију око Великог Праска где неки научници сматрају да је свемир заиста настао ни из чега. Но, можемо рећи да су Јевреји тако тумачили Постање и слично. 2) Енергија не може да се створи нити уништи, већ само прелази из једног стања у друго. То би онда значило, да је енергија вечна, и да је постојала пре ВП. Е сад, та енергија је део материјалног света. Пошто не може да се створи, какве има везе Бог са њом, пошто није могао да је створио? Или је створио некако? Или је сва ова енергија око нас само једно од стање неке енергије, такозване Божанске енергије, читао сам нешто о томе код Григорија Паламе. Осећам да сам нешто овде збркао и да има неке неистине тј. да нешто нисам добро схватио или прочитао. Дакле, небиће, ништа, ВП, енергија и маса наравно. Опростите што вас толико давим са овим питањима, радознао и знатижељан. По мени је овде проблем поређења физике као науке која је у развоју и не зна се још увек како и до којих граница ће се развити и Божије логике са друге стране. Овде су принципи физике постављени као аксиоми, али они не важе и за Бога. Бог је свезнајући и милијардама светлосних година далеко од од принципа познатим науци. У оваквом питању ти сводиш Божију безграничну логику у људску и онда покушаваш да је разумеш а требало би обратно да оставиш људску и замолиш Бога да ти открије своју савршену и божанску логику. Бог је створио свет ни из чега тј. није претрпео никакву промену или измену приликом стварања. Григорије Палама говори о Божанској енергији као Божијем дејству ван себе самог. Сваки излив Божији ван себе су божанске енергије које он по својој љубави и снисхођењу даје. Тако је и материја један вид божије енергије, коју створивши није изазвало никакве промене у бићу Божијем. Друго питање би било како физика објашњава порекло материје? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Друго питање би било како физика објашњава порекло материје? Nikako. ALi ni to pitanje, ni tvoje pricanje o bozanskoj logici nece da promeni logicne zakljucke o nastanku svemira koji nam se ukazuju. Nas gospod nije "prevarant" niti se "igra sa nasom logikom" i stavlja neke stvari da bi nas zavarao, nesto sto deluje ocigledno. Pozivanje na bozansku logiku (koju ni ti nemas, a ja iskreno nisam siguran ni na sta ciljas) nece da promeni cinjenice u stvarnosti kao sto su jasni empirijski dokazi za big beng ili evoluciju. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 2) Енергија не може да се створи нити уништи, већ само прелази из једног стања у друго. То би онда значило, да је енергија вечна, и да је постојала пре ВП. Е сад, та енергија је део материјалног света. Пошто не може да се створи, какве има везе Бог са њом, пошто није могао да је створио? Или је створио некако? Или је сва ова енергија око нас само једно од стање неке енергије, такозване Божанске енергије, читао сам нешто о томе код Григорија Паламе. Pozivajući se na Palamu, vl. Anfilohije kaže da su Božje energije sami Bog. Mi preko Božjih energija (Boga) i stupamo u odnos sa Njim. (Nisam siguran u poslednju moju rečenicu). Mislim da je nekako tako ukratko.... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Pozivajući se na Palamu, vl. Anfilohije kaže da su Božje energije sami Bog. Mi preko Božjih energija (Boga) i stupamo u odnos sa Njim. (Nisam siguran u poslednju moju rečenicu). Mislim da je nekako tako ukratko.... Gresish jednu stvar, a to je gledas energiju u fizici kao energiju u svakodnevnom govoru. Energija u fizici je osobina materije da vrsi fizicki rad. Nije neka misticna "sila", niti postoji van materije. Ono so fizika zove enerigjom nije nesto suprotno od materije, vec je deo materije, osobina. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Gresish jednu stvar, a to je gledas energiju u fizici kao energiju u svakodnevnom govoru. Energija u fizici je osobina materije da vrsi fizicki rad. Nije neka misticna "sila", niti postoji van materije. Ono so fizika zove enerigjom nije nesto suprotno od materije, vec je deo materije, osobina. Odgovarao sam mu na, citiram: такозване Божанске енергије, читао сам нешто о томе код Григорија Паламе. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Е пошто сте се сад лепо сви сложили отприлике, нашли сте неки задовољавајући одговор, ево их нова питања, сада је у питању физика: 1) По Библији створи Бог све ни из чега. Физика пак каже да је постојао неки сингуларитет, нека тачкица у кој је маса била бесконачна, а простор и време нису постојали. И онда се десио Велики Прасак од кога је све нестало. Е сад, ако је тај сингуларитет није то ни из чега, јер ни из чега би било неко ништа, небиће. Та прва тачкица имала је неку масу, неко постојање, која је била бесконачна или како већ. Чуо сам неку теорију око Великог Праска где неки научници сматрају да је свемир заиста настао ни из чега. Но, можемо рећи да су Јевреји тако тумачили Постање и слично. 2) Енергија не може да се створи нити уништи, већ само прелази из једног стања у друго. То би онда значило, да је енергија вечна, и да је постојала пре ВП. Е сад, та енергија је део материјалног света. Пошто не може да се створи, какве има везе Бог са њом, пошто није могао да је створио? Или је створио некако? Или је сва ова енергија око нас само једно од стање неке енергије, такозване Божанске енергије, читао сам нешто о томе код Григорија Паламе. Осећам да сам нешто овде збркао и да има неке неистине тј. да нешто нисам добро схватио или прочитао. Дакле, небиће, ништа, ВП, енергија и маса наравно. Опростите што вас толико давим са овим питањима, радознао и знатижељан. Да дам скромни допринос јер осећам у ком правцу ће ићи одговори. Наравно, очекујем детаљније и образложније одговоре и ја. Библијско искуство нам говори да је Бог апсолутано слободан у свом постојању и да је свет дело његове слободе и да је створен ни из чега (не из неке предпостојеће природе нити божанске суштине). Дакле није постојала ни материја, ни идеја ни мисли Божије о свету, дакле свет није постојао ни у каквој форми пре него да га је Бог створио. Почетак постојања света подразумева да пре него што буде створен да није ни постојао. То ни из чега, ништа... логички је не схватљиво ако се посматра тј. поистовети са природом. Свет је створен из Божије слободе и не може се поистоветити нити по природи нити по енергији Божијој са Богом јер би онда био вечан по природи. Божанске енергије су вечне а створено је плод божанске енергије која је у складу са Божијом слободном вољом која се пројављује као љубав према бићу и доводи биће из небића, ствара их ни из чега. Са друге стране, физичари, конкретно читајући Стивена Хокинга, између разних теорија дају доста одговора на нека питања али конкретно да због постајања закона гравитације, која обликује простор и време, васељена може и хоће да ствара саму себе ни из чега (??? спонтано стварање) то је и као разлог постојања васељене. Ово ми је лично не прихватљиво али ко сам ја да о томе судим. Док имам Бога све ми је прихватљиво што је по Његовој вољи јер смо плод његове љубави и слободе. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Megidon Написано Март 27, 2014 Пријави Подели Написано Март 27, 2014 Nikako. ALi ni to pitanje, ni tvoje pricanje o bozanskoj logici nece da promeni logicne zakljucke o nastanku svemira koji nam se ukazuju. Nas gospod nije "prevarant" niti se "igra sa nasom logikom" i stavlja neke stvari da bi nas zavarao, nesto sto deluje ocigledno. Pozivanje na bozansku logiku (koju ni ti nemas, a ja iskreno nisam siguran ni na sta ciljas) nece da promeni cinjenice u stvarnosti kao sto su jasni empirijski dokazi za big beng ili evoluciju. Ниси разумео. Рецимо да си овакву причу о настанку материје причао само пре сто година, рекли би ти да си сишао са ума, јер је читава ова наука тада била непозната али није била непозната и Богу. Само хоћу да кажем да у овој тачки историје опет имамо неко знање а ни на памет нам не пада нешто што ће неко опет причати за сто година, и не знамо границе до којих ће то ићи. Али је зато Богу позната и она наука која ће се учити и за 10 000 година која се никако не би уклопила у нашу логику а камоли у Божију. Стога желим да кажем да се о Божијим стварима тешко може говорити из неке историјске перспективе и на основу знања којим ми владамо и покушати онога који је шири и од небеса некако у све то спаковати. Наука није свезнајућа али Бог јесте, и ако они који су познавали Бога кажу да је материја створена ни из чега онда је то тако, а да ли ти имаш знање да то разумеш или не то је већ ствар нашег незнања, а потпуно је апсурдно да зато што ја својим умом(интелектом) нешто не могу да разумем јер сам као створено биће ограничен, да то називам немогућим или непостојећим, такав став је раван безумљу, и том смислу говорим како ми низводимо Божију логику на своју. Пре само неколко деценија појам стварања ни из чега је у физици био немогућ, а сада се назиру решења и такве приче, али то не значи да Бог није имао то знање и онда. Ми знамо да је Бог узрок свега и то говоримо из аспекта вере а на науци је да истражује принципе и законе које је Бог установио. Срђан(Православац) and N.Petrovic је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука